Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Hírek -
30
hallgató

A humor segítségével éli meg mindennapjait a vak fiatalember

- 2017. december 31. 15:46 - 844 megtekintés

A születésétől fogva százszázalékosan látássérült Herbert Attila nem biztos, hogy megműttetné magát azért, hogy esetleg láthasson.

https://www.veol….1514567947

Úgy véli, hogy számára az akkora sokkhatás lenne, mint amikor egy látó ember elveszíti a látását.

Attilával először egy érzékenyítő foglalkozáson találkoztam, ahol középiskolás diákoknak tartott előadást a fogyatékkal élő emberek mindennapjairól. Később egy másik rendezvényen sok humorba ágyazva mesélte azokat a történeteket, amelyeket megélt. Személyisége felkeltette az érdeklődésemet és kíváncsi voltam arra a különleges világra, amelyben él, és melyet sokan elképzelni sem tudunk.

A 34 éves fiatalember nem szívesen használja a vak kifejezést, mert már kisgyerekként azt tapasztalta, hogy az emberek egyenlőségjelet tesznek a vak és a tudatlan szó jelentése közé, ami elszomorítja őt, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett jogászként és jelenleg is jogi tanácsadóként dolgozik.

Az életével elégedett, mert van egy szerető családja, egy csodálatos négyéves kisfia és vannak nagyon jó barátai. Persze nehézségek is akadnak bőven az életében, de Attila nem egy panaszkodós típus.

A mindennapokban általában busszal közlekedik. Ha lakhelyéről vagy Ajkáról indul, akkor a családtagjai kísérik ki, mert kevés a követhető támpont, ami alapján tájékozódhatna. Átszállások eseten a sofőrök segítenek neki. Ha nagyobb távolságokra, például Szegedre utazik, akkor a barátai várják egy előre megbeszélt helyen. Megtudom tőle azt is, hogy jó támpontként szolgálnak a házfalak és a kerítések, amelyeket végig érzékel a botjával és így tudja tartani az egyenes irányt. Ha nincs ilyen segítség, akkor egyensúlyproblémája miatt előbb-utóbb kitér jobbra vagy balra, ami veszélyes lehet.

Az úttesten való átkelésnél a hangjelző lámpák sokat segítenek. Ha nincs lámpa, akkor a gyalogosok mozgása informálja. Ezek hiányában jönnek a problémák, mert akkor az autók mozgásához kell igazodnia. Erre már a vakok általános iskolájában megtanították, ahová tíz évig járt. A csendes kis faluból Pest egyik legzajosabb részére került az akkor még csak hatéves kisfiú. Kemény tíz évet töltött a fővárosban úgy, hogy csak hétvégeken találkozhatott a szüleivel.

Manapság egyik legnagyobb segítőtársa a laptopja, amelyre feltelepítettek egy beszélő programot, ami a szövegként megjelenő információkat képes felolvasni. Hasznos holmi még a német nyelven beszélő kulcstartós óra. Attila csak zsebterminátornak hívja, mert kicsi, gonosz és képes ébreszteni is. Ezenkívül van még tapintható Braille-órája is. A legtöbb kapcsolatát az interneten keresztül tartja fenn, mivel a legközelebbi jó barátok is két-három órányira élnek tőle, míg a legtávolabbi Malajziában van. Vele már személyesen is találkozott. Szívesen társalog külföldiekkel angol nyelven. Van, akivel heti nyolc-tíz oldalas leveleket is vált.

Attila otthon ülő típus, de a társaság miatt szívesen megy étterembe is. Örömmel csatlakozik a Hallássérültek Ajkai Egyesületéhez, vagy a Mozgássérültek Aktív Egyesületének kirándulásaihoz, prog-ramjaihoz. Színházbérlete is van, és nemrég „megnézte” a moziban a legújabb Star Wars filmet. Hatalmas élmény volt a szinkronizált film, mert szerencsére a képzelőerejével sosem volt gondja.

Hobbija még az olvasás, szívesen szobabiciklizik is és vannak kedvenc sorozatai a tévében. Bután hangzana, hogy tévét hallgat, ezért inkább a tévénézési szokásairól mesél. Szereti a Forma-1-et, az eurovíziós válogatókat és a Columbót. Utóbbi esetében a néző látja, amikor elkövetik a gyilkosságokat. Attila viszont a hadnagy kötekedéseiből és a gyilkos által elkövetett hibákból rakja össze a történetet.

– Ha egyvalamit lehetne kiemelni, amire azt mondhatom, hogy én vagyok, a sajátom és egyéni, akkor az a humorom – vélekedik. Általános iskolás korában nagy hatással volt rá Maksa Zoltán és Sas József, később pedig a Dumaszínház tagjai.

Ahogy múltak az évek, úgy jöttek saját sztorijai is, amiket megélt. Mosolyogva meséli, hogy nézték már koldusnak, vagy megkérdezték tőle, hogy nem fél-e egyedül kimenni a sötétbe. Nemrégiben a veszprémi buszpályaudvaron kérte meg egy idős bácsi arra, hogy figyeljen a csomagjaira amíg elmegy a mosdóba. A hozzá és sorstársaihoz való közeledés során véleménye szerint a kommunikáció mindenre a megoldás. – Az emberek nem mernek megszólítani, mert attól félnek, hogy rosszul fejezik ki magukat és ezzel megbántanak. Ha valaki jó szándékkal, de nem a legmegfelelőbb kifejezést használva kérdez valamit, akkor abból nincs sértődés. Azt tudom javasolni, hogy ha kíváncsiak valamire, vagy segíteni szeretnének, akkor nyugodtan szólítsanak meg. Ilyenkor tekintsenek el attól, hogy nem látunk, mert ugyanolyan emberek vagyunk mi is, mint bárki más – tanácsolja végül.

Forrás:veol.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


3 + három =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 3. vasárnap, Kornél, Soma napja van.
Az év 26. hete és 184. napja.
Holnap Ulrik napja lesz.

1807. Szentes János nyugalmazott kapitány a királytól engedélyt kap nyomda alapítására Sárospatakon.


1825. Már 13 év és 3 hónap óta nem tartatott országgyűlés; de Ferenc király elvégre meggyőződött, hogy az abszolutizmussal boldogulni nem lehet, azért július 3-án országgyűlést hirdetett Pozsonyban szeptember 11-ére.


Rab Zsuzsa / 1926. júl.3. - /

Verem

"...Itt Petőfi csak olajnyomat,
Arany erre az utat se tudja,
Itt Dózsa csak szivar,
Ady meg lila bankó,
a világűr egy vicc csak a bortócsában.
De országnyi a padló,
amelyről záróra után
felsöprik a csillagokat,
a Fiastyúkot,
a botló cipők jajdulását,
a morzsolódó gerincek csontporát,
a vállakról leszakadt
karokat.

Ebből a veremből
kijutni:
egymás keze volna kötél.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc szorozva kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com