Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Hírek
54
hallgató

Tolmács – egy ajánlott hivatás látássérült embereknek

- 2024. március 31. 8:40 - 136 megtekintés

Az idegennyelv-ismeret még napjainkban is a sikeres munkavállalás kulcsa lehet egy látássérült ember számára. A magasszintű nyelvtudással rendelkezőknek érdemes megfontolni, hogy nyelvtanárként, fordítóként vagy tolmácsként helyezkedjenek el.

Ezekhez természetesen felsőfokú nyelvismeretre, az utóbbiak esetében pedig szakvizsgára van szükség. S mint minden más területen, nem árt kellő mennyiségű érdeklődés és lelkesedés, máskülönben hamar kiég az ember fia-lánya. Én több, mint tizenöt éve szereztem – két látássérült barátommal együtt – szakfordító és konferenciatolmács képesítést. Bár viszonylag rendszeresen kapok megbízásokat, mindig tanulhatok valami újat nálam tapasztaltabb kollégáktól. Ezért is hallgattam nagy örömmel Dr. Wojciech Figiel, a Varsói Egyetem Alkalmazott Nyelvészet Intézete adjunktusának előadását, amelyben a látássérült tolmácsok által tapasztalt kihívásokról mesélt. Dr. Figiel születésétől fogva vak. Egyetemi oktatóként tolmácsolást tanít, vizsgálja az Európa-szerte dolgozó látássérült tolmácsok gyakorlatát, s közben maga is szabadúszó tolmácsként dolgozik angol, spanyol és lengyel nyelven. Tapasztalatait az ELTE Fordító-és Tolmácsképző Tanszéke által szervezett TransELTE 2024. konferencia meghívott plenáris előadójaként osztotta meg a hazai publikummal.

A tolmácsolásnak több válfaja van, fontos a különbségekkel tisztában lenni. Létezik a konszekutív, azaz követő tolmácsolás. Ilyenkor a tolmács rövidebb-hosszabb egységekben, szakaszosan tolmácsolja az elhangzottakat. Egy másik lehetőség a konferenciatolmácsolás, amelynek során a szakember egy zárt fülkében ül, fején fejhallgatóval, előtte mikrofon, és a szöveg elhangzásával szinte egy időben tolmácsolja azt. Dr. Figiel kiemelte, hogy a tolmácsolás bármely válfaját gyakoroljuk, elengedhetetlen az önállóság. A tolmácsok jellemzően különböző helyeken végzik a munkájukat, és nagyon bonyolult és költséges lehet, ha a közlekedéshez a látássérült ember folyamatosan látó segítőre szorul. Az önálló tájékozódás iránti hajlandóság ugyanakkor a helyszínen is elengedhetetlen, hiszen fontos, hogy a tolmács – ha egyszer megmutatták neki – egyedül eltaláljon a mosdóba.

Meglepő lehet, hiszen kivételes képességet igényel; mégis, a különböző módozatok közül talán a konferenciatolmácsolás a leginkább akadálymentes és vakbarát. Követő tolmácsolás esetén ugyanis szinte elengedhetetlen a jegyzetelés. Megtörténhet ugyanis, hogy a tolmácsnak több perces, egybefüggő szövegrészt kell a célnyelven elismételnie – ez a szakvizsgáknak is elengedhetetlen eleme. A vak személyek jegyzetelési technikái Dr. Figiel tapasztalatai szerint nagyon eltérőek attól is függően, hogy a tolmács beszédszintetizátorral dolgozik-e, vagy Braille-kijelzőt használ. Tolmácsolás során a Braille nagy segítség. Aki beszédszintetizátorral jegyzetel, annak nagyon fontos jó jegyzetelési szisztémát kialakítania, hiszen nem kis kihívás a beszélő személyre figyelni, és közben a számítógép hangját is hallgatni. Egységes jegyzetelési rendszer tehát nem létezik, ugyanakkor hasznos lehet más látássérült tolmácsokkal konzultálni. Ehhez nyújt segítséget a látássérült fordítókat és tolmácsokat tömörítő, nemzetközi levelezőlista, a the Round Table. További információk és feliratkozás a listára itt,

