Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Metallica - Nothing Else Matters
62
hallgató

Tájékozódást és közlekedést segítő eszközök, alkalmazások

- 2022. szeptember 16. 11:59 - 632 megtekintés

A következőkben felsorakoztatott eszközök nem helyettesítik azokat az ismereteket, amit a látássérült személynek általánosságban az önálló, biztonságos közlekedéshez el kell sajátítania, de nagyban hozzájárulnak a könnyebb boldoguláshoz.

Figyelemfelhívó, jelző értékű eszközök
■ Jelzőbot
Fehér színű, a felső végén kampóval rendelkező összecsukható bot (létezik más kialakítású jelzőbot is).
Nem alkalmas közlekedésre és például az egyensúlyproblémákkal küzdők számára nem tud támasztékul szolgálni.
A jelzőbot a látássérült személy állapotát jelöli. Használata ajánlott lehet gyengénlátó személyek számára, mivel sok félreértés elkerülését teszi lehetővé, illetve a környezet fokozottabb figyelmét, odafigyelését lehet általa elérni.
MVGYOSZ segédeszközboltjában is megvásárolható. https://bolt.mvgyosz.hu/termek/magyar-osszecsukhato-kampos-nyelu-muanyag-jelzobot-hb1-80cm/

■ Kitűző
A látássérültségéről informálhatja környezetét az illető. Főként olyan látássérült személyeknek ajánlják, akik meglévő látásukra támaszkodnak a közlekedésük során, de adott helyzetekben segítségre szorulnak (pl. a busz számának leolvasásánál), illetve a hosszú fehérbot használatának tanulása előtt is még ajánlott viselni.
Két típusú kitűzőt használnak Magyarországon, mind a kettőn magyar felirat olvasható, kör alakú és fémből készült. Az egyik fajtán, kék alapon fehérbotos egészalakos piktogramm látható, a másikon pedig sárga háttéren három fekete pont, ami a látássérült személyek nemzetközi jelzése.
MVGYOSZ segédeszközboltjában beszerezhető. https://bolt.mvgyosz.hu/?s=kit%C5%B1z%C5%91

„Beszélő” eszközök, applikációk

■ Futár távirányító (Forgalomirányítási és Utas Tájékoztatási Rendszer)
A látássérült személyek közlekedését segíti, hogy az eszközön található négy gomb valamelyikének megnyomásával aktiválhatók a hangos tájékoztató berendezéssel felszerelt gyalogos átkelőhelynél felszerelt lámpák. Továbbá a FUTÁR kijelzőkön megjelenő információk is ennek segítségével aktivizálhatók (BKK kijelzők információi). Az M4 metró vonalán pedig információt szolgáltat arról, hogy metró melyik mozgólépcsője működik.
Használata során a személy meglévő látásától függően elengedhetetlen lehet a helyszínről vagy az éppen megtett útvonal és utcanevek ismerete, az átkelő típusa, a forgalomanalízis-, a hanglokalizáció készsége, esetleg a hosszú fehér bottal az áthaladás technikájának alkalmazása.
A rendszer csak Budapesten és több külvárosi részben működik. Vidékre vonatkozóan az információk pontatlanok, nincs országos lista.

Az eszköz az MVGYOSZ segédeszközboltban megvásárolható.
https://bolt.mvgyosz.hu/termek/taviranyito-hangjelzest-ado-kozlekedesi-lampakhoz/
Előnyök:
A hangjelzés csak akkor lép működésbe, amikor a látássérült személy arra halad, és a távirányítójával aktivizálja, így kevésbé zavarja a környéken lakókat a hangos lámpa.
Rövid, érthető információt szolgáltat, többször megismétli a szöveget (pl. egy lámpaváltásnál a teljes időtartamban „közvetít”).
Hátrányok:
Előfordul, hogy halkan szól az aktivált berendezés, vagy nem működik.
Napszakoktól függően az erősödő forgalom zajától nem hallható rendesen az elhangzó információ. Esetenként túl hangosra van beállítva egy csendesebb kereszteződésben, vagy éppen túl halkra egy forgalmasabb helyen.
Busz-, trolimegállók esetében, ahol a megállóban két- három jármű is megáll, ott a megfelelő jármű pontos helyét illetően nem kapunk információt, függetlenül attól, hogy a készülék felsorolja a beérkező járművek járatszámait.

■ Távszem szolgáltatás
A látássérült embereket segíti ez az infokommunikációs alapú távszolgáltatás.
Az MVGYOSZ fejlesztésében megvalósult, EU forrásból származó projekt eredményeként túl van a teszt időszakon, és napjainkban aktívan működik.
A telefonra ingyenesen letölthető applikációt az MVGYOSZ törzsszámmal rendelkezők tudják használni. Törzsszámot bármely MVGYOSZ tagegyesületnél lehet igényelni.
A szolgáltatást a nap 24 órájában hívhatják a látássérült kliensek. Híváskor bekapcsolt kamera szükséges, élőszavas látó operátor van a vonal túloldalán. A látó operátor a kamerán keresztül bármiben segítséget tud nyújtani, ami látás útján történő információt feltételez. Továbbá az operátor az igénybe vevő aktuális GPS koordinátáit is elkérheti, így akár egy utcai közlekedésben, pontos cím megtalálásában is segíteni tud. A hívás időtartama korlátozott, a kliensnek 20 perc áll rendelkezésére.
Segítséget nyújthat az operátor például személyes okmányok, orvosi papírok, adott termékek lejárati idejének felolvasásával, a mosógép kezelőpaneljének értelmezésével stb.
További információk:
https://tavszem.hu/

