Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Pál Utcai Fiúk - Szerelemharc
63
hallgató

Több, mint 600 fogyatékosságügyi aktivista találkozott az Európai Parlamentben

- 2023. június 7. 17:49 - 296 megtekintés

2023. május 23-án, ötödik alkalommal rendezték meg a Fogyatékossággal Élő Személyek Európai Parlamentje című konferenciát. Ennek keretében több, mint 600 fogyatékosságügyi aktivista találkozott az Európai Parlamentben, Brüsszelben.

Az Unió minden pontjáról érkeztek fogyatékossággal élő személyek és segítők, hogy felszólaljanak az érintettek jogaiért. Az eseményen az ÉFOÉSZ munkatársai is részt vettek a magyar delegáció tagjaiként.

Mindenkinek meg kell adni a választójogot!

Az érdekvédők számos döntéshozó jelenlétében mondták el: a 2024-es európai parlamenti választásokra készülve fokozottan figyelembe kell venni a fogyatékossággal élő személyek jogait és szükségleteit. A nagy jelentőségű eseményt Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, hogy minden fogyatékossággal élő személyt be kell vonni az uniós döntéshozatalba. Ehhez hozzátartozik, hogy mindenkinek meg kell adni a választójogot. Metsola ezenkívül bátorította a fogyatékossággal élő embereket, hogy minél többen induljanak a jövő évi választásokon. A nap folyamán felszólalt még az Európai Ombudsman, az Európai Bizottság illetékes biztosa, több tagállam miniszterei és európai parlamenti képviselők is.

Forrás: Európai Bizottság

Kerekesszékben ülő idősebb nő két fiatal gyermek kezét fogja.

Együtt az önálló életvitelért

Az előadások során elhangzott, hogy az Európai Bizottság 2023-ban kiad egy új iránymutatást a tagállamok számára. A dokumentum célja a fogyatékossággal élő személyek önálló életvitelének és közösségbe való beilleszkedésének javítása lesz. Az iránymutatás létrejöttét 2021-ben jelentették be az európai fogyatékosságügyi stratégia egyik kiemelt kezdeményezéseként. Az önálló életvitel és az ehhez szükséges szolgáltatások kapcsán egy másik kiemelt kezdeményezés is szóba került: a Bizottság 2024-ig előterjeszti a fogyatékossággal élő személyek számára nyújtott kiváló szociális szolgáltatások keretrendszerét. Így kívánják javítani az érintett személyek számára nyújtott szolgáltatásokat, valamint növelni a munkahelyek vonzerejét ezen a területen.

A fogyatékossággal élő személyek is részt akarnak venni a választási folyamatban

Az esemény egyik legfontosabb pillanata az volt, amikor a résztvevők egyhangúlag elfogadták az Európai Fogyatékosságügyi Fórum (EDF) 2024-es európai parlamenti választásokra készült kiáltványát. A dokumentum a teljes európai fogyatékosságügyi mozgalom közös követelésén alapszik: a fogyatékossággal élő személyek is részt akarnak venni a választási folyamatban. Ehhez elengedhetetlen, hogy legyen joguk szavazni és jelöltként indulni. Fontos továbbá, hogy a szavazóhelyiségek és a kapcsolódó dokumentumok akadálymentesek legyenek. A teljes választási folyamatnak és a pártok programjainak is hozzáférhetőnek, vagyis érthetőnek kell lenniük a választók számára.

Az EDF tagjai a kiáltványban számos más követelést is megfogalmaztak. Többek között az alábbi lépésékre szólítják fel az EU vezetőit:

 • Biztosítsák, hogy minden fogyatékossággal élő személynek legyen joga szavazni és jelöltként indulni az európai parlamenti választásokon.
 • Dolgozzanak ki egy európai stratégiát az intézményi férőhely kiváltásra. Lépjenek fel a fogyatékossággal élő személyek szegregációja ellen. Támogassák az átmenetet az intézményekből az önálló életvitelbe és a közösségi alapú szolgáltatásokba.
 • Valósuljon meg az egész EU-ra kiterjedő fogyatékossági igazolvány, amely biztosítja a fogyatékossági státusz kölcsönös elismerését a tagállamokban.
 • Biztosítsák, hogy a fogyatékossággal élő személyek egyenlő hozzáféréssel rendelkezzenek a többségi oktatáshoz, képzéshez és foglalkoztatási lehetőségekhez.
 • Támogassák a fogyatékossággal élő személyek családjait. Különös tekintettel azokra, akik gondozási feladatokat látnak el. Biztosítsák, hogy a gondozási feladatokat ellátó családtagok ne kerüljenek hátrányos helyzetbe.
 • Támogassák, hogy a fogyatékossággal élő személyeket cselekvőképességüktől megfosztó gondnoksági rendszereket felváltsa a támogatott döntéshozatal. Ehhez biztosítsanak megfelelő forrásokat is.
 • Védjék a fogyatékossággal élő nők és lányok jogait. Nyilvánítsák bűncselekménnyé a fogyatékossággal élő személyek kényszersterilizálását.
 • Támogassák a fogyatékossággal élő ukránokat Ukrajnán belül és kívül is. Gondoskodjanak róla, hogy az EU hozzájárulása Ukrajna újjáépítéséhez egy befogadóbb országot eredményezzen a fogyatékossággal élő személyek számára.
 • Vezessenek be olyan jogszabályokat, amelyek garantálják, hogy a segítő eszközök és technológiák elérhetőek és megfizethetőek legyenek.
 • Jobban kell védeni a fogyatékossággal élő utasok jogait és akadálymentesíteni a közlekedést. Annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő személyek ugyanolyan szabadon mozoghassanak az EU-n belül, mint bármely más uniós állampolgár.

Sallai Ilona és Bercse László

Semmit rólunk, nélkülünk!

Az ÉFOÉSZ-t Bercse László társelnök és Sallai Ilona érdekvédelmi tanácsadó képviselték a magyar delegációban. László számára a nap legfontosabb üzenete a politikai részvétel erősítéséhez kapcsolódott és így foglalta össze: „Több politikus is elmondta, hogy a fogyatékossággal élő emberek jelöltessék magukat és kerüljenek be az Európai Parlamentbe. Nekem ez tetszett a legjobban, mert így tud a leginkább megvalósulni a Semmit rólunk, nélkülünk! elv.” Ilona a fogyatékossággal élő nők jogairól hallott legszívesebben. Ezzel kapcsolatban elmondta: „Több felszólaló is beszélt a fogyatékossággal élő nők jogairól. Jó volt hallani, hogy sok országban dolgoznak az érintett nők érdekeiért. Bár még nagyon sok tenni való van ezen a területen, de örülök, hogy történnek jó lépések.”

Kapcsolódó dokumentumok:

Borítókép: European Disability Forum (EDF)

A Több, mint 600 fogyatékosságügyi aktivista találkozott az Európai Parlamentben bejegyzés először ÉFOÉSZ-én jelent meg.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


8 - = egy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keressen minket bizalommal!
 • 10:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Europe in my Backyard - Európai Uniós projektek (a Civil Rádió magazinműsora)
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. július 23. kedd, Lenke napja van.
Az év 30. hete és 205. napja.
Holnap Kinga, Kincső napja lesz.

1664. A török veresége Szentbenedeknél.


1874. Megindul Budapesten a svábhegyi fogaskerekű vasút.


Héra Zoltán: Ó kalendárium költőknek

Oroszlán havában súgód maga a Nap.
Ilyenkor mindenek Midásza vagy.
Használd az áldást, hintsd az aranyat.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy szorozva négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com