Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
30
hallgató

Várj, segítek! 10 tévhit a fogyatékkal élő emberekről

- 2015. október 16. 13:03 - 1672 megtekintés

Sokan nem tudják, hogy hogyan viszonyuljanak a fogyatékkal élő emberekhez, beskatulyázzák őket téves elképzelések közé, ez pedig sok kellemetlen helyzetet szül.

Persze nehéz általánosítás nélkül összeállítani egy tízes listát, hiszen minden ember más, és az úgynevezett fogyatékosságok is nagyon különbözőek, sőt a mértékük is sokféle lehet. Mégis megkíséreljük összegyűjteni a tíz leggyakrabban hallott tévhitet, ami a mozgás-, látás- vagy hallássérült emberekről kialakult. A legtöbben már biztosan hallották a következő mondatokat:

1. Várj, segítek!

Nagy valószínűséggel vannak dolgok, amelyekben esetenként tényleg segítségre szorulnak, de nem mindenben. Ha valaki nem hall, attól még képes magát kiszolgálni. A kerekesszékben ülőnek sem biztos, hogy fel kell vágnod a húst az ebédnél, hiszen lehet, hogy csak a lábát nem tudja mozgatni. Hiába akarsz jót, ha tehetetlenként kezeled a másikat, azzal csak kellemetlen helyzetbe hozod. Hogy honnan tudd, hogy szüksége van-e segítségre? Nagyon egyszerű, kérdezd meg!

2. Érted, amit mondok?

Valóban vannak értelmi fogyatékos és halmozottan fogyatékos emberek is, de attól még, hogy valaki másképp érzékeli a világot, vagy másképp mozog, mint te, nem kell rögtön arra következtetni, hogy a felfogásával is baj van. Teljesen értelmetlen hangosan és tagoltan beszélni hozzájuk (ahogy a külföldiekhez is szokott a magyar ember, természetesen magyarul), akkor is fogja érteni, ha rendesen szólsz hozzá, ha pedig nem, mert a hallásával van baj, hogyha figyelsz rá, megtudhatod, hogy hogyan tudtok a leghatékonyabban kommunikálni. A túlbuzgó óvó nénis/bácsis kedvesen becézgetős stílust sem szükséges elővenni, ettől senki sem fogja jobban érezni magát.

3. Oké, nem gond…

Természetes, hogy (az 1. pontban leírt mértékletességgel) igyekszel segíteni, amiben szükséges, és tudatában vagy, ha bizonyos dolgokat nehezebben vagy nem tudnak megcsinálni, de ez nem azt jelenti, hogy olyan dolgok fölött is szemet kell hunyni, aminek az állapotukhoz semmi köze. Például nem kell elnézni valakinek, hogy kibeszél a hátad mögött, vagy hogy kérdezés nélkül megeszi az ebédedet a munkahelyi hűtőből. Ha másra rászólnál, neki is szólj nyugodtan.

4. Egymáshoz valók

Vannak közösségek, egyesületek, iskolák, ahova esetenként közösen járhatnak a fogyatékkal élő emberek, de ez nem jelenti azt, hogy csak egymással barátkoznak. És ez a párválasztásra is igaz. Nem célszerű tehát odamenni valakihez az utcán, hogy: „Figyi, kapcsolatban élsz? Csak mert a haverom hasonló, mint te, megadod a számod, hogy találkozzatok?” – Megtörtént eset. Az sem törvényszerű, hogy feltétlenül ismerik egymást, úgyhogy a busz egyik végéből a másikba átkiáltva (vagy akár diszkrétebb módon) közölni, hogy a Jocó, az unokatestvérem, ő sem lát, ismered? zintén értelmetlen (ez is megtörtént eset).

5. Viszontlátásra! Jaj, ne haragudj…

Lehetséges, hogy elgondolkodtál már rajta, hogy bizonyos kifejezéseket talán nem használnak. Merd-e azt mondani egy vaknak, hogy viszontlátásra, vagy egy kerekesszékesnek, hogy üljünk le valahova, nem sértő-e ez nekik? Az igazság az, hogy ezeket a kifejezéseket ők teljesen természetes módon használják, nem fordítják le szó szerint, tehát a viszontlátásra azt jelenti, remélem, még találkozunk, vagy ha mégsem ezt, akkor egy szimpla udvariassági formula az elköszönéshez.

