Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


59
hallgató

Több mint 2500-an regisztráltak az időskorra fókuszáló Semmelweis Egészség Napokra

- 2021. március 8. 17:51 - 532 megtekintés

Az egészséges időkorról és a leggyakoribb betegségek elkerüléséről, terápiájáról esett szó a Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központ február 25-i, “Az időskor nem betegség” című programján, melyre több mint 2500-an regisztráltak előzetesen.

Az Egészségfejlesztési Központ személyre szabott táplálkozási tanácsadással és online szenior tornával járult hozzá a rendezvény sikeréhez.

Mi tart fiatalon? Hogyan működik az immunrendszer időskorban? Hogyan legyünk szupernagyik? Miként lassítható az öregedés? Életmódtanácsok időseknek, szeniortorna, online táplálkozási tanácsadás – ezek voltak a legnépszerűbb programelemek a február 25-i egészségnapon, amiből a szervezők szerint az is látszik, hogy a legtöbb idős ember valóban szeretné minél tovább megőrizni életerejét és aktivitását, amiért képesek is tenni.

Tizenegy érdekes, izgalmas és tanulságos előadással vártuk az érdeklődőket – nemcsak az időseket, hanem a fiatalabb korosztály képviselőit is, hiszen az egészséges időskort korábban kell megalapozni – emelte ki dr. Gadó Klára klinikaigazgató. A Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központ igazgatója hozzátette: az idősek gyógyítása során a geriáterek nemcsak a beteg szervre, hanem a holisztikus szemlélet jegyében az egész emberre koncentrálnak, így a meglévő betegségeket, a szedett gyógyszereket, azok mellékhatásait is figyelembe véve tudnak személyre szóló terápiát javasolni.

Az online rendezvénysorozat során azonban azt is szem előtt tartották, hogy az időskort ne pusztán a leggyakoribb betegségek szemszögéből közelítsék meg, így számos hasznos tanáccsal látták el az érdeklődőket a prevenció érdekében, ugyanakkor szóltak a leggyakoribb időskori problémákról, köztük a daganatos megbetegedésekről vagy éppen a trombózisról.

Egyéni táplálkozási tanácsadás és szenior torna

A Semmelweis Egészségfejlesztési Központ munkatársainak – Jób Viktória, Czibere Erika és Koltai Cintia – jóvoltából az érdeklődők egyéni táplálkozási tanácsadásra jelentkezhettek be előzetesen, majd a Zoom program segítségével vehettek részt a személyes konzultáción, melyen az életmódjukkal és mindennapi étkezési szokásaikkal kapcsolatos kérdésekre kaphattak választ.

Az ezt követő online szenior tornán Rácz Enikő Fanni okleveles rehabilitációs szakember olyan  mozgásprogramot mutatott be élőben, amelyet a résztvevők otthon is könnyedén végezhetnek a környezetükben fellelhető eszközök segítségével.

A speciálisan az időskorú emberek mozgásigényeihez illeszkedő órát több mint 150 ember végezte egy időben az online térben, a mozgásprogram végén pedig felmerülő kérdéseiket is feltehették.

Az óra után az is kiderült, hogy az érintettek szívesen vennének részt más alkalommal is szenior tornán, így a központ tervei szerint a következő hetekben erre is lesz lehetőség, illetve a február 25-i alkalomról készült videofelvételt a Youtube csatornájukon is közzétették, hogy azt később is bárki megtekintesse.

A Semmelweis Egészség Napokon szó esett arról, hogy a lakosságon belül folyamatosan nő az idős emberek aránya, ezért felértékelődik a geriátria és az idősügyi stratégiák szerepe, ez hívta életre a Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központot is. Mint arra az egyik előadás rámutatott, az idősödés már tulajdonképpen az anyaméhben elkezdődik, és mivel az átlagos élettartam szinte lineárisan növekszik, az élettartam növekedésével együtt nőnek az állami és a saját forrású egészségügyi és szociális kiadások. Az egyetlen hatékony megoldás az egészséges és aktív idősödés időtartamának lényeges meghosszabbítása. Több prezentációban is elhangzott az a fontos gondolat, hogy az aktív, munkával töltött éveket követően is kell, hogy legyen az idősebbeknek életcélja: ne vereségként tekintsenek az időskorra, készüljenek már tudatosan az aktív nyugdíjas évekre, tartsák meg pozitív életszemléletüket, emberi kapcsolataikat.

Mi tart fiatalon?

Dr. Baji Ildikó, az Egészségtudományi Kar Alkalmazott Pszichológia Tanszék vezetője arra kereste a választ prezentációjában, mi tartja fiatalon az embert. Egyes kutatások szerint a genetikai adottságokon túl az életmód és a gondolkodásmód akár 30 évet is hozzátehet az életéveink számához. A szakember felsorolta azt az öt tényezőt is, ami a fiatal öregséghez szükséges. Így ha örömünket leljük a napi tevékenységeinkben, vannak céljaink, optimisták vagyunk, értelmesnek találjuk az életünket és értékesnek saját magunkat, segíthet fiatalon tartani bennünket.

