Az SZJT. 41. § (1) szerint " A mű nem üzletszerű felhasználása a szabad felhasználás körébe tartozik, ha az kizárólag a fogyatékos személyek - fogyatékosságukkal közvetlenül összefüggő - igényeinek kielégítését szolgálja, és nem haladja meg a cél által indokolt mértéket." Nyilatkozom arról, hogy ennek megfelelően . (Ha nem jelenik meg a lejátszó, frissítse a képernyőolvasóval a képernyőt - JAWS+ESC)

Adásinfó

Ez hallható a rádióban:
Balogh Brigi - A szerelem fáj

Hallgatók száma: 6

A rádió teljes értékű hallgatása az SZJT. szerinti megoldásként fogyatékkal élők regisztrációja után érhető el!
Híreink a JAWS képernyőolvasóhoz készített Kutatási modul segítségével is olvashatóak!

Mai műsorok

6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
9:00: zsuffa péter jazz klub - két órán keresztül
11:00: Szevasztok - (Szicsó - Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
12:00: Déli hírösszefoglaló
13:00: Emberi sorsok - Tóth Andrea riportműsora
14:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
18:00: Esti hírösszefoglaló - benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti kabaré (rövid jelenet)
21:00: zsuffa péter jazz klub - két órán keresztül
23:00: Szevasztok - (Szicsó - Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.Feliratkoztak: 332
Incorrect integer value: '' for column 'id' at row 1

Online Statisztika

Online vendégek: 3
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen


Legújabb tag: nagyika48

Látogatók ma: 0
Online látogató: 0
Max. Onlinerekord: 31
Max. napi rekord: 20475
Látogatók tegnap: 0
Látogatók a hónapban: 0
Összes látogatók: 8194919

Utolsó 24 órában: 
- még nem elérhető -

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Mai napi információk

Ma 2018. május 20. vasárnap, Bernát, Felícia napja van
(az év 20. hete és 140. napja)Holnap Konstantin napja lesz. További napi infók

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

2018-01-02 09:49
Boldog Újévet kívánok,- sok hallgatót, és a műsorkészítőknek sok erőt, kitartást, és örömet! Mosolyiddle;' />

2017-09-29 07:47
Jó reggelt, és jó kedvet kívánok! Széles mosolyiddle;' />

2017-09-17 21:56
szép jó estét kivánok mindenkinek

2017-09-14 21:48
szép jó estét mindenkinek

2017-09-11 18:31
szép jó estét mindenkinek

Hirdetés

Www.AutoalkatreszOnline24.huGPS nyomkövetés a Sufni tuning világa Zeneszöveg ECDC

reklám jobb

Reklám

Google hirdetés


Ficzere Péter élete mintha kerekeken gördülne

MozgássérültAz Erkel gimiben görgetett projektjéről is beszélt a GYIK meghívottja

Teljes felüdülést jelentett Ficzere Péterrel találkozni a Gyulai Ifjúsági Központban. Aki november 15-én végighallgatta a kerekesszékes fiatalembert, nagyon sok mindennel távozhatott. De főként tanulságokkal, életkedvvel. Több projektet is menedzsel, a találkozón ezekről is beszámolt.

Aki Ficzere Pétert még nem ismeri, mielőbb pótolja be elmaradását. Ha szomorú, azért keresse meg, ha nem, akkor meg azért.

A fiatalember 19 éves. Tizenkét éve volt egy balesete, egy sírkő borult rá az egyik temetőben, aminek következtében lebénult. Akkor 7 éves volt. Ez azt jelenti, hogy kerekesszékben már több éve él, mint amennyit élt előtte.

Jelenleg nem sok szabadideje van, minden erejével az érettségire készül. Imád rajzolni, fotózni, de a tanulás miatt most minden egyebet hanyagol. Egyetemre készül, gyógypedagógus szeretne lenni.

Az iskolaépület legyen akadálymentes

Iskolaválasztáskor az elsődleges szempont számára mindig az volt, hogy az épület legyen akadálymentes. Amennyiben a továbbtanulás jön szóba, most is ez a legfontosabb.

Amikor nyolcadikban el kellett döntenie, merre tovább, alapvető feltétel volt, hogy az épület, ahová járni fog, legyen kényelmes, és közlekedni is tudjon benne. Az Erkel Ferenc gimnázium ilyen tekintetben remeknek bizonyult.

