Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


LGT - Születésnapodra
34
hallgató

Tervezés a fogyatékos emberekkel a fogyatékos emberekért

- 2013. december 18. 11:14 - 1692 megtekintés

December 9-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ergonómia és Pszichológia Tanszékének hallgatói a fogyatékos emberekkel közösen vitatták meg azokat a közlekedési csomópontok információs akadálymentesítésével kapcsolatos koncepció terveket, vázlatokat, amelyek a 2013-as őszi félév „Tervezés speciális felhasználók számára” c. kurzusban szerzett tudásuk alapján hoztak létre. A terméktervező hallgatók a szemeszter során megismerkedtek az egyetemes tervezés szempontjaival és személyesen is találkoztak különböző fogyatékossággal élő emberekkel.

A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete ez év októberében nyitotta meg Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontját (ETIKK). Az egyetemes tervezés az a tervezési mód, amely az emberi különbözőségekből indul ki, az utólagos akadálymentesítés helyett az akadályok megelőzésére kerül a hangsúly. A Központ célja, hogy megmutassa, ha a tervezők már munkájuk kezdetén figyelembe veszik a fogyatékos emberek igényeit, olyan tárgyak, alkalmazások jönnek létre, amely mindenki, így a különféle fogyatékossággal élő személyek számára is alkalmasak. A Központ a valóságban is bemutatja azt a környezetet, amely azáltal, hogy az egyetemes tervezés szempontjával létrehozott tárgyakat, berendezéseket, informatikai alkalmazásokat helyezi előtérbe, másokkal egyenlő esélyű munkahelyi és oktatási feltételeket teremt a különböző fogyatékossággal élő személyek számára.

„Az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont különböző fogyatékossággal élő munkatársai olyan felhasználói tesztcsoportot alkotnak, amely segítségével a tervezők, a speciális igényű személyekről szerzett elméleti tudásukat olyan gyakorlati tudással bővíthetik, amelyet senki mástól, csak maguktól a speciális igényű jövőbeni felhasználóktól tudnak megkapni. A tervezők így úgy tudják megtervezni a körülöttünk levő világot, hogy azt a fogyatékos emberek meglévő képességeikkel is tudják azt használni” – mondta el Földesi Erzsébet, a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének elnöke. A hétfői műhelymunkára annak az együttműködési megállapodásnak a keretében került sor, amelyet 2013 első félévében a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontja kötött a BME Ergonómiai és Pszichológia Tanszékével. Az elmúlt féléves kurzus során az egyetemi hallgatók megismerkedtek az egyetemes tervezési szemlélettel, melyet a közlekedési csomópontokban mindenki számára használható tájékozódást segítő elemeinek újragondolása területén használtak fel. A kurzus rövidsége és az információk sokasága miatt azonban a tervezési folyamatnak csupán három lépcsőfokát tudták meglépni: először információkat és tapasztalatokat gyűjtöttek, másodsorban ötleteket a probléma megoldására, harmadik lépésben pedig egy fejlesztési koncepció tervét készítették el. Ezeket a koncepcióterveket láthatták a résztvevők a prezentációk során.

„Reméljük, hogy kurzusunkkal egy újfajta gondolkodást, szemléletet sikerül beépítenünk a jövő mérnökeinek tervezési munkájába. Bízunk abban, hogy – ahogyan más évfolyamok esetében is – néhány koncepciótervet viszontláthatunk diplomamunkák és szakdolgozatok témái között is. A fogyatékos személyekkel való közvetlen kapcsolattartás egyik nagyon fontos kulcsa a jövőbeni fejlesztések sikerének” – mond Jókai Erika, a Tanszék tanársegédje. 2014 januárjától indítja újra az egyetem foglalkoztatási rehabilitációs humán és műszaki szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szakot. A képzéssel és a kutatási eredményekkel kapcsolatos további információk a www.rehab.bme.hu és a www.erg.bme.hu weboldalról érhetők el.

Hortobágyi Éva, az Egyetemes Tervezés és Informatikai Központ szakmai vezetője a nap tapasztalatairól szólva elmondta: „A munkatársaink fogyatékossággal élő, illetve megváltozott munkaképességű személyek, ezzel munkahely kialakítási mintát szolgáltatunk az érdeklődő munkaadók részére. Célunk továbbá, hogy egyetemek, cégek kutatás-fejlesztési projektjeiben felhasználói tesztcsoportként működjünk”.

Az egyetem terméktervező hallgatói megismerkedtek a speciális igényű fogyasztókkal annak érdekében, hogy egyetemes tervezés szempontjaival összhangban szélesebb spektrumú felhasználói csoportok számára megfelelő termékeket tudjanak tervezni. A hallgatók nyitottak voltak a fogyatékos emberek véleményére és kölcsönösen tudták egymást segíteni a továbbfejlesztésben.

Az ETIKK tesztcsoportja megerősítette a tervek jó irányát. „Külön figyelemre méltóak azok az újszerű ötletek, amelyek a vezetősávot többfunkcióssá teszik és ezzel a vezetősáv egyetemes tervezésű információhordozó elemmé válik, azaz több ember számára is használható. A vakok által használt taktilis vezetősávok a több színből álló színkódok alkalmazásával, foszforeszkáló anyagok, LED-világítás beépítésével, kiegészítő domború számokkal és piktogramokkal megkönnyítik a tájékozódást az ép emberek számára is”- mondta Hortobágyi Éva.

Mindkét együttműködő fél nagy lehetőséget lát abban, hogy a jövőben a tervezők és a felhasználók az eddigieknél hatékonyabban dolgozzanak együtt, melynek eredményeként létrejöhet az emberek sokszínű képességeit tisztelő, befogadó környezet. Az együttműködés következő fontos állomása, hogy a BME Foglalkozási Rehabilitációs Kutató Központjának – amelynek célja a foglalkozási rehabilitációs célkitűzéseket szolgáló hazai és nemzetközi kutatási projektekben való részvétel, módszertani fejlesztések – egyik partnere lesz az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont.

Budapest, 2013. december 9.

További információk:

Mozgássérültek Budapesti Egyesülete

Földesi Erzsébet elnök

Tel: +36 30 982 87 05

E-mail: pestikozpont@mbeinfo.hu

Honlap: http://www.mbeinfo.hu http://www.etikk.hu

Hobby Rádióval közölte Gábor Imola Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének sajtófőnöke

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


4 * öt =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 30. csütörtök, Pál napja van.
Ma van a(z) Péter-Pál napja, Szt. Péter, Szt. Pál, a keresztény vértanuk emléknapja, a magyar szabadság napja.
Az év 26. hete és 181. napja.
Holnap Tihamér, Annamária napja lesz.

1684. Károly lotharingiai herceg Pestre, melyet felgyújtva talált, kardvágás nélkül vonult be.


1945. A Szovjetunió ajándékaként 250 tehergépkocsit, 18 ezer tonna gabonát, 1400 tonna húst, 900 tonna sót, 180 tonna kávét és nagymennyiségű ablaküveget kapott Budapest lakossága.


Szép Ernő / 1884. jún. 30. - 1953. okt. 2. /

Mint magányos lovast...

Mint magányos lovast az este,
Elér a bánat engemet,
Gyereksírás jön fel szívemből,
Könnyűim csöpp csengői csengenek.

Apám után szeretnék futni,
Ki a városba vezetett,
S míg a boltok közt bámészkodtam,
Elengedte egyszer a kezemet.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat mínusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com