Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Máté Péter - Tárd ki karjaidat
40
hallgató

Női barlangászok missziója

- 2021. július 26. 16:52 - 574 megtekintés

CSODÁK A FÖLD GYOMRÁBAN Nekik élmény, nekünk terápia – fogalmaz a barlangász, aki társaival mozgáskorlátozott vagy egyéb fogyatékkal élő fiataloknak szervez barlangi túrákat. A résztvevők alámerülnek egy tiszta és békés világba, ahol megtapasztalhatják az igazi erejüket, és megehetik a „végpontcsokit” is. A Pál-völgyi-barlang központjánál több csoport gyülekezik, a büfé hangszóróiból régi táncdalfesztiválos zenék szólnak. Megérkezik […]

CSODÁK A FÖLD GYOMRÁBAN

Nekik élmény, nekünk terápia – fogalmaz a barlangász, aki társaival mozgáskorlátozott vagy egyéb fogyatékkal élő fiataloknak szervez barlangi túrákat. A résztvevők alámerülnek egy tiszta és békés világba, ahol megtapasztalhatják az igazi erejüket, és megehetik a „végpontcsokit” is.

A Pál-völgyi-barlang központjánál több csoport gyülekezik, a büfé hangszóróiból régi táncdalfesztiválos zenék szólnak. Megérkezik az egyik túratársunk, Tarjányi Krisztina. Kriszta mozgássérült – huszonkét éve oxigénhiánnyal született -, de az, hogy a mindennapokban kerekesszékkel közlekedik, nem akadályozza abban, hogy rendszeresen barlangásszon.
Az első alkalom után három napig izomlázam volt idézi fel sokszor a nap folyamán. A legszebb barlangos emléke, amikor a túra végén az édesapja levideózta a kijáratnál. – Sztárnak éreztem magam – mondja nevetve.

BARLANG, RAJZ
Női barlangászokKriszta — számtalan mozgás-, látás-, hallás- és értelmi sérült fiatallal együtt — szenvedélyét a Magyar Karszt-és Barlangkutató Társulat Mozgás- és Élményterápiás Szakosztályának köszönheti. Az alapító, Mikolovits Veronika a Nemzetközi Pető Intézetben dolgozott konduktorként, az ő ötlete volt, hogy a fogyatékkal élő vagy magatartászavaros gyerekekkel megossza a barlangászat örömeit. 2009-ben egy tragikus himalájai túráról nem tért vissza, barátai az ő tiszteletére nevezték át a szakosztályt Verocsnak.
Követői közül ma velünk van a szervezet két oszlopos tagja, Faragó Tamás és Keresztes Anikó. Bár Tamást már gyerekként vonzották a barlangok, elmúlt negyven, mire csatlakozott egy egyesülethez. Az álma, hogy eljusson valamelyik hatalmas, ázsiai barlangba, amelynek már a bejárata is akkora, hogy átférne rajta a Gellért-hegy.
A sérült gyerekek a barlangban megtapasztalhatják a mozgás élményét. Ahelyett, hogy egy tornateremben megemelnék a bal lábukat huszonötször, itt ötven-szer emelik meg anélkül, hogy tudatosítanák magukban magyarázza, majd arra említ példát, hogyan hat a túra a gyerekek önbizalmára. – Az egyik autistánk annyira zárkózott volt, hogy először szinte észre se vettük, csak állt a sarokban. De, mivel lent teljesen egymásra vagyunk utalva, fokozatosan feloldódott a csapatban. Onnan, hogy az elején alig köszönt, eljutottunk oda, hogy ma már segítőként jön velünk.

Anikót több szülő és pedagógus hívta már fel azzal, hogy a barlangászat hatására nyitottabbak és kezelhetőbbek a gyerekek. Ebben az is közrejátszhat, hogy Anikó egyenrangú, ép embernek tekinti őket, és mindenkit arra bátorít, fedezze fel magában az erőt. Egy értelmi sérült kislányt például azzal hoztak, hogy mindig fogni kell majd a kezét. Anikó viszont a barlangban rávezette arra, hogy inkább önállóan kapaszkodjon a falba. A kislány nem tudott beszélni, otthon is csak rajzzal kommunikált, de a lelkesedését és a sikert jól szemlélteti, hogy később, a karácsonyi vacsorán az egész családnak körbemutogatott egy barlangos újságcikket. Anikó látott olyan felnőttet is, aki a sztróktól a jobb oldalára lebénult, ám a barlangban, amikor négykézláb kellett másznia, rádöbbent arra, hogy valamennyire még képes irányítani a kezét.

