Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Nagy generáció - legnagyobbak a 70-80-as évekből
35
hallgató

Tarlós válaszra sem méltatja a mozgáskorlátozottakat

- 2017. október 24. 7:12 - 850 megtekintés

Tíz évvel ezelőtt ratifikálták Magyarországon a fogyatékos emberek jogairól szóló ENSZ egyezményt, de a mozgássérültek számára még mindig problémát jelent bejutni egy sima egészségügyi szűrővizsgálatra, felszállni a buszra, és még most is több mint 12 ezren kénytelenek bentlakásos intézményekben élni, ahol sorba kell állniuk vécére menet. Bár a kormány a szavak szintjén partner az együttműködésben, de a tettek másról árulkodnak, a 3-as metró akadálymentességével kapcsolatban a Főváros válaszra sem méltatta a MEOSZ-t. Lesújtó tanulmány készült a mozgássérültek hétköznapi tapasztalataiból.

ár egy egészséges ember számára ez fel sem tűnik, a legtöbb tb által támogatott egészségügyi intézményben nem lehet állítani a nőgyógyászati vizsgálóágyat, vagyis a kerekesszékesek sokszor kiszorulnak az ingyenes ellátórendszerből. Érdekes módon a fizetős magánrendelőkben ez nem probléma panaszolja Tábiné Hidvégi Csilla, aki egy genetikai fejlődési rendellenesség következtében ötéves kora óta kerekesszékkel tud csak közlekedni.

A kétgyermekes anya hozzátette, nagyon sok kórházban a mai napig nem tudja használni a mosdót, vagy éppen használhatatlan a lift. De ami még rosszabb, az akadálymentesség hiánya miatt a mozgáskorlátozott nők sok esetben nem tudnak részt venni a kötelező emlő- és méhnyakrák-szűréseken, vagy képtelenek megközelíteni a tüdőszűrő és egyéb radiológiai gépeket, kolonoszkópiás vizsgáló helyiségeket. Természetesen vannak jó példák, de 2017-ben ez még mindig az illető szerencséjén múlik.

A közintézményekben sem jobb a helyzet, egyes iskolák akadálymentesek, mások nem. Így általában az adott osztályfőnök jóindulatától függ, hogy Csilla részt tud-e venni a gyerekei szülői értekezletén.

Renner Erzsébet sokízületi gyulladásban szenved, ami 50 évvel ezelőtt egy izomláznak tűnő tünettel kezdődött, de a betegség helyes diagnózisát csak évekkel később állították fel. Sokáig mankóval járt, de immár 26 éve elektromos kerekesszékkel tud csak közlekedni. Erzsébet évek óta a budapesti Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központ állandó lakója, ahol eleinte öten, hatan éltek egy szobában. Ma már az állandó lakók egyedül vannak, de a szobában nincs víz, így a mindennapi higiénia elvégzése elég nagy kompromisszumkészséget igényel.

A magánszféra kialakítása valamivel könnyebb, nem jelent gondot egy könyv elolvasása, de a fürdőszoba és a mosdó közös, ami nagyon sok kellemetlenséggel jár, hiszen nem akkor mosom meg a fogamat vagy megyek ki a WC-re, amikor szükségem van rá. Ki kell várni a soromat.

Tábiné Hidvégi Csilla és Renner Erzsébet is tagja volt a MEOSZ azon munkacsoportjának, akik elkészítették az Önrendelkező életet élni – Kritikai észrevételek a mozgáskorlátozott emberek önálló életvitelének lehetőségeiről című tanulmányt. A Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetsége azt vizsgálta meg, hogy Magyarország mennyit tudott megvalósítani a tíz éve ratifikált a fogyatékos emberek jogairól szóló ENSZ egyezményből. A munkacsoport több területet is vizsgált, többek között:

.a közlekedést
.az egészségügyet
.a rehabilitációt
.az oktatást
.a foglalkoztatást
.és a lakhatást

