Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Venus - Élem Az Életem
31
hallgató

Van ami jár, van ami jut

- 2013. november 28. 11:23 - 1809 megtekintés

Alaposan meg kell gondolnia minden kiadását annak, aki megváltozott munkaképességű, vagy fogyatékossággal élő személy.

István közelebb áll a hatvanhoz, mint az ötvenhez. Nem egészen hetvenezer forint rokkantsági ellátást kap, és mellette alkalmi munkát vállal. Utóbbiból, mint mondja, sajnos egyre kevesebb akad, hiszen éppen betegségei miatt nem tud akármilyen munkát elvégezni. Egyedül él, és nagyon nehezen jön ki a pénzéből. Aprócska lakását annak idején banki kölcsönből vette, és keservesen nyögi a részleteket. Régebben sokat kirándult, nyáron szívesen ment szabadvízi strandokra. A már nem fiatal autója több mint fél éve tankolatlanul áll a garázsban. Nehéz szívvel fontolgatja, hogy eladja, egyrészt, hogy egy kicsit fellélegezhessen anyagi szempontból, másrészt mert nem bírja már fizetni a fenntartásával járó terheket.

Az Istvánhoz hasonló megváltozott munkaképességűek rokkantsági ellátást, vagy rehabilitációs járadékot kaphatnak A rokkantsági ellátás összege a minimálbér legalább 30 százaléka (bruttó 29 400 forint), maximum 150 százaléka (bruttó 147 000 forint) lehet. A rehabilitációs járadék összege pedig a minimálbér 30-50 százaléka (bruttó 29 400-49 000 forint).
Amennyiben valakinek rehabilitációs járadékot ítélnek meg, akkor vállalnia kell, hogy aktívan munkahelyet keres, részt vesz a számára felajánlott képzéseken, illetve elfogadja a számára felajánlott munkalehetőséget. Ha a jogosult személy munkába áll, és kereső tevékenységet folytat, a járadékot nem folyósítják.

Anikó látássérült, fogyatékossági támogatást kap, és mivel több mint tíz év munkaviszonnyal rendelkezik, rokkantsági ellátásban is részesül, nagyjából hatvan ezer forintot kap összesen havonta, ami a sorstársai többségéhez viszonyítva még a jobb jövedelmek közé tartozik. A családnak van még egy látássérült tagja, aki szintén fogyatékossági támogatást kap. ? Szerencsére a férjemnek van munkája, és el tud tartani minket. Ezért aztán nagyon vigyázunk az egészségére, mert nélküle nem tudom, mi lenne velünk ? mondja Anikó.

A fogyatékossági támogatás havi összege 2013. június 1-jétől 19 500 forint a látási fogyatékos, a hallási fogyatékos, az értelmi fogyatékos, az autista és a mozgásszervi fogyatékos személyek esetében. Az összeg 24 000 forint a halmozottan fogyatékosok esetében, valamint abban az esetben, amikor a súlyosan fogyatékos személynek az önkiszolgálási képessége teljesen hiányzik. Ha a vakok személyi járadékában részesülő látási fogyatékos személy fogyatékossági támogatásra tart igényt, őt a fogyatékossági támogatás a vakok személyi járadékának megszüntetését követően illeti meg.

A fogyatékossági támogatás összegét 2014. január 1-jétől a nyugellátásról szóló törvény évenkénti rendszeres emelésére vonatkozó szabályai szerint, azzal megegyező mértékben emelni kell. A vakok személyi járadéka 2013. június 1-jétől havi 16 160 forint összegben jár, és emelése a fogyatékossági támogatás emelésével megegyező mértékben történik 2014. január elsejétől.

Adható és kötelező támogatások

A rászorulók ? nem csak a fogyatékkal élők ? számára segítséget jelenthet a közgyógyellátás és a lakhatási támogatás. Mindkettőt a helyi önkormányzattól lehet igényelni, központi szabályozás írja elő, hogy kinek és milyen mértékben jár. Az önkormányzatok anyagi lehetőségeikhez mérten ? nem kötelező jelleggel ? adhatnak még átmeneti segélyt és rendkívüli gyermekvédelmi támogatást. Mindkettőt helyi rendeletben szabályozzák, ebbe foglalják bele, hogy ki igényelheti, és milyen mértékű lehet. Ez utóbbi két támogatási forma pénzbeli és természetbeni is lehet, gyakori, hogy élelmiszerutalványban kapják meg az igénylők.

A fogyatékkal élők számára
készített segédeszközök árai

Beszélő karóra: 5 ezer forinttól
Képernyőolvasó szoftver: 180 ezer forint
Színjelző (ruháknak): 48 ezer forinttól
Rezgő ébresztőóra: 13 ezer forinttól
Speciális füstjelző: 23 ezer forinttól
Hallókészülékek: 31 ezer forinttól
Kézi hajtású kerekesszék: 15 ezer forinttól
Elektromos rokkantkocsi új: 100-300 ezer forint
használt: 60 ezer forinttól

Forrás: TN-gyűjtés Venter Marianna írása és teol.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


- öt = 3

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 7. csütörtök, Apollónia napja van.
Az év 27. hete és 188. napja.
Holnap Ellák napja lesz.

1357. Ragusa aláveti magát a magyar koronának. Ragusa városa követei szerződésre lépnek N. Lajossal, mely szerint a város a magyar korona oltalma alatt áll, s ezért évenként 500 aranyat fizet; de a király magyar helyőrséget és ispánt nem fog adni a városnak.


1607. A király (a bécsi béke sérelmével, mert annak rendelkezése szerint nádort kellene választani) kinevezi Forgách Ferenc esztergomi érseket magyarországi királyi helytartóvá. (1608-ig viseli tisztségét.)


Radnóti Miklós: Július

Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
mezétlábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestű hőség ül a
fényesarcú fák felett.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három szorozva három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com