6. Ez nem poén!
Azt gondolhatod, hogy bizonyos témákat jobb elkerülni, és feszengsz, ha mégsem sikerül. Persze nem lehet általánosítani, de sokan igen jó humorérzékkel rendelkeznek, és ezt akár a saját állapotukkal kapcsolatban is gond nélkül kamatoztatják. Az előző ponthoz kapcsolódóan volt olvasható egyszer egy értekezés a Facebookon, ahol egy kerekesszékes lány írta a következő sorokat: Mi is mondjuk egymásnak útközben, hogy üljünk le, hiába ülünk mindig, persze az már nekünk is sok, hogy képesek vagyunk keresni egy padot, hogy amellett álljunk meg beszélgetni. Ilyenkor jót nevetünk magunkon.

7. Színház? Buli? Sport? Nem!

Az is egy elterjedt tévhit, hogy ezek az emberek nem szívesen járnak el otthonról, bizonyos helyekre pedig végképp nem, pedig de. Attól, hogy valaki máshogy táncol, még táncolhat és élvezheti a buli hangulatát. Egy vak ember, bár nem látja, de szívesen meghallgathat egy színházi előadást. Sőt már vannak narrált előadások, ahol fülhallgatón hallgatható, hogy mit csinálnak a szereplők. A süketek is hallgatnak zenét, mert érzékelik a hanghullámokat. A sport pedig szintén mindenkié, és aki örömét leli benne, az csinálja. Emellett rengeteg fogyatékkal élő sportoló van, aki kiemelkedő eredményeket ér el.
8. Rögtön látni

Látjuk, ha valaki kerekesszékben ül, ha fehér bottal közlekedik stb. De mi van, ha az illető néma vagy nem hall, esetleg ülve nem látszik, hogy másképp mozog, vagy nincs éppen elöl a fehér bot? Sajnos nagyon sokszor hülyének vagy bunkónak nézik őket, mert furcsának vélik a viselkedésüket. Egy autista fiú nyilatkozta egyszer a következőt: Jó lenne egy pecsét a homlokomra, hogy autista vagyok, mert akkor kevesebben hinnék, hogy hülye vagyok… nnél egyszerűbb és jobb megoldás, ha nem ítélkezünk és odafigyelünk másokra.

9. A bácsi beteg

A fogyatékosság nem betegség, hanem állapot. Kialakulhat valamilyen betegség, a terhesség vagy a szülés szövődménye, vagy baleset következtében. Nem egyszerű, de együtt kell vele élni, és talán úgy sokkal könnyebb, ha a többi ember nem keveri az állapotot a betegséggel, amihez olyan érzéseket társít az agy, mint a sajnálat vagy a félelem. Tehát a gyerek által feltett érthető kérdésre, például hogy a bácsi miért nem tud járni, nem megfelelő válasz, hogy mert a bácsi beteg. Egy szintén megtörtént pozitív példa: Anya, a bácsi nem lát? Nem kicsim, a bácsi máshogy lát.

10. Nem teljes az életük
Sajnos nagyon sok ember nem él teljes életet, de ez abszolút független az állapotától. Ha valaki fogyatékossággal él, ugyanaz a feladata, mint mindenkinek, megtalálni saját magát, az erősségeit, és kihozni belőle a lehető legtöbbet.

Forrás: nlcafe.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


kilenc + 9 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 4. hétfő, Ulrik napja van.
Ma van a(z) Nemzetközi szövetkezeti nap.
Az év 27. hete és 185. napja.
Holnap Emese, Sarolta napja lesz.

1490. Mátyás király kegyencei Corvin herceget kifosztják. Corvin János főherceg a királyválasztó országgyűlésen későn vette észre, hogy atyja kegyencei, kit híveinek vélt, őt kijátszották, és a királyi méltóságra Ulászlót emelték. Július 1-én tehát a koronával és kincseivel, hívei kíséretében Sclavónia felé indult, de július 4-én Báthory István vajda és Kinizsy Pál utána siettek s Tolnában a Csonthegyen őt megtámadták és kincseitől megfosztották.


1910. június 12-július 5. Ezer fővárosi festőmunkás sztrájkol munkakörülményei javításáért.


József Attila: Hangya

A bábok között elaludt egy hangya.
Szél, a bábokat most el ne fúdd!
Különben jó az is.

Kis, fáradt fejét csillámokra hajtja,
és alszik véle csöpp árnyéka is.

Egy szalmaszállal fölkelteni szépen!
De jobb, ha már indulunk haza,
erősen beborult-

A bábok közt elaludt egy hangya,
és -hopp- egy csöpp már a kezemre hullt.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat plusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com