Az egyetemi éveket illetően újból olyan irányba indulna el, amely vállalható és teljesíthető általa is. Egyébként nagyon határozott: diplomásként gyermekekkel szeretne foglalkozni, ezért a pedagógiai pályaválasztási lehetőségeket figyeli. És mivel a fővárosi felsőoktatási intézmények a legnyitottabbak a mozgáskorlátozottak felé, az első helyen pillanatnyilag Budapest áll, a budapesti gyógypedagógia.

Tudják a nevét, és mindig megölelik

Van egy intézmény Békéscsabán, ahol már évek óta segédkezik, mesélte Péter. Gyógytornára járt oda, amikor összetalálkozott az ott élő fogyatékosokkal. Mivel hatalmas szeretetet kapott tőlük, megfogalmazódott benne, hogy többet kellene velük lennie. Hogy miért? Mert számukra például nem akadály odamenni valakihez, és megölelni. Őszinték és ragaszkodók.

Miután megszűnt a gyógytorna, sokáig nem találkozott velük. Egy idő után azonban rettenetesen fájni kezdett a hiányuk, ezért elkezdte keresni a mielőbbi lehetőségét annak, hogy újból kapcsolatba kerüljön velük. Úgy érezte, ha csupán a szennyest kellene levinnie a mosodába a szobákból, már az is nagyon jó lenne, mert ott lehetne közöttük.

Egy ott dolgozó közvetítésével végül sikerült elérnie, hogy rendszeresen bejárjon a gyermekekhez. Mivel sokan közülük nemcsak, hogy fogyatékosok, hanem mozgássérültek is, nem volt számukra furcsa, hogy egy kerekesszékessel találkoznak naponta. A nevét is gyorsan megtanulták, ellentétben másokkal. Ez is rendkívül sokat jelentett számára.

Hogy a szociális érzékenységének van-e köze ahhoz, hogy ő is mozgássérült? Nem tudja, nem gondolkodott még ezen, de előfordulhat, hogy igen.

Tégy jót, segíts neki!

Nem csupán barátokat, Péter ruhákat is gyűjt. A csabai intézmények saját költségvetéséből ugyanis arra nem futja, hogy lakóit, neveltjeit ruhákkal is ellássa. Ez váltotta ki, hogy miközben egyszer a szekrényében pakolgatott, felmerült benne, mekkora jót tenne, ha az alig használt ruháit odaadná nekik. Mert fogyatékosok ugyan, de öltözködni, divatosak és csinosak lenni ugyanúgy szeretnek, mint más. Aztán közzétette a Gyulai csevegőben, hogy aki nem akarja kitenni a kuka mellé, és elégetni sem akarja a már nem használt cuccait, írjon neki, keresse meg. Arra is kitért, miért. Felhívására rengetegen jelentkeztek, szobájában zsákokban tornyosult a jó állapotú holmi.

Péter elmondta, a csabai intézményben most már azokat a ruhákat sem dobják ki, amelyeket nem használnak. Ezekből műhelyükben szőnyeget készítenek, amit eladnak.

A gyűjtés még él, menet közben is be lehet kapcsolódni.

Kerekesszékben az Erkelesek

Támadt egyszer egy ötlete, és bevitt az iskolába egy kerekesszéket, hogy a kollégái kipróbálhassák.

A történet azzal kezdődött, hogy meglátott egy cetlit az iskolában, a büfé előtt, amin azt írta, hogy az iskolaújság szerkesztőségébe szerzőket keresnek. Jelentkezett, de alkalmasságát felmérendő beugró cikket kértek tőle. Erre pattant ki a fejéből, hogy megírja a Kerekesszékben az iskolában című anyagát. Nem volt azonban biztos abban, hogy érdekli-e ez a diákokat. De mi lenne, ha beültetné őket a székbe?, pörgette tovább a fonalat. Nemsokára a megoldás is fogalmazódott, hisz egy nagyon kedves sorstársa megajándékozta egy kerekessel, amit ő bevitt a suliba.

A lehetőségre nagyon sokan jelentkeztek, még a tanárok közül is többen. A feladat az volt, hogy végigtoljanak egy teljes napot a székben, az Erkelben.

A riport ezt követően született meg, úgy, hogy több vélemény, tapasztalat összeadódott passzusaiban. Akadt például olyan vállalkozó kedvű tanuló, akinek ekkor, a székben ülve tűnt fel, hogy egyesek még a táskájukat is kiveszik két pad közül, csakhogy a kerekesszék át tudjon haladni. A számos pozitív mellett persze negatív élmények is összegyűltek.

