Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


C+C Music Factory, Clivilles & Cole - Givin' It To You
59
hallgató

Fogyatékos jogok vagy fogyatékos emberek jogai?

- 2011. május 6. 10:05 - 1375 megtekintés

Emberi jogi helyzetkép, a fogyatékosságügy szempontjaival

Hazánk Egyetemes Időszakos Felülvizsgálatára (Universal Periodic Review, azaz UPR) május 11-én kerül sor az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt. A kezdeményezésnek része volt civil jelentések elkészítése is, így az ÉFOÉSZ (Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége) is számos javaslatot nyújtott be a felülvizsgálathoz. A 22 ezres tagságú, idén 30 éves szervezet felhívta a figyelmet többek között a foglalkoztatottság, az oktatás, a lakhatás és a törvény előtti egyenlőség területén tapasztalható elmaradásokra.

Mi is az a UPR?

Az Egyetemes Időszakos Felülvizsgálat egy olyan egyedülálló eljárás, amely mind a 192 ENSZ tagállam emberi jogi helyzetnek négyévenkénti áttekintését tartalmazza. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának nemrégiben létrehozott vizsgálata a résztvevő országok egyenlő elbírálásán alapszik, és lehetőséget nyújt minden tagállamnak, hogy beszámoljon az emberi jogi helyzet javítása érdekében megtett lépésekről, ezáltal segíti, hogy a világszerte alkalmazott jó gyakorlatokat megosszák egymással. Az átvilágításra minden országban négyévente kerül sor egy előre meghatározott ütemterv alapján, egy évben 47 országot vizsgálnak.

A UPR elsődleges célja az emberi jogi helyzet fejlesztése, az emberi jogok védelmének elősegítése, támogatása és kiterjesztése. Ennek érdekében a UPR tartalmazza az aktuális helyzetkép elkészítését, az országok emberi jogi jelentéseinek értékelését és a jogok esetleges megsértésének felülvizsgálatát. Az eljárás emellett azt is felvállalja, hogy támogatást nyújt a tagállamoknak az emberi jogi kihívások hatékony kezelésében és a legjobb gyakorlatok megosztásában. Az áttekintés egyik kulcslépése, hogy elősegíti az emberi jogi elköteleződéshez megfogalmazott ajánlások életbe lépését az adott országban.

A vizsgálat három dokumentumtípuson alapul: az adott ország által biztosított saját információkon, azaz egyfajta „nemzeti jelentésen”, független emberi jogi szakértők és csoportok által biztosított információkon és más fontos szereplők, többek között civil szervezetek által kiadott információkon.

A Nemzetközi Fogyatékosügyi Szövetség javaslatai

Utóbbi kategória keretein belül a Nemzetközi Fogyatékosügyi Szövetség (IDA – International Disability Alliance) is számos javaslatot fogalmazott meg, többek között a European Disability Forum, ennek magyar tagja, a FESZT (Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa) együttműködésével. Magyarországon a vizsgálat során kiemelt szerepet kap az a tény, hogy hazánk elsők között ratifikálta a Fogyatékossággal Élők Jogairól szóló ENSZ konvenciót és a hozzátartozó Kiegészítő Nyilatkozatot.

Mind az ENSZ, mind az érintett szervezetek beszámolóiban fogyatékosságügyi szempontból a munkához és az oktatáshoz fűződő jogok kapcsán merült fel a legtöbb kérdés. Ezek mellett a diszkriminációmentesség, a szabadsághoz, a biztonsághoz való jog, a szólásszabadság, a gyülekezési jog és a közéletben való részvételhez fűződő jogok is előtérbe kerültek. A jelentések a fogyatékossággal élők körében a társadalmi átlaghoz képest jóval alacsonyabb iskolázottságról és magasabb munkanélküli mutatókról számolnak be. Ennek kapcsán javaslatként fogalmazódott meg, hogy Magyarország segítse elő a fogyatékossággal élő gyermekek közoktatásban való integrált részvételét, így biztosítva az oktatáshoz fűződő jog gyakorlásának lehetőségét.

