Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Bee Gees - Alone
51
hallgató

Itt a vízimentő. Miben segíthetünk?

- 2019. július 11. 14:02 - 888 megtekintés

Az édesanya, aki elvesztette a kisfiát, azt kéri, legyenek mentőfelszerelések a sporteszközökön Kagylóvágás, darázscsípés, hőguta, fejsérülések és fulladás – a Balaton partján ilyen esetekkel találkoznak a leggyakrabban a vízimentők. Az egyik legveszélyesebb szórakozásnak az utóbbi időkben a vízibiciklizés bizonyult a tavon, mert ezekkel a járművekkel a mélyebb vizű szakaszokra is el lehet jutni, miközben nincsenek […]

Az édesanya, aki elvesztette a kisfiát, azt kéri, legyenek mentőfelszerelések a sporteszközökön

Kagylóvágás, darázscsípés, hőguta, fejsérülések és fulladás – a Balaton partján ilyen esetekkel találkoznak a leggyakrabban a vízimentők. Az egyik legveszélyesebb szórakozásnak az utóbbi időkben a vízibiciklizés bizonyult a tavon, mert ezekkel a járművekkel a mélyebb vizű szakaszokra is el lehet jutni, miközben nincsenek rajta mentőeszközök.

„Csend van. Hatalmas csend. Napok óta a társam. Ülök egy széken, hallgatom az óra másodpercmutatóját, és tompán érzékelem az elmúlt perceket. Lassan múlik az idő. Aztán felállók. Húz egy ismeretlen erő. Húz befelé egy kis szobába, ahol nem is olyan régen még fény volt, zongoraszó és élet.” így kezdődnek a sorai egy gyászoló édesanya nyílt levelének, amely a kisfia elvesztéséről szól. A kamasz fiú egy balatoni fürdőzés áldozata lett. A gyerek a testvérével tekert ki egy vízibiciklivel, de többé nem tért vissza élve a partra. Sajnos a helyszínre siető vízimentők sem tudtak segíteni. Az édesanya nem hibáztat senkit, de azt kéri, hogy legyenek mentőfelszerelések az ilyen eszközökön is, mint a hajókon, mert ezek segítségével talán megakadályozhatok lennének a tragédiák. A kérését támogatják a vízimentők is, akik évente több hasonló esettel találkoznak.

A KAGYLÓVÁGÁSTÓL A FULLADÁSIG

Somogyi Júlia napjai egész nyáron munkával telnek, pedig még egyetemre jár. Öt évvel ezelőtt, tizennyolc évesen döntött úgy, hogy vízi mentő lesz. Azóta a Balaton partján tölti a nyarat, napi tíz-tizenegy órás szolgálattal. A balatonkenesei strandon találkozunk, ahol most kevesebb a vendég, mert hétköznap van, a nagy hőség elől sokan bemenekülnek az árnyat adó fűzfák alá. Júliának nem mindig ilyen nyugodtak a napjai, a zsúfoltabb időszakokban többször kell segítenie, a hőség miatt több idős ember is rosszul lesz, ha sokáig fekszik a napon. Naponta történnek kisebb balesetek is, a kagylóvágástól a darázscsípéseken át a sportbalesetekig, nemrég például a röplabdapályán fordult ki valakinek a válla, mentőt kellett hozzá hívni. A kisebb sebeket még a vízimentő is elláthatja, de mindig meg kell várni a szakembert. Sajnos előfordulnak súlyosabb esetek is, főként a vízen. – Néhány napja egy kislányt hozott át az édesapja hozzám egy közeli szabadstrandról – meséli Júlia. – A gyerek beugrott az alacsony vízbe, és beverte a fejét. Visszanyerte az eszméletét, de nem emlékezett semmire, kivörösödött az arca. Azonnal ki kellett hívni a sürgősségi mentőhajót, az Országos Mentőszolgálat embereit és a rendőrséget is. Az ilyen ugrálásokból ugyanis súlyos sérülés, bénulás is lehet.

Júlia az elmúlt napokban kétszer is találkozott ilyen esettel, hiszen sokan a mólóról, csónakból, vízibicikliről ugranak fejest a vízbe anélkül, hogy felmérnék a mélységet, és megvan a baj. Vannak, akik viszont úgy eveznek be a mélyebb szakaszokra vagy alszanak el besodródva a gumimatracon, hogy még úszni sem tudnak, így nagy veszélybe kerülhetnek. A legtöbb gond azonban a vízibiciklizéssel van. Ezeken a járműveken ugyanis nincsenek mentőeszközök, pedig olyan messzire be lehet velük menni a Balatonba, mint egy kishajóval. Vannak gyerekek, akik beugranak róluk a mély vízbe, pánikba esnek és elmerülnek. Júlia elmondása szerint öt évvel ezelőtt is történt ilyen haláleset, de legutóbb tavaly vesztette így az életét egy kisfiú. Előfordult olyan is, hogy hárman is a tóba ugrottak és menteni kellett őket, de csak egy vízi mentő volt a parton, egyszerre három embert azonban senki sem tud kihúzni. A vízi baleseteknél sajnos az újraélesztés sem lehet mindig sikeres. – Ezért is fontos mindenkinek elmondani, hogy vegyen fel mentőmellényt vagy karúszókat, ha nem tud úszni és beljebb merészkedik a tóba. Ne tartsák ezt cikinek, mert annál sokkal többet ér az életük – hangsúlyozza Júlia, miközben a part mentén kikötött katamaránjához érkezünk. A mentők nagyjából óránként tesznek a katamaránokkal úgynevezett prevenciós szolgálatot a vízen, vagyis figyelmeztetik a bójákon kívül úszókat a veszélyekre. – Másodfokú viharjelzésnél elvileg tilos lenne a vízbe menni, de sok strandon engedélyezik ebben az időszakban is a pancsolást, ami fokozza a kockázatot. Szerencsére azonban a katamaránnal gyorsan a mentés helyére lehet érni a part közelében, a könnyű karbonevezőkkel egy fél percbe sem telik eljutni a fürdőszakasz végéig.