A következtetés az lett, hogy aki végigülte a 8 órát felállás nélkül, úgy nyilatkozott, a továbbiakban jobban oda fog figyelni a mozgásukban korlátozottakra.

Péter azt szeretné, ha projektje kibővülne, elindulna más irányokba is, azzal a céllal, hogy egyre többen átérezzék ezt az életformát, elgondolkozzanak rajta.

Minden napra ugyanaz a kép

Jó ideje már, hogy Péter naponta készít az Erkel gimi ugyanazon ablakából, ugyanazon szögből egy képet Gyuláról. Valamikor majd egymás mellé teszi a fotókat.

Akadálymentesítés

Péter közösségi embernek tartja magát. Könnyen megtalálja a hangot mindenkivel, haragban nincsen senkivel. Általában mindig ő az, aki nyit a többiek felé, ő az, aki feloldja a vele szemben tanúsított gátlásokat. Középpontban ugyan nem szeret lenni, de ha van rá mód, nem marad ki semmiből. Viszont, vallotta be őszintén, ha nincs kedve valahová elmenni, valamilyen eseményen, rendezvényen részt venni, kifogásként el szokta mondani, hogy számára bajos lejutni az udvarra az emeletről, felszállni a buszra… És a többi.

A helyváltoztatás számára azonban tényleg problémás. Gyuláról Békéscsabára rettenetesen nehéz eljutnia kerekesszékben, minden egyes út rengeteg szervezést igényel. Persze ennek is megvan a jó oldala, hisz az elmúlt évek alatt sikeresen ránevelte arra, hogyan ossza be ésszerűen a tanulnivalóját és az idejét.

A „kiszállás” bonyolultságát amúgy érzékelhetően jelzi, hogy bár az Erkel gimi teljesen akadálymentesített, az iskoláig elgurulni nem könnyű, hangzott el a beszélgetésen.

Hallgatói kérdésre válaszolva Péter kifejtette, mivel gyermekként esett át a váltáson, nem csinált belőle különösebb gondot. Miközben a kórházban ápolták, nem azt elemezgette, mi történt vele, ennél jobban foglalkoztatta, hogy mi lesz ebédre. Felnőttként néha már másként látja a helyzetet, alapvetően elfogadta azt az állapotot, amit a sors rámért. Azzal van, hogy azt kell szeretni, ami adott, különben belezavarodunk.

A szerelem ráér

Volt már szerelmes, nem tagadja, de egyelőre nem szeretne belegabalyodni senkibe. Úgy érzi, nem érkezett még el az ideje. Afelől viszont meg van győződve, hogy a csalódásokat ki fogja tudni védeni, mert mellette csakis az fog kitartani, csakis az fogja keresni a társaságát, aki valóban szereti. Aki a jellemét szereti, nem a jelmezét.

Forrás:gyulaihirlap.hu
Megosztom Facebook-on

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Linkcsere program

Várjuk partnereink közé azon honlap tulajdonosokat, akik hozzánk hasonlóan szeretnék linkcsere program segítségével népszerűsíteni oldalukat.
A linkcsere lépései:
1. Az alábbi html-kódot helyezze el web-oldalán:
<a href=http://www.hobbyradio.hu target=_new>Hobby Rádió</a> - online retro rádió
2. Írjon egy levelet a info@hobbyradio.hu mail-címre, melyben megadja saját web-oldalának címét és linkcsere kódját.
3. Ellenőrizzük, hogy kint van-e linkünk oldalán (ha igen), majd elhelyezzük link-kódját oldalunkon.

Plusz bónusz:
A 4-es (vagy annál magasabb) pagerank értékű oldalak számára elkészítjük hangzó reklámszpotját - és ameddig tartja oldala az adott GPR. értéket, online adásunkban a GPR. értékének kétszeres elhangzását garantáljuk naponta hangcsatornánkon.
Pl. ha 4-es GPR. értékű oldala, napi 8-szor játszuk reklámszpotját; ha 5, akkor már 10-szer.
Cserébe honlapján bannerünk elhelyezését kérjük.

Linkcsere partnereink
Generálási idő: 0.06 másodperc - 53 lekérdezés
17,677,117 egyedi látogató