Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Gipsy kinks - volare
46
hallgató

Hozzáférhetőbbé váltak egyes elektronikus ügyintézési felületek

- 2021. október 16. 8:36 - 515 megtekintés

Az MVGYOSZ az elektronikus ügyintézési felületek hozzáférhetőségi hiányosságai okán 2021-ben felkérte az üzemeltetőket a problémák megoldására. Mi is történt azóta?…

Az online technológiák elterjedése a közigazgatásban is több, a digitalizálódás irányába mutató változást tett szükségessé. Ezzel párhuzamosan az ügyfelek elektronikus ügyintézés iránti igénye is megnőtt, ám, ahogy tapasztaltuk, az erre szolgáló felületek különösen azoknak a súlyosan látássérült ügyfeleknek bizonyultak hozzáférhetetlennek, akiknek ez az út jelenti a teljesen önálló ügyintézés egyetlen módját.

A közszférabeli honlapok és mobilalkalmazások akadálymentességéről szóló 2018. évi LXXV. törvény értelmében ezen webes felületeket legkésőbb 2020. szeptember 23-áig kellett volna mindenki számára egyenlő eséllyel hozzáférhetővé tenni.

Az MVGYOSZ, észlelve, hogy az akadálymentesítés 2021 tavaszáig nem történt meg, haladéktalanul felkereste a Belügyminisztérium e felületek üzemeltetéséért felelős szervezeti egységét, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséget, és az oldalak működtetéséért felelős gazdasági társaságokat. A problémák szakszerű ismertetésében, a képernyőolvasó- és nagyító szoftverek működésével kapcsolatos információnyújtásban az Informatika a Látássérültekért Alapítvány volt segítségére a szervezetnek.

2021 májusában a szövetség azt a tájékoztatást kapta, hogy a jelzett, illetve a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség által észlelt akadálymentességi hibák kijavítása elkezdődött, és a következő nagyobb rendszerfrissítéssel már a javított verziókat publikálják.

Az EPapír, a védettségi igazolványok igénylésére szolgáló felület, illetve a Rendelkezési Nyilvántartás weboldala kapcsán 2021. október 5-én arról tájékoztatta a Belügyminisztérium a szövetséget, hogy a jelzett és észlelt akadálymentességi hibákat a fejlesztésért felelős szerv részben vagy egészben kijavította, és ezeket az üzemeltető jóváhagyta. Az EPapír új, akadálymentességi tanúsítvánnyal is rendelkező felülete idén szeptember 15-étől szolgálja az ügyfelek kényelmét. A védettségi igazolványok igénylésére szolgáló felület esetében a sablonok optimalizációja már korábban megtörtént, a teljes akadálymentességhez azonban a SZÜF-iFORM űrlapkitöltő rendszer frissítésére van szükség, amely már szintén folyamatban van.

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány tájékoztatása alapján a jelzett felületek használhatóvá váltak ugyan, de az egyenlő esélyű hozzáférhetőség sajnos még az elvileg akadálymentesített EPapír oldal esetében is csak részben valósul meg. Ez azt jelenti, hogy bár a legtöbb hiba ténylegesen ki lett javítva, egyes funkciók továbbra is nehezen használhatóak a képernyőolvasó és nagyító szoftverekkel. A felület tehát nagyjából akadálymentes, de mégis arra kérik az érintett felhasználókat, hogy különös körültekintéssel használják az oldalt.

A rendelkezési nyilvántartás esetében is javulás tapasztalható a korábbi verziókhoz képest; egyes funkciók használatát a kezdő számítógépfelhasználóknak csak látó személy segítségével javasolják.

Az érdekvédelmi munka e körben tehát nem ért véget.

A MVGYOSZ. arra kéri a látássérült felhasználókat, hogy akár pozitív, akár a felületek használatát befolyásoló, akadályozó, gátló észrevételeiket juttassák el írásban a szövetség ügyfélszolgálatához a Kapcsolat menüpontban található űrlap kitöltésével. A jelzések összegzését követően ismét a Belügyminisztériumhoz fordul a szervezet, hogy a hibákat mihamarabb kijavítsák.

(Velegi Dorottya – MVGYOSZ. jogi munkatárs)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


1 + = kilenc

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 3. péntek, Timea, Irma napja van.
Ma van a(z) Sajtószabadság napja.
Az év 18. hete és 124. napja.
Holnap Mónika, Flórián napja lesz.

1270. IV. Béla király halála életének 64-edik, országlásának 35. évében. Kevéssel utóbb hunyt el hitvese, Mária. Házassága 50 évig, vagy azon is túl tartott. Egyetlen példa a magyar királyok házasságai történetében.


1845. Bárdányi gróf Butler János halála. Az egykori Pesti Hírlap, halálát jelentvén a következő szavakkal emlékezett meg róla: "Nevét törvénytábláinkban is örökítve szemléljük. Áldás és béke a lánglelkű férfiú hamvaira."


Szabó Lőrinc: A fákhoz, a költőkhöz

Hosszú tél, munka, gond, betegség
úgy meglopta ezt a tavaszt,
hogy most elálmélkodva nézem
a hirtelen megjött vigaszt:
Te vagy, május ? Csakugyan itt vagy?
Hogy lettél kész ilyen hamar?
Néhány nap alatt mennyi szépség!
A vén föld milyen fiatal!..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét szorozva három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com