Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Egészséges Fejbőr - Rózsavirág
28
hallgató

Weisz Fanni, Az én világom a csend

- 2015. január 19. 8:55 - 1886 megtekintés

Sosem felejtem el, amikor 2010-ben Rúzsa Magdi Gábriel című dalát kísérte jelnyelven. Mintha egy angyalka szállt volna le a színpadra. Az a benyomásom, hogy ő valóban az. Küzd az esélyegyenlőségért, és folyamatosan a saját határait feszegeti.

Egy dunántúli napilap és internetes újság közösen meghirdetett versenyén ő lett az Év Embere. Az Ég, föld, férfi, nő című műsor vezetőjeként is láthatjuk. És még mennyi minden foglalkoztatja…

Elindult 2015. Mit szeretnél, mire vágysz ebben az évben? Úgy számoltam, hogy most kellene érettségizned…

Upsz! Ezt hagyjuk inkább!

Érzékeny pontra tapintottam?

Folyamatosan forgatunk és egyszerűen nem volt időm tanulni. Nem tudom magam úgy odatenni, ahogy kellene. De remélem, hogy hamarosan pótolni tudom, mert érettségi kell! – ez nem kérdés.

Kitűztél egy határidőt?

Hát, nem, mert nem szeretem beszorítani magam. Amikor úgy érzem, nekiállok majd. Nem akarok előre idegeskedni, mert nincs értelme.

Én azt hittem, hogy szigorú vagy magadhoz. Legalábbis ezt érzem mindabból, amennyi mindent, és ahogyan csinálsz. Keményen dolgozol, ügyeket képviselsz…

Mostanában tört rám, hogy bizony felnőtt lettem. Határozottnak kell lennem és fegyelmezetten csinálni a dolgaimat. Pedig közben még annyira él bennem a játékos gyerek! Mindent egyszerre szeretnék, de aztán rájövök, hogy muszáj fontossági sorrendet felállítanom. Buta semmiképpen nem szeretnék maradni, úgyhogy tanulni kell. Sokszor eszembe jut, hogyan is alakul majd a jövőm, mi lesz velem. Időnként aggódom, vajon lesz-e mindig munkám? Ilyen gondolatok törnek rám, de aztán elhessegetem őket, és próbálok ügyesen élni mindazokkal a lehetőségekkel, amik megtalálnak.

Nem gondoltam, hogy tépelődni szoktál. 2010 óta úgy tűnik, minden sínen van az életedben.

Hát, igen. Azt gondolják az emberek, hogy hú, de jó Weisz Fanninak lenni, mennyire könnyű neki! De azért ez nem teljesen igaz. Azt például nehéz megszoknom, hogy mióta ismertté váltam, nehéz megvédeni a magánéletemet. Sokszor faggatnak arról, hogy van-e valakim, kivel élek… Én szeretnék ebben visszafogott maradni. Nem ezzel akarok a nyilvánosság előtt szerepelni. Boldogságot és mosolyt szeretnék adni az embereknek, de bizonyos határokat szeretnék megtartani.

Nem könnyű.

Őszinte leszek – én egy picit félek az emberektől. A siket emberek nagyon nehezen nyitnak a hallók felé. Amikor pici voltam, sokat bántottak, és ezt nem tudom elfelejteni. Megmaradt bennem a félelem. Próbálom legyőzni, de nem megy könnyen. A forgatásokon nagyon sok mindent látok, tapasztalok, rengeteg élmény ért, de azért mélyen bennem még most is ott van a szorongás. Persze ami az utóbbi években történt sokat segít abban, hogy bátrabb legyek, hogy ki merjek nyílni. Próbálok is kitörni ebből a zárkózottságból, de abban a pillanatban, amikor valami rossz ér – rögtön becsukódom. Nem tudom, mi kell ahhoz, hogy túllendüljek ezen. Valahogy megmaradt bennem a gyerekkoromból.

Emlékszel arra, mikor döbbentél rá, hogy más vagy, mint a többiek?

Hétéves voltam, amikor szembesültem ezzel. Otthon a családban a hallók beszélgettek, én pedig a bátyámmal jeleltem. Azt gondoltam, biztos majd ha felnőtt leszek, akkor én is tudok beszélni és ugyanolyan leszek, mint a többiek. Aztán megműtöttek, kaptam egy implantátumot, és akkor döbbentem meg, amikor feltettem. Hát ez most mi?! Mi történik? Amikor anyu hangját először meghallottam, elsírtam magam. Aztán hallgathattam a víz csobogását, az óra ketyegését, a madarak csiripelését… De amellett, hogy jó érzés volt, meg is ijedtem. Hisz én egészen addig hangok nélkül éltem.

Most használod ezt az eszközt?

Nem.

Miért? Azt gondolnám, hogy megkönnyíti az életedet.

Az én világom a csend. Sokkal nyugodtabb. Nincs zaj. Nem érdekel, mit mondanak itt vagy ott. Jobb ez a békesség nekem.

Ha kizárom a hangokat, mintha kiélesedne a látás. Jól gondolom, hogy te sokkal több mindent leveszel, megérzel a körülötted lévőkről?

Nagyon sokat elárul az emberek mimikája, testbeszéde. Ránézek valakire és már mondom is anyának – nem jó ember, menjünk! Ő pedig nem hiszi el nekem. Aztán rájön, hogy igazam volt. Ugye, én nem hallom a mondatokat, de nagyon figyelem a másik tekintetét, az arcát, a reakcióit. Az egész apró rezdüléseket is észreveszem. Ebből a szempontból igazából szerencsés vagyok, mert nagyon pontosan látom az embereket. Kicsi koromtól kezdve figyelem őket, és rengeteget tanultam ebből.