Megjegyzi azonban, hogy van, amikor a katamarán is kevés a partközeli mentéshez. Többször előfordul egy évben, hogy a parton jelentik, valaki eltűnt. Ilyenkor élőláncot kell felállítani az emberekből, és elkezdeni a keresést. Jobb esetben az illető előkerül a szárazföldön, a strandon, de előfordul, hogy nem. – Ebben a szezonban Balatonfenyvesen is volt egy ilyen kutatás, de amikor megtalálták, sajnos már nem volt életben az eltűnt személy -idézi fel a legutóbbi tragédiát. Hozzáteszi, hogy az ilyen esetek szerencsére ritkák, a mentések sikeresek, ha időben oda tudnak érni a helyszínre. Ez köszönhető a vízi mentők felkészültségének is. Legalábbis a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltóegyesületnél dolgozóknak komoly vizsgákon kell átesniük, mielőtt kimehetnek a partra, és évente meg kell újítaniuk az ezt igazoló kártyáikat.

Az egyesületnél a vízimentővizsga nem könnyű, az elméleti teszt mellett tíz olyan gyakorlati feladatból áll, amelyeket általában csak a jelentkezők fele tud teljesíteni – tudjuk meg Andréka Árontól, akivel már egy mentőhajón találkozunk. Áron ma már vízimen-tő-oktató és hajóvezető-vizsgát is tett. Ő durrantja be a motort, miután beszállunk a hajójába, hogy elinduljunk a megelőző ellenőrzésre. A Lomac típusú hajó gumipárnái nagyokat ugrálnak a hullámokon, csak negyven kilométeres sebességgel haladunk, mégis az az érzésünk, száguldunk a vízen. Áron vezetés közben beszél tovább a vizsgáról. A jelentkezőknek sok mindent kell teljesíteniük, ha vízimentők akarnak lenni – mondja. A feladatok között szerepel 400 méteres kombinált úszás, eközben uszonnyal végre kell hajtani mentőúszást is. Ezután kétszáz méter ruhában úszás, eszközös mentés, víz alatt úszás jön, ezt követi száz méter úgynevezett babavontatós úszás, egy negyven-ötven kilós bábut kell „kimenteni”. Az egyik fő feladat a parti riasztások gyakorlása kétszáz méter futással, úszással, majd újra futással. A vizsga „koronája” pedig a közvetlen társmentés gyakorlása, amikor az oktatót kell szakszerűen kihúzni a vízből. Áron egyébként testnevelő tanár, de ő is végigjárta a ranglétrát, strandi mentőből lett segédoktató, majd oktató és hajós vízimentő. A társának, akivel a hajón szolgál, szintén nem volt ismeretlen a vízi élet, amikor úgy döntött, hogy vízimentő lesz. Tóth Kristóf tizennégy évig volt versenyúszó, mégis minden évben leteszi a vizsgát, mielőtt hajóba száll. És hogy miért tölti az összes nyarat szolgálattal, azt röviden fogalmazza meg. – Ez szerelem – mondja határozottan. – Aki belekóstol, nem nagyon tudja abbahagyni.

A két vízimentő között egyszerű a munkamegosztás a hajóban, ha menteni kell, Áron vezeti a hajót, Kristóf pedig ugrik. A jármű a riasztás után egy perccel indul, az érkezés ideje a helyszínre legfeljebb két-három perc lehet. Az egyesületnek két sürgősségi mentőhajója van, amelyeknek hetente kétszer-háromszor akcióba kell lépniük, de nemcsak a tavon, hanem a parton is segíteniük kell, ha hívják őket. Ehhez már komolyabb eszközeik is vannak, mint a katamaránokon. A mentő-mellények és a mentőgyűrűk mellett használnak például olyan hevedert, amit a bajba került ember derekára kötnek, hogy ezzel vontassák a hajóba. Kristóf a hajószekrényből elővesz egy dobózsákot is. Ezt karnyújtásnyira lehet hajítani a mentésre szoruló ember mellé, aki belekapaszkodhat a zsákba, és az ehhez rögzített felúszó kötél segítségével kimenthető. A hajón van még búvárbója is, amivel kijelölik azt a pontot, ahol az eltűnt személyt kell keresni majd. A mentőknek uszonyuk és védősisakjuk is van. Utóbbi a nagyobb viharokban lehet hasznos. – Egy égszakadásban minden esőcsepp olyan, mint egy tűszúrás. A sisak plexije viszont megvédi a szemet és segíti a jobb látást is – mondja a védőeszköz előnyeiről Andréka Áron.

