Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


US fever show - listavezet* dalok Amerikából
63
hallgató

Tippek a mozgólépcső biztonságos használatához vakembereknek

- 2024. augusztus 29. 9:13 - 70 megtekintés

Látássérült emberek számára gyakorta ijesztő mozgólépcsőt használni – bár a cikk szerzőjének tapasztalata, hogy ez olykor a közlekedő, látó embereknek is riadalmat okoz.

Ha odafigyelünk néhány fontos részletre, és eleget gyakoroljuk, könnyen megbarátkozhatunk a mozgólépcsővel.

Az első teendőt már le is írtam: csak akkor tudjuk megtanulni biztonságosan használni, ha nem kerüljük, hanem gyakoroljuk, hogyan közlekedjünk rajta!

Lássuk a folyamat lépéseit. Megtalálni általában viszonylag egyszerű a zaja alapján, bár meg kell jegyeznem, hogy a hármas és a négyes metrók megállóiban annyira csendesek a mozgólépcsők, hogy igencsak kell fülelnem. Ebben segíthet az MVGYOSZ segédeszközboltjában is kapható ECHO távirányító, hiszen ha a mozgólépcső irányába indulva megnyomjuk a négy gomb bármelyikét, a tőlünk távolodó mozgólépcső jobb oldali fogódzójának helyét egy szaggatottan sípoló hang jelzi. Ezt a hangkeltő rendszert ATS-nek nevezik, és egyre több újonnan létesített mozgólépcsőn találkozhatunk vele.
A távirányító megvásárolható személyesen az MVGYOSZ segédeszközboltjában, vagy megrendelhető a webshopból.
A mozgólépcsők megközelítését a már említett ATS rendszeren kívül taktilis burkolati jelzések, például vezetősávok is segíthetik.
A középületekben található mozgólépcsők korlátjainak folytatásaként fém korlátokat találhatunk. Ezeket úgy alakították ki, hogy a padlótól mérve 10-30 centiméter magasságban található rajtuk egy vízszintes elem, amit fehérbottal könnyen felismerhetünk. A korlát tipikus magassága 110-150 centiméter között van. A vezetősáv a korlátok előtt ér véget, így ha megtaláltuk a korlátot, bátran kövessük fehérbottal vagy a szabad kezünkkel.
A fém korlát mozgólépcsőhöz közelebbi vége a mozgólépcső fémből készült fedőlapjánál ér véget. Ez lábbal könnyen érzékelhető, ha rálépünk, mert recés fém felülete eltér a beton vagy a kőpadlótól. Fontos, hogy ha erre ráléptünk, álljunk meg, és szabad kezünkkel (amelyikben nincsen fehérbot) keressük meg a mozgólépcsővel együtt haladó, a derék és a mellkas magassága között található gumiszalagot. Ez a mozgólépcső fogódzója. Hogy pontosan milyen magasságban találjuk, az nyilván az adott látássérült személy testmagasságától függ. Ne mulasszuk el megérinteni a gumiszalagot, mert így tudunk arról meggyőződni, hogy a lépcső lefelé, vagy felfelé tart. Ez aliglátó és gyengénlátó embereknek is segítség lehet, ha a lépcsőfokok nem kontrasztosak, vagy nem megfelelőek a fényviszonyok. Csak akkor lépjünk fel a mozgólépcsőre, ha a gumiszalagot magunktól távolodni érezzük. Javaslom, hogy erről akkor is győződjünk meg, ha ismeretlen látó személy segít. Engem már kétszer is felkísértek az ellenkező irányból érkező mozgólépcsőre – egyedül ilyen hibát nem vétek -, azóta résen vagyok. Ha jobb kezünkben szoktuk a fehérbotot tartani, javasolt azt a gumiszalag megkeresését megelőzően átvenni a bal kezünkbe. Ez azért segíti a biztonságunkat, mert világszerte egyre inkább elfogadott, hogy a mozgólépcsőn álló személyek egymás mögött, jobb oldalon állnak. Így a baloldali sáv szabadon marad azok számára, akik gyalogolnak. Ha mi is jobboldalra állunk, elkerülhetjük, hogy a lefelé vagy felfelé mozgó utastárs esetleg meglökjön.