AKÁR A HIGANY
A barlangászok biztonságát több szabály védi. Egyedül tilos bent közlekedni, sőt a csapatnak legalább négyfősnek kell lennie, így, ha valakinek mondjuk kifordul a bokája, akkor egy ember vele marad, ketten segítséget hívnak. A mentőszolgálatosok speciális, szűk hordágyon viszik ki a sérültet. Szintén előírás, hogy a társaságokat vizsgázott túravezetőnek kell kísérnie. Rólunk a mai túrán Köblös Gabriella gondoskodik. Gabi molekuláris biológus, mellette volt már alpinista, a barlangászat előtt sziklát mászott. Annyira kötődik a hegyekhez, hogy második fiának a Vértes nevet adta. Teljes a csapat, felmegyünk az öltözőbe. A visszatérő túrázók saját felszerelést hoznak, Anikó fotós kollégámnak, Gregus Máténak és nekem a padlásról adja le az overallokat, kapunk fejlámpás bukósisakot is. A másfél éves Vértes otthonosan mozog a felszerelések között. Rá Faragó Tamás vigyáz majd, amíg a lányokkal a föld gyomrában leszünk.
A Pál-völgyi-barlangrendszer Mátyás-hegyi szakaszát nézzük meg – a rutinosak csak Matyinak hívják annak a bejárata néhány száz méterre van a központtól. Göröngyös földúton megyünk, Kriszta kerekesszékét Anikó húzza-tolja, Gabi az útjukból elrugdossa a köveket. A barlang vaskapujára gyerekfej méretű lyukat vágtak. Ezen közlekednek a denevérek, és ezen kell benyúlni a nyitásához is, ugyanis a zárszerkezetet az ajtó belső oldalára szerelték. így nem okozhat benne kárt se a fagy, se az eső, se a képzetlen, illegális túrázó.
Bent Krisztát kisegítik a kerekesszékből. A mélybe nyolcméteres létra vezet. A korláthoz hosszú kötelet kötnek: Kriszta beülővel mászik le. Gabi vele együtt, alatta halad, Anikó lentről biztosítja a kötél segítségével.
Ez a túra legnehezebb pontja – mondja Anikó. – A sérültek biztonságban vannak, nem esnek le, viszont mi, barlangászok nem vagyunk kikötve. Ezért, ha megcsúsznak, arra kell figyelnünk, hogy minket ne lökjenek le.
Fotós kollégám, Máté hezitál a létránál, szíve szerint fent maradna. Azt tanácsolják neki, képzelje, hogy a létra alján borospince várja. Leereszkedünk.
Itt higanyként kell mozognunk, szépen lassan folyunk, akár le is hasalhatunk – magyarázza Gabi. — Csak ugrálni nem szabad, mert a talaj soha nem egyenes, és ha valakinek kifordul a bokája, többórás kemény csapatmunka, mire kiviszik.