Van azonban, amikor a legfelkészültebb mentő is tehetetlen. Áront például tavaly riasztották Balatonaligára, ahol egy tizenöt éves fiú merült el a vízben. A testvérével mentek ki a tóra vízibiciklivel, a fiú a hínáros mély vízbe ugrott, megijedt, és már nem tudott kijönni. A mentők megtalálták, kiemelték, de az életét nem tudták megmenteni. Az ilyen esetet a mentőnek is nehéz feldolgoznia. Az is szomorú és bosszantó, hogy Áron szerint valószínűleg mindez nem történt volna meg, ha az idősebbik testvér valamilyen eszközzel, például mentőgyűrűvel tudott volna segíteni.

Kristóf, Áron és az egyesületük több tagja, például a Dunán szolgáló sürgősségi mentőhajó és személyzete azonnal megjelent a Hableány sétahajó katasztrófájánál is, mert, ahogy mondják, ez a szolgálat nem csak az adott munkaidőszakra szól. Ha szükség lehet rájuk, mennek, és felteszik a megszokott kérdést: Vízimentők vagyunk, miben segíthetünk?

SZABÁLYOZATLAN SZABÁLYOZOTTSÁG

Az Áron által is említett, Balatonaligán elhunyt kisfiú édesanyja tavaly levélben fordult a lehetséges illetékesekhez Áder János köztársasági elnöktől kezdve a minisztériumokig, hogy alkossanak jogszabályt arról, legyen kötelező a mentőeszközök használata a vízibicikliken, de eddig ez nem rendeződött. Idén az asszony nyílt levelet is közreadott erről az egyik közösségi portálon, és sokan támogatták, például a Vízi mentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltóegyesület is. Hogy ez miért nem kötelező, arról megkérdeztük a Belügyminisztériumot, de azt a választ kaptuk, nem illetékesek. A kérdéseinket elküldtük a közlekedéspolitikáért felelős Innnovációs és Technológiai Minisztériumnak is, de lapzártánkig tőlük sem érkezett válasz. A vízibiciklizésnek ugyanakkor már léteznek jogszabályi előírásai, még ha nem is tartják be azokat. Egy neve elhallgatását kérő kölcsönzős vállalkozótól megtudtuk, hogy mivel a vízibiciklizés gyakorlatilag fürdésnek minősül, ezért csakis kijelölt fürdőhelyen szabad használni ezeket az eszközöket. Ennek megszegése a helyszínen 5-50 ezer forint bírságot von maga után. Ha valaki feljelentést is tesz a szabálysértésért, 150 ezer forintra is büntethetik a renitenseket. A tilalom a viharjelzéseknél is érvényes. Hat éven aluli vagy tizenkét éven aluli, úszni nem tudó gyermek csak felnőtt felügyelete mellett fürödhet és vízibiciklizhet. Ezt azonban nem mindenki tartja be -ismerte el a vállalkozó. Tilos vízibiciklivel hajóútban, kikötők, hajóállomások vonalán közlekedni. Az A ligán meghalt fiú viszont már idősebb volt, mint tizenkét éves, és nem járt a tilosban, tehát nem korlátozhatták a közlekedését.

A vízimentők szerint nem ártana szabályozni azt sem, hogy egy partszakaszon hány kollégájuknak kell munkát adniuk az üzemeltetőknek. A szabadstrandokon például nem kötelező a vízimentős biztosítás, a fizetős helyeken pedig nehéz meghatározni, mekkora partszakaszra hány ember szükséges. Azonban nem ártana mindenhol egy embernél többet alkalmazni vízi mentőnek.

(megjelent: Magyar Nemzet, 2019. 07. 11.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