Választójog, lakhatás, cselekvőképesség – értelmi fogyatékos emberek szempontjai

Az IDA jelentése javaslatként fogalmazza meg, hogy Magyarország változtassa meg a cselekvőképességről és gondnokságról szóló szabályozást: törölje el a kizáró gondnokságot és az általános korlátozást, és vezessen be jogi alternatívát, amely nem korlátozza az egyén cselekvőképességét, mint amilyen a támogatott döntéshozatal.

Az ÉFOÉSZ is megfogalmazott néhány kiegészítést az IDA jelentéshez, amely tovább árnyalja a jelenlegi helyzetképet. Beszámol az új Alkotmány elfogadásáról, amely módosította a szavazati jogról szóló jelenleg hatályos rendelkezést, azaz a gondnokság alatt élők választójogának automatikus megvonását. Az új alaptörvény kimondja, hogy „Nem rendelkezik választójoggal az, akit bűncselekmény elkövetése vagy belátási képességének korlátozottsága miatt a bíróság a választójogból kizárt.” Az alkotmány szerint ennek részleteit az erről szóló sarkalatos törvény fogja szabályozni. A szavazatszámláló bizottság egész egyszerűen a részvételi szándék alapján döntse el, hogy adott személy szavazhat-e, vagy nem – javasolják ennek kapcsán az érdekvédelmi szervezetek: ha a szavazóhelyiségben meg tudja mondani, hogy miért jött, megilleti a választójog. Ez az eljárás biztosíthatná, hogy az értékelés nem diszkriminatív, és eleget tenne a szükségesség és arányosság elvének is.

Az ÉFOÉSZ arról is beszámol, hogy a magyar kormány nemrégiben elfogadta a nemzeti kitagolási stratégiát, amelyben az intézményi átalakítás végső dátumaként 2041-et jelöli meg. Annak ellenére, hogy alapvető elvei és céljai összhangban vannak a nemzetközi kötelezettségekkel, a stratégia számtalan alapvető fontosságú kérdést megválaszolatlanul hagy. A Szövetség javasolja, hogy a kitagolási stratégia minden típusú (mind ápoló-gondozó, mind rehabilitációs célú) bentlakásos intézményre, illetve minden bentlakóra vonatkozzon, beleértve a pszicho-szociális, súlyos és halmozott fogyatékossággal élőket is. A kormány biztosítson anyagi forrásokat közösségi alapú szolgáltatások kialakítására és fenntartására – mint például támogató szolgálatok fejlesztése vagy támogatott lakhatási hálózat kialakítása. Lényeges lenne emellett rövid- és középtávú célok megfogalmazása és akciótervek elkészítése is, hiszen a stratégia jelenleg ilyen részleteket nem tartalmaz.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


2 + = tíz

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

  • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
  • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
  • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
    Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
  • 10:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül
  • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
  • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
  • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
  • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
  • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
  • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
  • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
  • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
  • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
    Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
  • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. július 3. szerda, Kornél, Soma napja van.
Az év 27. hete és 185. napja.
Holnap Ulrik napja lesz.

1807. Szentes János nyugalmazott kapitány a királytól engedélyt kap nyomda alapítására Sárospatakon.


1825. Már 13 év és 3 hónap óta nem tartatott országgyűlés; de Ferenc király elvégre meggyőződött, hogy az abszolutizmussal boldogulni nem lehet, azért július 3-án országgyűlést hirdetett Pozsonyban szeptember 11-ére.


Rab Zsuzsa / 1926. júl.3. - /

Verem

"...Itt Petőfi csak olajnyomat,
Arany erre az utat se tudja,
Itt Dózsa csak szivar,
Ady meg lila bankó,
a világűr egy vicc csak a bortócsában.
De országnyi a padló,
amelyről záróra után
felsöprik a csillagokat,
a Fiastyúkot,
a botló cipők jajdulását,
a morzsolódó gerincek csontporát,
a vállakról leszakadt
karokat.

Ebből a veremből
kijutni:
egymás keze volna kötél.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy plusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com