Rosszindulatú daganatos betegség idős korban

Dr. Tóth Miklós, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika egyetemi tanára előadásában arra mutatott rá, hogy az időskorban jelentkező rosszindulatú daganatos betegségek esetében joggal merül fel a kérdés, az operációt vagy a gyógyszeres kezelést válasszák-e terápiaként. Ilyenkor mindig azt érdemes mérlegelni, hogy a hosszabb túlélés jobb életminőséggel társul-e. 85 éves kor felett átlagosan 5-7 betegsége van egy idős embernek. A kezelés optimális tervezéséhez a páciens valamennyi betegségét és várható élettartamát is figyelembe kell venni. Fontos, hogy a gyógyulás az orvos és a beteg közös munkájának eredménye, ezért ez csak akkor lehet sikeres, ha az orvos maga mellé állítja a beteget, az érintett elfogadja a szakember javaslatait, az orvos pedig a beteg preferenciáit is figyelembe veszi, hiszen a beteg beleegyezése nélkül nincs gyógyulás – tette hozzá a professzor.

Kórházban vagy otthon?

Dr. Balogh Zoltán, az Egészségtudományi Kar Ápolástan Tanszék vezetője ugyancsak fontos kérdést tett fel előadásában: kórházban vagy inkább otthon ápolják az idős, beteg családtagot? Bemutatta az idős emberek számára otthoni környezetben elérhető ellátási rendszer sajátosságait, formáit, és arra is kitért, hogyan lehet a családtagok bevonásával vagy anélkül, ám otthoni környezetben az ellátást megszervezni, hogyan lehet a beteg életminőségét javítani. Számos eszközről szólt a kádlifttől a speciális matracokon át a betegemelő szerkezetekig, amelyek az ágyhoz kötött idős ember saját otthonában történő ápolását segítik, mindezek előnye, hogy az érintett a megszokott környezetében maradhat. Az önálló életvitel fenntartására helyváltoztatást segítő és konyhai eszközöket is ajánlott, és lehetőségként bemutatta a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást is.

A modern biogeronológia évszázada

A program záróelőadásában dr. Ungvári Zoltán, a Népegészségtani Intézet – jelenleg az Egyesült Államokban kutató – igazgatója az öregedés lassíthatóságáról beszélt, és bemutatta azokat a legújabb kísérletes vizsgálatokat, amelyek forradalmian új lehetőségeket tárnak fel az öregedéssel kapcsolatos betegségek leküzdésére. Kiemelte: az elmúlt két évtized nagy fejlődést hozott az egészséges élettartam meghosszabbításával kapcsolatos kutatásokban. Jelenlegi tudásunk szerint az öregedés biológiájába bele lehet avatkozni, az öregedés folyamata lelassítható, illetve visszafordítható kísérleti állatokban. Ez pedig nem a távoli jövő, hanem a jelen – tett hozzá a kutatóprofesszor. Példaként említette, hogy állatkísérletekben bebizonyították, a kalóriabevitel csökkentése jelentősen növeli az élettartamot, ezeket a mechanizmusokat pedig rövidtávon az emberre is adaptálni lehet.

Dr. Ungvári Zoltán kitért arra, hogy az USA-ban létrehozták az Országos Öregedéstudományi Intézetet évi 3,5 milliárd dolláros költségvetéssel, ahol azon dolgoznak, hogy megértsék az öregedés mechanizmusát, és olyan eljárásokat fejlesszenek, amelyek a betegségek megelőzésére szolgálnak. Ezek célja, hogy az egészségben leélt élettartam meghosszabbítható legyen.

A professzor említést tett a Semmelweis Egyetemen tervezett Egészséges Öregedésért Programról, aminek célja az egészséges időskor megvalósulásának elősegítése és az öregedési folyamat lelassítása. (Forrás: rehabportál)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. október 2. hétfő, Petra napja van.
Az év 40. hete és 275. napja.
Holnap Helga napja lesz.

1844. A nem-nemesek minden közhivatalokra alkalmazása. A követek háza e napon a nem-nemeseket csak a közigazgatási hivatalok viselésére kívánta joggal felruházni; de a főnemesek e kérdésben több szabadelvűséget tanúsítottak.


1950. Közzéteszik a földművelésügyi miniszter 16121-16129/1950. sz. rendeleteit 9 mezőgazdasági kutatóintézet létesítéséről. (Ezek: Budapesten: Agrokémiai Kutató Intézet, Kertészeti Kutató Intézet, Szőlészeti Kutató Intézet; Növénytermelési Kutató Intézet: Martonvásár; Öntözési és Talajjavítási Intézet: Szarvas; Mezőgazdasági Kísérleti Intézetek Debrecenben, Keszthelyen, Mosonmagyaróvárott és Szegeden.)


Petrőczi Éva: Ősz

A gyümölcs-óra
októbert mutat:
birs-perc,
alma-perc,
körte. perc
az őszt kondító
fák alatt.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc plusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 320

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com