Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Omega - Sötét a város
54
hallgató

Több, mint 600 fogyatékosságügyi aktivista találkozott az Európai Parlamentben

- 2023. június 7. 17:49 - 239 megtekintés

2023. május 23-án, ötödik alkalommal rendezték meg a Fogyatékossággal Élő Személyek Európai Parlamentje című konferenciát. Ennek keretében több, mint 600 fogyatékosságügyi aktivista találkozott az Európai Parlamentben, Brüsszelben.

Az Unió minden pontjáról érkeztek fogyatékossággal élő személyek és segítők, hogy felszólaljanak az érintettek jogaiért. Az eseményen az ÉFOÉSZ munkatársai is részt vettek a magyar delegáció tagjaiként.

Mindenkinek meg kell adni a választójogot!

Az érdekvédők számos döntéshozó jelenlétében mondták el: a 2024-es európai parlamenti választásokra készülve fokozottan figyelembe kell venni a fogyatékossággal élő személyek jogait és szükségleteit. A nagy jelentőségű eseményt Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, hogy minden fogyatékossággal élő személyt be kell vonni az uniós döntéshozatalba. Ehhez hozzátartozik, hogy mindenkinek meg kell adni a választójogot. Metsola ezenkívül bátorította a fogyatékossággal élő embereket, hogy minél többen induljanak a jövő évi választásokon. A nap folyamán felszólalt még az Európai Ombudsman, az Európai Bizottság illetékes biztosa, több tagállam miniszterei és európai parlamenti képviselők is.

Forrás: Európai Bizottság

Kerekesszékben ülő idősebb nő két fiatal gyermek kezét fogja.

Együtt az önálló életvitelért

Az előadások során elhangzott, hogy az Európai Bizottság 2023-ban kiad egy új iránymutatást a tagállamok számára. A dokumentum célja a fogyatékossággal élő személyek önálló életvitelének és közösségbe való beilleszkedésének javítása lesz. Az iránymutatás létrejöttét 2021-ben jelentették be az európai fogyatékosságügyi stratégia egyik kiemelt kezdeményezéseként. Az önálló életvitel és az ehhez szükséges szolgáltatások kapcsán egy másik kiemelt kezdeményezés is szóba került: a Bizottság 2024-ig előterjeszti a fogyatékossággal élő személyek számára nyújtott kiváló szociális szolgáltatások keretrendszerét. Így kívánják javítani az érintett személyek számára nyújtott szolgáltatásokat, valamint növelni a munkahelyek vonzerejét ezen a területen.

A fogyatékossággal élő személyek is részt akarnak venni a választási folyamatban

Az esemény egyik legfontosabb pillanata az volt, amikor a résztvevők egyhangúlag elfogadták az Európai Fogyatékosságügyi Fórum (EDF) 2024-es európai parlamenti választásokra készült kiáltványát. A dokumentum a teljes európai fogyatékosságügyi mozgalom közös követelésén alapszik: a fogyatékossággal élő személyek is részt akarnak venni a választási folyamatban. Ehhez elengedhetetlen, hogy legyen joguk szavazni és jelöltként indulni. Fontos továbbá, hogy a szavazóhelyiségek és a kapcsolódó dokumentumok akadálymentesek legyenek. A teljes választási folyamatnak és a pártok programjainak is hozzáférhetőnek, vagyis érthetőnek kell lenniük a választók számára.

