Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Hungária - Szerelemre hívlak
25
hallgató

Egy lépés, egy mosoly, egy jól teljesített feladat

- 2018. július 19. 14:53 - 743 megtekintés

A kiképzett „csodakutyák” fizikai és lelki szinten is segítik a beteg gyerekeket.

Kirándulni, játszani, beszélgetni vagy csak megölelni a szeretteid – a legtöbb ember számára ezek mindennapi dolgok, de azokban a családokban, ahol a gyermek valamilyen fogyatékkal született, a fenti apróságok is ajándékot jelentenek. Életük küzdelmekkel teli, de a Csodakutya Alapítvány – és kiképzett kutyusaik – önzetlenséggel és segítőkészséggel reményt adnak egy teljesebb életre.

Célok és csodák

– A Csodakutya Állatasszisztált Terápiás Közhasznú Alapítvány tíz éve foglalkozik a nevében jelzett tevékenységgel. Segítő kutyákat képzünk, és sérült gyerekek terápiás fejlesztésében veszünk részt – mondta el érdeklődésünkre Fábiánné Mile Alíz, az alapítvány elnöke.

– A segítő kutyák: terápiás, személysegítő és mozgássérült segítő kutyák, akiket mi képzünk ki. A terápiák egyik része intézményes keretek között zajlik. Például óvodában, iskolában, ahol a gyerekek a mindennapjaikat töltik. A másik része egyéni fejlesztés, az pedig a Csodakutya Alapítvány terápiás szobájában, órarendi keretek között, előre egyeztetett időpontban történik. Általában heti egy-két alkalommal, minimum egy tanévre tervezve. Önkéntes tevékenységünkért cserébe olyan apró csodáknak lehetünk részesei, melyek egy életre meghatározzák egy gyermek fejlődésének irányát és ütemét, amely gondolkodásunkat, életfelfogásunkat is folyamatosan alakítja – fogalmazott az elnök.

Önzetlen szeretet

A kutyák kiképzése kapcsán többek közt megtudtuk, hogy a két-három napos kutyánál már látni lehet, milyen is lesz a későbbiekben.

– Mi képezzük őket, a terápiás kutyák a felvezetőikkel élnek együtt. Ha nem dolgoznak, akkor családtagként tekintünk rájuk. Személy- és mozgássérült-segítő kutyákat is képzünk, sikeres vizsga után a klienshez költöznek. A képzés körülbelül másfél év, egyéves koráig nem is vizsgázhat a kutya. Mindegy milyen fajta, mindig az adott egyedet vizsgáljuk, pontosabban azt, hogy milyen a habitusa. Hiszen fontos, hogy mely célra és milyen típusú segítségnyújtásra fog szolgálni. Például, ha mozgássérült-segítő kutyát képzünk, akkor nyilván nagyobb testű ebet választunk ki.

– Különböző feladatokat tud elvégezni a kutya, köztük azt, hogy hoznak-visznek dolgokat, ajtót nyitnak, villanyt kapcsolnak, megkeresnek, felvesznek tárgyakat, kosarat cipelnek, esetenként lázat, rohamot jeleznek, és persze társként is szolgálnak – sorolta Fábiánné Mile Alíz. – Országszerte keresnek bennünket, a terápiák három megyében is indulnak majd szeptemberben: Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Évente körülbelül három személyi és/vagy mozgássérültet segítő kutyát képzünk, vizsgáztatunk és adunk át a klienseknek támogatástól függően. Debrecenben komoly várólistánk van, a segítő kutya átadására esetenként két-három évet is várnia kell az illetőnek. A családokkal a kutya átnyújtása után is kapcsolatot tartunk. Rengeteg pozitív visszajelzést kapunk – mondta a szakember.

Kitartás és optimizmus

Ottjártukkor találkozhattak egy pozitív szemléletmódú családdal, akik ellátogattak kutyájukkal, Kikivel az alapítványhoz a Napló és a Hírek 360 felkérésére. Katonáné Jakab Andreát kértük meg, meséljen nekünk arról, hogyan találkoztak a Csodakutya Alapítvánnyal, és hogy milyen az életük Fannival, aki koraszülöttként jött a világra.

– Fanni a 24. héten született, 500 grammal. Az első héten volt két agyállományi vérzése, amely az egész idegrendszerét, mozgás- és beszédközpontját érintette. Nagyon sokáig gépen volt, öt hónapos korában tudtuk őt hazavinni. Féléves korától gyógytornász járt hozzá, éveken keresztül minden hétköznap korai fejlesztésre hordtuk. Közben Alízék bekerültek ebbe a fejlesztő- és rehabilitációs központba az állatasszisztált terápiával, amire Fanni is elkezdett járni. Ekkor láttuk, milyen hatással van a gyerekre a kutya – idézte fel az édesanya.

Elmondta azt is, hogy a kislány motivált volt, többet mozgott, kinyújtotta a kezét, amit amúgy nehezen tud.

– Ezután, kitaláltuk, hogy legyen egy saját kutyája. Az alapítvány hirdetett egy nyílt napot, de ekkor már volt egy kilenc hónapos családi kutyánk, Kiki. Megnéztek ezen az eseményen Alízék, és úgy látták, hogy részt vehet a segítő kutyák speciális kiképzésén. Kiki először velem vizsgázott, így terápiás páros lettünk, majd személyi segítő kutya és használója tanúsítványt szereztünk – mutatta be a folyamatot Katonáné Jakab Andrea.

Sokat segít

– Fanninak Kiki sok dologban nyújt segítséget. Mentálisan kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb, motiváltabb, fejleszti a szem-kéz koordinációt, többet nyúl a tárgyakért, játszik a kutyával. Kiki segít például a pelenkát ki- meg bevinni, hozza és leveszi a zoknit Fanniról. Együtt alszanak és kelnek, de volt példa arra is, hogy Fanninál egy rohamot jelzett. Kikinek nagyon sokat köszönhetünk, vele kerek az életünk – vallotta meg Andrea. – Fanni jövőjét illetően, ő mindig a pici lányom marad, és megteszünk mindent az apukájával, hogy boldog élete legyen, mint az elmúlt 13 évben. Ő ebbe született bele, nem tudja sajnos, milyen egészségesnek lenni – tette hozzá a kislány anyukája.

Forrás:HAON

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


öt - = 4

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 4. hétfő, Ulrik napja van.
Ma van a(z) Nemzetközi szövetkezeti nap.
Az év 27. hete és 185. napja.
Holnap Emese, Sarolta napja lesz.

1490. Mátyás király kegyencei Corvin herceget kifosztják. Corvin János főherceg a királyválasztó országgyűlésen későn vette észre, hogy atyja kegyencei, kit híveinek vélt, őt kijátszották, és a királyi méltóságra Ulászlót emelték. Július 1-én tehát a koronával és kincseivel, hívei kíséretében Sclavónia felé indult, de július 4-én Báthory István vajda és Kinizsy Pál utána siettek s Tolnában a Csonthegyen őt megtámadták és kincseitől megfosztották.


1910. június 12-július 5. Ezer fővárosi festőmunkás sztrájkol munkakörülményei javításáért.


József Attila: Hangya

A bábok között elaludt egy hangya.
Szél, a bábokat most el ne fúdd!
Különben jó az is.

Kis, fáradt fejét csillámokra hajtja,
és alszik véle csöpp árnyéka is.

Egy szalmaszállal fölkelteni szépen!
De jobb, ha már indulunk haza,
erősen beborult-

A bábok közt elaludt egy hangya,
és -hopp- egy csöpp már a kezemre hullt.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő plusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com