Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Train - Drops of Jupiter
82
hallgató

Összeomlóban van a klinikai betegút rendszer

- 2017. február 6. 13:33 - 1576 megtekintés

Az egészségügy problémáinak jó része a klinika betegút problémáira vezethető vissza.

Mit is jelent a klinika betegút?

Összességében az egészségügyi ellátás minden elemét magában foglaló technológiára épül, amely meghatározza az egészségügyi tevékenység rendszerének folyamatát. A beteg jelentkezését a kezelőorvosánál, a szakellátást, a kórházi ellátást és a rehabilitációt is. Szorosabban véve jelenti a kórházi kezelések egymásra épülését, a kórházi futószalagot. Gyakorlatilag egy olyan minőségbiztonsági rendszer, amelynek sajnos most már csak a nyomait lehet látni. Természetes elemeiben bizonyos helyzetekben még működik, de már nem alkotnak folyamatos egységet, darabjaira szakadt.

Mit jelent ez tulajdonképen?

Az egészségügy szervezeti egységei között nincsen meg a folyamatos kapcsolat, illetve a gyenge láncszemei akadályozzák azt, hogy a beteg a lehető legrövidebb időn belül megkapja a betegségével kapcsolatos teljes ellátást.
A várólisták kialakulása is ennek a következménye.
A beteg várakozási ideje a következő lépcsőfokra több ponton jelentősen megnövekszik. Pl. a szakorvosi rendelésre, a diagnosztikai vizsgálatra történő várakozás, hosszabb ideig tart, mind maga az orvosi kezelés vagy a műtét elvégzése, de jelentősen várakozni kell a rehabilitációs lehetőségekre is.

A kezelési és a gyógyulási folyamat a hibák miatt már csak nem háromszorosára növekszik. Ami természetesen azt is magával hozza, hogy a romló állapotú beteg gyógyítása többe kerül, amely szintén további forrásokat von el lényeges területekről, nem beszélve a beteg által átélt szenvedésekről. Az egészségügyre fordított költségvetés akár 20%-al is több forrást tudna megtartani, hogyha a klinikai betegút folyamatát jobban és körültekintően szerveznék meg. Az egészségügyet nem csak a pénztelenség, hanem a szervezési hiányosságok is sújtják. Ennek oka, hogy a magyar egészségügy ismét rontott és visszacsúszott az európai unió rangsorába.

Meg kellene fontolnia az egészségügyi kormányzatnak, hogy a források átcsoportosításával, hogyan szüntesse meg ezt a helyeztet.
A Betegút Egyesület felmérése szerint bizonyos feladatok a szakorvosi rendelőkből átrakhatóak vagy más egészségügyi intézmények hatáskörébe tehetők. Sok esetben teljes fölösleges maga a várakozási idő. Szakorvosi rendelők szinte már be sem töltik a feladatukat. Érdemi vizsgálatokra szinte alig van idő a túlterheltség miatt. Gyakran már csak receptíró, vagy beutalói feladatok látnak el. Ezek a pontok a klinikai betegút leggyengébb láncszemei. Ezek erősítése és reformja nélkül a várólisták szinte megszüntethetetlenek. Meg kellene fontolni az amerikai minta egyes elemeinek átvételét . Pl. az orvostanhallgatók nagyobb bevonását, akik nemcsak a kórházakban végezzenek nagyobb feladatokat, hanem a szakorvosi rendelőkben is szerezzenek gyakorlatot. Ezzel a képzésük színvonala is jelentősen növekedhetne. Tovább lehetne erősíteni a rendszert a háziorvosok műszerezettségének javításával. Mint ahogy a védőnők feladatait is kiterjesztették bizonyos vizsgálatok elvégzésére. Úgy meglehetne vizsgálni a háziorvosok szerepét, hogy nagyobb felelősséget kapjanak bizonyos diagnosztikai vizsgálatok elvégzésére, nyilván ehhez át kell alakítani a képzési rendszerüket. A tőlünk nyugatabbra élő háziorvosok felszereltsége összehasonlíthatatlanul magasabb színvonalú, mint a magyarországi társaikért. A források egy része ezt a célt kellene hogy szolgálja. Nyilván a klinikai betegúttal kapcsolatos feladatokat szakembereknek és egészségügyi
szak közgazdászoknak kellene elvégezniük. Az Egyesület úgy gondolja a nagyszámú visszajelzés alapján, hogy egészségügyi rendszer a szervezési feladatokban is nagy hiányosságokkal küzd és ez nem kifejezetten a forráshiányoknak tudható be.

A Betegút Egyesület Betegsegítő Információ Központjához leggyakrabban azért fordulnak, mert a betegek nem találják meg a számukra fontos továbblépési lehetőségeket, mint diagnosztikai vizsgálatok, mind műtéti várólisták kezelésével kapcsolatban. Tanácstalanok, illetve bizonytalanok az egész rendszerben. Sok esetben nem kapnak válaszokat a kérdéseikre és nem látnak megoldási lehetőségek a problémájuk kezelésben. Javasoljuk magas szintű szakmai munkacsoport összeállítását a felvázolt problémák kiküszöbölésére.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


+ egy = 2

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. május 3. péntek, Timea, Irma napja van.
Ma van a(z) Sajtószabadság napja.
Az év 18. hete és 124. napja.
Holnap Mónika, Flórián napja lesz.

1270. IV. Béla király halála életének 64-edik, országlásának 35. évében. Kevéssel utóbb hunyt el hitvese, Mária. Házassága 50 évig, vagy azon is túl tartott. Egyetlen példa a magyar királyok házasságai történetében.


1845. Bárdányi gróf Butler János halála. Az egykori Pesti Hírlap, halálát jelentvén a következő szavakkal emlékezett meg róla: "Nevét törvénytábláinkban is örökítve szemléljük. Áldás és béke a lánglelkű férfiú hamvaira."


Szabó Lőrinc: A fákhoz, a költőkhöz

Hosszú tél, munka, gond, betegség
úgy meglopta ezt a tavaszt,
hogy most elálmélkodva nézem
a hirtelen megjött vigaszt:
Te vagy, május ? Csakugyan itt vagy?
Hogy lettél kész ilyen hamar?
Néhány nap alatt mennyi szépség!
A vén föld milyen fiatal!..."

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc plusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com