egy * = 3

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 1:00: Katapult DJ - Lipóczi Csaba és Bozóki andor mix-műsora
 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Konyha főnök ajánlata - gasztronómiai magazin
 • 9:00: - a Media1 portál podcast műsora (műsorvezető: Szalay Dániel)
  A műsorban elsősorban interjúk hallhatók a tévék, a rádiók, az online média, a nyomtatott sajtó világával kapcsolatban. A műsornak rendszeresen vendégei újságírók, médiavezetők, és egyéb ismert hazai és külföldi szakemberek.
 • 10:00: - kultúra, közélet, minden héten új téma körüljárása
  A D-ER Stúdió - az ER Press Kft. műsorkészítő műhelye - több mint egy évtizede készíti közszolgálati műsorait, amelyeknek célja megfelelni egy minél szélesebb hallgatói kör érdeklődésének. A műsorpaletta a felmerülő igényeknek megfelelően nagyon színes, sokrétű és állandóan bővülő képet mutat. A műsorokat több tucat helyi és regionális rádió egyedi szerződések alapján sugározza, amelyeket a D-ER Stúdió térítésmentesen bocsát rendelkezésükre. Az összeállítások nem egy-egy adott rádió stílusához igazodnak, hanem egyedi formával és arculattal rendelkeznek, amelyek egységesen jellemzik a D-ER Stúdió munkáját. Partnereink bár kereskedelmi adók, számukra a D-ER Stúdió közszolgálati műsorokat állít elő. A műsorok magas színvonalon megszerkesztett egységből állnak, amelyek időtartama alkalmanként 30 perc, ebben általában 3-4 riport kap helyet; a szöveg-zene arány 60-40 % a riportok javára. A műsorok általában nem önmagukban szerepelnek, hanem egy-egy sorozat egységeiként. Összeállításainkat többségében helyi/regionális rádiók sugározzák, lefedve szinte az egész országot. Az adásidőpontok ugyan eltérőek, de a partnerrádiók sugárzási körzetei az ország lakosságának 93%-át érik el. A rádiós partnerek visszajelzése alapján (amelyek részben a Szonda Ipsos, részben a Medián közvélemény kutatók adataira alapulnak) a jelenleg biztosnak tekinthető hallgatói létszám 1,2-1,6 millió fő; a kor, nem és iskolai végzettség szerinti megoszlás vegyes.

  D-ER Stúdió - A regionális és helyi rádiók közszolgálati műsorainak készítője: a Magyar Public Relations Szövetség CSR Média 2008. pályázat Rádió szerkesztőség kategóriájának nyertese


  Sorozatainkból


  Biztonsági öv - Baleset-megelőzési magazin
  A műsor célja, hogy előremozdítsa a balesetmentes közlekedést, hogy olyan morált, viselkedést alakítson ki, erősítsen meg, mely a biztonságosabbá teszi a közlekedést. Műsorunk nem csak az autóvezetőknek szól, hanem mindenkinek, aki részese a közlekedésnek. Az aktuális témák mellet színes összeállítások is helyet kapnak a Biztonsági övben, mint például a közlekedési tárgyak gyűjteményei.

  Civil élet - civil partnerség - Példát mutatunk

  Egészségtükör

  A műsor célja az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzése a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A magyar lakosság nagyon rossz egészségi állapota, a jelenleg zajló egészségügyi intézményrendszer átalakítása, az emberekben lévő bizonytalanság indította el a műsor gondolatát, hogy a helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adjunk az egészségügyről, egészségünk védelméről, nem hallgatva el a ránk leselkedő kórokat sem. Műsorainkban az adott témákat mindig több irányból járjuk körbe, betegeket, orvosokat, szakértőket megszólaltatva, nem feledkezve el a lelki egészség fontosságáról sem. A prevenciót - az elsődleges megelőzést éppen úgy, mint a szűrővizsgálatokat - nagyon fontosnak tartjuk, így műsorainkban ez kiemelt szerepet kap.

  Életutak - Álmok, életképek: történetek életekről, hivatásokról

  A műsor célja, olyan életpályák bemutatása, melyek példaértékűek. Beszélgetés művészek, tudósok, híres emberek életéről és munkásságáról, melyben családi történetek elevenednek meg, valamint megtudhatjuk, hogyan válik egy szakma hivatássá, sőt, életcéllá.

  Hagyományaink, értékeink Európában: ahol az érték a mérték...

  A sorozat célja, hogy hazánk hagyományait,elfelejtett értékeit, múltját és jelenét mutassa be jellegzetesen magyar "kincseken", hungarikumokn keresztül; bizonyítván, hogy Magyarország nemcsak tájairól, ételeiről, hanem porcelánjáról, kristályáról, csipkéjéről, hímzéseiről és a kézműves ipar egyéb termékeiről is ismert külhonban.

  Kontroll - A Társadalmi Unió Fogyasztóvédelmi magazin műsora

  A sorozat célja a Társadalmi Unió fogyasztóvédelem terén kifejtett tevékenységének népszerűsítése olyan módon, hogy a társadalom különböző rétegei számára fontos és elengedhetetlen fogyasztóvédelmet szolgáló információk, tudnivalók megismertetése. A műsortól elvárható, hogy a hétköznapi élet során praktikusan felhasználható támogatást nyújtson, ellássa a hallgatót jogi és törvényi ismeretekkel ezen a területen, kézzel fogható tanácsokat, praktikákat és a mindennapokban használhat cselevési terveket mutasson, felhívja a figyelmet azokra az elvárható és elvárandó viselkedési és ügyfélközpontú magatartásra, mely a tudatos fogyasztóvá válás egyik elengedhetetlen feltétele. Erősítse a hallgatóban azt a mentalitást, hogy nem csak lehetősége van érvényesíteni jogait elvárásait hanem a meglévő jogszabályok szinte minden területen biztosítják számára a megfelelő bánásmódot és eljárásrendet

  Környezetháztartás - Mindennapi környezetvédelem

  - Környezetbarátság: Elvek, célok, praktikák - környezetünk
  védelmében - Környezetbarátság - ne csak szóban védjük!
  - Otthonunk… …a hely ahol és ahogyan élünk
  - KisKertÉsz Hasznos tanácsok kiskerttulajdonosoknak és gazdálkodóknak


  Lapozgató - érték az irodalomban

  Sorozatunkban olyan szerzőkkel beszélgetünk műveikről, munkájukról, akik méltatlanul keveset szerepelnek a magyar médiumokban. A mai magyar írók mellett, külföldi szerzők és a magyar irodalom már nem élő jeles személyiségeinek alkotásaival is megismertetjük a hallgatókat.

