Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Irigyhónajmirigy - klubkoktél
50
hallgató

ELTŰNTEK VilágnapjA: Évente ezernél több új keresés a Magyar Vöröskeresztnél

- 2012. augusztus 30. 11:23 - 1135 megtekintés

Budapest, 2012.08.30. – Több százezerre tehető a világon azoknak a családoknak a száma, amelyeknek valamely rokona háborúban, fegyveres konfliktusban tűnt el, és nem tudnak a hollétéről – hívja fel a figyelmet augusztus 30-án, az Eltűntek Világnapján a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága. A Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálata leginkább első és második világháborús, a volt Jugoszlávia területén folyó harcokhoz köthető háborús eltűnésekkel, valamint humanitárius keresésekkel foglalkozik és évente több mint ezer ügyet zár le.

A legnagyobb közösségi oldalon ma reggelre több százan „eltűntek” lettek. A Vöröskereszt felhívására csatlakozók lecserélték profilképüket egy „Missing”, „Eltűnt” feliratú képre, így emlékezve azokra, akiknek sorsa háborús események miatt ismeretlen, és így támogatva a Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálatának munkáját.

A háborúk és természeti katasztrófák miatt szétszakadt családok tagjainak felkutatásával foglalkozó vöröskeresztes keresőszolgálat Magyarországon évente több mint 1200 új keresést indít a meglévő több száz nyitott ügy mellett. A szolgálata folyamatosan segít felderíteni, hogy mi történt azokkal a világháborús frontokon vagy koncentrációs táborokban eltűnt magyar áldozatokkal, akikről családjuk a mai napig nem kapott pontos információt. Sok esetben derül fény arra, – a családok nagy megnyugvására – hogy az elhunyt névvel megjelölt sírját távoli tájakon még ma is gondozzák, virágokkal díszítik. A magyar keresőszolgálat segítségével legutóbb egy első világháborúban eltűnt hadifogoly itthoni és oroszországi családja talált egymásra és oszthatták meg emlékeiket, fotóikat.

Sok azonban a felderítetlen ügy, nemzetközi szinten eltűntek százezreiről nem tudni, hogy börtönben, tömegsírban, vagy ismeretlen helyen névtelen sírban fejezték be az életüket. Csak a balkáni háborúhoz kapcsolódóan a mai napig nem ismert 15 ezer ember sorsa. A Vöröskereszt arra figyelmeztet, a nemzetközi humanitárius jog alapelve az, hogy minden családnak joga van megtudni, mi történt az eltűnt hozzátartozójával: a harcokban elhunytakat fel kellene jegyezni, az őrizetbe vetteket összeírni, családjaikat informálni. A nemzetközi szervezet ezért felhívja a figyelmet a harcosok azonosító kártyával történő ellátására, és az eltűnések megelőzése érdekében nyilvántartást vezet fogvatartottakról, és vöröskeresztes üzenet segítségével biztosítja a fogvatartott személy és a családtagjai között a kapcsolatot.

A nemzetközi Vöröskereszt idén a Libanonban 1975 és 1990 között lezajlott polgárháborúra hívja fel a figyelmet, amelyben 17 ezer ember tűnt el, és akiknek a felkutatása az óta is feladatot ad az üggyel foglalkozó szervezeteknek.

Líbia szintén kiemelt ország, ahol rengetegen tűntek el a közelmúltban lezajlott fegyveres konfliktus következtében. Családok ezrei továbbra sem tudják, hogy a rokonuk börtönben van, vagy elhunyt.

A Vöröskereszt az Eltűntek Világnapján szervezett rendezvények által igyekszik ébren tartani a háborúban eltűnt személyek emlékét.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


három * 1 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 3. péntek, Timea, Irma napja van.
Ma van a(z) Sajtószabadság napja.
Az év 18. hete és 124. napja.
Holnap Mónika, Flórián napja lesz.

1270. IV. Béla király halála életének 64-edik, országlásának 35. évében. Kevéssel utóbb hunyt el hitvese, Mária. Házassága 50 évig, vagy azon is túl tartott. Egyetlen példa a magyar királyok házasságai történetében.


1845. Bárdányi gróf Butler János halála. Az egykori Pesti Hírlap, halálát jelentvén a következő szavakkal emlékezett meg róla: "Nevét törvénytábláinkban is örökítve szemléljük. Áldás és béke a lánglelkű férfiú hamvaira."


Szabó Lőrinc: A fákhoz, a költőkhöz

Hosszú tél, munka, gond, betegség
úgy meglopta ezt a tavaszt,
hogy most elálmélkodva nézem
a hirtelen megjött vigaszt:
Te vagy, május ? Csakugyan itt vagy?
Hogy lettél kész ilyen hamar?
Néhány nap alatt mennyi szépség!
A vén föld milyen fiatal!..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét mínusz öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com