Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


M*sorajánlat
62
hallgató

Van értelme küzdeni – Berente Judit, 2020 legjobb fogyatékos sportolója

- 2021. január 25. 5:21 - 681 megtekintés

Tizenhárom esztendősen lett végstádiumú vesebeteg, édesanyjának azt mondták az orvosok, hogy kislánya a tizennyolcadik születésnapját sem éri meg. Tévedtek. Múlt hétfőn a Nemzeti Színházban rendezett M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán a 2020-as év legjobb fogyatékos sportolójának járó elismerést vehette át Berente Judit sífutó, biatlonos, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke.

Berente Judit, 2020 legjobb fogyatékos sportolója (Fotó: Nemzeti Sport/MSÚSZ/Szűcs Attila)

– Az Év sportolója gálán sokaknak mondott köszönetet, de főként az ismeretlen donornak, aki nélkül nem állhatott volna a színpadon. A szavait hallva milliókban fogalmazódhatott meg a gondolat: tanuljunk meg értékesen élni!

– Értékelni a mindennapokat, értékelni a lehetőségeket, értékelni és „jól tartani” azt a szervet, amelyet kaptam, azt a testet, amelyben élhetek. Fiatalabb koromban tapasztaltam, milyen a kilátástalanság. Amíg nem kaptam meg az új vesémet, mindig rövidebb távra terveztem. Ha előre néztem, azt mondtam magamnak: csak érettségizzek le, csak fejezzem be a főiskolát, csak menjek férjhez, csak készüljön el a házunk… Aztán megtörtént a műtét, és egyszeriben kinyílt előttem a világ. Már az öröm, hogy reggel felkelek, hogy tudom tervezni és jól eltölteni a napomat. Az orvosom azt mondta: ameddig működik ez a vese, addig használjak ki minden pillanatot, és én bizony az az ember vagyok, aki kimaxolja a lehetőségeit.

– Mit jelent a sport az életében? Kapaszkodót adott, szabadságot, gyógyulást?

 

– Mindent egyben. Már gyerekkoromban is szerettem sportolni, tornásztam, kézilabdáztam, úsztam, ám amikor tizenhárom esztendősen kiderült a végstádiumú vesebetegségem, már nem kaptam verseny­engedélyt a sportorvosoktól. Sőt, azt csak később tudtam meg, hogy az édesanyámnak azt mondták a doktorok, nem érem meg a tizennyolcat. Nem lett igazuk. Szerencsére nagyon jó orvosokkal találkoztam és egy kiváló dietetikussal is, aki negyvengrammos fehérjediétát dolgozott ki nekem, ezt követtem tizenhat évig. Visszatérve a kérdésére: a sport mindig jelen volt az életemben, a főiskolán is testnevelés szakra jelentkeztem, igaz, mivel hólyag-pacemakerem volt, amelynek külső vevő része a hasüregembe volt elhelyezve, voltak feladatok, amelyeket nem tudtam volna elvégezni. Azt mondták, ha nem tudom a felemáskorlát-gyakorlatokat bemutatni, nem írják alá a félévemet, így végül el sem kezdtem a tanulmányaimat ezen a szakon. Ellenben sítáborba elutaztam a tesi szakosokkal, és már az első ott rendezett versenyt megnyertem. Rendszeresen úsztam, síeltem, és az 1995-ös szervátültetésemig minden sportolási lehetőséget kihasználtam. A szegedi műtétem során a kórházban találkoztam egy transzplantált lánnyal, aki akkor jött haza Manchesterből, a szervátültetettek világjátékáról. És akkor felcsillant a szemem…

– Mikor tudott hozzájuk csatlakozni?

– Három hónapot töltöttem kórházban, decemberben engedtek haza az orvosok és a következő év elején jelentkeztem az akkor még egyetlen szervátültetett sportegyesületbe, az MTSE-be, márciusban már részt is vettem az első versenyemen. Elkezdtem rendszeresen úszóedzésre járni, és nagy örömömre dupla hatása lett a sportolásnak. Mivel sajnos több szervkilökődésem is volt, az orvosok szteroidterápiát alkalmaztak, amelynek következtében holdvilág arcom lett, és úgy éreztem, a testem eldeformálódott. Az úszásnak köszönhetően azonban átalakult a testem, és a rendszeres sportolás csökkentette a gyógyszerek mellékhatását, a vízhajtókat elhagyhattam, sokkal jobban éreztem magam a bőrömben. A műtétem után két évvel, 1997-ben vettem részt először a nyári, 1999-ben a téli világjátékon, azóta pedig minden szervátültetetteknek szervezett multisporteseményen ott voltam.

– Hogyan alakul egy napja, hiszen nemcsak sportoló, hanem a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke is?

 

– Attól függ, hol vagyok: kétlaki életet élek, hol Jászkiséren, hol Budapesten tartózkodom. Mostanában heti két-három napot töltök el a fővárosban, ilyenkor a Fradi uszodájában edzek, de mindennap jelen van a mozgás az életemben. Ha nem úszom, konditeremben vagyok, a sífutáshoz pedig kerékpározom, elliptikus tréneren edzek, vagy éppen elutazom téli edzőtáborba a többi versenyzővel. A kocsim sokszor az irodám is, igyekszem az ügyeket útközben is intézni, hogy minél több időm maradjon a mozgásra. Huszonöt éve élek beültetett vesével, ezt a kort kevesen érik meg, a sport azonban rengeteget hozzátesz az életünkhöz, ugyanis a beültetett szerv „idejét” harminc százalékkal is meghosszabbíthatja.