  Mindentudás Egyeteme - Válogatás A híres ismeretterjesztő sorozat legsikeresebb előadásaiból készítettünk válogatást.

  Mozaik
  Titkok, érdekességek, látnivalók

  Ebben a sorozatban a kézművesség, az ipar termékeinek és eljárásainak bemutatása történik, a hétköznapi ember számára színes és sokrétű megközelítéssel. Bebarangoljuk a múzeumokat, és tárgyakhoz fűződő történeteket elevenítünk fel; a magyarság kézműves hagyományait mutatjuk be, de egy-egy gyűjtő életébe és munkájába is betekintünk.

  , érdekességek, látnivalók - Történelmi borvidékeink

  A műsor-sorozat célja: A 21 hazai borvidék bemutatása. A mesterség fejlődését, az eszközök változását, a módszerek, borászati eljárások titkait is megörökíthetjük, s példázhatjuk: a magyar bor az a termék, amely a jelenleginél nagyobb megbecsülésre, sikerre számíthat az európai piacokon.

  Nem vagy egyedül…

  -Gyógyít, tanít, támogat és másképpen is segít (Pl: Béres Alapítvány, stb.)

  SzemPont - Hasznos tudnivalók…
  - Banki praktikák
  - Közlekedőknek : Autós érdekességek, praktikumok,
  - Felvételi-Diploma-Karrier
  - Közös jövőnkért (EU- kül-és biztonságpolitikai magazin, HM. stb.)
  - Pályázatok

  - Útmutató az egészséges utazáshoz...
  A műsor azokhoz kívánunk szólni, akik utazás előtt állnak; hosszabb, rövidebb pihenést, üzleti utat terveznek külföldre. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az utazási betegségekre és azok megelőzési, kezelési módjaira. A műsor másik célja az egészségmegőrzés, a betegségek kivédése, a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adunk az egészségügyről, egészségünk védelméről

  - Fókuszban az innováció

  Kutatási és fejlesztési pályázatokon eredményesen indulók munkáit, a Magyarországon zajló Eu-s forrással támogatott kutatások eredményeit és felhasználhatóságainak területeit, lehetőségeit dolgozza fel a műsor. A kutatókkal, a felhasználási területek képviselőivel készült interjúk értelmezik, köznapi nyelvre lefordítja a kutatás eredményeit. A műsor célja, hogy hazánkban zajló kutatásokról, kutatókról pontos képet kapjanak a hallgatók, megismerve hazánk szellemi bázisából minél többet és minél alaposabban

  - Mezőgazdasági magazin

  Mezőgazdasági magazin, mely a mezőgazdaság aktuális kérdéseivel, információival, újdonságaival foglalkozik. A műsor támogatója a Szent István Egyetem. A minden héten jelentkező műsor egyrészt a mezőgazdaságban évszaknak és időjárásnak megfelelő cselekvésekhez ad hasznos tanácsokat, bemutatva a friss fejlesztéseket, technikai újdonságokat, könnyen adaptálható kutatási eredményeket. Bemutatja az állami és eu-s gazdasági lehetőségeket, praktikus tanácsokat ad a piaci boldoguláshoz. A fenti témákat szakértői interjúkkal dolgozzuk fel.

  - Gazdasági válságkezelésről

  A pályázati célnak megfelelően első lépésben a válság kialakulását, annak okait, a nemzetközi és a magyarországi gazdasági környezetre gyakorolt hatásait vázolnánk fel, áttekintve ezek rövid-, közép- és hosszú távú következményeit a világgazdaságra, a nemzetgazdaságokra és természetesen hazánk gazdaságára. A lehetséges részletességgel felemlítenénk a válság kezelésére hozott nemzetközi és magyarországi megoldási javaslatokat, cselekvési terveket, az azokból eddig már megvalósult akciókat, projekteket, intézkedéseket és azok várható hatásait. A válság globális, illetve nemzetgazdasági következményein túl, a hallgató szempontjából indokolt részletességgel vizsgálnánk a hétköznapi életre gyakorolt hatásait, melyek az egyszeri emberek életkörülményeiben, mentális és szociális helyzetében okozott, illetve várható változásokat tartalmazza. A gazdasági válság okozta változások negatív hatásainak mérséklésére olyan lehetőségeket, cselekvési tereket és pályákat szeretnénk bemutatni, melyek segítségével a hétköznapi emberek képesek lennének mérsékelni és irányíthatóbbá tenni a személyes életükre, környezetükre gyakorolt negatív hatásokat. Optimális esetben eredményes lehet a törekvésünk a hátrányos világgazdasági helyzet egyénekre ható megnyilvánulásainak kiküszöbölésére, vagy egy lehetséges újraépítkezés helyes irányának bemutatására, felvillantására. Megszólítandó szakértőink, ezért részint a helyzetelemzés, részint az egyénre adaptálás, részint a válságkezelés, részint a kreatív megoldások témakörében mozognak otthonosan, s osztják meg elképzeléseiket, javaslataikat a hallgatókkal.

