Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


MANHATTAN - Várj te hosszú forró nyár
34
hallgató

Világújdonság a siketség gyógyítására Szegeden

- 2012. október 13. 19:35 - 2130 megtekintés

kép

Világújdonságnak számító műtéti eljárást mutattak be pénteken Szegeden. A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán a Baha-műtétet fejlesztették tovább. Az operáció ? amely visszaadhatja a siketeknek a hallásukat ? negyedórás ambuláns műtétté egyszerűsödött, és 6 hétről 6 napra rövidült az az idő, amikor hallani kezd a beteg.

A Szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján olyan műtétet hajtottak végre tegnap, amelyet még korábban sehol a világon. Az úgynevezett Baha műtéti eljárást fejlesztették tovább, amelynek köszönhetően jelentősen csökken a műtéti idő, valamint lerövidül a gyógyulási periódus a páciensek számára.

Ez a műtét visszaadhatja a hallásukat azoknak, akiknek megszakadt hallóláncolatuk, vagyis légvezetéses hallásromlásuk miatt a rezgések nem jutnak el a belső fülbe. Az operáció során a fül mögé ültetnek be egy titániumcsavart, ehhez rögzítik azt a készüléket, amely a koponyacsonton keresztül vezeti be a rezgéssé alakított hangokat. A féloldali siketség tehát ezzel orvosolhatóvá válik: a koponyacsonton keresztül átvezetik a hangrezgéseket az ép oldalon megfelelően működő fülhöz.

Felnőttön Magyarországon elsőként Szegeden végeztek ilyen beavatkozást 2009-ben. Róvó László professzor operált akkor is és most is ? amikor az eljárás modernizálásának világpremierjét tartották, és bevezették a piacra az ehhez tartozó megújított terméket.

? A rendszert gyártó Amplifon Kft. folyamatos fejlesztésének köszönhető, hogy egy egyszerűbb műtéti technikával is megoldható az implantálás ? mondta el a tanszékvezető. ? Korábban nagy területen el kellett távolítani a lágyrészt a bőr és a csont közül. Mostanra találtak megoldást arra, hogy stabil vízzáró anyagot tudjunk behelyezni, így nincs szükség a nagy vérzéssel járó beavatkozásra. Helyi érzéstelenítéssel megoldható a beültetés, kis gyakorlattal az operáció nem igényel negyedóránál több időt. Ráadásul a korábbi 6 héttel szemben 6 nap után fel lehet majd tenni a processzort, vagyis műtét után nem egészen egy héttel már hallhat a beteg.

Róvó László szerint a műtétet akár ambulánsan is el lehet majd végezni, hiszen a betegeket sem terheli. Pénteken két páciens kapta meg az implantátumot, hétfőn elvégeznek még egy műtétet.

? Az első magyarországi operációt követően Szegeden két évig nem tudtunk Baha-műtétet végezni. Nemrégiben kaptuk meg az engedélyt, azóta 8-9 beteg kapott implantátumot. Jövőre tovább tágul a keretünk, így bízunk benne, hogy még több embernek tudjuk visszaadni a hallását ? mondta Róvó László.
OEP finanszírozással

Angliában és Lengyelországban általában 350-400 ilyen beavatkozást végeznek, nálunk 100-200 műtétre lenne reális kereslet. Az elmúlt három évben azonban mindössze 20-25 Baha-műtétet végeztek az országban. Ennek oka, hogy meglehetősen drága a beavatkozás: a beültetett műszer értéke 2 millió forint. Minden operációra az OEP egyedi engedélyes eljárásával volt lehetőség. Abban, hogy a továbbfejlesztett orvostechnológiai eljárás bevezetésére Szeged kapta meg elsőként a lehetőséget, vélhetően annak is nagy szerepe volt, hogy az OEP elkezdte finanszírozni ezt az eljárást hazánkban is.

Adta hírül a delmagyar.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


hat * = 54

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 6. szerda, Csaba napja van.
Az év 27. hete és 187. napja.
Holnap Apollónia napja lesz.

1437. Veszélyes lázadás támadt a parasztok közt Erdélyben, mely a Királyhágón innen is elterjedt néhány megyében. Főbb okai ezek voltak: hittérítés, az egyházi dézsmának készpénzben és pedig jobb értékűben szedése, és az így fizetni vonakodóknak 3 gíra birsággal és egyházi átkokkal fenyítése, a jobbágyok költözésének akadályozása.


1706. Rákóczi felesége, közvetítési kísérletének kudarca után, elhagyja Érsekújvárt. (A csehországi Karlsbadba utazik.)


1906. június 24- július 6. Négyezer bányász sztrájkol Salgótarjánban (Nógrád vármegye) munkaviszonyaik megjavításáért.


Erdélyi József: Nyári dal

"Csakhogy itt van, itt a nyár;
csakhogy engem itt talál:
csakhogy a tél s a tavasz,-
nem vitt el az a ravasz.
Itt a nyár, itt a nyár;
egy üveg sör s egy pohár,
itt van az asztalomon,
s iszok mint bölcs Salamon..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét szorozva öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com