Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Republic - Jó reggelt kívánok
39
hallgató

A jövőben fejegérrel is lehet sms-t írni

- 2011. szeptember 23. 16:04 - 799 megtekintés

Az ELTE kutatóegyetemi programjának égisze alatt speciális informatikai eszközök és játékok fejlesztésével kívánnak javítani a hagyományos eszközökkel kommunikálni nem tudó fiatalok életminőségén. Közeli cél, hogy webkamera kép alapján a számítógép jelezni tudja használójának lelkiállapotát, de az is, hogy a kurzor szemmozgással történő működtetését kifejlesszék.

Akik nem tudnak megtanulni beszélni, és a mozgásállapotuk miatt a hagyományos jelnyelvet sem tudják elsajátítani AKK-ra (alternatív és augmentatív kommunikáció segítségére) van szükségük. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen megalkotott MouSense egy ilyen fejlesztés. „A fejegér használatakor a monitor fölé helyezett webkamera, követve a fejnek, az arcnak a mozgását a szoftver segítségével aktiválja az egér kurzorát a képernyőn, így biztosítva lehetőséget azon emberek számára, akik hagyományos módon nem tudják használni a számítógép egerét. Bármelyik végtag mozgatása fejegérré alakítható, amely fontos, ha valaki csak a lábát tudja használni” – hangsúlyozta a kutatóprogramhoz 2004-ben csatlakozó Miksztai-Réthey Brigitta, az ELTE Informatikai Kar Média- és Oktatásinformatika Tanszék tanársegédje. Miksztai kutatótársaival karöltve olyan fejlesztőprogramokon dolgozik, amelyekkel a kommunikációsérült fiatalok képesek a számítógép segítségével kifejezni magukat.

A kutatócsoport a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karral és a Segítő Kommunikáció Módszertani Központ (SKMK) súlyosan, halmozottan sérült növendékeivel dolgozik együtt. A Bliss Alapítvány által 1993 óta pályázatok és adományok segítségével működtetett központba az ország különböző területéről érkeznek kommunikációfogyatékos fiatalok állapotfelmérésre és/vagy fejlesztési javaslatokért. Mint Miksztaitól megtudtuk, olyan speciális területről van szó, ahol nem lehet sablonmegoldásokban gondolkodni. A növendékeknél egyenként keresik azt a módot, amivel a leginkább önállóvá tudnak válni, és a legjobban ki tudják fejezni gondolataikat.

De nemcsak kommunikációs célokra használják a fejegeret. „Van egy fiú, aki bár hagyományos módon tudja használni a számítógépet és az egeret, rossz tartásának orvoslására gyógytornásza a fejegeret javasolta. Így kénytelen egyenesen ülni és azon izmait használni, amit egyébként elhanyagol.”

Sokszor egy-egy SKMK növendék által definiált céljaik vannak. Egyéni kérés a MouSense mobiltelefonos operációs rendszereken futó változatának az elkészítése is. „Van egy kislány, aki novemberben tölti a tizennyolcadik életévét és nagy álma egy fejegérrel használható mobiltelefon, hogy sms-t írhasson.” A közeli cél, hogy a megfigyelt egyéni viselkedési jegyeket a webkamera kép alapján felismerve a számítógép jelezni tudja használójának lelkiállapotát, de az is, hogy a kurzor szemmozgással történő működtetését kifejlesszék.

„A fej mozgását nehéz precízen irányítani, ezért a fejegér használatának megtanulása hosszú és fárasztó folyamat. A motiváció fenntartásához a játékos, szórakoztató szoftverek nyújtanak segítséget” – érzékeltette a szituáció összetettségét Miksztai, aki egyrészt informatikai segítséget nyújt az eszközök és szoftverek használatához, másrészt ő adja a visszajelzést a programozóknak a felmerülő nehézségekről. „A probléma az, hogy kevesen vannak azok, akiknek megfelelő a számítógépes ismerete. A gyógypedagógusoknak kell a segítség, hogy megismerjék az eszközöket és magabiztosan használva a programokat egyedül tarthassák meg a foglalkozásokat.” Vannak úgynevezett keretprogramok, amik mindenki számára ismert sablonfeladat típusokat tartalmaznak, úgymint kakukktojás, párosító feadatok. Ezek olyan programok, amelyekben a képeket kicserélve a feladatokat változtatni lehet ez által alakítva az általános kereteket az egyéni igényekhez, hiszen más fajta tartalom motivál munkára egy négy éves gyereket, és egy huszonöt éves fiatalt. A kifejlesztett informatikai eszközöket és játékprogramokat kutatási pénzből finanszírozzák, amelyeket ingyen biztosítanak az érintettek számára.

Több agilis szakember dolgozik a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR-2010-0003) „Európai Léptekkel a Tudásért” kutatóegyetemi program támogatásával működő projektben. Az eddigi évekhez képest több diák, doktorandusz és frissen végzett posztdoktori kutatót sikerült bevonni a kutatásokba, amely hozzájárul az egyetem nemzetközi versenyképességének növeléséhez. Az SKMK-ban gyermekorvos, logopédus, gyógytornász, gyógypedagógus, konduktor figyeli és segít elemezni a fejlesztőfeladatok során fellépő reakciókat. Az egyetemen programozók készítik a szoftvereket, ezen felül több hallgató játékprogramok készítésével kapcsolódik a munkába. Matematikusok elemzik az eredményeket, mesterséges intelligencia kutatók a rásegítő mechanizmusok kutatásával segítik a fejlesztést.

A kutatócsoport hosszú távú célkitűzése, hogy a klasszikus módon kommunikálni nem tudók önálló számítógép használók lehessenek, és minél aktívabban kivehessék részüket a társasági életből. „Reméljük, hogy találunk újabb forrásokat, és a kutatóegyetemi státuszunk nem szűnik meg” – bizakodik Miksztai-Réthey Brigitta. A kutatóegyetemi státuszt 2010 óta szerezhetik meg az arra pályázó intézmények, így az ELTE 2012. május 31-ig biztosan kutatóegyetem marad.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


1 + négy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 29. szerda, Péter, Pál napja van.
Az év 26. hete és 180. napja.
Holnap Pál napja lesz.

1873. Deák Ferenc utolsó parlamenti beszéde az egyház és az állam közti jogviszonyról. Szívbaja mindinkább súlyosbodván, nem volt többé képes a törvényhozás termében felszólalni, később már az üléseket sem látogatta. Halála e beszéd után 2 év 7 hónap múlva következett be.


1964. Megindul a menetrendszerű autóbusz-forgalom Magyarország és Csehszlovákia között.


Arany János: A fülemile

"...Péter és Pál /tudjuk/ nyárban
Összeférnek a naptárban,
Könnyű nekik ott szerényen
megárulni egy gyékényen;
Hanem a mi Péter-Pálunk
Háza körül mást találunk:
Zenebonát, örök patvart,
Majd felfordítják az udvart;
Rossz szomszédság: török átok,
S ők nemigen jó barátok..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy plusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com