Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Szathmári Orsi - Karácsony éjjel
54
hallgató

Tudatos törődés

- 2010. május 18. 16:13 - 1437 megtekintés

A STROKE NEM UTAZIK NYÁRI SZABADSÁGRA
A Magyar Hypertonia Társaság által indított „Éljen 140/90 alatt!” mozgalom „Tudatos Törődés” alprogramja elsősorban a magasvérnyomás-betegség és a stroke összefüggéseire helyezi a hangsúlyt.

A szervezők részben a nyári időszak lehetőségeit kihasználandó, részben pedig ezen évszak tipikus problémáira reagálva kampányt szerveznek a súlyos következményekkel járó gutaütés megelőzésére.

A Magyar Hypertonia Társaság által életre hívott „Éljen 140/90 alatt!” mozgalom keretében, 2009 őszén indított „Tudatos Törődés” alprogram elsősorban a hipertónia és a stroke összefüggéseinek megismertetésére helyezte a hangsúlyt.
A program 2010 első félévében tovább lép, a gyakorlati megvalósítására fókuszálva hasznos és hatékony eszközökkel kívánja segíteni az orvosok mindennapi gyógyító munkáját, vagyis a magasvérnyomás-betegség kezelésén keresztül a stroke kockázatának csökkentését.

A stroke köznyelvi elnevezése, a szélütés, gutaütés jól utal az agyban lezajló eseményre. Gyakran nevezik agyvérzésnek is, noha csupán az érintettek ötödénél történik ténylegesen agyállomány-vérzés.
A stroke lényege azonban mindig azonos: az agy vérellátása zavart szenved, ezért az érintett terület idegsejtjei nem jutnak megfelelő mennyiségű oxigénhez és tápanyaghoz, emiatt károsodnak vagy elhalnak, és ezért maradandó károsodás jelentkezik a központi idegrendszer működésében.

A közhiedelemmel szemben a stroke nemcsak az idősek betegsége – bár az életkor előrehaladásával a bekövetkezés valószínűsége nő –, bármely életkorban kialakulhat. Kockázatát az érfalak károsodása és az emiatt kialakuló más szív- és érrendszeri szövődmények növelik. E rizikótényezők és szövődmények szinte minden magas vérnyomásban szenvedő betegnél kimutathatóak.

A stroke egy olyan betegség, ami alattomosan, tünetek nélkül érkezik, és súlyos következményekkel is járhat: 10 szélütésen átesett beteg közül 9 soha nem lesz képes többet úgy élni, mint az agyi érkatasztrófa előtt.
Ennek bekövetkezte súlyos terhet ró az érintett családjára és környezetére, pedig a probléma az esetek jelentős részében megelőzhető lenne, hiszen a stroke kialakulásának kockázata a magas vérnyomás megfelelő kezelésével jelentősen csökkenthető! A magasvérnyomás-betegség megfelelő kezelése az egyik legbiztosabb módszer a megelőzésére, hiszen mindösszesen 2 Hgmm-nyi vérnyomáscsökkentés már 10 százalékkal mérsékli ezt a kockázatot!

A Hypertonia Világnap apropóján a Társaság arra hívja fel a háziorvosok figyelmét, hogy a már kezelt hipertóniás betegek mellett térképezzék föl, és találják meg azokat a pácienseket is, akik bár felismert magasvérnyomás-betegségben szenvednek, de valamilyen oknál fogva nem folytatták az előirányzott terápiát, vagy esetlegesen nem is tudnak arról, hogy veszélyeztetettek vagy a magasvérnyomás-betegség kezdeti stádiumában vannak.
A kampány szervezői ezen betegek megtalálására, és kezelésükben a célérték elérésére a kevésbé zsúfolt, nyári időszakot javasolják felhasználni, figyelembe véve, hogy ebben az időszakban talán az érintetteknek is több idejük és lehetőségük nyílik egészségükkel törődni. Ugyanakkor azt sem lehet elfelejteni, hogy: a stroke nem utazik nyári szabadságra!

Mindezeket figyelembevéve arra bíztatják a családorvosokat, hogy hívják be „2010 A nAgy Kontroll”-ra ezeket a pácienseket, hogy a magas vérnyomás időbeni felismerésével és kezelésével csökkenthessék a stroke kialakulásának kockázatát. A kampány során a résztvevő háziorvosok levélben keresik majd meg a legveszélyeztetettebb korosztályba tartozó – 35-60 éves – potenciálisan érintett pácienseiket, és külön időpontokat ajánlanak föl a célzott állapotfelméréshez és vizsgálatokhoz.

További fontos mondanivaló, hogy a megfelelő védelmet – a baj megelőzését – CSAK a folyamatos, megszakítás nélküli kezelés biztosítja. A nyári időszakban – pl. a nyaralások alkalmával – gyakran megváltozik az emberek életmódja, kialakult szokásai, így sokszor háttérbe szorul a diéta és az egészséges életmód megtartása („hiszen ennyi szabadságot én is megérdemlek!”), vagy egyszerűen elfelejtődik a terápia betartása. Éppen ezért a kampány fő üzenete is erre utal: „Ne feledje: a stroke nem utazik nyári szabadságra!”

Az érdeklődők számos, a magasvérnyomás-betegséggel és a stroke-kal kapcsolatos tudnivalót megtalálhatnak a megújult
www.vernyomasnaplo.hu
címen elérhető honlapon.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


öt + = 8

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 3. péntek, Timea, Irma napja van.
Ma van a(z) Sajtószabadság napja.
Az év 18. hete és 124. napja.
Holnap Mónika, Flórián napja lesz.

1270. IV. Béla király halála életének 64-edik, országlásának 35. évében. Kevéssel utóbb hunyt el hitvese, Mária. Házassága 50 évig, vagy azon is túl tartott. Egyetlen példa a magyar királyok házasságai történetében.


1845. Bárdányi gróf Butler János halála. Az egykori Pesti Hírlap, halálát jelentvén a következő szavakkal emlékezett meg róla: "Nevét törvénytábláinkban is örökítve szemléljük. Áldás és béke a lánglelkű férfiú hamvaira."


Szabó Lőrinc: A fákhoz, a költőkhöz

Hosszú tél, munka, gond, betegség
úgy meglopta ezt a tavaszt,
hogy most elálmélkodva nézem
a hirtelen megjött vigaszt:
Te vagy, május ? Csakugyan itt vagy?
Hogy lettél kész ilyen hamar?
Néhány nap alatt mennyi szépség!
A vén föld milyen fiatal!..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc szorozva nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com