Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Napoleon Boulevard - Vagy az élet volt.....
53
hallgató

KARBONLÁBNYOM: A net a világ negyedik legnagyobb kibocsátója

- 2023. november 13. 20:16 - 272 megtekintés

A net a világ negyedik legnagyobb kibocsátója KARBONLÁBNYOM Jelenleg több mint 4 milliárd ember használja aktívan, ez óriási mennyiségű energiafogyasztással jár a távközlési hálózatokban és a felhasználói eszközökben. NÉPSZAVA Ha az internet egy ország volna, akkor a világ 4. legnagyobb kibocsátója lenne. Becslések szerint ugyanis az információs és kommunikációs technológiához kötődő kibocsátások a globális üvegházgáz-kibocsátás […]

A net a világ negyedik legnagyobb kibocsátója
KARBONLÁBNYOM Jelenleg több mint 4 milliárd ember használja aktívan, ez óriási mennyiségű energiafogyasztással jár a távközlési hálózatokban és a felhasználói eszközökben.

NÉPSZAVA
Ha az internet egy ország volna, akkor a világ 4. legnagyobb kibocsátója lenne. Becslések szerint ugyanis az információs és kommunikációs technológiához kötődő kibocsátások a globális üvegházgáz-kibocsátás akár 3,9 százalékát is kitehetik (a légi közlekedéshez hasonlóan) – írja elemzésében Lehoczky Annamária éghajlatkutató a Másfélfok portálon. A webhelyektől az e-mailekig az internetezés óriási mennyiségű áramfogyasztással jár az adatközpontokban, távközlési hálózatokban és felhasználói eszközökben, valamint a „hardware” legyártása és szállítása is energiát igényel.
A Website Carbon szén-dioxid-kalkulátor szerint egy átlagos webhely 1,76 g szén-dioxidot termel minden oldalmegtekintéssel, ami azt jelenti, hogy egy havi 100 ezer oldalmegtekintéssel rendelkező webhely évente 2112 kg szén-dioxidot bocsát ki, ami egy átlagos benzinüzemű személyautó kibocsátásának felel meg csaknem 9000 km-t megtéve.
Minél összetettebb egy webhely, annál több energiát igényel a betöltése – és így annál nagyobb az éghajlatra gyakorolt hatása, vagyis a szénlábnyoma. A HTTP Archive adatai szerint ahogy a webhelyek egyre „színesebbé-szagosabbá” váltak az évek során, úgy csökkent a hatékonyságuk is: ma egy átlagos weboldal körülbelül 2 MB-ot foglal el, míg 2010-ben ez kevesebb mint 500 KB volt.

De az sem mindegy, hogy milyen árammal látják el a szervert, amely otthont ad a honlapnak: minél inkább megújuló energiára támaszkodik a webtárhely, annál környezetbarátabb lesz a weboldal is. Emellett minél magasabb az infrastruktúra energiahatékonysága, annál kevesebb lesz a fogyasztása, és így a kibocsátása is.

Egyre több időt töltünk az online térben a közösségi oldalakon, vagy zenehallgatással, streaming videók nézésével, levelezéssel és vásárlással. Ez egyben azt is jelenti, hogy növekvő mértékű új adatot kell tárolni és továbbítani.
Bár az ENSZ Nemzetközi Távközlési Egyesület a Párizsi Megállapodással összhangban 2030-ig 45 százalékkal csökkentené a szektor szén-dioxid-kibocsátását, és ehhez útmutatást is kidolgozott, előrejelzések szerint megfelelő szabályozás és annak betart(at)ása nélkül tovább fognak növekedni a kibocsátások.
Jelenleg több mint 4 milliárd ember használja aktívan az internetet, és ez csak növekedni fog az internet-hozzáférés

szélesedésével és a világnépesség gyarapodásával.
A szektor nagyban hozzájárul tehát a klímaváltozáshoz, de egyben a hatékonyság és produktivitás mára nélkülözhetetlen motorja is, és óriási szükség is van rá más szektorok dekarbonizálásához is. Ahhoz, hogy ezt minimális szénlábnyom árán tegyük lehetővé, okosabban kell a fizikai és digitális infrastruktúrát fejleszteni és árammal ellátni. Emellett tudatos felhasználóként is segíthetjük internetes karbonlábnyomunk csökkentését, például a kéretlen hírlevelek és energiavámpírok kiiktatásával, eszközeink életének meghosszabbításával, valamint a videó- és zenelejátszás optimalizálásával.

Hat lépés a fenntarthatóbb internet felé

1. Ki kell zöldíteni az adatközpontok energiaellátását!
2. Legyen trendi a fenntarthatóbb webdizájn!
3. Iratkozz le a kéretlen hírlevelekről, és ne küldj óriás csatolmányokat!
4. Optimalizáld a videók és zenék lejátszását!
5. Válassz klímatudatosabb szolgáltatót, és hosszabbítsd meg az eszközeid életét!
6. Legyél tudatosabb az energiavámpírokkal (áramtalaníts, csökkentsd a fényerőt, használd az alvó üzemmódot)!

(megjelent: Népszava, 2023.11.06.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


+ öt = 9

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 10. péntek, Ármin, Pálma napja van.
Ma van a(z) Madarak és fák napja, Mentők napja Magyarországon.
Az év 19. hete és 131. napja.
Holnap Ferenc napja lesz.

1751. Mária Terézia a magyarokat dicsérő beszédet tartott az országgyűlésen. Magasztalta a nemzet hűségét, lelkesedését és áldozatkészségét.


1848. Macskazene a budai főhadparancsnoknak. A budai ifjúság így kívánta kifejezni ellenszenvét a leitatott osztrák gyalog és lovas katonaság randalírozásai ellen.


Kányádi Sándor /1929. máj. 10. - /

Rajz rigóval

Ákombákom
levelek a fákon.
Limb-lomb susogó,
alatta ül nagyapó..
Mellette élete párja,
néznek együtt föl a fára.
Fejük fölött a rigó
azt fütyüli: élni jó.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat mínusz öt = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com