Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Jazzklub - Zsuffa Péter műsora
28
hallgató

Vaksága adott életcélt az Angliában tanuló magyar fiúnak

- 2017. december 13. 9:29 - 703 megtekintés

Öt egyetem közül választhatott Hajas Dani négy éve: Brighton mellett döntött. Nem bánta meg, szárnyakat kapott.

Vitathatatlanul Hajas Dani kapta a legnagyobb tapsot TEDx-előadása után egy délnyugat-angliai kisvárosban, Margate-ben. A fizika iránti rajongásáról beszélt, arról, hogyan foglalkozhat valaki ilyen tudománnyal, ha nem lát, és arról, hogyan segíthetik a látók a vakokat az ilyen munkában.

Daninak nem volt mikrofonláza, hiszen nem először állt nagyközönség elé, az elmúlt években sok előadást tartott főleg egyetemistáknak, két nappal korábban pedig a Brit Tudományos Fesztiválon állt a színpadon.

A brightoni albérletének nappaliját körülölelő hatalmas ablakokat imádja, noha csöppnyi fényt sem érzékel, azt mondja, elég a tudat, hogy jó helyen, szép lakásban él.

Magabiztosan mozog a különböző helyiségek között. Mindenütt katonás rend van, ez elengedhetetlen az ő tájékozódásához. A kávékészítésnél tűnik fel, hogy nem a szeme, hanem a keze vezeti. Hogy ne forrázza le magát a csésze túltöltésével, csak egy bögrényi vizet tölt a forralóba, ujjával ellenőrzi a hideg víz szintjét.

A látásukat elvesztetteknek tanfolyamokon is tanítják, mit, hogyan tudnak önállóan megoldani, Dani azonban csak a számítógép-használathoz kért segítséget.

Beletanultam a napi feladatokba, csak megszokás kérdése mondja. Amit nem tud kitapogatni, kézzel értelmezni, ahhoz általában a füle, illetve beszélő eszközök segítik. A telefonja, órája és a számítógépe is angolul segíti őt.

Mindig ilyen helyre vágyott

A tengerpartra megyünk. Megkér, hogy vezessem.

Ha látóval megyek, akkor szívesen pihentetem a botom, de nem lehet mindenkiben megbízni. Előfordult, hogy felajánlották a segítséget, csak az illető nem jelezte a padkát vagy épp nem mérte fel, hogy elférek-e az oszlop mellett. A legrosszabb, ha csak megragadják a karom és húznak. Az a jobb, ha én karolhatok bele a segítőbe.

Mindig tengerparti városban akart élni, noha nem hitte, hogy erre valaha is lehetősége lesz. Amikor egyetemet választott, még akkor sem tudta, milyen szép helyen fog lakni, pár perc sétára a tengertől.

Nekem ez a mennyország. Szeretem a tenger illatát, a hangját. Imádok itt üldögélni. Futni is itt szoktam heti 2-3-szor.

Vannak önkéntesek, akik szívesen futnak a vakokkal párban, ők segítik.

Gyerekként még látott valamennyit

Dani négy éve költözött Nagy-Britanniába, három évvel azután, hogy elvesztette a látását. Egészségesen született, de nem emlékszik, milyen volt teljesen látóként. Óvodás korában kezdett egyre közelebbről nézni mindent, kiderült, hogy 10 százalékosra csökkent a látása, ami azt jelenti, hogy a szemészeti táblán csak a felső sort látta tisztán.

Könnyen megszokta korlátait, ugyanúgy videojátékozott, biciklizett és focizott, mint a többi gyerek. Körülbelül 10 évig viszonylag stabil volt az állapota. Az orvosok tanácstalanok voltak. Vizsgálatok végeláthatatlan sora, műtétek, gyógyszerek tartották benne és szüleiben a lelket, hogy rosszabb már nem lesz, sőt a csodában is bíztak:Azt reméltük, hogy egyszer megtalálják végre a betegség okát, és akkor egy operációval még javulhat is a helyzetem.

Középiskolás, 16 éves volt, amikor teljesen megvakult.

Minden tönkrement a szememben, ami tönkremehetett. A teljes sötétségtől kétségbeestem, aztán túl az első sokkon, elfogadtam, hogy ez visszafordíthatatlan, azt mondtam, nincs más hátra, mint előre, gyerünk, csináljunk valami újat!

Írni kezdett egy kis novellát, gyakorlatilag eközben tanult meg vakon gépelni. Nem tagadja, nyomasztó időszak volt a látása elvesztése utáni első év.

Frusztráló volt, hogy újra kellett tanulnom az olvasástól, a közlekedésen át, a rántott hús készítéséig mindent.

Tinédzserként a fehér bottól ódzkodott leginkább:Az valahogy nyilvánvalóvá tette az állapotomat. Kicsit szégyelltem.

Ma már tudja, semmi szégyellnivalója nincs. Akadályokkal teli pályán is élen végez.

Magyarország vagy Anglia?

Három magyar és két külföldi egyetem közül választhatott. Felvételi pontszáma elég volt odahaza a BME-re, az ELTE-re és a DOTE-ra, külföldön meg két angliai egyetemre. Az ELTE volt a nagy álma, Dávid Gyula előadásaira különösen vágyott. De úgy érezte, Budapesten jogi, informatikai és gyógypedagógiai karon nem gond egy látássérült diák, természettudományos területeken viszont nincsenek felkészülve az oktatására.

