Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Kalendárium
65
hallgató

Kerekesszékkel járja a túraútvonalakat – Kirándulásaihoz látás-, hallás- és mozgássérült emberek is csatlakoznak

- 2021. március 19. 11:52 - 1012 megtekintés

Kirándulásaihoz látás-, hallás- és mozgássérült emberek is csatlakoznak Kerekesszékkel járja a túraútvonalakat Berkes Gergő, aki azt térképezi fel, hogy a különböző kirándulóhelyek mennyire vannak akadálymentesítve. A megfelelő helyeket megjelöli matricával térképre viszi és feltölti egy mindenki számára elérhető adatbázisba. Berkes Gergő húszévesen egy meggondolatlan fejesugrás következtében mellkastól lefelé lebénult. Önsajnálat helyett azonban úgy döntött; inkább […]

Kirándulásaihoz látás-, hallás- és mozgássérült emberek is csatlakoznak

Kerekesszékkel járja a túraútvonalakat Berkes Gergő, aki azt térképezi fel, hogy a különböző kirándulóhelyek mennyire vannak akadálymentesítve. A megfelelő helyeket megjelöli matricával térképre viszi és feltölti egy mindenki számára elérhető adatbázisba.

Berkes Gergő húszévesen egy meggondolatlan fejesugrás következtében mellkastól lefelé lebénult. Önsajnálat helyett azonban úgy döntött; inkább világot lát, kirándulni fog, ezzel is szoktatva az embereket a kerekesszékes túrázók látványához. Gergő eredetileg térképész szeretett volna lenni. Fel is vették az egyetemre, de azon a nyáron, pont a gólyatábor előtt pár nappal rosszul ugrott a vízbe. A balesetben eltörte 6. nyaki csigolyáját, emiatt pedig kerekesszékbe kényszerült, de nem adta fel. Szakot váltott az egyetemen, és most földrajz-turizmust tanul Pécsen.

– A balesetem után gondoltam, a térképészet nem lesz egyszerű, ezért lemondtam róla, de a természet és a földrajz mindig érdekelt, ezért azt nem akartam elengedni. Változás volt az is, hogy eredetileg Kaposvárra jelentkeztem, de az egyetemi összevonások miatt Pécsre kerültem, ahol találkoztam egy hozzám hasonló, fogyatékkal élő lelkes kis csapattal, akik gyakran szerveztek túrákat – mesélte a Borsnak az egyetemista.

Kerekesszék túraEz volt a People First Egyesület, melynek tagjaként, és ma már titkáraként Gergő kerekesszékében térképezi fel a Pécs városát és a Mecsek túraútvonalait akadálymentesség szempontjából. A megfelelő helyeket matricával megjelölik, térképre viszik, és feltöltik egy mindenki számára elérhető adatbázisba.
– Az ép emberek gondolnak egyet, és elsétálnak ezekre a helyekre, igénybe veszik a szolgáltatásokat, azonban a fogyatékossággal élőknek nem ilyen könnyű a helyzetük. Számukra hosszas tervezést, szervezést igényel, míg eljutnak egyik helyről a másikra. Nekünk alapvető fontosságúak az olyan egyszerű kérdések, hogy hol van és hogyan lehet megközelíteni egy éttermet, hotelt, mozit vagy kávézót, és van-e ezekben akadálymentesített mosdó – fogalmazott Gergő. Innen már csak egy ugrás volt a városkörnyéki túraútvonalak tesztelése is. Azonban hamar kiderült, hogy Magyarországon szinte lehetetlen küldetésre vállalkozik, aki kerekesszékkel indul neki egy-egy kirándulásnak. De ez nem tántorította el a csapatot, és már harmadik éve járják együtt az erdőket. A csapatban vannak látás-, hallás- és mozgássérült emberek, valamint az őket segítő szakemberek, de gyakran csapódnak hozzájuk épek is.

– Az ilyen találkozások remek alkalmat nyújtanak az érzékenyítésre is. Ilyenkor barátságok születnek, és egy közös élménnyel lesz gazdagabb, aki részt vesz rajtuk. Mi nem teszünk különbséget ép és fogyatékos ember között – mondta lapunknak Pataki Veronika, az egyesület elnöke, aki hozzátette: folyamatosan küzdenek az önálló lakhatás, a képzés, a munka, a szabadidő, az érdekvédelem és az akadálymentesítés területén. Tevékenységükkel igyekeznek érzékenyíteni társadalmunkat az el- és befogadásuk érdekében, hiszen a fogyatékkal élő emberek ugyanúgy gazdagítják a közösséget, a társadalmat, sőt sokat tanulhatunk tőlük.

(megjelent: Bors, 2021.03.19.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


7 + négy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. december 3. vasárnap, Ferenc, Olívia napja van.
Ma van a(z) A fogyatékos emberek nemzetközi napja.
Az év 48. hete és 337. napja.
Holnap Borbála, Barbara napja lesz.

1352. Nagy Lajos király mily hatáskört jelölt ki a főispánnak ? Midőn Ugocsa vármegye főispánját kinevezte így tudatta feladatait a megyével: " Ő titeket jogaitokban és szabadságaitokban fenntartson és oltalmazzon. Királyi parancsainknak a megyében pontos végrehajtását eszközölje. "


1930. Megnyitották a Nemzeti Sportuszodát a budapesti Margitszigeten. Épült Hajós Alfréd, első olimpiai úszóbajnokunk, építészmérnök tervei alapján, nyolc hónap alatt.


József Attila / 1905. ápr. 11. - 1937. dec.3. /

Én költő vagyok ...

Én költő vagyok, de nem kell dicsőség,
ne ünnepelje bennem senki hősét,
ily ünneplést én Istenre hagyok.
Ő az, hogy nincs nagy, kinél nincs nagyobb.
Versem azé, ki szívem versbe kérte
és nékem elég a barátság érte.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc plusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 321

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com