Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Edda és D. Nagy Lajos - Veled vagyunk
59
hallgató

Itt a civil támogatások listája

- 2012. október 24. 17:56 - 2828 megtekintés

Bőségesen kaptak működési támogatást az idei büdzséből kormányközeli civil szervezetek, a dúsgazdag Teleki László Alapítványtól kezdve a fideszes képviselő Simonka György által vezetett Magyar Dinnye Szövetségen át az állami támogatásokról döntő Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) elnökéhez, a Békemenet-szervező Csizmadia Lászlóhoz köthető Polgár Portálig. A NEA nem kívánta a nyilvánosság elé tárni a döntéseket bemutató listát, pusztán a tájékozódást korlátozó módon, egy-egy szervezet eredményét megjelenítő keresőt üzemeltet. Az atlatszo.hu tette közzé a teljes listát.

A Nemzeti Együttműködés Pályázati Rendszere

Idén először végzi a civil szervezetek működési célú támogatására szánt állami források elosztását a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) nevű állami szervezet. Ez a szervezet ? elődjével, a sokszor joggal kritizált Nemzeti Civil Alappal ellentétben ? egyértelműen kormánypárti befolyás alatt áll: a szervezetet irányító kilenc tagú testületbe, a Tanácsba három tagot az Országgyűlés az illetékes szakbizottságon keresztül delegál, másik hármat pedig a területért felelős miniszter (a döntés idején ez Navracsics Tibor, a KIM minisztere volt, azóta a terület átkerült az Emberi Erőforrások Minisztériumához), és csak a maradék három tagot jelölhetik maguk a civil szerveztek. A tanács tagjait kijelölésük és megválasztásuk után a miniszter bízza meg, a Tanács munkatervét és ügyrendjét a miniszter hagyja jóvá, és a Tanács elnökét is a miniszter nevezi ki.

Az egyes pályázatokról a tényleges döntést alapesetben a NEA Kollégiumai hozzák meg. Ezek a kollégiumok a vonatkozó törvényi felhatalmazás alapján az 5/2012. (II.16.) számú KIM miniszteri rendelettel jöttek létre. Ezek alapján nem lehet kétséges a kormányt képviselő miniszter, illetve az országgyűlési többséget adó kormánypárt felelőssége a NEA működését illetően, hiszen a döntéseket meghozó tisztségviselők kétharmada a kormány, illetve a kormánypártok jóvoltából tevékenykedik a NEA-ban.

A rendelkezésre álló ? a költségvetésben külön soron szereplő ? forrásokhoz a civil szervezetek a NEA által elbírált pályázat útján juthatnak hozzá: a 2012-es költségvetés 3 milliárd forintot biztosít erre a célra. A keret tíz százaléka fölött a miniszter rendelkezik, ezt egyedi döntésekkel, de pályázat útján juttatja az arra érdemes civil szervezeteknek. A fennmaradó rész kiosztása felől alapvetően a NEA kollégiumai döntenek, bár az új civil törvény (a 2011. évi CLXXV. törvény az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról) a NEA elnökét felhatalmazza hogy azon kollégiumi döntéseket, melyekkel nem ért egyet, ?megállítsa?, azaz hatályosulásukat megakadályozza, és azokat végleges elbírálásra a Tanács elé vigye.

A Pesti Srácok jobb és bal zsebe

A NEA elnökének Navracsics miniszter az ún. békemenetek szervezése révén elhíresült Csizmadia Lászlót nevezte ki. Csizmadia bonyolult felépítésű, demonstratívan kormánypárti és nemzeti érzelmű szervezetekből álló hálózat vezetője: ő a Civil Együttműködési Tanács (CET) első embere ? saját állítása szerint ez a szervezet négyszáz civil szervezetet fog össze. Csizmadia a kormánypárti demonstrációkat a Civil Összefogás Fórum (CÖF) nevű, jogi személyiséggel nem bíró alakulaton keresztül szervezi, a finanszírozást pedig ? részben legalábbis ? a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) biztosítja. Bár a civil törvény egyértelműen tiltja, hogy azon szervezetek, amelyek vezetői a NEA döntéshozó testületében tisztviselők, állami támogatást kaphassanak, Csizmadia egy májusi rendezvényen maga büszkélkedett el azzal, hogy a kormány végre támogatja a CÖF-CET-konglomerátumot. Csizmadia beszéde a 16. perctől hallható:

Csizmadia ott mondta el azt is, hogy a minszteri keretből kapott támogatást az általa irányított szervezetekhez kötődő Polgár Portál, amellyel nagy terveik vannak. A saját magát ?a magyar civil együttműködés lapjaként? definiáló portál felelős szerkesztője Huth Gergely, a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettese, és ő a portált kiadó GerillaPress Kft. egyik tulajdonosa is. A 2011. szeptemberében bejegyzett cég tavaly három hónap alatt 8 millió forint bevételre tett szert. Érdekesség, hogy a GerillaPress Kft. adja ki a PestiSrácok oknyomozó blogot is, míg a Polgár Portál jelenleg leginkább az október 23-ára időzített Békemenetet népszerűsíti.

Megszereztük a támogatási listákat

Csizmadia László több ízben is élt fent már említett ?megállítási? jogosultságával, és kétszáz szervezet esetében a működési költség fedezésére beadott pályázatokat elbíráló kollégiumi döntést felülírva a Tanács elé terjesztette a saját javaslatát. A beavatkozás tényén kívül hivatalosan erről ma sem tudható szinte semmi: milyen szempontok alapján válogatott az általa támogatandónak ítélt szervezetek esetében, mely szervezetek kerültek ki az egyszer már nyertesnek nyilvánítottak listájáról hogy helyet biztosítsanak az elnök által támogatottaknak, sőt, a kedvezményezettek pontos névsora sem volt ismert. Augusztus végén aztán egy ezzel a témával foglalkozó blog, a civilnea.blog.hu közzé tett egy listát (PDF) a kedvezményezettekről, de ezen az egyes szervezetek csak a pályázati azonosítójukkal szerepelnek ? a lista még ?dekódolásra? vár.