Írtam az ELTE-nek, hogy felvettek, de vak vagyok, hogyan oldjuk meg a labormunkát és a matematikai jegyzetek értelmezését. Nagyjából az volt a válasz, hogy majdcsak valahogy, biztos találnak egy önkéntes évfolyamtársat, aki segít. Brightonból viszont azonnal azt írták, biztosítanak majd segítőt, csak pontosan mondjam meg, mikre lesz szükségem.

A biztonság kedvéért azért a magyarországi egyetemre is beiratkozott és halasztással indított. Egy éve volt, hogy eldöntse, tud-e önállóan létezni külföldön.

Két bőrönddel, szülei kíséretében érkezett Angliába:Alig landolt a repülőnk, elkezdődött a felkészítésem az egyetemtől kirendelt, közlekedést segítő szakemberrel, hogyan jutok majd be minden nap előadásokra. Egy hetem volt kezdésig.

A szülei is hazautaztak pár nap múlva, de nem érezte magát csöppet sem elveszettnek, hamar talált barátokat, akik segítették mindenben. Időt azonban senki nem tud neki adni.

Nekem minden tovább tart és ez sokszor az alvás rovására megy. Tudományos szöveg olvasása akár négyszer annyi időbe is telik nekem, mint egy látónak. Aztán számítógépes párhuzamos munkák is lassúak, a keresésnél is nekem minden felajánlott lehetőséget olvastatnom kell a géppel, míg egy látó csak rápillant a listára és csak azt nyitja meg, amire szüksége van Angolul már beszélt, amikor Angliába jött, nemzetközi középiskolában tanult.

Van, hogy egy zöldség nevét épp nem tudom, de a tudományos kifejezések nem okoznak problémát.

A nehezebb út vezette a sikerhez

Gyerekként is rajongott a matematikáért, fizikáért, szeretett kísérletezgetni, de nem volt zseni: Nem építettem meg a saját motorom 6 évesen és nem írtam játékprogramot 10 évesen. Csak kíváncsi voltam és igyekeztem mindent más szemszögből vizsgálni, mint a megszokott, elfogadott.

Az egyetem előtt sokat rágódott, mit válasszon, nemzetközi kapcsolatokat, közgazdaságtant, ami elérhetőbb, könnyebb neki, vagy vállalja a nehezebb utat a szenvedélyéért. Az utóbbi mellett döntött, elméleti fizikából diplomázott az idén nyáron.

Egy számítástechnikai feladat még az egyetem kezdetén új irányba kezdte terelni. Már az első évben egy csillagász professzorral, egy rehabilitációs szakemberrel és négy tehetséges diákkal azon kezdtek gondolkodni az ő ötlete alapján, hogyan lehet grafikonokat értelmezni vakon. Olyan nonprofit vállalkozás lett az eredménye, amellyel szeretnék mindenki számára elérhetővé tenni a tudományt.

Grapheel néven alapítottunk egy szervezetet és indítottunk egy weboldalt, amelyen több projektünk is fut. Az egyik, az IRIS, amelyben a tudomány iránt érdeklődő vakoknak keresünk látó önkénteseket, hogy képi információkat, például diagramokat segítsenek értelmezni, vagyis fordítsák szövegre a képeket Dani azt mondja, a fizika iránti rajongása örök, de most komolyabban foglalkoztatja az ember és a gép kapcsolata. Azt kutatja, hogyan lehet tudományos területen, oktatásban, több érzékszervet bevonva információkat átadni.

Azt vizsgálom, hogyan lehet demonstrálni mondjuk a hidrogénatom quantummechanikai értelmezését, nem csak képekkel, animációkkal. Ez lehetséges például egy 3D-s hologrammal, annak érintésével, a kezünk mozgására történnek a folyamatok egy atomon belül.

A jövőt egyelőre Angliában tervezi. A következő 3-4 évben a doktori címért tanul majd.

Úgy érzi, a vakságától sokat kapott:Tudományos kíváncsisággal figyelem most magam. Vizsgálom, hogyan változnak az egyéb érzékszerveim és az agyam. Ha nem jött volna ez, lehet, hogy még mindig videojátékoznék. Küldetéstudatot adott a vakság, arra inspirál, hogy csináljak valami hasznosat.

Dani nemrég írta meg történetét egy egyetemre vágyó vagy már diplomázott látássérülteknek szóló honlapon. Ott is összegzi, mi mindent ért el. Hihetetlenül szerencsésnek érzi magát ezért. Nem bánja, hogy a kalandosabb út mellett döntött:Örülök, hogy az ismeretlent választottam, és legyőztem a démonjaimat.

Forrás:24.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


5 - = egy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 3. vasárnap, Kornél, Soma napja van.
Az év 26. hete és 184. napja.
Holnap Ulrik napja lesz.

1807. Szentes János nyugalmazott kapitány a királytól engedélyt kap nyomda alapítására Sárospatakon.


1825. Már 13 év és 3 hónap óta nem tartatott országgyűlés; de Ferenc király elvégre meggyőződött, hogy az abszolutizmussal boldogulni nem lehet, azért július 3-án országgyűlést hirdetett Pozsonyban szeptember 11-ére.


Rab Zsuzsa / 1926. júl.3. - /

Verem

"...Itt Petőfi csak olajnyomat,
Arany erre az utat se tudja,
Itt Dózsa csak szivar,
Ady meg lila bankó,
a világűr egy vicc csak a bortócsában.
De országnyi a padló,
amelyről záróra után
felsöprik a csillagokat,
a Fiastyúkot,
a botló cipők jajdulását,
a morzsolódó gerincek csontporát,
a vállakról leszakadt
karokat.

Ebből a veremből
kijutni:
egymás keze volna kötél.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc szorozva nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com