  Térkép és Útravaló - barangoló Magyarország régióiban
  Mottónk: Világot látni Magyarországon is lehet!

  A Térkép és Útravaló hazánk régióit bemutató sorozat, mely a hazai tájakat járva megmutatja mindazt az értéket, melyet Magyarország rejt. A természeti értékek mellett bemutatjuk a kulturális kincseket is, éppen úgy, mint a gasztronómiát, a kézművességet, a kiállítóhelyeket, vagy az adott hely híres szülötteit.
 • 11:00: Pille-show - Pille "mélyinterjúkkal" tűzdelt zenés beszélgetős műsora
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Szilágyi János és Frenkl András szórakoztató műsora két órán keresztül
  Sorozatok, technika, tudományok, közlekedés, zene, bulvár, informatika, egészség, közösségi média, rövid interjúk TV-s celebekkel, énekesekkel, zenészekkel. www.intimreszek.hu
  Keresd Facebook-on is
 • 15:00: Club chart - Frenkl András slágerlistája két órán keresztül
 • 17:00: UK fever show - listavezető dalok Angliából
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás) -
 • 20:00: Konyha főnök ajánlata - gasztronómiai magazin
 • 21:00: - a Media1 portál podcast műsora (műsorvezető: Szalay Dániel)
  A műsorban elsősorban interjúk hallhatók a tévék, a rádiók, az online média, a nyomtatott sajtó világával kapcsolatban. A műsornak rendszeresen vendégei újságírók, médiavezetők, és egyéb ismert hazai és külföldi szakemberek.
 • 22:00: - kultúra, közélet, minden héten új téma körüljárása
  A D-ER Stúdió - az ER Press Kft. műsorkészítő műhelye - több mint egy évtizede készíti közszolgálati műsorait, amelyeknek célja megfelelni egy minél szélesebb hallgatói kör érdeklődésének. A műsorpaletta a felmerülő igényeknek megfelelően nagyon színes, sokrétű és állandóan bővülő képet mutat. A műsorokat több tucat helyi és regionális rádió egyedi szerződések alapján sugározza, amelyeket a D-ER Stúdió térítésmentesen bocsát rendelkezésükre. Az összeállítások nem egy-egy adott rádió stílusához igazodnak, hanem egyedi formával és arculattal rendelkeznek, amelyek egységesen jellemzik a D-ER Stúdió munkáját. Partnereink bár kereskedelmi adók, számukra a D-ER Stúdió közszolgálati műsorokat állít elő. A műsorok magas színvonalon megszerkesztett egységből állnak, amelyek időtartama alkalmanként 30 perc, ebben általában 3-4 riport kap helyet; a szöveg-zene arány 60-40 % a riportok javára. A műsorok általában nem önmagukban szerepelnek, hanem egy-egy sorozat egységeiként. Összeállításainkat többségében helyi/regionális rádiók sugározzák, lefedve szinte az egész országot. Az adásidőpontok ugyan eltérőek, de a partnerrádiók sugárzási körzetei az ország lakosságának 93%-át érik el. A rádiós partnerek visszajelzése alapján (amelyek részben a Szonda Ipsos, részben a Medián közvélemény kutatók adataira alapulnak) a jelenleg biztosnak tekinthető hallgatói létszám 1,2-1,6 millió fő; a kor, nem és iskolai végzettség szerinti megoszlás vegyes.

  D-ER Stúdió - A regionális és helyi rádiók közszolgálati műsorainak készítője: a Magyar Public Relations Szövetség CSR Média 2008. pályázat Rádió szerkesztőség kategóriájának nyertese


  Sorozatainkból


  Biztonsági öv - Baleset-megelőzési magazin
  A műsor célja, hogy előremozdítsa a balesetmentes közlekedést, hogy olyan morált, viselkedést alakítson ki, erősítsen meg, mely a biztonságosabbá teszi a közlekedést. Műsorunk nem csak az autóvezetőknek szól, hanem mindenkinek, aki részese a közlekedésnek. Az aktuális témák mellet színes összeállítások is helyet kapnak a Biztonsági övben, mint például a közlekedési tárgyak gyűjteményei.

