Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Jazzklub - Zsuffa Péter m*sora
60
hallgató

Idegen nyelv gyakorlása otthon, gyengénlátóként

- 2024. augusztus 13. 11:03 - 148 megtekintés

Ma már nem mondható ritkaságnak, ha valaki otthon, autodidakta módon akar nyelvet tanulni. Az interneten elérhető lehetőségeknek köszönhetően léteznek nyelvtanulásra, nyelvgyakorlásra alkalmas csatornák és alkalmazások.

Gyengénlátó személyeknek nagy segítséget nyújthat ebben a Youtube feliratozás szolgáltatása.

Ha egy videó rendelkezik Youtube Felirattal, azt elérhetjük a videó Beállítások menüpontjából (gépcsavar ikon), de könnyedén ki-be kapcsolhatjuk a cc feliratú ikonnal az applikációban, illetve a feliratos szöveget ábrázoló ikon segítségével a Youtube webes felületén.

A Beállításokban kiválaszthatjuk a felirat nyelvét, mely – nem meglepő módon – alapértelmezettként a videó eredeti nyelvére van beállítva. De választhatjuk az Automatikus fordítás funkciót is, ahol több lehetőségünk is akad. Az applikációban például elérhető az angol, német, spanyol, s más sokak által használt világnyelvek.
A Youtube webes felületén ezen kínálat nagy mértékben kibővül, s a magyar nyelvet is tartalmazza. Valamint még számos láthatóságot segítő opciót kínál a Feliratok menüpontban megtalálható Lehetőségek szakasz. Ezen belül változatos módon formálhatjuk a megjelenő szöveg betűtípusát és a háttér színét, átlátszóságát.

Megnövelhetjük a betűk méreteit akár 400%-osra. Alapértelmezett betűtípusként az arányos talpatlan betűtípus család jelenik meg, mely sok gyengénlátó személy számára lehet megfelelő. Egyszerűen letesztelhetjük, hogy számunkra találunk-e kedvezőbb opciót. Ilyen lehet például az azonos szélességű talpatlan, vagy a kiskapitális betűtípus, mely módban minden betű nagy nyomtatott karakterként jelenik meg.
A fehér betűket átállíthatjuk feketére, kékre, vagy más szemünknek optimális színre módosíthatjuk, ahogy a hátteret is. A háttér átlátszósága alapértelmezettként 75%-ra van beállítva, ezt is módosíthatjuk akár 100%-ra is. Ez akkor jelenthet hatalmas segítséget, ha a videón olyan felirat jelenik meg, melyet nem a Youtube generál, hanem eleve a videó része, így nem eltüntethető. Tehát ha egy angol nyelvű videón van egy “ráégetett” angol felirat, de mi magyarul szeretnénk olvasni, azt a szöveget, ami elhangzik, akkor érdemes 100%-os átlátszatlanságra állítanunk a szöveg hátterét. A szövegünknek emellett adhatunk keretet is, s egyéb érdekességek is megtalálhatóak a tulajdonságok között, mint például a karakterek árnyékolása.

A feliratok más módon is elérhetőek. A videó leírásának végén sok esetben megtalálhatjuk az egész videó Átiratát, mely másodpercre pontosan lebontja, milyen feliratok jelennek meg a videóban. Ez viszont már kizárólag eredeti nyelven fog megjelenni számunkra. Az Átirat webes felületen a videó mellett jelenik meg, az applikációban pedig a videó alatt. Ha elindítjuk a videót, sávonként vált a feliratot mutató egység is.

De miért is olyan hasznos, hogy a videón megváltoztathatjuk a felirat nyelvét? Így egyszerre tudjuk követni magyarul és angolul, vagy más eredeti nyelven a videót.

Az Átirat szövegében lehet keresni is, s az akár ki is másolható. Ha a videó szakaszokra van bontva, a címkék nevei az Átiratban is megjelennek.

Természetesen nem csak nyelvtanulóknak hasznos ez a feature, hanem azoknak is, akik egy számukra nem túl jól ismert nyelven szeretnének videókat nézni.

(Puskás Anett – MVGYOSZ. ifjúsági referens)

Ez úton hívjuk fel a figyelmet arra, hogy a rádiónkat üzemeltető szervezet együttműködve a Fény Alapítvánnyal látássérültek számára Angol nyelvtanfolyamot hirdet, melyhez folyamatosan lehet csatlakozni. Az erről szóló hírt az alábbiakban olvashatják:
A Fény Alapítvány és a Net-média Alapítvány online angol nyelvtanfolyamot hirdet!

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


6 * kilenc =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. augusztus 25. vasárnap, Lajos, Patricia napja van.
Az év 34. hete és 238. napja.
Holnap Izsó napja lesz.

1620. Bethlen Gábor királlyá választatik. Miután a királyi biztosok a besztercebányai gyűlést odahagyták, Bethlen Gábort a felkelő rendek királlyá választották amit ő el is fogadott, de magát megkoronáztatni nem akarta.


1964. Átadták rendeltetésének a budapesti Lipót telefonközpont nyolcezer új állomását.


József Attila: Nyár

Aranyos lapály, gólyahír,
áramló könnyűségű rét.
Ezüst derűvel ráz a nyír
egy szellőcskét és leng az ég.

Jön a darázs, jön, megszagol,
dörmög s a vadrózsára száll.
A mérges rózsa meghajol -
vörös, de karcsú még a nyár.

Ám egyre több lágy buggyanás.
Vérbő eper a homokon,
bóbiskol, zizzen a kalász.
Vihar gubbaszt a lombokon.

Ily gyorsan telik nyaram.
Ördögszekéren hord a szél-
csattan a menny és megvillan
kék, tünde fénnyel fönn a tél.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc szorozva kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com