Konferenciatolmácsolás során is érdemes néhány apróságot tudnunk ahhoz, hogy megkönnyítsük a munkánkat. A legtöbb, a tolmácsfülkében található konzol ma még szerencsére nyomógombos, de előfordul érintőképernyős készülék is a piacon. Egy-egy megbízás esetén ezt érdemes lehet előre egyeztetni. Azt, hogy a tolmács mikrofonja ki van-e kapcsolva, fényjelzés mutatja. A látó kollégáknak ez bőven elegendő, így sokszor a tolmácsberendezést működtető cég technikusa sem tudja, hogy a konzolon bekapcsolható egy hangjelzés, ami eltérő hanggal jelzi, hogy épp ki, vagy bekapcsolt állapotban van-e a mikrofon. Apróság, egy látássérült tolmács számára mégis nagy segítség, hiszen nem kell folyamatosan memorizálni, hogy kikapcsoltuk-e. Dr. Figiel arra is felhívta a figyelmet, hogy egy-egy ismeretlen keresztnév esetében érdemes lehet látó tolmács kollégánkkal tisztázni, hogy az előadó férfi-e vagy hölgy, nehogy a tolmácsolás során származzon ebből kellemetlenségünk olyan nyelv esetén, amely különbséget tesz a nemek között. Látó kollégánk csak kinéz a kabin ablakán, máris egyértelmű számára, hogy ki beszél.

Bevett gyakorlat továbbá, hogy az előadók a konferenciát megelőzően elküldik a prezentációjukat a tolmácsnak, hogy készülhessen a témára, utána nézhessen szakszavaknak. Ez esetben járulékos nehézség egy látássérült tolmács számára, ha az anyag nem akadálymentes – persze nem panaszkodhatunk, hiszen régebben, míg csak papíralapon voltak az előadók jegyzetei elérhetőek, látó személy segítsége nélkül nem tudott a látássérült tolmács készülni egy-egy munkára. Ráadásul ma már az online tolmácsolás is elérhető lehetőség, mivel akadálymentesen használható a Zoom, és Dr. Figiel tapasztalatai szerint az Interactio nevű platform is.

Láthatjuk tehát, hogy – mint szinte minden szakma – a tolmácsolás is rejt nehézségeket számunkra. Mégis olyan terület, amit egy talpraesett, magasszintű nyelvtudással rendelkező, anyanyelvét választékosan használó és jó verbális készségekkel megáldott látássérült ember is végezhet, ha nem rest képességeit és szaktudását fejleszteni, és a munkavégzése során a lehetőségekhez mérve legönállóbban dolgozni.

(Dr. Gombás Judit írása)

A Hobby Rádiót üzemeltető Net-média Alapítvány közösen a Fény Alapítvánnyal 2017. óta folyamatosan tart Angol nyelvi tanfolyamot látássérültek számára, melyre folyamatosan lehet jelentkezni. Az újonnan indult tanfolyami csoportokról a Gépház című műsorunkban beszélt Máj Kriszta angoltanár, gyógypedagógus és a tanfolyam néhány résztvevője.
A tanfolyam hírét itt olvashatja.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


három + 4 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 10:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. április 22. hétfő, Csila, Noémi napja van.
Ma van a(z) Föld napja, Holocaust világnap, Ápolók napja Magyarországon.
Az év 17. hete és 113. napja.
Holnap Béla napja lesz.

1645. I. Rákóczi György a szövetséget a franciákkal és svédekkel megújította Munkácson.


1896. A képviselőház megszavazza a honalapítás ezredik évfordulójának törvénybe iktatását.


Héra Zoltán: Ó-kalendárium költőknek

"A Bika hava: szépség és erő.
Mit elrontottál, most halászd elő,
s meglásd meglesz a rend:
Vénusz és Gaia leginkább ilyenkor szeret.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc mínusz öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com