Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Dolly Roll - Gina a bestia
41
hallgató

Tájékozódást és közlekedést segítő eszközök, alkalmazások

- 2022. szeptember 16. 11:59 - 148 megtekintés

A következőkben felsorakoztatott eszközök nem helyettesítik azokat az ismereteket, amit a látássérült személynek általánosságban az önálló, biztonságos közlekedéshez el kell sajátítania, de nagyban hozzájárulnak a könnyebb boldoguláshoz.

Figyelemfelhívó, jelző értékű eszközök
■ Jelzőbot
Fehér színű, a felső végén kampóval rendelkező összecsukható bot (létezik más kialakítású jelzőbot is).
Nem alkalmas közlekedésre és például az egyensúlyproblémákkal küzdők számára nem tud támasztékul szolgálni.
A jelzőbot a látássérült személy állapotát jelöli. Használata ajánlott lehet gyengénlátó személyek számára, mivel sok félreértés elkerülését teszi lehetővé, illetve a környezet fokozottabb figyelmét, odafigyelését lehet általa elérni.
MVGYOSZ segédeszközboltjában is megvásárolható. https://bolt.mvgyosz.hu/termek/magyar-osszecsukhato-kampos-nyelu-muanyag-jelzobot-hb1-80cm/

■ Kitűző
A látássérültségéről informálhatja környezetét az illető. Főként olyan látássérült személyeknek ajánlják, akik meglévő látásukra támaszkodnak a közlekedésük során, de adott helyzetekben segítségre szorulnak (pl. a busz számának leolvasásánál), illetve a hosszú fehérbot használatának tanulása előtt is még ajánlott viselni.
Két típusú kitűzőt használnak Magyarországon, mind a kettőn magyar felirat olvasható, kör alakú és fémből készült. Az egyik fajtán, kék alapon fehérbotos egészalakos piktogramm látható, a másikon pedig sárga háttéren három fekete pont, ami a látássérült személyek nemzetközi jelzése.
MVGYOSZ segédeszközboltjában beszerezhető. https://bolt.mvgyosz.hu/?s=kit%C5%B1z%C5%91

„Beszélő” eszközök, applikációk

■ Futár távirányító (Forgalomirányítási és Utas Tájékoztatási Rendszer)
A látássérült személyek közlekedését segíti, hogy az eszközön található négy gomb valamelyikének megnyomásával aktiválhatók a hangos tájékoztató berendezéssel felszerelt gyalogos átkelőhelynél felszerelt lámpák. Továbbá a FUTÁR kijelzőkön megjelenő információk is ennek segítségével aktivizálhatók (BKK kijelzők információi). Az M4 metró vonalán pedig információt szolgáltat arról, hogy metró melyik mozgólépcsője működik.
Használata során a személy meglévő látásától függően elengedhetetlen lehet a helyszínről vagy az éppen megtett útvonal és utcanevek ismerete, az átkelő típusa, a forgalomanalízis-, a hanglokalizáció készsége, esetleg a hosszú fehér bottal az áthaladás technikájának alkalmazása.
A rendszer csak Budapesten és több külvárosi részben működik. Vidékre vonatkozóan az információk pontatlanok, nincs országos lista.

Az eszköz az MVGYOSZ segédeszközboltban megvásárolható.
https://bolt.mvgyosz.hu/termek/taviranyito-hangjelzest-ado-kozlekedesi-lampakhoz/
Előnyök:
A hangjelzés csak akkor lép működésbe, amikor a látássérült személy arra halad, és a távirányítójával aktivizálja, így kevésbé zavarja a környéken lakókat a hangos lámpa.
Rövid, érthető információt szolgáltat, többször megismétli a szöveget (pl. egy lámpaváltásnál a teljes időtartamban „közvetít”).
Hátrányok:
Előfordul, hogy halkan szól az aktivált berendezés, vagy nem működik.
Napszakoktól függően az erősödő forgalom zajától nem hallható rendesen az elhangzó információ. Esetenként túl hangosra van beállítva egy csendesebb kereszteződésben, vagy éppen túl halkra egy forgalmasabb helyen.
Busz-, trolimegállók esetében, ahol a megállóban két- három jármű is megáll, ott a megfelelő jármű pontos helyét illetően nem kapunk információt, függetlenül attól, hogy a készülék felsorolja a beérkező járművek járatszámait.

