Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


csézy - láthatatlan hid
54
hallgató

A FESTŐ és a LÁTÁSSÉRÜLT találkozása: Szüts Miklós és Juhász Tamás találkozása

- 2020. november 25. 13:59 - 1131 megtekintés

Kortárs festő és vak zenész: egyikük a színeken, rajzokon keresztül fejezi ki gondolatait, míg a másik ezt elképzelni is nehezen tudná. Számára a zenei hangok, térbeli formák, a tapintás segít eligazodni a világban. Mégis vannak metszéspontok a beszélgetésben, amelyet Szegő András vezetett. – Nekünk, hármunknak, gondolom, egészen másfajta képünk lehet a bennünket körülvevő világról. Te, […]

Kortárs festő és vak zenész: egyikük a színeken, rajzokon keresztül fejezi ki gondolatait, míg a másik ezt elképzelni is nehezen tudná. Számára a zenei hangok, térbeli formák, a tapintás segít eligazodni a világban. Mégis vannak metszéspontok a beszélgetésben, amelyet Szegő András vezetett.

– Nekünk, hármunknak, gondolom, egészen másfajta képünk lehet a bennünket körülvevő világról. Te, Miklós, azt hiszem, sokkal többet, több színt, árnyalatot, formát látsz, mint például én, aki most éppen szemüveg nélkül hunyorgok. És akkor itt vagy te, Tamás, aki konkrétan nem látsz semmit. Ti hogy vélekedtek, ettől más a világképünk, gondolkodásunk, érzelmi világunk?
Szüts Miklós: Nyilvánvalóan más, de az a rossz hírem van, hogy a földön él még 7,8 milliárd ember, és róluk ugyanez elmondható. Ilyen-olyan és még végtelenül sok egyéb ok miatt mindannyian a magunk módján érzékeljük a világot. Amiatt, hogy mások a látási lehetőségeink, gondolkodhatunk ezer dologban ugyanúgy, rajonghatunk ugyanazért a focicsapatért, lehet ugyanaz az étel a kedvencünk, vagy akár lehetünk szerelmesek ugyanabba a hölgybe, míg három vak ember között is kialakulhatnak ádáz véleménykülönbségek, és három festőzseninek is lehet a legszélsőségesebben más véleménye ugyanarról a képről.
– És az megeshet, hogy te lefestesz az egyéni látásmódod szerint egy kapualjat, és én azt egy tányér pacalpörköltnek látom?
Sz. M.: Én nem kapualjat festek, hanem képet… Lehet persze, legfeljebb a pacalt azért zárnám ki, mert viszolygok tőle. Láttam egyszer gyerekkoromban beáztatva…
Juhász Tamás: Lám, máris van egy közös pont az életünkben. Én az ismert okok miatt nem láttam, de egyszer megtapogattam, és elég volt, hogy irtózzam tőle. Engem a szüleim elkényeztettek, bizonyos szempontból túlzottan is, és megengedhettem magamnak azt a luxust, hogy válogassak. Aminek a hangzása nem volt szimpatikus, azt nem ettem. Ilyen volt az articsóka, és amikor később egyszer megkóstoltam, kiderült, hogy számomra tényleg fertelmes az íze. Nekem tehát a látvány nélkül kell eldöntenem, mi az, amit szeretek, és mi az, amit nem. Ennek azért sok előnye is van, mert így jó étvággyal falom be a saját főztömet, míg ha látnám, hogyan is néz ki, amit kotyvasztottam, lehet, hogy kóstolás nélkül rögtön kiönteném.
– Tamás, úgy tudom, születésedkor láttál még valamennyit, és később vesztetted el teljesen a szemed világát. Maradt erről valami emléked vagy élményed?
J. T.: Vagy olyan keveset láttam, vagy annyira régen volt már, hogy semmi nyoma nem maradt bennem. Nekem ez a természetes állapot.
– Mert nyilván tudod, hogy mindig vita tárgyát képezi a kívülállók körében, mi a jobb: ha valaki úgy születik, hogy nem lát, vagy ha később veszti el a látását? Persze a legjobb, ha nem…
J. T.: Ez nagy marhaság! Sokáig éltem abban a hitben, hogy nekem jobb, mint a később látásukat vesztetteknek, mert nekem eleve nem hiányzik, fogalmam sincs, mit is vesztettem. Aztán találkoztam egy fiúval, aki később vakult meg, egyik pillanatról a másikra, és határozottan állította, hogy neki jobb, hiszen minden lényeges dolgot látott már, és innentől kezdve az emlékezetéből bármit elő tud csalogatni a korábbi tapasztalatai közül.
