Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Szűcs Judith - Didididididididergek
35
hallgató

A szívbarát halételeket népszerűsíti a magyar lakosság körében a

- 2015. december 16. 19:29 - 1289 megtekintés

Még mindig kiugróan magas a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozások száma Magyarországon, a hazai halálesetek mintegy fele vezethető vissza erre. A helyzet javításához a magyar lakosság táplálkozási szokásain is változtatni kellene, előtérbe helyezve az egészséges ételek fogyasztását. Az egyik legjobb megoldás erre a halfogyasztás növelése. Ugyanis a halételek túlnyomórészt olyan hasznos zsírsavakat tartalmaznak, amelyek kifejezetten védik a szívet és az érrendszert. A magyar lakosok többsége tisztában van a halból készült ételek pozitív élettani hatásaival, ennek ellenére a hazai halfogyasztás alig ötöde az európai átlagnak. Ezen a helyzeten kíván változtatni a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága, mint Irányító Hatóság által elindított Kapj rá! kampány. A kezdeményezés egyik főcélja, hogy felhívja a lakosság figyelmét arra: a halételek egyszerre finomak és egészségesek.

Magyarországon a felnőtt női lakosság 62 százaléka, míg a felnőtt férfiak 67 százaléka – összesen 5 millióan – elhízottak vagy túlsúlyosak, derül ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet 2014-ben végzett Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálatából. Aggasztó, hogy nem sokkal jobb a helyzet a gyermekeknél sem. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének felmérése szerint már a tíz éves lányok 30,6 százaléka, illetve a 12 éves fiúk 26,8 százaléka küszködik elhízással, vagy túlsúllyal.

Részben a túlsúlyosak és elhízottak magas és egyre növekvő arányára vezethető vissza a szív- és érrendszeri problémák miatt bekövetkező halálesetek nagy száma is. Magyarországon a halálozások mintegy fele mögött szív- és érrendszeri megbetegedések állnak. A fő ok pedig a nem megfelelő életmód, beleértve a helytelen táplálkozást is.

„A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából különösen fontos lenne, hogy a húsfogyasztáson belül nagyobb szerepet kapjanak a szívbarát, telítetlen zsírsavakban gazdag halételek, szemben a szív-érrendszer vonatkozásában kedvezőtlen, többségében telített zsírsavakat tartalmazó húsételekkel” – hívta fel a figyelmet Varga Anita, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet dietetikus szakértője. A szakember kifejtette: a telítetlen zsírsavak, közte a gyakran emlegetett omega-3 esszenciális zsírsavak, nélkülözhetetlenek a táplálkozásban, ám az emberi szervezet nem tudja magától előállítani ezeket az értékes anyagokat.

Az omega-3 zsírsavak segítik a szív megfelelő működését, a vér normál koleszterinszintjének fenntartását, ezért jelentős szerepük van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és a diétás kezelésükben egyaránt. Ráadásul ezek a zsírsavak – már a magzati kortól kezdve – hozzájárulnak a szem és az idegrendszer optimális működéséhez is. Egyes felmérések szerint például idős korban a rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb a szellemi leépülés kockázata, és javul a stresszel, nehéz élethelyzetekkel való megküzdés hatékonysága.

„A megoldás nagyon egyszerű és természetes: több halat kellene ennünk. A nélkülözhetetlen omega-3 zsírsavak a húsételek közül legmagasabb arányban a halakban találhatóak meg” – mondta Varga Anita. A tengeri és édesvízi fajok fogyasztása egyaránt javasolt. Magyarországon a fehér és a pettyes busa bővelkedik leginkább ezekben a zsírsavakban, de a hazánkban nagy volumenben tenyésztett pontyban is háromszor annyi a kedvező élettani hatású telítetlen zsírsav, mint a telített.

A magyar lakosok többsége tisztában van a halból készült ételek pozitív élettani hatásaival, a felmérések szerint a többség a halat tartja a leginkább egészséges húsféleségnek. Ennek ellenére nagyon sok a tennivaló, hiszen az egy főre jutó magyarországi halfogyasztás csupán 5,2 kilogramm évente. Az elmúlt időszakban lassú növekedés volt tapasztalható ezen a téren, ám a magyar lakosság halfogyasztása még mindig alig ötöde az európai átlagnak.

„Az egészségi helyzet javítása érdekében a magyar lakosság étrendjében nagyobb szerepet kellene kapnia a halból készült ételeknek. Ráadásul a halak számtalan módon elkészíthetőek: párolva, egészben sütve, töltve, grillezve, pörköltnek vagy paprikásnak, de kiválóak saláták vagy szendvicskrémek alapanyagaként is. A szív- és érrendszeri problémák megelőzése szempontjából pedig fontos lenne, hogy már gyerekkorban is heti egy-két alkalommal halétel kerüljön az asztalra, hiszen kedvező zsírsavösszetételén túl, a halak teljes értékű fehérjét, számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak, ráadásul könnyen emészthetőek és nagyon ízletesek” – mondta Varga Anita, aki a Kapj rá! kampány dietetikusaként is igyekszik tenni a hazai halfogyasztás népszerűsítéséért.

A Kapj rá! kampányt a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága indította el a Halászati Operatív Program (HOP 2007-2013) keretében a magyarországi halfogyasztás ösztönzése céljával. A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát.

További információ a Kapj rá! kampányról és a halételekről a www.kapjra.hu oldalon érhető el.

A Kapj Rá! kampányról:
A hazai halfogyasztás növelése és az ágazati imázs javítása az elsődleges célja az Európai Halászati Alap társfinanszírozásával megvalósuló Kapj rá! kampánynak. A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában. Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot. A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarország számára a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) keretében az előző időszakhoz képest 12%-kal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt mintegy 15,5 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére. További információ a www.halaszat.kormany.hu weboldalon olvasható.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


8 * = nyolc

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 29. szerda, Péter, Pál napja van.
Az év 26. hete és 180. napja.
Holnap Pál napja lesz.

1873. Deák Ferenc utolsó parlamenti beszéde az egyház és az állam közti jogviszonyról. Szívbaja mindinkább súlyosbodván, nem volt többé képes a törvényhozás termében felszólalni, később már az üléseket sem látogatta. Halála e beszéd után 2 év 7 hónap múlva következett be.


1964. Megindul a menetrendszerű autóbusz-forgalom Magyarország és Csehszlovákia között.


Arany János: A fülemile

"...Péter és Pál /tudjuk/ nyárban
Összeférnek a naptárban,
Könnyű nekik ott szerényen
megárulni egy gyékényen;
Hanem a mi Péter-Pálunk
Háza körül mást találunk:
Zenebonát, örök patvart,
Majd felfordítják az udvart;
Rossz szomszédság: török átok,
S ők nemigen jó barátok..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy mínusz három = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com