Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


M*sorajánlat
59
hallgató

Tájékozódást és közlekedést segítő eszközök, alkalmazások

- 2022. szeptember 16. 11:59 - 435 megtekintés

A következőkben felsorakoztatott eszközök nem helyettesítik azokat az ismereteket, amit a látássérült személynek általánosságban az önálló, biztonságos közlekedéshez el kell sajátítania, de nagyban hozzájárulnak a könnyebb boldoguláshoz.

Figyelemfelhívó, jelző értékű eszközök
■ Jelzőbot
Fehér színű, a felső végén kampóval rendelkező összecsukható bot (létezik más kialakítású jelzőbot is).
Nem alkalmas közlekedésre és például az egyensúlyproblémákkal küzdők számára nem tud támasztékul szolgálni.
A jelzőbot a látássérült személy állapotát jelöli. Használata ajánlott lehet gyengénlátó személyek számára, mivel sok félreértés elkerülését teszi lehetővé, illetve a környezet fokozottabb figyelmét, odafigyelését lehet általa elérni.
MVGYOSZ segédeszközboltjában is megvásárolható. https://bolt.mvgyosz.hu/termek/magyar-osszecsukhato-kampos-nyelu-muanyag-jelzobot-hb1-80cm/

■ Kitűző
A látássérültségéről informálhatja környezetét az illető. Főként olyan látássérült személyeknek ajánlják, akik meglévő látásukra támaszkodnak a közlekedésük során, de adott helyzetekben segítségre szorulnak (pl. a busz számának leolvasásánál), illetve a hosszú fehérbot használatának tanulása előtt is még ajánlott viselni.
Két típusú kitűzőt használnak Magyarországon, mind a kettőn magyar felirat olvasható, kör alakú és fémből készült. Az egyik fajtán, kék alapon fehérbotos egészalakos piktogramm látható, a másikon pedig sárga háttéren három fekete pont, ami a látássérült személyek nemzetközi jelzése.
MVGYOSZ segédeszközboltjában beszerezhető. https://bolt.mvgyosz.hu/?s=kit%C5%B1z%C5%91

„Beszélő” eszközök, applikációk

■ Futár távirányító (Forgalomirányítási és Utas Tájékoztatási Rendszer)
A látássérült személyek közlekedését segíti, hogy az eszközön található négy gomb valamelyikének megnyomásával aktiválhatók a hangos tájékoztató berendezéssel felszerelt gyalogos átkelőhelynél felszerelt lámpák. Továbbá a FUTÁR kijelzőkön megjelenő információk is ennek segítségével aktivizálhatók (BKK kijelzők információi). Az M4 metró vonalán pedig információt szolgáltat arról, hogy metró melyik mozgólépcsője működik.
Használata során a személy meglévő látásától függően elengedhetetlen lehet a helyszínről vagy az éppen megtett útvonal és utcanevek ismerete, az átkelő típusa, a forgalomanalízis-, a hanglokalizáció készsége, esetleg a hosszú fehér bottal az áthaladás technikájának alkalmazása.
A rendszer csak Budapesten és több külvárosi részben működik. Vidékre vonatkozóan az információk pontatlanok, nincs országos lista.

Az eszköz az MVGYOSZ segédeszközboltban megvásárolható.
https://bolt.mvgyosz.hu/termek/taviranyito-hangjelzest-ado-kozlekedesi-lampakhoz/
Előnyök:
A hangjelzés csak akkor lép működésbe, amikor a látássérült személy arra halad, és a távirányítójával aktivizálja, így kevésbé zavarja a környéken lakókat a hangos lámpa.
Rövid, érthető információt szolgáltat, többször megismétli a szöveget (pl. egy lámpaváltásnál a teljes időtartamban „közvetít”).
Hátrányok:
Előfordul, hogy halkan szól az aktivált berendezés, vagy nem működik.
Napszakoktól függően az erősödő forgalom zajától nem hallható rendesen az elhangzó információ. Esetenként túl hangosra van beállítva egy csendesebb kereszteződésben, vagy éppen túl halkra egy forgalmasabb helyen.
Busz-, trolimegállók esetében, ahol a megállóban két- három jármű is megáll, ott a megfelelő jármű pontos helyét illetően nem kapunk információt, függetlenül attól, hogy a készülék felsorolja a beérkező járművek járatszámait.

■ Távszem szolgáltatás
A látássérült embereket segíti ez az infokommunikációs alapú távszolgáltatás.
Az MVGYOSZ fejlesztésében megvalósult, EU forrásból származó projekt eredményeként túl van a teszt időszakon, és napjainkban aktívan működik.
A telefonra ingyenesen letölthető applikációt az MVGYOSZ törzsszámmal rendelkezők tudják használni. Törzsszámot bármely MVGYOSZ tagegyesületnél lehet igényelni.
A szolgáltatást a nap 24 órájában hívhatják a látássérült kliensek. Híváskor bekapcsolt kamera szükséges, élőszavas látó operátor van a vonal túloldalán. A látó operátor a kamerán keresztül bármiben segítséget tud nyújtani, ami látás útján történő információt feltételez. Továbbá az operátor az igénybe vevő aktuális GPS koordinátáit is elkérheti, így akár egy utcai közlekedésben, pontos cím megtalálásában is segíteni tud. A hívás időtartama korlátozott, a kliensnek 20 perc áll rendelkezésére.
Segítséget nyújthat az operátor például személyes okmányok, orvosi papírok, adott termékek lejárati idejének felolvasásával, a mosógép kezelőpaneljének értelmezésével stb.
További információk:
https://tavszem.hu/