Mindig úgy lépjünk fel, hogy előzőleg megfogtuk a gumiszalagot, és kezünket egészen a leszállásig rajta tartjuk. Így azonnal meg tudunk kapaszkodni, ha a mozgólépcső hirtelen megáll.

Honnan tudjuk, mikor kell lelépni?
A gumiszalag jelzi, amikor a mozgólépcső végéhez közeledünk, hiszen a lépcsőfokokkal együtt megszűnik a dőlése, s vízszintesen halad tovább. Ha felfelé megyünk, egyik lábunkat, és esetleg fehérbotunk végét érdemes az előttünk lévő lépcsőfokra feltenni.
Ha van a mozgólépcsőn ATS rendszer, akkor az ECHO távirányítót időről-időre megnyomva a fogadó oldalon megszólaló sípoló hang is tájékoztathat bennünket arról, hogy mennyire van messze tőlünk a mozgólépcső vége. A távirányító használatát megkönnyítheti, ha tartunk egyet a fehérbotunkra pattintva, így nem kell zsebünkben kutatni. A fehérbotra szerelhető távirányítót szintén meg lehet vásárolni az MVGYOSZ segédeszközboltjában és online, itt.
Amikor már majdnem fent vagyunk, a gumiszalaggal együtt a lépcső elsimul, és úgy egy méteren keresztül vízszintesen halad. Ha fentebb lévő lábunk egy szintbe kerül a másikkal, akkor egy hosszú, határozott lépéssel ki is tudunk lépni a mozgólépcsőről a záró fém felületre. Ha fehérbotunk vége kellően nagy – pl. görgős – bátran használhatjuk, hiszen ezzel is lokalizálhatjuk a mozgólépcső végét. Egy nagyon vékony heggyel záródó botot, pl. jelző botot viszont nem érdemes a lépcső végéhez közeledve letenni és azzal keresgélni, mert beszorulhat. Közel 30, önálló közlekedőként töltött évem során velem egyszer ez is megtörtént. A bot vége becsípődött a záró fém felület alá. A lépcső azonnal leállt, a botot pedig a közlekedési vállalat munkatársainak csak darabokban sikerült kiszabadítani.
E peches incidens leírása után is reménykedem, mégis elhiszi nekem az olvasó, hogy nem ördöngösség mozgólépcsőt használni. Ahogy annyi mindenre, erre is képes egy önállóságra törekvő látássérült ember!

(Dr. Gombás Judit – MVGYOSZ.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


2 * = tizrnnégy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. szeptember 1. vasárnap, Egyed, Egon napja van.
Ma van a(z) A második világháború világnapja.
Az év 35. hete és 245. napja.
Holnap Rebeka, Dorina napja lesz.

1367. A pécsi egyetem alapítása. Nagy Lajost Prága, Krakkó és Bécs példája arra serkentette, hogy a veszprémi egyetem hanyatlása miatt Pécs városa részére kérje a pápától a tudományegyetem létesítésének engedélyezését.


1939. A rádió-előfizetők száma Magyarországon 468.000.


Haja,
haja, hé!
Megnyílott az ELSŐ BÉ!
Vackor hátán
iskolatáska,
apró lépteit szaporázza,
szeme előtt nagy fehér tábla:
KÖKÖRCSIN UTCA
-olvassa Vackor.
Eredj,
fiam, az iskolába!

Megy,
megy,
megy az apró,
megy a bolyhos,
lompos,
loncsos
és bozontos,
piszén pisze kölyökmackó..."

Időjárás

2024-09-01, 04:21
Clear sky
N
Clear sky
26°C
2.8 m/s
Apparent: 28°C
Nyomás: 1018 mb
Páratartalom: 33%
Szél: 2.8 m/s N
Széllökések: 6.2 m/s
UV-Index: 0
Precip.: 0mm /0% / Rain
Napfelkelte: 06:03
 

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc mínusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com