  Civil élet - civil partnerség - Példát mutatunk

  Egészségtükör

  A műsor célja az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzése a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A magyar lakosság nagyon rossz egészségi állapota, a jelenleg zajló egészségügyi intézményrendszer átalakítása, az emberekben lévő bizonytalanság indította el a műsor gondolatát, hogy a helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adjunk az egészségügyről, egészségünk védelméről, nem hallgatva el a ránk leselkedő kórokat sem. Műsorainkban az adott témákat mindig több irányból járjuk körbe, betegeket, orvosokat, szakértőket megszólaltatva, nem feledkezve el a lelki egészség fontosságáról sem. A prevenciót - az elsődleges megelőzést éppen úgy, mint a szűrővizsgálatokat - nagyon fontosnak tartjuk, így műsorainkban ez kiemelt szerepet kap.

  Életutak - Álmok, életképek: történetek életekről, hivatásokról

  A műsor célja, olyan életpályák bemutatása, melyek példaértékűek. Beszélgetés művészek, tudósok, híres emberek életéről és munkásságáról, melyben családi történetek elevenednek meg, valamint megtudhatjuk, hogyan válik egy szakma hivatássá, sőt, életcéllá.

  Hagyományaink, értékeink Európában: ahol az érték a mérték...

  A sorozat célja, hogy hazánk hagyományait,elfelejtett értékeit, múltját és jelenét mutassa be jellegzetesen magyar "kincseken", hungarikumokn keresztül; bizonyítván, hogy Magyarország nemcsak tájairól, ételeiről, hanem porcelánjáról, kristályáról, csipkéjéről, hímzéseiről és a kézműves ipar egyéb termékeiről is ismert külhonban.

  Kontroll - A Társadalmi Unió Fogyasztóvédelmi magazin műsora

  A sorozat célja a Társadalmi Unió fogyasztóvédelem terén kifejtett tevékenységének népszerűsítése olyan módon, hogy a társadalom különböző rétegei számára fontos és elengedhetetlen fogyasztóvédelmet szolgáló információk, tudnivalók megismertetése. A műsortól elvárható, hogy a hétköznapi élet során praktikusan felhasználható támogatást nyújtson, ellássa a hallgatót jogi és törvényi ismeretekkel ezen a területen, kézzel fogható tanácsokat, praktikákat és a mindennapokban használhat cselevési terveket mutasson, felhívja a figyelmet azokra az elvárható és elvárandó viselkedési és ügyfélközpontú magatartásra, mely a tudatos fogyasztóvá válás egyik elengedhetetlen feltétele. Erősítse a hallgatóban azt a mentalitást, hogy nem csak lehetősége van érvényesíteni jogait elvárásait hanem a meglévő jogszabályok szinte minden területen biztosítják számára a megfelelő bánásmódot és eljárásrendet

  Környezetháztartás - Mindennapi környezetvédelem

  - Környezetbarátság: Elvek, célok, praktikák - környezetünk
  védelmében - Környezetbarátság - ne csak szóban védjük!
  - Otthonunk… …a hely ahol és ahogyan élünk
  - KisKertÉsz Hasznos tanácsok kiskerttulajdonosoknak és gazdálkodóknak


  Lapozgató - érték az irodalomban

  Sorozatunkban olyan szerzőkkel beszélgetünk műveikről, munkájukról, akik méltatlanul keveset szerepelnek a magyar médiumokban. A mai magyar írók mellett, külföldi szerzők és a magyar irodalom már nem élő jeles személyiségeinek alkotásaival is megismertetjük a hallgatókat.

  Mindentudás Egyeteme - Válogatás A híres ismeretterjesztő sorozat legsikeresebb előadásaiból készítettünk válogatást.

  Mozaik
  Titkok, érdekességek, látnivalók

  Ebben a sorozatban a kézművesség, az ipar termékeinek és eljárásainak bemutatása történik, a hétköznapi ember számára színes és sokrétű megközelítéssel. Bebarangoljuk a múzeumokat, és tárgyakhoz fűződő történeteket elevenítünk fel; a magyarság kézműves hagyományait mutatjuk be, de egy-egy gyűjtő életébe és munkájába is betekintünk.

  , érdekességek, látnivalók - Történelmi borvidékeink

  A műsor-sorozat célja: A 21 hazai borvidék bemutatása. A mesterség fejlődését, az eszközök változását, a módszerek, borászati eljárások titkait is megörökíthetjük, s példázhatjuk: a magyar bor az a termék, amely a jelenleginél nagyobb megbecsülésre, sikerre számíthat az európai piacokon.

  Nem vagy egyedül…

  -Gyógyít, tanít, támogat és másképpen is segít (Pl: Béres Alapítvány, stb.)