Sz. M: Bámulattal hallgatom, amit Tamás mond a látás kérdéséről. Régóta hiszem, vallom, hogy szinte minden tehetség kérdése az életben. Az is, hogy boldogok vagyunk-e, vagy sem. Aki úgy születik, hogy akar, tud boldog lenni, szinte bármely körülmények között tud boldog lenni, megtalálja a maga örömét, elégedettségét, békéjét, aki viszont nem, az a legideálisabb körülmények között is talál magának okot a keserűségre, elégedetlenségre. Egy ismerős házaspár két tagjával beszéltem nemrég nyaralás után. Egyikük, mélyen optimista, elmondta, hogy remek volt, harminc méterre laktak a tengertől, jobbnál jobb ételek közül válogathattak, csodásán sütött a nap; míg a másikuk, az örök pesszimista, csak panaszkodott, hogy harmincméternyi hepehupát kellett bejárniuk a tengerig, telekajáltatták őket mindenfélével, és olyan dög meleg volt, hogy nem is volt kedve kimozdulni a házból. Ennyire csupán megítélés kérdése az egész… Tamás két története is arról szól számomra, hogy míg találkozhattunk vak emberekkel, akik kárhoztatják a sorsot, hogy nekik ez jutott, és boldogtalanságra vannak ítélve, ők, akár ő, akár a barátja, tudnak pozitívan viszonyulni az állapotukhoz, úgy, hogy „no lám, mégiscsak jól jártunk adott körülmények között”. Egyikük azzal, hogy eleve vakon született, másikuk azzal a magabiztossággal, hogy már így is látott minden fontosat a világból, és keresik mindketten a maguk módján a boldogulás lehetőségét. Ezt a kivételes tehetséget bámulom bennük. Az élet zsenijei ők és a hozzájuk hasonló emberek.
– Tamás, sokszor hallom, hogy az élet próbálja kiegyenlíteni a dolgokat, hogy valamely hiányt más területen kompenzál.
Például, hogy a vakoknak jobb a hallásuk, szaglásuk, térérzékelésük. Tapasztalataid szerint ez így van? Mi jött neked mintegy cserébe?
J. T. Szerintem ez így általánosságban jó nagy hülyeség! Azért, mert nem látok, egy jó nagy túrót kaptam. Semmit. Attól, hogy valaki vak, lehet botfülű, és lehet kivételes zenei tehetséggel megáldva, de ez ugyanígy van a látóknál is. Lehet okos, buta, jólelkű, gonosz, visszafogott, szenvedélyes, lehet érzékeny hallású, és akár süket is. Nincs összekapcsolva semmi egyébbel. Születhet ilyennek-olyannak, és válhat ilyenné-olyanná. Rossz nyomon indul el, aki bármi egyébre próbál következtetni. Gyanítom, hogy sok szépségtől megvagyok fosztva, de sok szörnyűségtől is meg vagyok kímélve.
– Az emberek kényszert éreznek, hogy finomkodjanak veletek, és mindenféle nyakatekert jelzőt találnak ki, nehogy megsértődjetek: világtalan, látássérült, fogyatékos meg ilyeneket. Te ebből melyiket viseled el?
J. T: Hogy vak. Kacifántos körülírás helyett ennyi, mivel valóban vak vagyok. Utálom a szómágiát. Zavar a túlzott finomkodás, tapintatoskodás. Borsódzik a hátam attól, ha valaki véletlenül megkérdezi, láttam-e ezt vagy azt a filmet, és utána szabadkozni kezd a kérdés miatt… Azt is utálom, hogy úgy vélik, azért számítok fogyatékosnak, mert nem tudok például festeni. Fel sem vetődik, hogy eszem ágában sincs festeni. Azt sem tudom, mi az, akkor miért akarnék?! Atomfizikus sem akarok lenni sok milliárd embertársammal együtt, nem értünk egy mukkot sem belőle, de ezen nem kezdünk el búslakodni! Meggyőződésem, hogy festés és atomfizika és sok ezer más nélkül is lehet teljes életet élni.
Sz. M: Bennem egyébként, ha látok egy vak embert, feltámad a jó cserkész, és szeretnék neki rögtön segíteni. Például átkísérni az úton, még akkor is, ha nem akar átmenni. Jó néhányszor kifejezetten durva elutasításban is volt már részem. Nyilván az én hibám, és nem a megfelelő módon szóltam az illetőhöz… Egyébként addig természetes, amíg észreveszi az ember, ahogyan azt is, ha három méter magas a másik, vagy két feje van, de vétek lenne ezekből más következtetést levonni a másik ember tulajdonságaival, minőségével kapcsolatban.
– Tamás, egy ideje beszélgetünk most Miklóssal, nyilván körvonalazódik egy vélemény benned róla. Ez alapján vajon milyen festő lehet? Ha most hirtelen látnád egy képét, megismernéd?
J. T.: Először is nem biztos, hogy szeretnék látni! Csak összezavarodnék, mert fogalmam sincs, mi micsoda. Hiába lenne egy alma az orrom előtt, nem ismerném meg, mert számomra tapintás, illat, íz révén válik almává. Egészen más kódrendszer alapján tudom felfogni a világot. Nem tudnék például kommunikálni, mert nem tudom, mi a szemkontaktus, és egészen másként értelmeznék minden jelet. Összezavarodnék. Ez nekem így megfelelő.