A pályázatokat bonyolító NEA és a tevékenységét felügyelő minisztérium mindent megtett azért, hogy a civil szervezetek létét alapvetően befolyásoló döntések egésze ne legyen átlátható, ezért a minsztérium honlapján olyan keresőt üzemeltet, ahol csak egy-egy szervezetre lehet rákeresni ? az összes döntést tartalmazó egységes listát nem hozták nyilvánosságra. Mi most megtesszük. E nehezen kezelhető adatbázist teljes egészében (XLS), és némileg feldolgozva is közreadjuk:

– a nyertes, ill ?várólistás? szervezetek ABC-rendben közölt neve szerint (XLS)

– az egymillió forint feletti támogatást nyert szervezetek ABC-rendben közölt neve szerint (XLS)

Csináltunk egy némileg szofisztikáltabb szűrést is: a negyedik listánkon az 1 millió forintnál többet nyert szervezetek találhatók, a pályázott és a megítélt összeg közti különbség mértékének növekvő sorrendje szerint (XLS). Vagyis a lista elején azok a szervezetek állnak, amelyek 1 millió feletti összeget nyertek, és pontosan annyit, amennyire pályáztak, míg a lista végén az a szervezet található, ahol a pályázott és az elnyert összeg különbsége a legnagyobb. Még ebben az elitklubban is volt hat ún. várólistás szervezet ? ezek de facto nem nyertek: míg a hivatalos kommunikáció a nyertesek közé próbálja számítani őket, az EPER, az elektronikus pályázatkezelési rendszer ezeket a pályázatokat az elutasítottak közt kezeli.

A politikai kereszténység menő

A negyedik lista (XLS) alapján könnyen levonhatóak a következtetések a döntéshozók preferenciáiról. Abban a halmazban, ahol nincs különbség a pályázott és az elnyert összeg között, a legtöbbet, 5 millió forintot a kormánnyal deklaráltan együttműködő, sokmilliárd forintos vagyonnal gazdálkodó Teleki László Alapítvány kapta. De a pályázott összegnél mindössze 19 ezer forinttal kevesebbet, azaz 4,4 millió forintot nyert a Magyar Dinnye Szövetség, melynek elnöke Simonka György fideszes országgyűlési képviselő.

Ugyancsak előkelő helyen van ezen a listán a Magyar Tanyákon Élők Egyesülete, amelyik 4,36 millióra pályázott, és 4 milliót kapott. Ennek az egyesületnek egy másik fideszes képviselő, Balogh József az elnöke. A toplistán szerepel a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület a pályázott 1,35 és a nyert 1,2 millió forinttal. Ez az egyesület tagja a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének, amelyik maga is pályázott 5 millióra, és 3,3 milliót meg is nyert, és amelynek tiszteletbeli elnöke és alapítója Ékes Ilona fideszes országgyűlési képviselő. 3,5 millió forintra pályázott és ennyit is nyert a Nők a Magyar Nemzetért Egyesület, melynek az interneten megtalálható egyetlen aktivitása az, hogy csatlakozott a Csizmadia-féle Civil Összefogás Fórumhoz.

Eközben a közismert és igen tevékeny nővédő szervezet, a 13 éve működő NANE ? Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen a pályázott összeg alig több mint tizedét, mindössze 500 ezer forintot kapott működésre. Igaz, ők csak egy telefonos segélyszolgálatot tartanak fenn bántalmazott nőknek, és nem szerveztek Kárpát-medencei Asszonytalálkozót. Hosszan folytathatnánk a sort a politikailag motiváltnak tűnő döntések kiemelésével, de azt reméljük hogy ezt majd helyettünk olvasóink a kommentekben megteszik. Erősen úgy tűnik, hogy a ?nemzeti elkötelezettségű?, nacionalista, konzervatívnak gondolt vagy a politikai kereszténység kategóriájába illeszkedő, a kormánypártokhoz sokszor személyes szálakon is kötődő civil szervezeteknek állt a zászló az idén.

Adta hírül az atlatszo.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


7 * hét =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

  • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
  • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
  • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
    Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - a Hobby Rádióban.
  • 10:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül
  • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
  • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
  • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
  • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
  • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
  • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
  • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
  • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
  • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
    Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
  • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 1. szerda, Fülöp, Jakab, A munka ünnepe napja van.
Ma van a(z) Munkavállalók Szolidaritási napja.
Az év 18. hete és 122. napja.
Holnap Zsigmond napja lesz.

1833. Deák Ferenc első megjelenése az országgyűlésen. Ő, mint Zala vármegye követe, életkora harmincadik életévében jelent meg Pozsonyban.


1890. A munkásság először ünnepli meg május elsejét Európa szerte.


József Attila: Május

A rengő lomb virágban ég
és készül a gyümölcsre,
a nyílt uccára lép a nép,
hogy végzetét betöltse.
Iramlanak bogarak,
friss jelszavak repülnek.
S az aranyba vont ég alatt,
-mert beköszönt az ünnep -
a szabadság sétára megy.
Hős népe ágat lenget,
s ő kézenfogva vezeti
szép gyermekét, a rendet!

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három plusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com