Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Retikül - csajos magazinm*sor
34
hallgató

Tapintásból megmondja a magyar vak pék, melyik a minőségű áru

- 2022. április 2. 8:11 - 429 megtekintés

Elképzelte már hogyan tudna úgy sütni, főzni, ha nem látna semmit. Hazánk első nem látó pékének ez nem jelent problémát, sőt napról napra egyre magasabb szinten végzi munkáját. Máté álma, hogy egyszer saját pékséget nyithasson.

 
Kisfaludy Máté munka közben Fotó: Móricz István BORS

Egy jó reggelinél kevés jobb dolog van, ami elindíthatja a napot. Ehhez azonban szükség van áldozatkész pékekre, akik megsütik a finomabbnál finomabb árukat. De mi történik akkor, ha a szakember nem látja, amit csinál? Kisfaludy Máté, az ország egyetlen vak pékje dagaszt, ken, és ha kell, ki is pakolja az árut. A 22 éves fiatalember 2018-ban szeretett bele ebbe a mesterségbe.

– A Vakok Iskolájában végeztem egy számítógépes tanfolyamot, de aztán meghirdették, hogy pékeket fognak képezni. Úgy voltam vele, megpróbálom, hisz bármikor jól jöhet egy plusz végzettség. Végül szinte beszippantott ez a világ – kezdte a Borsnak Kisfaludy Máté. A fiatal két évig tanult péknek, az iskolában az elméleti tudás mellett sok gyakorlati tapasztalatra is szert tett társaival. A szakma csínyját-bínyját Bíró Csabától és Tarnai Lászlótól sajátította el, ám a tanfolyamra meghívták Takács Zoltánt, a Bake My Day pékség társalapítóját. Ő az iskolában találkozott először Mátéval.

Már akkor látszott benne valami plusz, amikor ellátogattam az iskolába. A vagányságát is megvillantotta, mert kihívott egy kalácsfonó versenyre. Persze, nekem bekötötték a szemem, hogy egyenlő esélyekkel induljunk. Mondanom sem kell, Máté utcahosszal nyert  mesélte Zoltán. Az első találkozást nyári, szakmai gyakorlat követte, majd az iskola elvégzése után az ifjú pék Zoltánék üzletében kapott munkát.

– Ennek már lassan két éve, Máté pedig egyre jobb és ügyesebb. Kezdetben velem dolgozott párban, mert neki is és a kollégáinak is össze kellett szokni, hogy a közös munka flottul menjen. Újdonság volt többek között, hogy az alapanyagokat, az üvegeket, a ládákat stb. ugyanoda kellett tennünk, ahol eredetileg volt, azért, hogy Máté is megtaláljon mindent. Szerencsére minden kiválóan működött és működik azóta is. Nem ismerek tőle pozitívabb embert, a kollégái is nagyon kedvelik őt – dicsérte Mátét Takács Zoltán.

– Valóban, nekem ez nagy segítség. Bár egyszer véletlenül előfordult, hogy kiborítottam egy adag tojást – vette vissza nevetve a szót az ifjú szakember. – Amikor nagy a hajtás – például szombaton – akkor hajnali 3-kor kelek, a hét többi napján elég 5-kor felébrednem. A műszaknak délelőtt fél tizenkettőkor van vége. Mindig van egy párom, aki kiméri nekem a tészta hozzávalóit, majd én dagasztok, kenek, kelesztek, előkészítek, amit éppen kell. Van, hogy a formából kiveszem a kenyeret, de ha szükséges, az eladópultba is kipakolok – mesélt a munkájáról a vak pék. A fiatal, tapasztalatának köszönhetően azonnal felismeri, ha valahol nem minőségi áruval szolgálják ki.

– Az ízről biztos megmondom, mennyire jó vagy kevésbé jó a péksütemény, de néha elég egy tapintás, és máris el tudom dönteni, hogy megvegyem-e az árut vagy sem  mondta Kisfaludy Máté, akinek nagy álma egy saját péküzem. Addig is igyekszik minél több szakmai fogást megtanulni, mert ahogy fogalmazott, nem tudhatjuk, mit hoz az élet.

(Forrás:Bors)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


4 + kettő =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. március 29. szerda, Auguszta napja van.
Az év 13. hete és 88. napja.
Holnap Zalán napja lesz.

1464. Mátyás király megkoronázása Székesfehérvárott, miután esküt tett az ország szabadságának megtartására, Széchy Dénes esztergomi érsek által avattatott fel.


1918. Vasipari sztrájk-sorozat Budapesten 60000 vasmunkás elbocsájtása miatt.


Kosztolányi Dezső
/ 1885. márc.29. - 1936. nov.3. /

Üllői-úti fák

Az ég legyen tivéletek,
Üllői-úti fák.
Borítsa lombos fejetek
szagos, virágos fergeteg,
ezer fehér virág.
Ti adtatok kedvet, tusát,
ti voltatok az ifjúság,
Üllői-úti fák..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy mínusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com