■ NaviLens
Ingyenesen letölthető telefonos applikáció, amely a QR kódhoz hasonló, színes kódokat ismer fel a telefonunk kameráján keresztül. Ezek a kódok többféle méretben hozhatók létre. A kódok kihelyezésével (köztereken, közlekedési csomópontokon, beltéren helyiségek ajtajára) és az app használatával a tájékozódást és közlekedést segíti a látássérült személyeknek úgy, hogy a kódot akár 10 méter távolságról is képes a telefon érzékelni, hangosan mondja a célpont nevét (címkéhez rendelt szöveget), a célponttól való távolságot, a közeledés mértékét.
Használható intézményen-, iskolán belül saját címkék kihelyezésével, majd a csoportba (mint pl. egy Facebook csoport) meghívottak részére válik használhatóvá az adott címke jelentése, használata.
Érdekesség még, hogy a Kellogg’s márka 2022-ben a termékeire ezt a címkét nyomtatja, így az appal könnyebb lesz a termék beazonosítása.
Információk:
https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2021/09/03/navilens/
https://www.navilens.com/en/ (angol oldal, Google fordítóval jól lehet informálódni)

■ GPS alapú alkalmazások okostelefonra
Az alkalmazások nyelve magyarra beállítható. Az applikációk használatáról és funkcióiról főként angol nyelvű weboldalakon keresztül lehet tájékozódni, de Google fordítóval jól lehet értelmezni. Továbbá oktatóvideók is bemutatják az alkalmazások használatát.
Blind Square:
Helymeghatározás után megtervezi a célhoz vezető útvonalat. Szűrők beállításával csak a lényeges információkat közli az útvonalon haladva. Szóban irányít, akár egy autós GPS.
Információk:
https://www-blindsquare-com.translate.goog/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Lazarillo
Összetettebb felhasználási lehetőségeket biztosít. Kültéren és beltéren is egyaránt használható. Amely üzletek regisztrálták magukat a rendszerbe, azok „láthatóvá válnak” az Appon belül. Beltéren való használatához kategóriákból lehet választani (múzeum, EU intézmény, pláza, egyetem, okos város). Múzeumban pl. audio guide-ok is hallgathatók az alkalmazás segítségével.
Információk:
https://lazarillo.app/
https://lazarillo.app/usersupport/

• A látássérült személyeknek a biztonságos közlekedés érdekében, törekedniük kell, állapotuktól függően, hogy az alábbi ismeretekre szert tegyenek, mivel ezek nélkül a bemutatott segédeszközök nem tudják biztosítani az önálló, biztonságos közlekedést:
– elsősorban, ha a személynek van mérhető látásteljesítménye, törekedni kell arra, hogy a közlekedés során a látását megtanulja praktikusan használni
– sokat segít, ha a személy ismeri az útvonalakat, amelyen végig halad (utcanevek, támpontok, irányok, kereszteződések, megállóhelyek…)
– kell tudni lokalizálni a hangforrás irányát, távolságát, közeledik vagy távolodik (főként, ha a személynek nincs mérhető látásteljesítménye)
– fontos, hogy átkeléseknél a forgalom zajából az információkat megfelelően tudja értelmezni, például az álló autó hangját felismerni a zebra mellett, vagy a párhuzamos merőleges forgalom zaját elkülöníteni egymástól stb. (ezek főként, akkor fontosak, ha a személynek nincs mérhető látásteljesítménye)
– váratlan helyzetekben (pl. utcai akadály) meglévő ismereteit rugalmasan kell alkalmaznia
– tapintható támpontokat felismerje az illető (pl. jelzősávokat, adott akadályokat)
– fontos, hogy a személy észlelési képességei fejlesztve legyenek (akusztikus, taktilis és mérhető látásteljesítmény esetében a vizuális észlelés is)
– fontos, hogy a személy merjen segítséget kérni a járókelőktől, ha ezt a helyzet megköveteli

(Forrás: Jövő kilátásai – MVGYOSZ. – Farkas Vera gyógypedagógus hallgató összeállítása)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


4 - négy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. december 3. vasárnap, Ferenc, Olívia napja van.
Ma van a(z) A fogyatékos emberek nemzetközi napja.
Az év 48. hete és 337. napja.
Holnap Borbála, Barbara napja lesz.

1352. Nagy Lajos király mily hatáskört jelölt ki a főispánnak ? Midőn Ugocsa vármegye főispánját kinevezte így tudatta feladatait a megyével: " Ő titeket jogaitokban és szabadságaitokban fenntartson és oltalmazzon. Királyi parancsainknak a megyében pontos végrehajtását eszközölje. "


1930. Megnyitották a Nemzeti Sportuszodát a budapesti Margitszigeten. Épült Hajós Alfréd, első olimpiai úszóbajnokunk, építészmérnök tervei alapján, nyolc hónap alatt.


József Attila / 1905. ápr. 11. - 1937. dec.3. /

Én költő vagyok ...

Én költő vagyok, de nem kell dicsőség,
ne ünnepelje bennem senki hősét,
ily ünneplést én Istenre hagyok.
Ő az, hogy nincs nagy, kinél nincs nagyobb.
Versem azé, ki szívem versbe kérte
és nékem elég a barátság érte.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy mínusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 321

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com