Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Elton John - Sacrifice
39
hallgató

Táncház látássérülteknek

- 2020. november 11. 6:33 - 312 megtekintés

A Tisza Táncegyüttes két táncosa és a Sodrás Népzenei Kisegyüttes közreműködésével rendeztek táncházat november 2-án, délelőtt a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete tagjainak a szolnoki Damjanich János Múzeumban.

A program elején egy mezőségi táncokból álló produkciót adott elő a Tisza Táncegyüttes párosa, Balatoni Bianka Rebeka és Rimóczi Péter.

A szolnoki Tisza Táncegyüttes több évtizedes múltra visszatekintő, 1946 óta folyamatosan működő felnőtt néptáncegyüttes. A magyar néptáncmozgalom meghatározó egyéniségei alapították, vezették. Várhelyi Lajos, az alapító tagok egyike, Sajti Sándor, Tímár Sándor vagy Erdélyi Tibor neve minden néptáncot kedvelő embernek ismerősen csenghet. Az együttesnek mára a legszélesebb generációs együttélést sikerült megvalósítania, hiszen összesen 7 csoport működése tartozik hozzá az óvodáskorúaktól egészen a szeniorokig.

Balatoni Bianka Rebeka 22 éves, Törökszentmiklóson él. 13 éve táncol, ebből 5 évig tanult Nyíregyházán a Művészeti Szakgimnáziumban ahol néptáncosként végzett, és jövőre szeretne felvételt nyerni a Táncművészeti Egyetemre. A Tisza Táncegyüttesben is oktat több csoportban gyerekeket.

A páros férfitagja Rimóczi Péter, aki a néptánccal óvodás korában ismerkedett meg. Eleinte népi játékok, majd általános iskolában művészeti iskola keretein belül gyarapította ismereteit. Húsz éve táncol aktívan. 2013-ban a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Tallinn Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Néptánc Tanszakán jeles eredménnyel művészeti záróvizsgát tett. A későbbiekben ő is szeretne továbbtanulni, és a Tisza Táncegyüttesben ő is tanít gyerekeket.

A táncos produkciók után következett a közös táncolás. A legnagyobb sikert a moldvai táncok aratták. A talapálávalót a Sodrás Népzenei Kisegyüttes biztosította. A Sodrás Népzenei Kisegyüttes közel 40 éve zenél együtt, autentikus magyar népzenét játszó zenekar. Kezdetben itt, Szolnokon, elsősorban a néptáncos művészeti iskolák tanulóinak muzsikáltak, fellépéseken és sokszor a próbákon is. Egy teljes néptáncos nemzedék nőtt fel az ő zenéjükön. 2008 január 22-én a Magyar Kultúra Napján átvehették Kaposvári Gyula emlékére létrehozott Szolnok város kulturális díját. Most már inkább baráti találkozókon, gyermek táncházakban, egy-egy városi rendezvényen és a Szolnoki Népdalkör fellépésein, zenélnek együtt.

– Ezt a programot egy pályázat révén tudtuk megvalósítani , fontos volt számunkra , hogy a művészet minél több ágával megismertethessük Egyesületünk tagjait. A táncház ötlet is az egyik tagunktól származik. Korábban is szervezetünk már zenés táncos rendezvényeket nagy sikerrel – mondta Pesti Zoltánné, a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének az elnöke.

– A visszajelzések alapján a részvevők nagyon élvezték ezt a programot, ami szervezőként nagy örömmel tölt el. A jelenlegi járványügyi helyzet miatt kicsit kevesebben jöttek el, mint amire számítottunk, de panaszra azt gondolom, hogy így sincs semmi okunk – zárta szavait Pesti Zoltánné.

(Forrás: Rehabportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat plusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com