– Hány transzplantált él Magyarországon?

– Ötezernél többen vagyunk, tavaly volt a tizenegyezredik szervátültetés Magyarországon. Az 1973-ban induló veseátültetési program kezdete óta már sokan nincsenek közöttünk, éppen ezért küldetésnek is tekintem, hogy minél több embert meggyőzzek a sport gyógyító erejéről. A szövetségünkhöz kétszáz versenysportoló tartozik, de általában ötszáz embert tudunk mozgósítani, s a tíz százalék jónak mondható számadat. A betegedukációs programunknak – a hat éve útjára indított Képzett Beteg Programnak – köszönhetően nagyon sok embert rá tudunk bírni a sportolásra, és jó néhányan vagyunk már szeniorkorban, ami a legjobb példa arra, hogy érdemes csinálni.

– Ahogyan az  Év sportolója-díj is visszaigazolás.

 

– Pontosan. Nem magam, hanem az üzenete miatt örülök neki különösen. Bízom benne, hogy sok transzplantálthoz eljut az elismerésem híre, a történetem, és az, hogy van értelme küzdeni.

JÖVŐ TÉLEN BORMIÓBAN

Ahogyan az épek esetében, a transzplantált sportolók 2020-as sporteseményei is elmaradtak, legközelebb 2022-ben a bormiói szervátültetettek téli világjátékán van esély arra, hogy megméressék magukat.

„A 2020-as dublini Európa-bajnokságot már tavaly áprilisban törölték, az idei, houstoni világjátékot pedig nem tudják megrendezni, mert a gazdasági nehézségek miatt több szponzor visszalépett, későbbre pedig nem tudták tenni az időpontot, hiszen az egyetemvárosban rövid az az intervallum, amíg szabadok a kollégium kapacitásai. 1978 óta most lesz az első alkalom, hogy a WTGF (World Transplant Games Federation), a Szervátültetettek Világjátéka Szövetsége nem rendezi meg a viadalt. Ha minden jól alakul, legközelebb jövő télen, az olaszországi Bormióban tartják meg a téli világjátékot, és ugyanebben az esztendőben Oxfordban rendezik meg a szervátültetettek és művesekezletek Európa-bajnokságát. Mi mindenképpen arra törekszünk, hogy a köztes időszakban se maradjanak kihívás nélkül a versenyzőink, augusztus utolsó hétvégéjén szeretnénk megrendezni a nyílt nemzeti bajnokságot, amelyre a környező országokból is várunk transz­plantált sportolókat. A sport iránti szenvedélyünk, elkötelezettségünk töretlen, az alkalmazkodást megtanultuk már az életünk során, és ebből a szempontból jó leckét adott a 2020-as esztendő is. Mindenesetre arra törekszünk, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk a lehetőségeinkből.”

(Forrás: Nemzeti Sport)
A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


* nyolc = 48

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 16:00: - Anonymous műsora
  Műsorunk az egyetemes és magyar színművészet jelentős személyiségeinek pályáját szeretné bemutatni. Ahol hozzáférhető riportok, esetleg kortársak nyilatkozatai, emlékiratok, hangfelvételek elérhetők ,ezeket is bemutatjuk . Nyílván ,mint minden ilyen műsor esetében, a teljességre csak törekedni tudunk, hiszen még közeli barátainkat sem ismerhetjük meg teljesen,egy régebben elhunyt legendás művész estében ez még nehezebb. Néha egy anekdóta többet mond, mint a tudományos értekezés. Az emlékezésekből ezek a nagyon jellemző történetek sem maradnak ki. Ja ,igen..Miért nevezem magam Anonymusnak? Talán mert én nem vagyok fontos. Legyen a művész arca a fontosabb... A műsorokhoz jó szórakozást kívánok Anonymus
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. szeptember 28. csütörtök, Vencel napja van.
Az év 39. hete és 271. napja.
Holnap Mihály napja lesz.

1213. Gertrúdnak, II. Endre hitvesének szerencsétlen halála. A gyilkolásnak az szolgált okul, hogy a királyné tudtával sőt segélyével és termében egyik testvére Bánk nádor nejét buja vágyának áldozatává tette. A vérengzéskor a királyi pecsétnyomó több államirattal együtt elveszett.


1971. Mindszenty bíboros elhagyja Magyarországot.


Tompa Mihály

A madár, fiaihoz

"Száraz ágon, hallgató ajakkal
Meddig ültök, csüggedt madarak?
Nincs talán még elfeledve a dal,
Melyre egykor tanítottalak?!
Vagy ha elmúlt, s többé vissza nem jő
A víg ének s régi kedvetek:
Legyen a dal fájdalmas, merengő,
Fiaim, csak énekeljetek!..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt plusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 320

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com