Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
33
hallgató

TL-lakófelkészítő tábor Sziágyon: az önmegvalósítás magasabb szintje

- 2019. július 28. 16:26 - 431 megtekintés

„Újra itt van, újra itt van a nagy csapat”- verte fel a Sziágyi Erdei Iskola csendjét július első napjaiban a Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthonából érkezők lelkes éneke.

Az elmúlt évben 5 lakócsoport számára bonyolítottak le sikeres TL-lakófelkészítő tábort Sziágyon a szakemberek. Most a tavalyi táborozók egy része – a kísérők mellett – tapasztalati segítőként támogatta újonnan érkezett társaik beilleszkedését: az 5 nap heti és napirendjének kialakítását, a programok szervezését és lebonyolítását.

A 140 fő TL-be készülő, bentlakásos intézményben élő fogyatékos személy felkészítése a kiváltással járó változásokra, az önállóbb életvitelre Kéthelyen, saját tematika alapján, 2017 novemberében kezdődött el. A tábor ötletét az adta, hogy lehetőséget szerettek volna teremteni az addig elsajátított ismeretek külső helyszínen történő gyakorlására, alkalmazására, a lakók fejlesztésében elért eredmények visszamérésére. A cél az volt, hogy a Támogatott Lakhatáshoz (TL) hasonló körülmények között, azt modellezve, a kiköltözők gyakorlati ismeretekre/tapasztalatokra tegyenek szert a napirend, hetirend elkészítéséről, a munkamegosztás kialakításáról, a háztartási és egyéb napi szintű feladatok ellátásáról. Ehhez ideális helyszínt jelentett az infrastrukturálisan kiválóan felszerelt erdei iskola.

Nagy szerepet kapott a programterv összeállításában a megállapodások mellett az együttélési szabályok betartása, a feladattudat, az önértékelés és mások értékelése, a csapatként való együttműködés, az önállóság, az empátia és elfogadás, továbbá az eltérő élethelyzetekben való alkalmazkodás is. A személyiségfejlesztés gazdag módszertani eszköztárat alkalmazva a szabadidős tevékenységek kiválasztásánál arra törekedtek a felkészítésben szerepet vállaló szakemberek, hogy megszüntessék azokat a gátakat, amelyek megakadályozzák a lakók belső egyensúlyának tartós megtartását, hiszen ez segítheti a szorongások, félelmek és fóbiák oldását.

A táborzáráskor élményektől csillogó tekintetek, beszámolók meséltek arról, mindezt ismét sikerült megvalósítani! Hiszen…

Forrás: Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthona

Ügyesen forgott a táborozók kezében a krumplihámozókés, szabadult meg héjától a hagyma, gurult a kondérba a kolbász, a felszelt paprika, paradicsom. Vidáman rotyogott a szabadban rakott tűzön a paprikáskrumpli, lecsó, főtt a túróstészta, pirult a botokra tűzött szalonna. Jókedvűen fordult egyet a sütőben a palacsinta, hogy aztán minden földi jóval megpakolva, pillanatok alatt eltűnjön a tányérokról. Időre elkészült a terítés, hatékony segítőnek bizonyult a mosogatógép, tisztaságtól ragyogtak a hálótermek, vizesblokkok és a közösségi helyiségek. A tábor vezetője segítségével feltárult a felkészülésben résztvevők előttük az erdő számos életközössége: az ott lakó növények és állatok élete, megismerték a természetben járás előírásait, a séták alkalmával pedig személyesen is megtapasztalták a helyi együttélés szabályait. Felszabadultan versengtek, társasoztak és activityztek a maguk választotta programokon a sziágyi táborlakók. Nagy élményt jelentett a Nagyatádi strandon töltött nap (melyhez az üzemeltetőtől kiemelt kedvezményt kapott a csoport, amit ezúton is köszönnek). Szintén a tábor sikerét igazolta a kezdeti „félek, félek” felkiáltás után egyre többször elhangzó „már nem is félek” örömteli kijelentés. A fürdőzők kezdetben kíváncsian, később mosolyogva biztatták az első félénk lépéseket megtevőket. Hatalmas elismerést jelentett számukra, amikor a fürdő dolgozói elmondták, nem volt még ilyen fegyelmezett közösség a strandon ezelőtt.

A tábor a lakók és a kísérők számára is azt igazolta, hogy akkor lehet az önmegvalósítás magasabb szintjére lépni, ha tisztában vannak alapvető értékeikkel és azokhoz illeszkedő álmokat dédelgetnek. Fontos, hogy hatékonyan tudjanak célokat kitűzni, és képesek legyenek megvalósítani azokat, hogy minél jobban észre tudják venni a mindennapjaikban jelen lévő kisebb-nagyobb örömteli pillanatokat, mert ezek segítségével hamarabb fognak sikereket átélni az élet egyéb területein is. Hiszen az öröm és boldogság érzése alapvetően meghatározzák, gondolkodásunkat, cselekedeteinket, szokásainkat, ezeken keresztül sorsunk alakulását.

Mind a kísérő szakemberek, mind a felkészítésben részt vevő fogyatékos emberek nagyon jól érezték magukat. A táborozók újabb hatalmas energiát kaptak arra, hogy fejlődjenek és sikeresek legyenek a Támogatott Lakhatásba költözve is! A tábor célja,  – hogy az együtt töltött idő emelje az egyén Én-erejét, önbecsülését, önbizalmát, örömkészségét, kapcsolatainak minőségét –  megvalósult.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 4. hétfő, Ulrik napja van.
Ma van a(z) Nemzetközi szövetkezeti nap.
Az év 27. hete és 185. napja.
Holnap Emese, Sarolta napja lesz.

1490. Mátyás király kegyencei Corvin herceget kifosztják. Corvin János főherceg a királyválasztó országgyűlésen későn vette észre, hogy atyja kegyencei, kit híveinek vélt, őt kijátszották, és a királyi méltóságra Ulászlót emelték. Július 1-én tehát a koronával és kincseivel, hívei kíséretében Sclavónia felé indult, de július 4-én Báthory István vajda és Kinizsy Pál utána siettek s Tolnában a Csonthegyen őt megtámadták és kincseitől megfosztották.


1910. június 12-július 5. Ezer fővárosi festőmunkás sztrájkol munkakörülményei javításáért.


József Attila: Hangya

A bábok között elaludt egy hangya.
Szél, a bábokat most el ne fúdd!
Különben jó az is.

Kis, fáradt fejét csillámokra hajtja,
és alszik véle csöpp árnyéka is.

Egy szalmaszállal fölkelteni szépen!
De jobb, ha már indulunk haza,
erősen beborult-

A bábok közt elaludt egy hangya,
és -hopp- egy csöpp már a kezemre hullt.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy plusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com