■ Távszem szolgáltatás
A látássérült embereket segíti ez az infokommunikációs alapú távszolgáltatás.
Az MVGYOSZ fejlesztésében megvalósult, EU forrásból származó projekt eredményeként túl van a teszt időszakon, és napjainkban aktívan működik.
A telefonra ingyenesen letölthető applikációt az MVGYOSZ törzsszámmal rendelkezők tudják használni. Törzsszámot bármely MVGYOSZ tagegyesületnél lehet igényelni.
A szolgáltatást a nap 24 órájában hívhatják a látássérült kliensek. Híváskor bekapcsolt kamera szükséges, élőszavas látó operátor van a vonal túloldalán. A látó operátor a kamerán keresztül bármiben segítséget tud nyújtani, ami látás útján történő információt feltételez. Továbbá az operátor az igénybe vevő aktuális GPS koordinátáit is elkérheti, így akár egy utcai közlekedésben, pontos cím megtalálásában is segíteni tud. A hívás időtartama korlátozott, a kliensnek 20 perc áll rendelkezésére.
Segítséget nyújthat az operátor például személyes okmányok, orvosi papírok, adott termékek lejárati idejének felolvasásával, a mosógép kezelőpaneljének értelmezésével stb.
További információk:
https://tavszem.hu/

■ NaviLens
Ingyenesen letölthető telefonos applikáció, amely a QR kódhoz hasonló, színes kódokat ismer fel a telefonunk kameráján keresztül. Ezek a kódok többféle méretben hozhatók létre. A kódok kihelyezésével (köztereken, közlekedési csomópontokon, beltéren helyiségek ajtajára) és az app használatával a tájékozódást és közlekedést segíti a látássérült személyeknek úgy, hogy a kódot akár 10 méter távolságról is képes a telefon érzékelni, hangosan mondja a célpont nevét (címkéhez rendelt szöveget), a célponttól való távolságot, a közeledés mértékét.
Használható intézményen-, iskolán belül saját címkék kihelyezésével, majd a csoportba (mint pl. egy Facebook csoport) meghívottak részére válik használhatóvá az adott címke jelentése, használata.
Érdekesség még, hogy a Kellogg’s márka 2022-ben a termékeire ezt a címkét nyomtatja, így az appal könnyebb lesz a termék beazonosítása.
Információk:
https://jovokilatasai.mvgyosz.hu/2021/09/03/navilens/
https://www.navilens.com/en/ (angol oldal, Google fordítóval jól lehet informálódni)

■ GPS alapú alkalmazások okostelefonra
Az alkalmazások nyelve magyarra beállítható. Az applikációk használatáról és funkcióiról főként angol nyelvű weboldalakon keresztül lehet tájékozódni, de Google fordítóval jól lehet értelmezni. Továbbá oktatóvideók is bemutatják az alkalmazások használatát.
Blind Square:
Helymeghatározás után megtervezi a célhoz vezető útvonalat. Szűrők beállításával csak a lényeges információkat közli az útvonalon haladva. Szóban irányít, akár egy autós GPS.
Információk:
https://www-blindsquare-com.translate.goog/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Lazarillo
Összetettebb felhasználási lehetőségeket biztosít. Kültéren és beltéren is egyaránt használható. Amely üzletek regisztrálták magukat a rendszerbe, azok „láthatóvá válnak” az Appon belül. Beltéren való használatához kategóriákból lehet választani (múzeum, EU intézmény, pláza, egyetem, okos város). Múzeumban pl. audio guide-ok is hallgathatók az alkalmazás segítségével.
Információk:
https://lazarillo.app/
https://lazarillo.app/usersupport/

