Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


M*sorvezet* -
52
hallgató

A győri mozgássérült sportoló lábak nélkül küzdött a kétméteres

- 2017. október 31. 14:57 - 980 megtekintés

Patkás Tamás delfinekkel nem találkozott, csak medúzákkal és közelről megismerte a háborgó tenger erejét. A győri mozgássérült úszó bronzéremmel és fontos tapasztalatokkal tért haza az Isztriai-félszigetről.

A kisalfold.hu két éve mutatta be Patkás Tamást, aki elsőként úszta át lábak nélkül a Balatont. A győri mozgássérült férfi 1994-ben vasúti baleset során veszítette el két végtagját és kis híján az életét. Emberfeletti teljesítménye felkeltette az országos média érdeklődését. Idén sikerült a balatoni triplázás. Úgy, hogy jobb időt úszott, mint korábban. Tomi Rockynak a magyar tenger legyőzősénél jelentősebb dobása volt, hogy átúszta szülővárosát, Győrt.

Június közepén a Petőfi hídnál csobbant a Rábába, majd a Kossuth hídig tempózott a Mosoni-Dunában. A figyelemfelhívő úszás hossza 1 km volt. Tomi meghódította az emberek szívét a kisalföldi megyeszékhelyen. Több mint százan szurkoltak neki, miközben kerekesszékes sorstársak jelenlétükkel demonstráltak a Rába-parton. A mozgássérült győri férfi a nyár utolsó napjaiban próbára tette magát a horvátországi Porecsben rendezett úszó fesztiválon is.

Elment az eszük

„Akad már némi tapasztalatom a Balaton átúszásokról. Némi túlzással ha kicsit fúj a szél, hiába gyülekezik 10 ezer ember a tó partján, elhalasztják a próbát. Ez másképp megy Horvátországban. A porecsi úszófesztivál reggelen fekete volt az ég, villámlott a hegyek felett. A tenger átlagosan kétméteres hullámokat vert. Beszéltem olyan úszóval, aki egy évtizede vesz részt a porecsi delfin úszáson, de ilyen erős és magas hullámokkal eddig nem találta szembe magát. Becsületből mentünk a nevezés helyszínére, ahol gőzerővel készülődtek a szervezők. Ha ilyen időjárási körülmények között versenyt akarnak rendezni, akkor elment az eszük – gondoltam magamban. A horvátok azonban nem vicceltek. Viharveszély ide vagy oda, tényleg útnak indították az 1800 fős mezőnyt” – kezdte Tomi.

Erős émelygés

„A tavalyi verseny után megfogadtam: ha újra indulok Porecsben, kísérőhajóval biztosítom magam. A barátaimmal találtunk korrekt árral dolgozó csónakkölcsönzőt. A tulaj ellenben rögtön jelezte: viharjelzés esetén nem mehetnek ki a tengerre. Úszni lehet viharban, de csónakázni nem? – kérdeztem vissza. Egyeztetés után a szervezők belementek, hogy csónak kísérhet az úszás során” – folytatta a győri férfi.

„Percekig tanakodtam, mi legyen, végül az indulás mellett döntöttem. Kísérőként velem tartott Tömböl Vera, akinek az édesapja mentette meg az életemet anno Petz-kórházban. A másik orvos, aki műtött, dr. Vermes Tamás volt. Csobbanás után a hullámok majdnem kilöktek a partra. Bár sok medúza nehezítette a dolgunk, egy óra alatt teljesítettem az 1500 m-es távot. A nyílt tengeren körülbelül 400 métert tettem meg, amikor erős émelygés fogott el. Hiába vettem be két hányás elleni gyógyszert, a kétméteres hullámok úgy hullámvasutaztattak, hogy nem bírta a gyomrom. Hidegrázás fogott el a hűvös vízben, nem akartam kockáztatni, hogy görcsöljön a kezem. Két km-nél szálltam ki a versenyből” – hallottuk Tomitól.

Családi küzdelem

Hogy milyen érzés volt a háborgó tengerben úszni, Szilágyi Attila is tud mesélni, aki tinédzser fiával teljesítette a teljes, 5 km-es távot. „10 órakor vidáman csobbantunk a tengerbe és megkezdtük – akkor még nem tudtuk – életünk legnehezebb harcát. Az, hogy beborult az ég, néha esett az eső és 20 perc után állandósult a fázás, apró kellemetlenség volt a szomjúsághoz képest. Bármit megadtam volna egy pohár ívó vízért. 2000 m után masszív hányinger fogott el. 3000 m-nél a fiam és én is elég rossz passzban voltunk. Szerencsére kemény fiam van, `ha már eljöttünk idáig, végigússzuk´ – mondta. Majd rákapcsolt teljes gőzzel. Végül két és fél óra alatt úsztuk le az 5000 m-t. A tenger megmutatta, hogy nem Balaton. Sokat tanultam ebből” – elevenítette fel Szilágyi Attila.

A jutalom

Tomi Rockynak a tengerből kijutni sem volt egyszerű. Felmászni nem akart a kísérő csónakba, hisz a hullámzás miatt tengerbe borulhatott volna a „legénység”. Egy darabig kötélen húzták, majd egy ismeretlen lány a segítségére sietett. Meglátta Tomit, a vízbe ugrott és segített neki a csónakba kimászni. „A bronzérem mellett ez volt a jutalmam, hogy egy kedves, szép lány segítségével jutottam vissza a motorocsónakba” – búcsúzott mosolyogva Patkás Tamás.

Szolidaritás

„Sajnos naponta tapasztalom, hogy a sérült gyerekeket a szüleik burokban tartják és mesterségesen óvják, távol tartják a külvilágtól. Ez a hozzáállás sem rövid, sem hosszútávon nem kecsegtet eredményekkel. Tomiban az a jó, hogy folyamatosan színessé teszi az életét, mindig talál új kihívásokat. Szolidáris a mozgássérült társakkal, amiben tudja, segíti őket. Többnyire pár jó szóval, mondattal” – közölte Nagy Józsefné Edit, a Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének vezetője.

Forrás: kisalfold.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


hét + = 16

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. május 28. vasárnap, Emil, Csanád napja van.
Az év 21. hete és 148. napja.
Holnap Magdolna napja lesz.

1767. A kalapos király, József hitvesének, Jozéfának halála, kit Mária Terézia akaratára vett feleségül. Iránta nagy hidegséget érzett és Őt szánalomból "szent Jozéfának" nevezett, himlőben meghalt.


1851. Bérmozgalmak a Báziás és Oravica közti vasúti építkezésen.


Szécsi Margit
/ 1928. máj. 28. - 1990.nov.23. /

Papírkorona

"...Én még meglátom a tengert,
tajtékából merítek koronát a fejemre,
úgy lesz, úgy, bólogat a Bak-sör alátétjén
a papírkecske,
úgy lesz, úgy, bólogat a szakállas isten,
és szememet
jótékony tüzével elvakítja - ne lássak,
ne lásson a gyerek a tilalmas közelbe,
ne lásson -
övé csak a Végtelen, de az az övé. "

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy plusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 317

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com