„SÜLLYEDT A MENNYEZET”
Kellemes a hűvös. Mindössze a fejlámpánk világít, a szőkébb helyeken a falba kapaszkodva tájékozódunk.
Egy átlagos embert akár tízszer is elvihetünk ugyanazon az útvonalon, szinte biztos, hogy legközelebb is eltéved. Egy látássérült viszont már néhány alkalom után megjegyzi az utat, hogy hol hányat lépett, és hány métert kúszott mutat rá Anikó, majd azokról a látássérült gyerekekről mesél, akik előrekéredzkedtek, aztán elbújtak, hogy megijesszék őt. Kriszta négykézláb megy, fürgén, érezhető, mennyire erős a karja. Néhány pillanat múlva mi is térdre ereszkedünk: egy szűk átjáróhoz érkezünk, ahol csak hason kúszva férünk át. A klausztrofóbiásokat a hasonló szűkületek alaposan próbára teszik. Azt mondják az okosak, hogy a barlang azoknak lehet nyomasztó, akik császárral születtek, de ez nyilván emberfüggő is – mondja Anikó. O kezdőként a solymári Ördöglyukban préselődött be abba a hosszú szűkületbe, ahol elgondolkozott azon, folytassa-e a barlangászától. Olyan lapos volt, hogy hason fekve nem tudtam a fejemet forgatni. Előttem egy srác beakadt a kanyarba, akkor már bennem is ment fel az adrenalin, éreztem, hogy süllyed a mennyezet. Szerencsére a fiú milliméterről milliméterre ugyan, de kiszabadult. Pedzegetem, hogy van-e olyan súlyhatár, amely felett már nem ajánlatos a barlangászat, ám azt mondják, ha a túravezető a résztvevők térfogata alapján indokoltnak tartja, egyszerűen átalakítja az útvonalat. Sőt, Gabi tapasztalatai szerint a túlsúlyos emberek sokszor meglepően rugalmasak és puhák, ezért a réseken könnyebben átbújnak, mint a sportosabb, de vastagabb csontozatú társaik.

Amikor Máté megtorpan az átjárótól, Gabi azzal nyugtatja, hogy ezen a lyukon vittek át még nagybőgőt is. A barlangban ugyanis tartottak már koncertet, esküvőt, föld alatti földrajzórát, a csapatépítők szintén népszerűek. A barlangászversenyeken az indulók különféle feladatokat oldanak meg, például fejjel lefelé, szívószállal kell buborékos vizet inniuk.

SZÍNHÁZTEREM, MOZI, GILISZTA
Szűkebb és tágabb üregek, folyosók és termek követik egymást. Az egyik meredek kövön simán lecsúszunk, mintha csúszdáznánk. Ahogy a sötétben araszolunk, olyanokról beszélgetünk, hogy a barlang már az ősemberek idejében kultikus helynek számított, meg hogy ha valaki letör egy cseppkövet, fizetnie kell természetkárosításért. Magyarországon nem is lehet barlangban táborozni. Anikó kezdőként egy ukrán barlangban töltött három napot, ott is aludtak. A sötétben becsapta az időérzéke, azt hitte, csak öt percre tette le a fejét, miközben tíz órát aludt.
Az útvonal végén, az utolsó teremben a lányok csokoládét bontanak.
A mászók „csúcscsokit” esznek, amikor felérnek a hegy tetejére, a barlangászoknál „végpontcsoki” van: a túra legmélyebb pontján, mielőtt visszafordulunk, energiát veszünk magunkhoz – magyarázza Gabi, a molekuláris biológus. – Figyelni kell, hogy ne szórjuk ki a morzsákat, mert gyorsan megpenészednek. A barlangban nincs tápanyag, ezért minden élőlénynek lassú az anyagcseréje, de ha a gomba talál valamit, azonnal felnő rajta.
Váratlanul másik csoport bukkan fel, a piros overallos alakok libasorban haladnak el mellettünk. Amikor a hangjuk elhalkul, mindannyian keresünk egy kényelmes sziklát, és hanyatt fekszünk. Lekapcsoljuk a lámpát, hogy kicsit relaxáljunk a sötétben.
Ide nem jön a hang, és nem jön be egy szem foton sem suttogja Gabi. – Ilyen sötétet és csöndet nem tudsz otthon csinálni. Semmi inger. Csak fekszel a hűvös, agyagos kövön, és érzed, hogy a víz meg az idő milyen fantasztikus munkát végzett körülötted.
Elnémulunk, lehunyom a szemem. Tökéletes a béke. Mire visszakapcsoljuk a fényt, eltelik néhány ezer év.
(megjelent: Nők Lapja, 2021. 29. szám)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


* 4 = harminc hat

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Europe in my Backyard - Európai Uniós projektek (a Civil Rádió magazinműsora)
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. november 29. kedd, Taksony napja van.
Az év 48. hete és 333. napja.
Holnap András, Andor napja lesz.