• A látássérült személyeknek a biztonságos közlekedés érdekében, törekedniük kell, állapotuktól függően, hogy az alábbi ismeretekre szert tegyenek, mivel ezek nélkül a bemutatott segédeszközök nem tudják biztosítani az önálló, biztonságos közlekedést:
– elsősorban, ha a személynek van mérhető látásteljesítménye, törekedni kell arra, hogy a közlekedés során a látását megtanulja praktikusan használni
– sokat segít, ha a személy ismeri az útvonalakat, amelyen végig halad (utcanevek, támpontok, irányok, kereszteződések, megállóhelyek…)
– kell tudni lokalizálni a hangforrás irányát, távolságát, közeledik vagy távolodik (főként, ha a személynek nincs mérhető látásteljesítménye)
– fontos, hogy átkeléseknél a forgalom zajából az információkat megfelelően tudja értelmezni, például az álló autó hangját felismerni a zebra mellett, vagy a párhuzamos merőleges forgalom zaját elkülöníteni egymástól stb. (ezek főként, akkor fontosak, ha a személynek nincs mérhető látásteljesítménye)
– váratlan helyzetekben (pl. utcai akadály) meglévő ismereteit rugalmasan kell alkalmaznia
– tapintható támpontokat felismerje az illető (pl. jelzősávokat, adott akadályokat)
– fontos, hogy a személy észlelési képességei fejlesztve legyenek (akusztikus, taktilis és mérhető látásteljesítmény esetében a vizuális észlelés is)
– fontos, hogy a személy merjen segítséget kérni a járókelőktől, ha ezt a helyzet megköveteli

(Forrás: Jövő kilátásai – MVGYOSZ. – Farkas Vera gyógypedagógus hallgató összeállítása)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


hat - = 3

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Europe in my Backyard - Európai Uniós projektek (a Civil Rádió magazinműsora)
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. február 7. kedd, Tódor, Rómeó napja van.
Az év 06. hete és 38. napja.
Holnap Aranka napja lesz.

1643. I. Rákóczi György azt írta Esterházy Miklósnak: "Hazánkat és nemzetünket bizony szeretjük. Ha szabadságunkért fáradnunk kelletik, mi azt kívánjuk, hogy annak minden statusok egyaránt érezhessék hasznát."


1850. Lenkey János honvédtábornok halála Aradon. Síremlékén, mely szürke márványból való obeliszk, ily felirat: "Lenkey N. János honvéd-tábornok, szül. 1807. szept. 7-én Egerben. Meghalt az aradi vár börtönében 1850. február 7-én. Béke hamvaira."


Héra Zoltán: Ó-kalendárium költőknek

"... A Vízöntő havában minden a képzelet,
a végletes és végtelen: a lenni képes képtelen.
Hárfás Dávid és papírtrombitás Harlekin,
dionüzoszi öröm és prométheuszi kin
ilyenkor egyformán megkeresnek.
Fogadd pompával őket.

BKK Információk

05:56Február 7. KEDDszerkeszti: Schilling Zsolt
RENDKÍVÜLI HÍREK  A 2B és az 52-es villamos helyett a Nagysándor József utca és Pesterzsébet, Pacsirtatelep között pótlóbusz közlekedik járműhiba miatt.  
 
FRISS HÍREK  Ma 9 és 13 óra között nem működnek a jelzőlámpák az Alkotás utca–Krisztina körút csomópontban, a Krisztina körúton a Maros utcánál, illetve a Kék Golyó utcában a Városmajor utcánál áramszünet miatt.   Ma 16 órától 22 óráig lezárják a XIII., Fáy utcát a Béke utca és a Röppentyű utca között, valamint a Csizma utcát is labdarúgó-mérkőzés miatt.   A II., Bimbó úton a Gábor Áron utca és a Tüske utca között egy rövid szakaszon lezárták a fél útpályát, mert javítják a vízvezetéket.   A XVI., Georgina utcában a Lassú utcánál útszűkületen kell áthajtani burkolatjavítás miatt.   A XIX., Jahn Ferenc utcában a Tartsay Vilmos utcánál útszűkületre számítsanak csatornajavítás miatt.   Lezárták a buszsávot a Váci úton befelé a Katona József utcánál, mert tart a közműjavítás.   Tart az V., Arany János utcában a felújítás: lezárták azt az Október 6. utca és a Bajcsy-Zsilinszky út között. Az Október 6. utca és a Nádor utca között ideiglenesen megváltozott a forgalmi rend: ez a szakasz a Széchenyi rakpart felé egyirányú lett. A Sas utca a Szabadság tér felől zsákutca. A 15-ös és a 115-ös autóbusz terelve közlekedik ezen a szakaszon: nem érinti a Hercegprímás utca megállót.   Az V., Magyar utcában a Ferenczy István utca és a Reáltanoda utca között, valamint a VI., Zichy Jenő utcában a Nagymező utca közelében útszűkületre számítsanak gázvezeték javítása miatt.   A VIII., Orczy úton a Kőbányai út felé a Nagyvárad térnél lezárták a külső sávot távhővezeték-javítás miatt.   A VIII., Kálvária téren a Diószeghy Sámuel utcánál útszűkület nehezíti a közlekedést csatornajavítás miatt.   Lezárták a IX., Viola utcát a Balázs Béla utca után, mert vízvezetéket javítanak.   Szakaszos sávlezárásra kell készülni a XIV., Szugló utcában a Lőcsei út és a Miskolci utca között mindkét irányban vízvezeték-építés miatt.   A XVIII., Batthyány Lajos utcát lezárták a Baross utca közelében, mert csatornát javítanak.  
 