– Szüts Miklós festményei nélkül is…?
J. T.: Az hallottam róla, az egyik legnagyobb kortárs festőművész. Érzékeltem, hogy nagyon értheti a dolgát, és felettébb izgalmas mögöttes gondolatai vannak…
Sz. M: Nagyon jólesnek Tamás szavai, mert rém hiú alak vagyok, de tartok tőle, hogy túlzott bizalmat kölcsönöz nekem. Kosztolányi csodás verse jut eszembe ilyenkor arról a költőről, akinek minden adottsága megvan, hogy a legnagyobb költő legyen: körülmények, elszántság, felkészültség, szorgalom, csupán egyetlen apróság hiányzik belőle: a tehetség. Anélkül pedig fabatkát sem ér az egész. Egy festőt is ez az egy dolog minősít: hogy tehetséges-e. Egyébként valószínűleg csalódást okoznék Tamásnak, mert az életben ugyan locsogós pali vagyok, de a vászon előtt kifejezetten szűkszavú, a képeimben egyre kevesebb a konkrétum…
J. T.: Most már viszont szívesen megnézném őket!

(megjelent: Nők Lapja, 2020.11.25.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


3 * = húsz(on) egy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 10:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. április 22. hétfő, Csila, Noémi napja van.
Ma van a(z) Föld napja, Holocaust világnap, Ápolók napja Magyarországon.
Az év 17. hete és 113. napja.
Holnap Béla napja lesz.

1645. I. Rákóczi György a szövetséget a franciákkal és svédekkel megújította Munkácson.


1896. A képviselőház megszavazza a honalapítás ezredik évfordulójának törvénybe iktatását.


Héra Zoltán: Ó-kalendárium költőknek

"A Bika hava: szépség és erő.
Mit elrontottál, most halászd elő,
s meglásd meglesz a rend:
Vénusz és Gaia leginkább ilyenkor szeret.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat szorozva nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com