1801. Bene Ferenc, a pesti egyetem orvos tanárának kezdeményezésére a fővárosban megkezdték a himlő elleni védőoltás alkalmazását.


1868. Pesten és Budán megtiltják a szemét utcára dobálását, s megkezdik az első pesti vízmű építését.


Horgas Béla / 1937. nov.29. - /

Tél

Pitt-patt,
csitt-csend, a fákon,
az ágon,
az egész világon,
csitt-csend, most hajlik,
pitt-patt, most mozdul,
ütődik,
hívja csengetőit,
csenget és kovácsol,
ág-bog hull a fáról:
kis üvegcsonkok,
tűhegyes fogak,
a ritkás levegőben
fölvillámlanak;
szél zúg, zeng, most,
szél fönn, lenn, most;
síneken utazik,
fejszefogba ütközik,
forgács lesz belőle:
ej-ha!

BKK Információk

19:46November 28. HÉTFŐszerkeszti: Varga Bálint
RENDKÍVÜLI HÍREK     
 
FRISS HÍREK  Mától sávlezárásra számítsanak az V., Apáczai Csere János utcában a Wekerle Sándor utca előtt távhővezeték-építés miatt.   Útszűkületre számítsanak a VIII., Csobánc utcában a Diószegi Sámuel utcánál mert beszakadt az útpálya.   Mától megnyitották XVI., Vezér utcát a Füredi utca és a Fogarasi út között a Rákospatak utca felé, de tart a felújítás; szakaszonként mindkét irányban útszűkületre készüljenek, illetve a Bazsarózsa utca és a Fogarasi út között szintén útszűkületen kell áthajtani.   Karbantartás miatt ma 23:40-től holnap 4 óráig a 6-os villamos helyett a teljes vonalon pótlóbusz közlekedik, ami a Széll Kálmán tér felé a Margitszigetnél nem áll meg. A Pest felé közlekedő 931-es autóbusz a Margit híd, budai hídfőnék a 6-os pótlóbusz megállójában áll meg.   Máról holnapra virradó éjjel 00:45-től 02:45-ig a BudapestGO alkalmazásban nem lehet jegy- és bérletterméket vásárolni karbantartás miatt.   Adventi villamossal utazhatnak hétköznapokon 14 és 17 óra között a 2-es villamos vonalán.   Lezárták az V., Irányi utcát a Belgrád rakpartnál vízvezeték-építés miatt. A Március 15. téren a Szabad sajtó út felé egy rövidebb szakaszon csak egy sávban tudnak áthaladni.   Útszűkületre számítsanak a X., Maglódi úton az Algyógyi utcánál, illetve a XX., Akácfa utcában az Ady Endre utcánál, mert a javítják a vízvezetéket.   A XIII., Hollán Ernő utcában a Budai Nagy Antal utcánál útszűkületre készüljenek, mert új gyalogos-átkelőhelyet létesítenek.   Sávlezárásra számítsanak az Alkotás utcában kifelé a Csörsz utca után csatornajavítás miatt.   Lezárták a fél útpályát a XVII., Cinkotai úton a Gyöngytyúk utca és a Forrásmajori utca között egy rövidebb szakaszon vízvezeték javítása miatt. A váltakozó irányú áthaladást jelzőlámpa szabályozza.   A 60-as (fogaskerekű) villamos nem közlekedik karbantartás miatt. A Svábhegy és a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút között a 60-as pótlóbusszal lehet utazni, amely a Művész út megállót csak a Széchenyi-hegy felé érinti. A pótlóbusz hétköznapokon üzemkezdettől 5:30-ig és 22 órától üzemzárásig, hétvégén üzemkezdettől 7:30-ig és 22 órától üzemzárásig igényvezérelten közlekedik. A Svábhegy és a Széll Kálmán tér között a 21-es, a 21A és a 221-es autóbusszal utazhatnak, a Svábhegy és a Királyhágó tér között pedig a 212-es és a 212A autóbusz igénybevételét ajánljuk.   
 
