Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Kalendárium
63
hallgató

Újraélesztési referenciacentrumnak választották a debreceni Sürgősségi Klinikát

- 2022. augusztus 18. 6:34 - 414 megtekintés

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában tesztelik a világ vezető amerikai defibrillátorgyártójának ambuballonos lélegeztetést is segítő, komplex újraélesztő készülékét. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sürgősségi Klinika szakemberei kedden próbálhatták ki az eszközt, amelyet több mint egy hónapig tesztelnek majd a gyakorlatban. Az egyszerhasználatos elektródákkal működő defibrillátor alkalmazásával hatékonyabb és biztonságosabb lehet az újraélesztés.

Az elektródáknak köszönhetően a készülék az újraélesztés közben is folyamatos visszajelzést ad a mellkaskompresszió üteméről, mélységéről és a mellkas megfelelő felengedéséről az egyes kompressziók között. Az úgynevezett „real BVM” alkalmazás segítségével a szakemberek visszajelzést kapnak az ambuballonnal leadott légvételek volumenéről, helyes üteméről. A kapott adatok alapján a defibrillátor használója hatékonyabban folytathatja az újraélesztést.

A készülék gyakorlati alkalmazását a gyártó és a magyarországi forgalmazó szakemberei mutatták be a Sürgősségi Klinika szakembereinek.

– Az elektródákkal a mellkaskompresszió hatékonyságát tudják mérni. Az eszköz valós idejű visszajelzést ad, ezzel segítve az újraélesztés folyamatát. A készülék a megfelelő szoftver alkalmazásával az adatokat gyűjti, tárolja is, így ezeket utólag is lehet értékelni, elemezni. A szakemberek láthatják, hogy teljesítettek, mi az, amin esetleg javítani kell a jövőben. Több tanulmány is bizonyítja, hogy a készülék alkalmazása javítja a teljesítményt és a túlélési arányt is – mondta a hirek.unideb.hu-nak Tóth Zoltán, a gyártó Zoll Medical Corporation kelet-európai képviselője.

A ZOLL Medical Corporation által gyártott rendszert a világon már számos nagy nemzetközi referenciacentrum használja. A világ vezető defibrillátorgyártója a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sürgősségi Klinikáját jelölte ki magyarországi referenciaintézménynek a legújabb, ambuballonos lélegeztetést is segítő, komplex defibrillátor monitoruk és újraélesztési feedback programjuk bemutatására és használatára.

– Azért választottuk a Debreceni Egyetem Klinikai Központját, mert itt működik az ország első önálló Sürgősségi Klinikája, ahol szívesen fogadják az újításokat, technikai újdonságokat. Másrészt mindenképp egy olyan egyetemi klinikára szerettük volna elhelyezni a készüléket, ahol magas színvonalon összpontosul a szakmai tudás. Biztosnak tekintjük, hogy a többször használatos defibrillátor lapátokról az egyszer használatos elektródákra való áttérésben a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sürgősségi Klinikája utat mutat a többi hazai intézmények – emelte ki Sraud Péter, a magyarországi forgalmazó, a Speeding Kft. kereskedelmi igazgatója. 

 

A Sürgősségi Klinika szakemberei egy workshop keretében elméleti előadásokon és gyakorlati bemutatókon ismerhették meg a komplex rendszert. Az elméleti előadáson szó esett a Zoll Medical által alkalmazott, más gyártókhoz képest szignifikánsan alacsonyabb energiaszinten történő, mégis hatékonyabb sokk leadási technológiáról is.

– A Sürgősségi Klinika munkatársai önállóan és csapatban is gyakorolhatták a komplex újraélesztés lépéseit az új eszköz segítségével, mely lehetővé tette, hogy az objektíven mérhető paraméterekkel visszajelzést kapjanak az életmentő tevékenység kimenetelét leginkább meghatározó mellkasi kompressziók mélységéről, frekvenciájáról és a ballonos maszkos lélegeztetés hatékonyságáról. A bemutatott eszköz használata, a rendszeres továbbképzések és az azok során nyert tapasztalatok kiértékelése egyaránt hozzájárulhatnak, hogy az újraélesztések egyre sikeresebbé váljanak – ismertette Ujvárosy Dóra, a Klinikai Központ Sürgősségi Klinika igazgatóhelyettese.

Az eszközt egyelőre másfél hónapig tesztelik a Sürgősségi Klinikán.

Fotók: unideb.hu/dehir.hu

(Forrás:dehir.hu)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


3 + öt =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 24. péntek, Eszter, Eliza napja van.
Az év 21. hete és 145. napja.
Holnap Orbán napja lesz.

1707. Rákóczi fejedelem pompázása az ónodi országgyűlésen. "A felséges fejedelem szép pompás török paripán, királyszínű bársony köntösben és fekete kócsagtollasan jött, kétfelől nemes seregből való ifjak és gavallérok párducbőrösen és forgósan." Mindez olyan időben, midőn a közpénztár üres és a rézpénzt devalválni kellett.


1924. Megalakult a Magyar Nemzeti Bank. Elnöke Popovics Sándor, kormánybiztosa Szabóky Alajos pénzügyi államtitkár. Ugyanekkor megszűnt az Állami Jegybank.


Május 24. / Eszter, Eliza /

Sebők Éva: Tavasz Eszterke

Egy órácska óta
szól az Eszter-nóta.
Szálló sárkányorkán
hozta el az orrán.
Ihol zeng!...Ahol zeng,
nincs ott már sehol csend.
Piros pikulákat
hajtanak az ágak
Kövér bolondgomba
fölmászik a dombra.
Lába kel a bágyadt
pitypang- pagodának.
Fenn meg csodapókok,
ébredő pirókok,
ciróka-maróka,
hat rigó-fióka,
s egy fatetőn-alvó
kócos pityipalkó!

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három szorozva egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com