  SzemPont - Hasznos tudnivalók…
  - Banki praktikák
  - Közlekedőknek : Autós érdekességek, praktikumok,
  - Felvételi-Diploma-Karrier
  - Közös jövőnkért (EU- kül-és biztonságpolitikai magazin, HM. stb.)
  - Pályázatok

  - Útmutató az egészséges utazáshoz...
  A műsor azokhoz kívánunk szólni, akik utazás előtt állnak; hosszabb, rövidebb pihenést, üzleti utat terveznek külföldre. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az utazási betegségekre és azok megelőzési, kezelési módjaira. A műsor másik célja az egészségmegőrzés, a betegségek kivédése, a prevenció fontosságának köztudatba emelése. A helyes táplálkozástól a krónikus betegségeken át a védőoltásokig teljes és aktuális képet adunk az egészségügyről, egészségünk védelméről

  - Fókuszban az innováció

  Kutatási és fejlesztési pályázatokon eredményesen indulók munkáit, a Magyarországon zajló Eu-s forrással támogatott kutatások eredményeit és felhasználhatóságainak területeit, lehetőségeit dolgozza fel a műsor. A kutatókkal, a felhasználási területek képviselőivel készült interjúk értelmezik, köznapi nyelvre lefordítja a kutatás eredményeit. A műsor célja, hogy hazánkban zajló kutatásokról, kutatókról pontos képet kapjanak a hallgatók, megismerve hazánk szellemi bázisából minél többet és minél alaposabban

  - Mezőgazdasági magazin

  Mezőgazdasági magazin, mely a mezőgazdaság aktuális kérdéseivel, információival, újdonságaival foglalkozik. A műsor támogatója a Szent István Egyetem. A minden héten jelentkező műsor egyrészt a mezőgazdaságban évszaknak és időjárásnak megfelelő cselekvésekhez ad hasznos tanácsokat, bemutatva a friss fejlesztéseket, technikai újdonságokat, könnyen adaptálható kutatási eredményeket. Bemutatja az állami és eu-s gazdasági lehetőségeket, praktikus tanácsokat ad a piaci boldoguláshoz. A fenti témákat szakértői interjúkkal dolgozzuk fel.

  - Gazdasági válságkezelésről

  A pályázati célnak megfelelően első lépésben a válság kialakulását, annak okait, a nemzetközi és a magyarországi gazdasági környezetre gyakorolt hatásait vázolnánk fel, áttekintve ezek rövid-, közép- és hosszú távú következményeit a világgazdaságra, a nemzetgazdaságokra és természetesen hazánk gazdaságára. A lehetséges részletességgel felemlítenénk a válság kezelésére hozott nemzetközi és magyarországi megoldási javaslatokat, cselekvési terveket, az azokból eddig már megvalósult akciókat, projekteket, intézkedéseket és azok várható hatásait. A válság globális, illetve nemzetgazdasági következményein túl, a hallgató szempontjából indokolt részletességgel vizsgálnánk a hétköznapi életre gyakorolt hatásait, melyek az egyszeri emberek életkörülményeiben, mentális és szociális helyzetében okozott, illetve várható változásokat tartalmazza. A gazdasági válság okozta változások negatív hatásainak mérséklésére olyan lehetőségeket, cselekvési tereket és pályákat szeretnénk bemutatni, melyek segítségével a hétköznapi emberek képesek lennének mérsékelni és irányíthatóbbá tenni a személyes életükre, környezetükre gyakorolt negatív hatásokat. Optimális esetben eredményes lehet a törekvésünk a hátrányos világgazdasági helyzet egyénekre ható megnyilvánulásainak kiküszöbölésére, vagy egy lehetséges újraépítkezés helyes irányának bemutatására, felvillantására. Megszólítandó szakértőink, ezért részint a helyzetelemzés, részint az egyénre adaptálás, részint a válságkezelés, részint a kreatív megoldások témakörében mozognak otthonosan, s osztják meg elképzeléseiket, javaslataikat a hallgatókkal.

  Térkép és Útravaló - barangoló Magyarország régióiban
  Mottónk: Világot látni Magyarországon is lehet!

  A Térkép és Útravaló hazánk régióit bemutató sorozat, mely a hazai tájakat járva megmutatja mindazt az értéket, melyet Magyarország rejt. A természeti értékek mellett bemutatjuk a kulturális kincseket is, éppen úgy, mint a gasztronómiát, a kézművességet, a kiállítóhelyeket, vagy az adott hely híres szülötteit.
 • 23:00: Pille-show - Pille "mélyinterjúkkal" tűzdelt zenés beszélgetős műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. június 3. szombat, Klotild napja van.
Az év 22. hete és 154. napja.
Holnap Bulcsú napja lesz.

1239. Az e napi teljes napfogyatkozás miképpen hatott a tudatlan népre, azt az egykori történetíró Tamás spalóti főesperes, ekképp jegyzé föl: "Mindenkit oly rémület fogott el, hogy mintegy ész nélkül kiabálva futkostak ide s tova, azt hívén, hogy a világvége van jelen.


1657. Több tízezer főnyi lengyel sereg betör a fegyvertelenül hagyott Vereckei-hágón, felégeti Munkácsot, és Beregszászt, s Szatmárig, Viskig feldúlja a vidéket, majd a zsákmánnyal kivonul.


Szabó Lőrinc: Szerelmes Június

"...Az élet - hús és ideg a kő is!
Tündöklő mámor a június:
átlátszóan villognak a nők
s testük csillagközi erők
szent delejével koszorús:

jönnek-mennek az édes utcán,
s akinek van rá szeme,
szédülve látja, hogy mind után
kinyúl, bátran vagy tétován,
a mindenség keze."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt szorozva hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 317

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com