Az EDF tagjai a kiáltványban számos más követelést is megfogalmaztak. Többek között az alábbi lépésékre szólítják fel az EU vezetőit:

 • Biztosítsák, hogy minden fogyatékossággal élő személynek legyen joga szavazni és jelöltként indulni az európai parlamenti választásokon.
 • Dolgozzanak ki egy európai stratégiát az intézményi férőhely kiváltásra. Lépjenek fel a fogyatékossággal élő személyek szegregációja ellen. Támogassák az átmenetet az intézményekből az önálló életvitelbe és a közösségi alapú szolgáltatásokba.
 • Valósuljon meg az egész EU-ra kiterjedő fogyatékossági igazolvány, amely biztosítja a fogyatékossági státusz kölcsönös elismerését a tagállamokban.
 • Biztosítsák, hogy a fogyatékossággal élő személyek egyenlő hozzáféréssel rendelkezzenek a többségi oktatáshoz, képzéshez és foglalkoztatási lehetőségekhez.
 • Támogassák a fogyatékossággal élő személyek családjait. Különös tekintettel azokra, akik gondozási feladatokat látnak el. Biztosítsák, hogy a gondozási feladatokat ellátó családtagok ne kerüljenek hátrányos helyzetbe.
 • Támogassák, hogy a fogyatékossággal élő személyeket cselekvőképességüktől megfosztó gondnoksági rendszereket felváltsa a támogatott döntéshozatal. Ehhez biztosítsanak megfelelő forrásokat is.
 • Védjék a fogyatékossággal élő nők és lányok jogait. Nyilvánítsák bűncselekménnyé a fogyatékossággal élő személyek kényszersterilizálását.
 • Támogassák a fogyatékossággal élő ukránokat Ukrajnán belül és kívül is. Gondoskodjanak róla, hogy az EU hozzájárulása Ukrajna újjáépítéséhez egy befogadóbb országot eredményezzen a fogyatékossággal élő személyek számára.
 • Vezessenek be olyan jogszabályokat, amelyek garantálják, hogy a segítő eszközök és technológiák elérhetőek és megfizethetőek legyenek.
 • Jobban kell védeni a fogyatékossággal élő utasok jogait és akadálymentesíteni a közlekedést. Annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő személyek ugyanolyan szabadon mozoghassanak az EU-n belül, mint bármely más uniós állampolgár.

Sallai Ilona és Bercse László

Semmit rólunk, nélkülünk!

Az ÉFOÉSZ-t Bercse László társelnök és Sallai Ilona érdekvédelmi tanácsadó képviselték a magyar delegációban. László számára a nap legfontosabb üzenete a politikai részvétel erősítéséhez kapcsolódott és így foglalta össze: „Több politikus is elmondta, hogy a fogyatékossággal élő emberek jelöltessék magukat és kerüljenek be az Európai Parlamentbe. Nekem ez tetszett a legjobban, mert így tud a leginkább megvalósulni a Semmit rólunk, nélkülünk! elv.” Ilona a fogyatékossággal élő nők jogairól hallott legszívesebben. Ezzel kapcsolatban elmondta: „Több felszólaló is beszélt a fogyatékossággal élő nők jogairól. Jó volt hallani, hogy sok országban dolgoznak az érintett nők érdekeiért. Bár még nagyon sok tenni való van ezen a területen, de örülök, hogy történnek jó lépések.”

Kapcsolódó dokumentumok:

Borítókép: European Disability Forum (EDF)

A Több, mint 600 fogyatékosságügyi aktivista találkozott az Európai Parlamentben bejegyzés először ÉFOÉSZ-én jelent meg.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


négy * = 32

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. április 24. szerda, György napja van.
Ma van a(z) Magyar Rendőrség napja Szent György napja.
Az év 17. hete és 115. napja.
Holnap Márk napja lesz.

1445. Az ököljog virágzása. A várnai csata után üres levén a királyi szék az országkapitányok nem voltak képesek a közrendet fenntartani.


1854. Őfelsége Ferenc József uralkodó és magyar király és Erzsébet királyné menyegzője Bécsben.


Jékely Zoltán
/ 1913. ápr.24. - 1982. márc.19. /

Homo faber

Az életem: csigamászás ezüstje,
a föld giliszta-túrt halom..
De sohasem bámultam pipafüstbe,
és sohasem őrölt az unalom.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc mínusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com