AZ M3-AS METRÓ FELÚJÍTÁSA  KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS   Az M3-as metró munkanapokon a Göncz Árpád városközpont és a Deák Ferenc tér között nem közlekedik, a kimaradt szakaszon pótlóbusszal utazhatnak. Munkanapokon a Göncz Árpád városközpont és a Nyugati pályaudvar között az M3A pótlóbusszal is utazhatnak. A metró a Nagyvárad téren nem áll meg, oda a Népligettől induló M30-as állomáspótló autóbusszal lehet eljutni. A Nagyvárad tér megközelíthető a belváros, illetve a Keleti pályaudvar felől a 2M és a 24-es villamossal, a Semmelweis Klinikák felől gyalog, vagy MOL Bubival. Hétköznap esténként 21 órától, illetve hétvégén a metró csak Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között jár. Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között az M3-as metrópótló autóbusszal utazhatnak.   Az M3-as metró a Göncz Árpád városközpontban naponta 13 óráig a Kőbánya-Kispest irányú peronhoz érkezik, és onnan indul vissza Újpest felé. 13 órától üzemzárásig a szerelvények az Újpest-központ irányú peronhoz érkeznek, és onnan indulnak vissza Újpest felé.   A 34-es és a 106-os autóbusz Óbuda felé a Róbert Károly körúton a Váci út után nem áll meg a Göncz Árpád városközpont megállóban. A 115-ös autóbusz a Göncz Árpád városközpont felé a Váci úton a Róbert Károly körút előtti Göncz Árpád városközpont megállóban nem áll meg. A 254E autóbusz a Népligetig, a 254M autóbusz a Boráros térig közlekedik. Pestszentimre térségéből a Boráros tér az 54-es és az 55-ös autóbusszal továbbra is elérhető. A 84M, a 94M és a 294M autóbusz a továbbiakban nem érinti a Nagyvárad teret, ezért a kora reggeli járatok is 84E, 94E és 294E jelzéssel a Határ útig közlekednek. A 98E autóbusz mindkét irányban megáll a Csévéző utcában a Frangepán utca megállóban. A Nyugati téri aluljáróban továbbra sem használható a buszvégállomás Teréz körúti lépcsője.   KÖZÚTI KÖZLEKEDÉS   Újpesten az Árpád úton a Lebstück Mária utca és Kassai utca között tilos parkolni. A szabálytalanul várakozó járműveket azonnal elszállítják.   Buszsávot jelöltek ki a Váci úton a Göncz Árpád városközpont és a Lehel tér között is. A Váci úton kifelé a Róbert Károly körút után, a felüljáró mellett csak egy sáv járható, ezért az Árpád híd felől a Váci út kifelé vezető oldalára kanyarodóknak csúcsidőben torlódásra kell számítani. Érdemes az Árpád hídról korábban, a Népfürdő utcánál lehajtani, és onnan a Dagály utca vagy a Vizafogó utca érintésével haladni Észak-Pest felé. A Váci út befelé vezető oldaláról a Róbert Károly körútnál nem lehet balra kanyarodni a felüljáró alatt, a Petneházy utcánál mindkét irányban jelzőlámpa szabályozza a haladást. A Váci úton a Dózsa György útnál mindkét irányban csak két sávban lehet közlekedni, de a külső sávokban jellemzően a metrópótló autóbuszok járnak, részükre elsőbbséget kell adni. Torlódásokra, hosszabb menetidőre kell készülni. Az erre autózóknak csúcsidőben érdemes más útvonalat választaniuk.   