Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Hírek
63
hallgató

A fogyatékos emberek ne legyenek a koronavírus járvány egyik fő vesztesei!

- 2020. április 5. 9:58 - 766 megtekintés

A MEOSZ üdvözli az Európa Tanács Emberi Jogi Biztosának 2020. április 2-i állásfoglalásában foglaltakat, miszerint az Európa Tanács tagállamainak határozottan kell fellépniük azért, hogy a fogyatékos emberek ne legyenek a koronavírus járvány egyik fő vesztesei.

A biztos nyomatékosan figyelmeztetett arra, hogy a koronavírus okozta válsághelyzetre adott válaszaikban az Európa Tanács államainak olyan intézkedéseket kell hozniuk, amelyek maradéktalanul tiszteletben tartják az elidegeníthetetlen emberi jogokat. Így a védekezés során is figyelembe kell venniük és eleget kell tenniük a fogyatékossággal élő személyek speciális támogatási szükségleteinek. Emlékeztetett arra is, hogy az Európa Tanács 47 tagja közül 46 ratifikálta a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezményt, márpedig ennek 11. cikke egyértelműen kimondja: a vészhelyzetekben, így például humanitárius szükségállapotok és természeti katasztrófák esetén a tagállamok kötelesek minden szükséges intézkedést meghozni a fogyatékossággal élő személyek védelme és biztonsága érdekében.

Az Európa Tanács Emberi Jogi Biztosa aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a fogyatékossággal élő személyek számára nyújtott alapvető szolgáltatások biztosítása veszélybe került a személyzet körében előforduló gyakori megbetegedések és a korlátozó intézkedések miatt! Szerte Európából komoly gondokat jeleznek a szociális szolgáltatók. A szakemberhiány, valamint a védőfelszerelések hiánya akadályozza az alapszolgáltatások folyamatos igénybevételét, mely így mind a dolgozóknak, mind a fogyatékos embereknek nagy kockázatot jelent. Határozottan felhívja ezért a tagállamokat, hogy minden létező eszközzel törekedjenek a helyzet megoldására, és a döntések meghozatala során vegyék figyelembe az érdekvédelmi szervezetek álláspontját! A biztos hangsúlyozta, hogy indokolt esetben rendkívüli intézkedéseket kell hozni a járvány alatti szolgáltatások biztosítására, valamint a fogyatékossággal élő személyek részére pénzügyi támogatást kell nyújtani a különleges helyzet által okozott többletköltségeik ellensúlyozására.

A biztos állásfoglalásában nyomatékkal tért ki az ENSZ emberi jogi főbiztosának álláspontjára, miszerint az intézményben élő emberek között hatalmas a vírus terjedésének kockázata, rendkívül kiszolgáltatottak ebben a helyzetben. A biztos kiemelte, hogy az intézményi körülmények között élő fogyatékos emberek szabadságukban eddig is korlátozottak voltak. Az itt élő emberek „békeidőben” is gyakran elhanyagoltak, és nem jutnak hozzá a megfelelő egészségügyi ellátáshoz. Az egész világot sújtó járvány most tovább fokozza az intézményekben meglévő jelentős egészségügyi kockázatokat. E kockázatok csökkentése érdekében a tagállamokat arra szólítja fel, hogy kerüljék el további személyeknek az intézményekbe helyezését, illetve gondoskodjanak az intézményekben maradók védelméről és méltóságteljes ellátásáról.

Az állásfoglalás leszögezi: a tagállamok kötelesek biztosítani, hogy a fogyatékossággal élő személyeket ne érje hátrányos megkülönböztetés az egészségügyi szolgáltatásokhoz, különösen az életmentő beavatkozásokhoz való hozzáférés során.

A megfelelő ellátás alapja a megfelelő tájékoztatás. Az államoknak alapvető kötelezettsége, hogy a koronavírus járvánnyal összefüggő minden tájékoztatást és információt akadálymentes módon biztosítsanak, többek között a látás- és hallássérült személyek számára hozzáférhető módon, illetve egyszerű közérthető formában, mivel megfelelő tájékoztatás nélkül nincs hatékony jogérvényesítés és védelem – nyomatékosította az emberi jogi biztos.

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa által 2020. április 2-án közzétett állásfoglalást a fogyatékossággal élő személyeknek a koronavírus járvány miatt nyújtandó segítségről az alábbi linken olvashatják. https://www.coe.int/en/web/commissioner/-/persons-with-disabilities-must-not-be-left-behind-in-the-response-to-the-covid-19-pandemic?fbclid=IwAR1kR7aEzzz8SdjoueWbCRC0-QWeabkRQt8uHEnFfFo6onNzzmsoyFWc03w.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 5. vasárnap, Györgyi napja van.
Az év 18. hete és 126. napja.
Holnap Ivett, Frida napja lesz.

1506. Miksa király igazolni kívánja betörését Magyarországra. Tudtára adta II. Ulászlónak, hogy a rákosi országgyűlésen rajta elkövetett méltatlanság megtorlása végett tört be az országba.


1835. Báró Wesselényi Miklós pere. A Szatmár vármegye közgyűlésén a kormány ellen tett éles megjegyzések miatt, melyeket a rendek megrovónak nem találtak, a magyar királyi tábla elé hűtlenségi perbe idéztetett.


Radnóti Miklós
/ 1909.máj.5. - 1944.nov.6-10. között /

Majális

A hangraforgó zeng a fű között,
s hördül, liheg, akár egy üldözött,
de üldözők helyet a lányok
kerítik, mint tüzes virágok.

Egy lányka térdrehull, lemezt cserél,
a háta barna, lába meg fehér,
a rossz zenén kis lelke fellebeg,
s oly szürke, mint ott fönt a fellegek.

Fiúk guggolnak és parázslanak,
az ajkukon ügyetlen szép szavak,
duzzasztja testük sok kicsiny siker
s nyugodtan ölnek, majd ha ölni kell.

Lehetnének talán még emberek,
hisz megvan bennük is, csak szendereg
az emberséghez méltó értelem.
Mondjátok hát, hogy nem reménytelen.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt szorozva nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com