Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Kamureklám 🙂
48
hallgató

Hullanak a nemzet színészei

- 2014. szeptember 15. 9:42 - 2786 megtekintés

Avar István is elment.

Két nap alatt két rendkívüli mûvészt veszített el a hazai színházi világ. Péntek este Sztankay István távozott, szombaton pedig a 84 éves Avar István ment el örökre. Mindkét mûvész a Nemzet Színésze volt, számtalan díjjal és elismeréssel jutalmazták munkásságukat. Halálukkal már csak tízen maradtak a nemzet színészei, akik mély gyásszal emlékeznek pályatársaikra, barátaikra. – Mérhetetlenül szerettem őket, két kivételes kollégát és barátot veszítettem el. Szomorú látni, hogy ez a nemzedék lassan elfogy, és egyre magányosabbak leszünk. Kivel fogok én összekacsintani vagy nevetni egy nagyot a másik háta mögött?! – érzékenyült el Tordy Géza. Tordyt megviselte a haláleset Máthé Erzsi szíve is szomorúsággal van tele. – Tiszteltem és szerettem, nagyon jó barátom volt. Mélységes fájdalmat érzek – nyilatkozta lapunknak elcsukló hangon a színésznô. A fiatal generáció is megrendülten emlékezik a Lear király, Tiborc és a Liliomfi szerepében tündöklő Avarra. Éveken keresztül tanította Avar István a Színművészeti Főiskolán Csonka Andrást, aki kivételes emberként emlékszik vissza néhai beszédtanárára. – Avar tanár urat a főiskola óta ismerem, igazán értékes művész volt, tele emberséggel, a szakma iránti alázattal. Rengeteget tanultunk tőle, és nem csak az érdekelte, hogy jó színészekké váljunk, az emberség is fontos volt számára. Igazi atyáskodó pedagógus volt, aki délutánonként velünk kávézott, érdekelte az életünk, de mindig komolyan vette a munkáját – idézte fel a fôiskolai emlékeket Csonka. – Sajnos nem sokszor volt alkalmunk találkozni, de emlékszem, egy éve beszélgettem vele utoljára, amikor elköltöztek a Várnegyedből – érzékenyült el Csonka András, akinek szívében örökké él Avar tanár úr. Több száz szerepben láthattuk Avar István 1931. március 20-án született Egercsehin, bányászcsalád gyermekeként, majd a háború alatt Dorogra költöztek. Édesapját elhur­colták, így 14 évesen ő lett a családfenntartó bányászként. Apja visszatérése után 1949-ben beiratkozott a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, majd tanulmányai végeztével a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, 1960-tól a Madách, majd a Nemzeti Színház tagja lett. A színjátszás mellett a Színház- és Filmművészeti Főiskola színpadibeszéd-tanára, egyetemi tanára, majd tanszékvezető, 1990-ig országgyűlési képviselőként és a kulturális bizottság tagjaként is tevékenykedett. Több mint száz színházi szerepben, s közel ugyanennyi játék- és tévéfilmben láthattuk. Végvári ezredest alakította a Princ, a katona címû tévéfilmsorozatban, Bibók Zsigmondot A fekete városban, 1991-ben a Hamis a baba címû filmben is szerepelt Bujtor István mellett. Munkásságát több díjjal is elismerték. Kétszeres Jászai Mari-díjas érdemes művész, 1975-ben Kossuth-díjjal jutalmazták, 2001-ben a Nemzet Színészévé választották, örökös tag a Halhatatlanok Társulatában, 2011-ben pedig megkapta a Kállai Ferenc-életműdíjat. Forrás: borsonline.hu.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


3 * = tizenöt

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 3. péntek, Timea, Irma napja van.
Ma van a(z) Sajtószabadság napja.
Az év 18. hete és 124. napja.
Holnap Mónika, Flórián napja lesz.

1270. IV. Béla király halála életének 64-edik, országlásának 35. évében. Kevéssel utóbb hunyt el hitvese, Mária. Házassága 50 évig, vagy azon is túl tartott. Egyetlen példa a magyar királyok házasságai történetében.


1845. Bárdányi gróf Butler János halála. Az egykori Pesti Hírlap, halálát jelentvén a következő szavakkal emlékezett meg róla: "Nevét törvénytábláinkban is örökítve szemléljük. Áldás és béke a lánglelkű férfiú hamvaira."


Szabó Lőrinc: A fákhoz, a költőkhöz

Hosszú tél, munka, gond, betegség
úgy meglopta ezt a tavaszt,
hogy most elálmélkodva nézem
a hirtelen megjött vigaszt:
Te vagy, május ? Csakugyan itt vagy?
Hogy lettél kész ilyen hamar?
Néhány nap alatt mennyi szépség!
A vén föld milyen fiatal!..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt plusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com