AZ M3-AS METRÓ FELÚJÍTÁSA  KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS   Az M3-as metró munkanapokon a Göncz Árpád városközpont és a Kálvin tér között nem közlekedik, a kimaradt szakaszon pótlóbusszal utazhatnak. Munkanapokon a Göncz Árpád városközpont és a Nyugati pályaudvar között az M3A pótlóbusszal is utazhatnak. A metró a Nagyvárad téren nem áll meg, oda a Népligettől induló M30-as állomáspótló autóbusszal lehet eljutni. A Nagyvárad tér megközelíthető a belváros, illetve a Keleti pályaudvar felől a 2M és a 24-es villamossal, a Semmelweis Klinikák felől gyalog, vagy MOL Bubival. M3A pótlóbusz jár a Nyugati pályaudvar és a Göncz Árpád városközpont közötti szakaszon. Hétköznap esténként 21 órától, illetve hétvégén a metró csak Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között jár. Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között az M3-as metrópótló autóbusszal utazhatnak.   Az M3-as metró a Göncz Árpád városközpontban naponta 13 óráig a Kőbánya-Kispest irányú peronhoz érkezik, és onnan indul vissza Újpest felé. 13 órától üzemzárásig a szerelvények az Újpest-központ irányú peronhoz érkeznek, és onnan indulnak vissza Újpest felé.   A 34-es és a 106-os autóbusz Óbuda felé a Róbert Károly körúton a Váci út után nem áll meg a Göncz Árpád városközpont megállóban. A 115-ös autóbusz a Göncz Árpád városközpont felé a Váci úton a Róbert Károly körút előtti Göncz Árpád városközpont megállóban nem áll meg. A 254E autóbusz a Népligetig, a 254M autóbusz a Boráros térig közlekedik. Pestszentimre térségéből a Boráros tér az 54-es és az 55-ös autóbusszal továbbra is elérhető. A 84M, a 94M és a 294M autóbusz a továbbiakban nem érinti a Nagyvárad teret, ezért a kora reggeli járatok is 84E, 94E és 294E jelzéssel a Határ útig közlekednek. A 98E autóbusz mindkét irányban megáll a Csévéző utcában a Frangepán utca megállóban.   A Deák Ferenc téri aluljáróban már korábban lezárták a Károly körúti metrókijáratot, illetve a Bárczy István utcánál az aluljáró lépcsőjét. Az M1-es és az M2-es metró csak a Sütő utca és az Erzsébet tér felől közelíthető meg. A Nyugati téri aluljáróban továbbra sem használható a buszvégállomás Teréz körúti lépcsője.   KÖZÚTI KÖZLEKEDÉS   A Szentkirályi utcát kétirányúsították a Baross utca és az Üllői út között, de az Üllői út irányába csak a BKK járatai hajthatnak be. Ezen a szakaszon mindkét oldalon tilos megállni. Újpesten az Árpád úton a Lebstück Mária utca és Kassai utca között is tilos parkolni. A szabálytalanul várakozó járműveket azonnal elszállítják.   Buszsávot jelöltek ki a Váci úton a Göncz Árpád városközpont és a Lehel tér között is. A Váci úton kifelé a Róbert Károly körút után, a felüljáró mellett csak egy sáv járható, ezért az Árpád híd felől a Váci út kifelé vezető oldalára kanyarodóknak csúcsidőben torlódásra kell számítani. Érdemes az Árpád hídról korábban, a Népfürdő utcánál lehajtani, és onnan a Dagály utca vagy a Vizafogó utca érintésével haladni Észak-Pest felé. A Váci út befelé vezető oldaláról a Róbert Károly körútnál nem lehet balra kanyarodni a felüljáró alatt, a Petneházy utcánál mindkét irányban jelzőlámpa szabályozza a haladást. A Váci úton a Dózsa György útnál mindkét irányban csak két sávban lehet közlekedni, de a külső sávokban jellemzően a metrópótló autóbuszok járnak, részükre elsőbbséget kell adni. Torlódásokra, hosszabb menetidőre kell készülni. Az erre autózóknak csúcsidőben érdemes más útvonalat választaniuk.   