Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Hírek
51
hallgató

A szívbarát halételeket népszerűsíti a magyar lakosság körében a

- 2015. december 16. 19:29 - 1990 megtekintés

Még mindig kiugróan magas a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozások száma Magyarországon, a hazai halálesetek mintegy fele vezethető vissza erre. A helyzet javításához a magyar lakosság táplálkozási szokásain is változtatni kellene, előtérbe helyezve az egészséges ételek fogyasztását. Az egyik legjobb megoldás erre a halfogyasztás növelése. Ugyanis a halételek túlnyomórészt olyan hasznos zsírsavakat tartalmaznak, amelyek kifejezetten védik a szívet és az érrendszert. A magyar lakosok többsége tisztában van a halból készült ételek pozitív élettani hatásaival, ennek ellenére a hazai halfogyasztás alig ötöde az európai átlagnak. Ezen a helyzeten kíván változtatni a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága, mint Irányító Hatóság által elindított Kapj rá! kampány. A kezdeményezés egyik főcélja, hogy felhívja a lakosság figyelmét arra: a halételek egyszerre finomak és egészségesek.

Magyarországon a felnőtt női lakosság 62 százaléka, míg a felnőtt férfiak 67 százaléka – összesen 5 millióan – elhízottak vagy túlsúlyosak, derül ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet 2014-ben végzett Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálatából. Aggasztó, hogy nem sokkal jobb a helyzet a gyermekeknél sem. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének felmérése szerint már a tíz éves lányok 30,6 százaléka, illetve a 12 éves fiúk 26,8 százaléka küszködik elhízással, vagy túlsúllyal.

Részben a túlsúlyosak és elhízottak magas és egyre növekvő arányára vezethető vissza a szív- és érrendszeri problémák miatt bekövetkező halálesetek nagy száma is. Magyarországon a halálozások mintegy fele mögött szív- és érrendszeri megbetegedések állnak. A fő ok pedig a nem megfelelő életmód, beleértve a helytelen táplálkozást is.

„A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából különösen fontos lenne, hogy a húsfogyasztáson belül nagyobb szerepet kapjanak a szívbarát, telítetlen zsírsavakban gazdag halételek, szemben a szív-érrendszer vonatkozásában kedvezőtlen, többségében telített zsírsavakat tartalmazó húsételekkel” – hívta fel a figyelmet Varga Anita, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet dietetikus szakértője. A szakember kifejtette: a telítetlen zsírsavak, közte a gyakran emlegetett omega-3 esszenciális zsírsavak, nélkülözhetetlenek a táplálkozásban, ám az emberi szervezet nem tudja magától előállítani ezeket az értékes anyagokat.

Az omega-3 zsírsavak segítik a szív megfelelő működését, a vér normál koleszterinszintjének fenntartását, ezért jelentős szerepük van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és a diétás kezelésükben egyaránt. Ráadásul ezek a zsírsavak – már a magzati kortól kezdve – hozzájárulnak a szem és az idegrendszer optimális működéséhez is. Egyes felmérések szerint például idős korban a rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb a szellemi leépülés kockázata, és javul a stresszel, nehéz élethelyzetekkel való megküzdés hatékonysága.

„A megoldás nagyon egyszerű és természetes: több halat kellene ennünk. A nélkülözhetetlen omega-3 zsírsavak a húsételek közül legmagasabb arányban a halakban találhatóak meg” – mondta Varga Anita. A tengeri és édesvízi fajok fogyasztása egyaránt javasolt. Magyarországon a fehér és a pettyes busa bővelkedik leginkább ezekben a zsírsavakban, de a hazánkban nagy volumenben tenyésztett pontyban is háromszor annyi a kedvező élettani hatású telítetlen zsírsav, mint a telített.

A magyar lakosok többsége tisztában van a halból készült ételek pozitív élettani hatásaival, a felmérések szerint a többség a halat tartja a leginkább egészséges húsféleségnek. Ennek ellenére nagyon sok a tennivaló, hiszen az egy főre jutó magyarországi halfogyasztás csupán 5,2 kilogramm évente. Az elmúlt időszakban lassú növekedés volt tapasztalható ezen a téren, ám a magyar lakosság halfogyasztása még mindig alig ötöde az európai átlagnak.

„Az egészségi helyzet javítása érdekében a magyar lakosság étrendjében nagyobb szerepet kellene kapnia a halból készült ételeknek. Ráadásul a halak számtalan módon elkészíthetőek: párolva, egészben sütve, töltve, grillezve, pörköltnek vagy paprikásnak, de kiválóak saláták vagy szendvicskrémek alapanyagaként is. A szív- és érrendszeri problémák megelőzése szempontjából pedig fontos lenne, hogy már gyerekkorban is heti egy-két alkalommal halétel kerüljön az asztalra, hiszen kedvező zsírsavösszetételén túl, a halak teljes értékű fehérjét, számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak, ráadásul könnyen emészthetőek és nagyon ízletesek” – mondta Varga Anita, aki a Kapj rá! kampány dietetikusaként is igyekszik tenni a hazai halfogyasztás népszerűsítéséért.

A Kapj rá! kampányt a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága indította el a Halászati Operatív Program (HOP 2007-2013) keretében a magyarországi halfogyasztás ösztönzése céljával. A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát.

További információ a Kapj rá! kampányról és a halételekről a www.kapjra.hu oldalon érhető el.

A Kapj Rá! kampányról:
A hazai halfogyasztás növelése és az ágazati imázs javítása az elsődleges célja az Európai Halászati Alap társfinanszírozásával megvalósuló Kapj rá! kampánynak. A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában. Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot. A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarország számára a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) keretében az előző időszakhoz képest 12%-kal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt mintegy 15,5 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére. További információ a www.halaszat.kormany.hu weboldalon olvasható.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


+ öt = 7

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Reklám

 

Vakrepülés Színtársulat

Kultúrtanya Közösségi tér

Online rádió

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2025. június 6. péntek, Norbert, Cintia napja van.
Az év 23. hete és 157. napja.
Holnap Róbert napja lesz.

1707. Mészárlás Ónódon a gyűlés helyiségében. A nagyságos fejedelem e napon Túróc vármegyének január 1-én kelt körlevelét hozta szőnyegre, melyben a többi közt az is előfordult, hogy a bajokat némely előkelő fölkelők a maguk hasznára zsákmányolták ki. Ezt Rákóczi magára vette, s a gyűlésről távozni akart, de útját állották, erre Károlyi kardjával úgy fején vágta Rakovszky Menyhért turóci alispánt, hogy az rögtön holtan rogyott össze.


1847. A Gazdasági Egyesület középülete alapkövének letétele Pesten. Az ünnepélyre füzet jelent meg ilyen címmel: "A magyar mezőgazdák egyesületének örömnapja, 1847. Szent-Iván hava 6-án.


Szép Ernő: Pitypang

" Nótába nem írnak
gomblyukba nem tűznek
nem tesz kirakatba
a virágos üzlet
mert te nem vagy ritka
mert te nem vagy drága
csak az árokpartról
nézel a világba
mintha kis nap sütne
orcád oly szép sárga
te pitypang,
te pitypang virágja..."

Időjárás

2025-06-06, 06:01
Clear sky
S
Clear sky
23°C
1.5 m/s
Apparent: 26°C
Nyomás: 1014 mb
Páratartalom: 34%
Szél: 1.5 m/s S
Széllökések: 10.4 m/s
UV-Index: 0
Rövid leírás: 0mm /0% / Rain
Napfelkelte: 04:47
 

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három mínusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 327

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com