A tanulmány csütörtöki ismertetőjéből kiderült, hogy bár az elmúlt évtizedekben sok területen történt előrelépés, ezek nagyrészt kimerültek a jogszabályokban. Az oktatás például a törvényi szabályozással ellentétben továbbra sem integrált, így a mozgássérült gyerekek többsége ma is kénytelen szegregált iskolákban tanulni. A közlekedést tekintve pedig kifejezetten hátrányos helyzetben vannak a kisebb településeken élők, ahol sok esetben teljesen hiányzik az akadálymentes tömegközlekedés. A helyzet a nagyvárosokban sem mondható ideálisnak, hiába jelentek meg az alacsonypadlós buszok, sok mozgáskorlátozottat ér negatív diszkrimináció. Ungvári Györgyi, a munkacsoport egyik tagja elmondta, vele előfordult, hogy egy budapesti buszsofőr nem volt hajlandó felengedni a járműre a Keleti pályaudvarnál.

Én nem hagytam magam, és belekapaszkodtam a busz elejébe, és közöltem, hogy addig nem engedem el, amíg nem ér ide a rendőrség. Erre a sofőr rükvercbe kapcsolt, és kitolatott a megállóból. Ha nem vagyok elég figyelmes, leránt a járdáról.

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke kifejtette, az átfogó tanulmány elkészítése csak a kezdet, hiszen jelenleg is folyamatos, illetve továbbra is zajlanak az egyeztetések az illetékes szereplőkkel, például a rehabilitáció, a gyógyászati segédeszköz-ellátás területén és a közösségi közlekedés területén. Elmondása szerint a szövetség „nagyon tudatos és következetes szakmai munkát kezdett a különféle területeken lévő problémák megoldására”.

Egyes témákban, például a betegszállítás problémáinak megoldásában vannak előrelépések, ám a 3-as metró ügyében pont ugyanott tartanak, ahol hónapokkal ezelőtt – válaszolta kérdésünkre Kovács Ágnes. Bár Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter folyamatosan a főpolgármesterre hivatkozik, Tarlós István válaszra sem méltatja a MEOSZ-t.

Az elmúlt időszakban többször felhívtuk rá a döntéshozók figyelmét, hogy hatályos jogszabályok írják elő a magyar állam, így a főváros számára is, hogy minden beruházását akadálymentesen kell megvalósítania. Ez az érdekvédelmi munka jelen pillanatig semmilyen változást nem hozott. A kapott tájékoztatás alapján az vélelmezhető, hogy nem készültek részletes tervek a teljes vonal akadálymentesítéséről, így csak megbecsülni tudják, hogy talán megközelítőleg 15-20 milliárd forintra lenne még szükség.

Az érintettek véleménye a 3-as metróról: https://youtu.be/…

A tanulmány bemutatóján rész vett Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos is. Szekeres Pál külön interjúra nem kapott engedélyt, de elmondta, „nagyon szeretnék integrálni a kormányzati munkába az elkészült tanulmányt, magasabb szintre emelnék a közös munkát a MEOSZ-szal”, és ígéretet tett arra, hogy „felülvizsgálják mindazon jogszabályokat, amik kevésbé korszerűek”.

Forrás: 24.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


kettő + 7 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 6. szerda, Csaba napja van.
Az év 27. hete és 187. napja.
Holnap Apollónia napja lesz.

1437. Veszélyes lázadás támadt a parasztok közt Erdélyben, mely a Királyhágón innen is elterjedt néhány megyében. Főbb okai ezek voltak: hittérítés, az egyházi dézsmának készpénzben és pedig jobb értékűben szedése, és az így fizetni vonakodóknak 3 gíra birsággal és egyházi átkokkal fenyítése, a jobbágyok költözésének akadályozása.


1706. Rákóczi felesége, közvetítési kísérletének kudarca után, elhagyja Érsekújvárt. (A csehországi Karlsbadba utazik.)


1906. június 24- július 6. Négyezer bányász sztrájkol Salgótarjánban (Nógrád vármegye) munkaviszonyaik megjavításáért.


Erdélyi József: Nyári dal

"Csakhogy itt van, itt a nyár;
csakhogy engem itt talál:
csakhogy a tél s a tavasz,-
nem vitt el az a ravasz.
Itt a nyár, itt a nyár;
egy üveg sör s egy pohár,
itt van az asztalomon,
s iszok mint bölcs Salamon..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három plusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com