Továbbra is tilos jobbra kanyarodni a Váci úton befelé a Victor Hugo utcánál, valamint a Nyugati téri felüljáróról érkezőknek az Alkotmány utcánál. A Bajcsy-Zsilinszky úton az Alkotmány utcától befelé csak a belső sávban lehet egyenesen haladni, mellette buszsáv segíti a pótlóbuszok gyorsabb haladását, a külső sávot csak a jobbra forduláshoz szabad használni. A Kálvin téren már korábban áthangolták a jelzőlámpákat, illetve minden irányban csak egy sáv járható, ezért napközben torlódásra kell számítani. Az Üllői útról csak jobbra, a Múzeum körútra lehet kanyarodni. A Vámház körúton a Lónyay utcától a Kálvin tér felé ugyancsak egy sávon lehet haladni. A pótlóbuszok közlekedését segítő sárga csíkozott területen még forgalmi okból is tilos megállni! Tilos parkolni a Váci úton befelé a Lehel tértől; a tilosban parkoló járműveket elszállítják. A mozgáskorlátozott-parkolóhelyeket áthelyezték a környező utcákba.   Már korábban buszsávot jelöltek ki a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Kiskörúton az Andrássy út és a Kálvin tér között, az Andrássy úton befelé a Jókai tértől, a Váci úton a Lőportár utca és a Csanády utca között, illetve a Csanády utcától befelé a Nyugati térig. A buszsávokban tilos kerékpározni, és az itt megálló járműveket azonnal elszállítják!   A Bajcsy-Zsilinszky útra a Nagykörút felől továbbra is csak a BKK-járatok hajthatnak be. A Stollár Béla utca forgalmi iránya korábban megfordult, így a Bihari János utcától a Bajcsy-Zsilinszky út felé egyirányú. A Szent István körútról érkezők a Bajcsy-Zsilinszky utat csak a Teréz körút–Podmaniczky utca útvonalon érhetik el. Az Andrássy útról egy-egy sávból lehet balra a Deák Ferenc tér felé, és jobbra, a Bajcsy-Zsilinszky útra kanyarodni, valamint egyenesen továbbhaladni a József Attila utca felé. A Károly körúton az Astoria irányában a belső sáv a buszsáv, a külső sáv a forgalmi sáv. Az Astoriánál továbbra is a belső sávból lehet egyenesen haladni, és a külső sávból jobbra kanyarodni. A kerékpárral közlekedőket külön jelzőlámpa segíti. A Múzeum körúton a külső sáv a buszsáv. A Bank utcában a Bajcsy-Zsilinszky útnál útszűkületre készüljenek.   A Váci úton a Dózsa György útnál irányonként két sáv járható, befelé nem lehet balra kanyarodni, a kifelé vezető oldalon csak egyenesen lehet továbbhaladni. A Dózsa György úton a Váci útnál irányonként egy sávon közlekedhetnek. Az Ipoly utcában a Váci út előtt sávlezárásra kell készülni, a parkolási lehetőség is megszűnt ezen a szakaszon.   Megváltozott a forgalmi rend a XIII., Kádár utcában; a Váci úttól a Visegrádi utca felé lett egyirányú a Kresz Géza utcáig. A Váci útra a Radnóti Miklós utcán át lehet kihajtani.   A Vágóhíd utcából nem lehet balra, az Albert Flórián útra kanyarodni. Kerülni az Üllői út–Könyves Kálmán körút–Albert Flórián út útvonalon lehet. A Baross utcában a Szabó Ervin térnél útszűkület és sávelhúzás nehezíti a közlekedést.   KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉS A Kálvin téren és az Astoriánál a sűrűn járó pótlóbuszok miatt fokozott figyelmet igényel az áthaladás, ezért a belváros átszelésére a Kiskörút helyett a Nagykörutat, illetve a Kecskeméti utca–Ferenciek tere–Petőfi Sándor utca útvonalat ajánljuk a kerékpárral közlekedőknek.  
 

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy plusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 315
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com