Továbbra is tilos jobbra kanyarodni a Váci úton befelé a Victor Hugo utcánál, valamint a Nyugati téri felüljáróról érkezőknek az Alkotmány utcánál. A Bajcsy-Zsilinszky úton az Alkotmány utcától befelé csak a belső sávban lehet egyenesen haladni, mellette buszsáv segíti a pótlóbuszok gyorsabb haladását, a külső sávot csak a jobbra forduláshoz szabad használni. A Kálvin téren már korábban áthangolták a jelzőlámpákat, illetve minden irányban csak egy sáv járható, ezért napközben torlódásra kell számítani. Az Üllői útról csak jobbra, a Múzeum körútra lehet kanyarodni. A Vámház körúton a Lónyay utcától a Kálvin tér felé ugyancsak egy sávon lehet haladni. A pótlóbuszok közlekedését segítő sárga csíkozott területen még forgalmi okból is tilos megállni! Tilos parkolni a Váci úton befelé a Lehel tértől; a tilosban parkoló járműveket elszállítják. A mozgáskorlátozott-parkolóhelyeket áthelyezték a környező utcákba.   Már korábban buszsávot jelöltek ki a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Kiskörúton az Andrássy út és a Kálvin tér között, az Andrássy úton befelé a Jókai tértől, a Váci úton a Lőportár utca és a Csanády utca között, illetve a Csanády utcától befelé a Nyugati térig. A buszsávokban tilos kerékpározni, és az itt megálló járműveket azonnal elszállítják!   A Bajcsy-Zsilinszky útra a Nagykörút felől továbbra is csak a BKK-járatok hajthatnak be. A Stollár Béla utca forgalmi iránya korábban megfordult, így a Bihari János utcától a Bajcsy-Zsilinszky út felé egyirányú. A Szent István körútról érkezők a Bajcsy-Zsilinszky utat csak a Teréz körút–Podmaniczky utca útvonalon érhetik el. Az Andrássy útról egy-egy sávból lehet balra a Deák Ferenc tér felé, és jobbra, a Bajcsy-Zsilinszky útra kanyarodni, valamint egyenesen továbbhaladni a József Attila utca felé. A Károly körúton az Astoria irányában a belső sáv a buszsáv, a külső sáv a forgalmi sáv. Az Astoriánál továbbra is a belső sávból lehet egyenesen haladni, és a külső sávból jobbra kanyarodni. A kerékpárral közlekedőket külön jelzőlámpa segíti. A Múzeum körúton a külső sáv a buszsáv. A Bank utcában a Bajcsy-Zsilinszky útnál útszűkületre készüljenek.   A Váci úton a Dózsa György útnál irányonként két sáv járható, befelé nem lehet balra kanyarodni, a kifelé vezető oldalon csak egyenesen lehet továbbhaladni. A Dózsa György úton a Váci útnál irányonként egy sávon közlekedhetnek. Az Ipoly utcában a Váci út előtt sávlezárásra kell készülni, a parkolási lehetőség is megszűnt ezen a szakaszon.   Megváltozott a forgalmi rend a XIII., Kádár utcában; a Váci úttól a Visegrádi utca felé lett egyirányú a Kresz Géza utcáig. A Váci útra a Radnóti Miklós utcán át lehet kihajtani.   A Vágóhíd utcából nem lehet balra, az Albert Flórián útra kanyarodni. Kerülni az Üllői út–Könyves Kálmán körút–Albert Flórián út útvonalon lehet. A Baross utcában a Szabó Ervin térnél útszűkület és sávelhúzás nehezíti a közlekedést.   KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉS A Kálvin téren és az Astoriánál a sűrűn járó pótlóbuszok miatt fokozott figyelmet igényel az áthaladás, ezért a belváros átszelésére a Kiskörút helyett a Nagykörutat, illetve a Kecskeméti utca–Ferenciek tere–Petőfi Sándor utca útvonalat ajánljuk a kerékpárral közlekedőknek.  
 

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc szorozva nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com