Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Gépház - Informatikai magazin
41
hallgató

Társadalmi összefogás: “Szűréssel az életért”

- 2009. június 30. 21:08 - 816 megtekintés

43 település részvételével indította el az egészségügyi minisztérium a “Szűréssel az életért III.” programot. Több, mint 22 ezer résztvevő, és 80 ezer szűrés.

Az Egészségügyi Minisztérium március végén egy szabolcs-szatmár-bereg megyei kisvárosban, Ibrányban indította el a SZ.É.P. III. rendezvényét, amely június utolsó hétvégéjén Békés megyében Méhkeréken és Vésztőn fejeződött be. A Program eddigi szakaszaihoz képest újdonságot jelentett, hogy nem nagyvárosokban, hanem 2-10 ezer fős hátrányos helyzetű településeken biztosították az ingyenes szűrővizsgálatokon való részvétel lehetőségét, hiszen ezen térségekben élők megbetegedési és halálozási mutatói lényegesen kedvezőtlenebbek az országos átlagnál.

A Szűréssel az Életért Programnak az a célja, hogy az egészséggel kapcsolatos egyéni felelősségre tanítson arra: kis odafigyeléssel, a társadalombiztosítás által finanszírozott szűrővizsgálatok elvégzésével a vezető haláloknak számító betegségek számottevő része megelőzhető.

A települések többségének közelében nem található szakrendelő vagy kórház, illetve a helyiek számára nehézkes és esetlegesen többszöri utazást kíván a szakorvosi rendelések felkeresése. Ezért a lakosok kifejezetten pozitívan értékelték, hogy helyben, több mint 10 féle szűrést (vérnyomásmérés, vércukormérés, BMI számítás, derékbőség, boka/kar index és test-zsírszázalék mérés, szemészeti szűrés, fogászati és szájüregi vizsgálatokat, melanóma és bőrrák vizsgálat, gyermek ortopédiai szűrés, CO szint-mérés és a COPD teszt, daganatos betegségek megelőzéséről tanácsadás és önvizsgálat oktatás) egyszerre, egy nap alatt igénybe tudtak venni. A helyszinen lehetőség nyílt az adott településeken praktizáló háziorvosok által a szűrési eredmények kiértékelésére is.
A látogatók közt a három legnépszerűbb vizsgálat a vércukor-, a vérnyomás- és a BMI mérés volt.

A programban résztvett az országos tiszti főorvosi hivatal is, amely ún. mobil szűrőbuszokkal valósított meg szűrővizsgálatokat, különösen mammográfiás szűréseket.

Hogy odavonzzák a látogatókat az adott helyszinekre, minden, a programban résztvevő településen még kultúrális, szórakoztató, zenés, táncos műsort is megtekinthettek a résztvevők.

A SZ.É.P. III. nemcsak az egészségügyi szűrések és a helyi kulturális értékek bemutatása tekintetében volt eredményes, hanem kiemelkedő társadalmi összefogás jelképeként is értelmezhető. Az összefogás az érintett települések polgármestereinek, települési és kisebbségi önkormányzatainak, közintézményeinek, sportegyesületeinek, nyugdíjasklubjainak és egyéb civil szervezeteinek önkéntes szervező munkájában, vagyis a rendezvény minél szélesebb körben történő megismertetésében nyilvánult meg. Közel 400 civil szervezet (egyházak, sportklubok, kisebbségi önkormányzatok, segítő szolgálatok) nagymértékben hozzájárult a rendezvénysorozat sikeréhez.

Az Önkormányzati Minisztérium közreműködésével országosan és világszerte elismert élsportolóink is támogatták a rendezvény sikerességét. Ennek köszönhetően valamennyi rendezvényhelyszínen minden 100. szűrésen résztvevő egy-egy, hazai élsportolók – a Magyar Labdarúgó Válogatott, az MKB Veszprém férfi kézilabda-, a Győri ETO KC női kézilabda-, ill. a TEVA-Vasas Plaket vízilabda-csapata – által aláírt sportlabdát kapott ajándékba, szimbolizálva az egészség és a testmozgás szoros kapcsolatát.

A SZ.É.P. program keretében jelenleg is zajlanak ún. mintaprogramok: vastagbél-szűrés, méhnyakszűrés – védőnői mintaprogram, Modellprogram az ajak- és szájüregi rák szűrésére.

A SZ.É.P. III. 43 állomás alatt a szakorvosok a megjelent látogatók számos esetben találtak daganatra utaló tüneteket. Ezek az eredmények is bizonyítják, a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel fontosságát, hiszen a korai felismerés révén, a daganatos betegségek hatékonyabb és biztonságosabb gyógyítását teszik lehetővé.

“Mindenki felelős a saját egészségéért!” – így hangzik a program “jelmondata”.


R.A. Kriszta

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


kilenc + = 16

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 3. vasárnap, Kornél, Soma napja van.
Az év 26. hete és 184. napja.
Holnap Ulrik napja lesz.

1807. Szentes János nyugalmazott kapitány a királytól engedélyt kap nyomda alapítására Sárospatakon.


1825. Már 13 év és 3 hónap óta nem tartatott országgyűlés; de Ferenc király elvégre meggyőződött, hogy az abszolutizmussal boldogulni nem lehet, azért július 3-án országgyűlést hirdetett Pozsonyban szeptember 11-ére.


Rab Zsuzsa / 1926. júl.3. - /

Verem

"...Itt Petőfi csak olajnyomat,
Arany erre az utat se tudja,
Itt Dózsa csak szivar,
Ady meg lila bankó,
a világűr egy vicc csak a bortócsában.
De országnyi a padló,
amelyről záróra után
felsöprik a csillagokat,
a Fiastyúkot,
a botló cipők jajdulását,
a morzsolódó gerincek csontporát,
a vállakról leszakadt
karokat.

Ebből a veremből
kijutni:
egymás keze volna kötél.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc szorozva egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com