■ NaviLens
Ingyenesen letölthető telefonos applikáció, amely a QR kódhoz hasonló, színes kódokat ismer fel a telefonunk kameráján keresztül. Ezek a kódok többféle méretben hozhatók létre. A kódok kihelyezésével (köztereken, közlekedési csomópontokon, beltéren helyiségek ajtajára) és az app használatával a tájékozódást és közlekedést segíti a látássérült személyeknek úgy, hogy a kódot akár 10 méter távolságról is képes a telefon érzékelni, hangosan mondja a célpont nevét (címkéhez rendelt szöveget), a célponttól való távolságot, a közeledés mértékét.
Használható intézményen-, iskolán belül saját címkék kihelyezésével, majd a csoportba (mint pl. egy Facebook csoport) meghívottak részére válik használhatóvá az adott címke jelentése, használata.
Érdekesség még, hogy a Kellogg’s márka 2022-ben a termékeire ezt a címkét nyomtatja, így az appal könnyebb lesz a termék beazonosítása.
Információk:
https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2021/09/03/navilens/
https://www.navilens.com/en/ (angol oldal, Google fordítóval jól lehet informálódni)

■ GPS alapú alkalmazások okostelefonra
Az alkalmazások nyelve magyarra beállítható. Az applikációk használatáról és funkcióiról főként angol nyelvű weboldalakon keresztül lehet tájékozódni, de Google fordítóval jól lehet értelmezni. Továbbá oktatóvideók is bemutatják az alkalmazások használatát.
Blind Square:
Helymeghatározás után megtervezi a célhoz vezető útvonalat. Szűrők beállításával csak a lényeges információkat közli az útvonalon haladva. Szóban irányít, akár egy autós GPS.
Információk:
https://www-blindsquare-com.translate.goog/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Lazarillo
Összetettebb felhasználási lehetőségeket biztosít. Kültéren és beltéren is egyaránt használható. Amely üzletek regisztrálták magukat a rendszerbe, azok „láthatóvá válnak” az Appon belül. Beltéren való használatához kategóriákból lehet választani (múzeum, EU intézmény, pláza, egyetem, okos város). Múzeumban pl. audio guide-ok is hallgathatók az alkalmazás segítségével.
Információk:
https://lazarillo.app/
https://lazarillo.app/usersupport/

• A látássérült személyeknek a biztonságos közlekedés érdekében, törekedniük kell, állapotuktól függően, hogy az alábbi ismeretekre szert tegyenek, mivel ezek nélkül a bemutatott segédeszközök nem tudják biztosítani az önálló, biztonságos közlekedést:
– elsősorban, ha a személynek van mérhető látásteljesítménye, törekedni kell arra, hogy a közlekedés során a látását megtanulja praktikusan használni
– sokat segít, ha a személy ismeri az útvonalakat, amelyen végig halad (utcanevek, támpontok, irányok, kereszteződések, megállóhelyek…)
– kell tudni lokalizálni a hangforrás irányát, távolságát, közeledik vagy távolodik (főként, ha a személynek nincs mérhető látásteljesítménye)
– fontos, hogy átkeléseknél a forgalom zajából az információkat megfelelően tudja értelmezni, például az álló autó hangját felismerni a zebra mellett, vagy a párhuzamos merőleges forgalom zaját elkülöníteni egymástól stb. (ezek főként, akkor fontosak, ha a személynek nincs mérhető látásteljesítménye)
– váratlan helyzetekben (pl. utcai akadály) meglévő ismereteit rugalmasan kell alkalmaznia
– tapintható támpontokat felismerje az illető (pl. jelzősávokat, adott akadályokat)
– fontos, hogy a személy észlelési képességei fejlesztve legyenek (akusztikus, taktilis és mérhető látásteljesítmény esetében a vizuális észlelés is)
– fontos, hogy a személy merjen segítséget kérni a járókelőktől, ha ezt a helyzet megköveteli

(Forrás: Jövő kilátásai – MVGYOSZ. – Farkas Vera gyógypedagógus hallgató összeállítása)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


egy * = 9

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keressen minket bizalommal!
 • 10:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Europe in my Backyard - Európai Uniós projektek (a Civil Rádió magazinműsora)
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 21. kedd, Konstantin napja és Pünkösd ünnepe van.
Ma van a(z) Magyar honvédelem napja.
Az év 21. hete és 142. napja.
Holnap Júlia, Rita napja lesz.

1433. Zsigmond király nagy magyar kísérettel bevonul Rómába, ahol május 31-én IV. Jenő pápa német-római császárrá koronázta.


1866. Herceg Esterházy Pál halála. A honi művészetnek nagy hasznára vált, hogy nagybecsű képtárát a magyar nemzetre hagyományozta. Gyűjteményéből alakult meg a Szépművészeti Múzeum.


Héra Zoltán: Ó kalendárium költőknek

Ikrek havában lelket válogass,
Antonius és Caesar ekkor egyszerre lehetsz,
s bár nemükhöz tartozni nincs szerencséd,
egyszerre szólhat
Miriam és Médeia veled.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő szorozva egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com