Látod az előnyeit is annak, amit mi beszélő, halló emberek hátránynak látunk.

Engem nem kell sajnálni. Nekem így sokkal jobb. A csendem nekem boldogságot ad, hidd el. Nem érint meg, hogy kik mit mondanak, és csak megyek előre a saját utamon.

És ha vitatkozni szeretnék veled?

Akkor pedig egyszerűen lekapcsolom a lámpát.

Vagy sarkon fordulsz és elmész.

Igen. Sokszor csináltam.

És én hiába toporzékolnék mögötted.

Hiába. Nem hallom, nem érdekel, nem nézek oda. Anya mérgelődik is néha ezért. Én így hisztizek. Elfordulok és kész. Ilyen egyszerű.

Nevetve mondod, de Fanni, te soha nem tetted fel a kérdést, hogy miért is alakult így a sorsod?

Volt idő, mikor minden reggel, amikor felébredtem, az járt a fejemben, vajon miért pont én vagyok siket? Mit csináltam? Tehetek erről? És a bátyám? Vajon miért pont mi jártunk így? Mi az oka? Mert anyukám és apukám elváltak? Mi olyan rossz történhetett, ami miatt ez így alakult?

Mi lett a válasz?

Ez a sors. Megváltoztatni nem lehet. Szenvedni pedig nem érdemes miatta.

Mióta tudod azt mondani, én gazdag vagyok ezzel a csenddel, nekem ez így jó? Mikor kezdted másként látni magad?

Amikor középiskolás lettem. Az általános iskolában nagyon rossz volt, egyedül én voltam siket. Sokat csúfoltak és piszkáltak: “Süket! Nem hallasz? Mi van?” Belekiabáltak a fülembe, én meg ültem ott… Csak a tanulásra figyeltem. Szerencsére a tanárok sokat segítettek. Aztán a gimiben kaptam tolmácsot, és akkor jöttem rá, hogy ugyanolyan boldog lehetek, mint mások, hiszen attól kezdve én is mindent értettem. Ennyi kell csupán. Hogy nem maradok ki abból, ami történik. Ezért fontos a jelnyelv.

Harmadik éve dolgozol a jelnyelv oktatásáért.

Küzdök-küzdök és próbálom elmondani az embereknek, mennyire fontos, hogy a siket emberek megtanuljanak kommunikálni. A siket babáknak a 93 százaléka halló családba születik. Szerinted a szülők hogyan kommunikálnak egy siket babával?

Biztos kialakul egy saját nyelv, jelrendszer a családon belül.

Hát ez az! Nekünk is van egy saját jelnyelvünk anyával. De attól még másokat nem tudok megérteni! Annak idején azt erőltették, hogy artikulálni tanuljunk. De miért? Gondolj bele, ha azt mondod, hogy mama, papa, baba – ennek a három szónak ugyanaz a szájképe! Én nem hallom, hogy melyiket mondod. Akkor most épp melyikről beszélünk? Tél, térd… Ugye, nem mindegy? Pedig ugyanolyannak látszik, ha a szádról olvasom.

Azt szeretnéd, hogy tanulják meg a jelnyelvet azok a szülők, akik siket babát nevelnek?

Igen. Tudom, hogy mennyit szenvedtem a tesómmal együtt, és mennyire nehéz volt nekünk. Az a célom, hogy azok, akik kapcsolatban állnak siketekkel, tanulják meg az ő nyelvüket. Mindenhol és mindenkinek elmondom. Nem adom fel. Szeretném, ha másoknak könnyebb lenne, mint nekünk volt.

Komoly feladatot, felelősséget vállaltál magadra. Ez a felnőtt Fanni küldetése, de mire vágyik az álmodozó, a “gyerek” Fanni?

Hát, majd családra, kisbabára, biztonságra – tudom, hogy ez még odébb van. De van egy másik álmom is. Egy éve jár az ötlet a fejemben, csak nem szeretném elkiabálni… Szóval még titok! Annyit elárulhatok, hogy ha sikerül, akkor kiteljesedik mindaz, amin évek óta dolgozom. Hogy ne váljon külön a hallók és a siketek világa, hanem közeledhessünk egymáshoz. Lenne kedved néhány jelet esetleg megtanulni? Ott erre is módod lenne. De most ne kérdezz tovább, hanem inkább szurkolj nekem! Olyan boldog lennék, ha sikerülne!

Forrás a rehabportal.hu Szerző: Szily Nóra

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


8 - = nulla

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 5. kedd, Emese, Sarolta napja van.
Az év 27. hete és 186. napja.
Holnap Csaba napja lesz.

1044. Aba király ménfői veresége és halála. III. Henrik, miután Aba király a béke némely föltételeit nem teljesítette, harmadszor tört be az országba, s Ménfőnél a pápailag kiátkozott Aba felett árulás segélyével nagynehezen győzelmet nyert. Aba a Tisza vidékére futott a ott azon magyarok által, kiknek rokonait agyonverette, meggyilkoltatott.


1683. Az Udvari Haditanács alelnöke Pozsonyban átveszi a koronaőröktől a Szent Koronát, hogy Thököly és a törökök elől Ausztriába menekítse.


Apáti Miklós / 1944. júl.5. - /

Szakállosodván

"...Átlátván mindenen, én azt akarom:
barát és ellenség már lásson át rajtam.
Boromat kidöntöm, poharam megőrzöm,
hogy eszembe jusson, mit is akartam:

halottnak emléket, a dolgosnak munkát,
hazát a szegénynek, napsütést a rabnak,
jövőt a jelennek, a testnek diadalmát,-
s magamnak maradjak még kicsit fiatalnak."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy plusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com