Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Fülpiszka - magyar zenei műsor
28
hallgató

A kávézó, ahol a fogyatékossággal élők is VIP-vendégek

- 2017. október 1. 17:54 - 838 megtekintés

A Nem Adom Fel Cafe & Bar volt az első, ahol megváltozott munkaképességűeket foglalkoztattak. Ma már melegkonyhát is visznek.

Kisteherautó parkol le a Szív utcában. Kiszáll belőle a Nem Adom Fel Cafe & Bar üzletvezető-helyettese, Tunyogi Szilvia. Betessékel a pincéből kialakított kávézóba, és kapok egy isteni nemadomfel cappuccinót, amit a Costa baristája, Unyi Bálint kreált kifejezetten ennek a helynek.

A Nem Adom Fel Alapítvány nem azért jött létre, hogy fogyatékossággal élő embereket segítsen, hanem hogy velük együtt olyan üzeneteket fogalmazzon meg, amiket ők hatékonyabban közvetítethetnek a társadalom felé – jelenti ki a kuratórium elnöke, Dely Géza. – Ha ugyanis egy sérült ember azt mondja: nem adom fel – azt mindenki érti. Ha én mondom, akkor hosszan kell magyarázni, hogy mit és miért.

2016 januárjában indult a kávézó. Szilvi a kezdetekre úgy emlékszik, szinte ő volt az egyetlen, aki látott már közelről vendéglátóhelyet. Amikor Géza felkérte a csapat összefogására, kissé megijedt a feladattól. Huszonvalahány ember, aki mind másfajta fogyatékossággal él, és senkinek sem volt vendéglátós előképzettsége. Onnan indultak: nézd, ilyen egy teáskanál, a presszóskanál meg ilyen.

Csöngetnek. Az ajtóban kerekesszékes fiatalember, a kávézó új pincére vár arra, hogy valaki megnyomja a lépcsőlift távirányító gombját. Horváth Roland a fóti gyermekváros utógondozott lakója, onnan jár be dolgozni mindennap. Ő még a szerencsésebbek közé tartozik, mert feláll, és felteszi a székét a vonatra. Mástól hiába várna segítséget, a MÁV-nál két nappal korábban jeleznie kellene, hogy emelőre van szüksége.

– Épp olyan, mint a felújításra váró 3-as metró. Azért nem lesz akadálymentesített, mert úgysem használják a mozgáskorlátozottak. Persze hogy nem, ha nem tudok lemenni a lépcsőn!

Sokáig keresték a hely profilját Dely Gézáék. Szerették volna, ha a fogyatékkal élők is VIP vendégnek érzik magukat náluk. De hamar kiderült, sajnos nem ők jelentik a fizetőképes keresletet. Ahogy az is, csak kávézóként nem lesznek nyereségesek. Ezért idén januártól melegkonyhát alakítottak ki, amihez profi konyhafőnököt találtak: Tóth Mihály a Fortuna étterem vezető séfje volt, és évekig a Pastramiban dolgozott. A konyha megnyitásával már napi ebédmenü készítését és házhoz szállítását vállalják. De azt szeretnék, hogy egy kiváló á la carte étteremként gondoljanak rájuk.

– Csak a legjobbat mondhatom a fogyatékossággal élő kollégákról – jegyzi meg Géza. – Motiváltak, lelkesek és nagyon igyekeznek. De volt olyan is, akit el kellett küldeni, mert súlyos depressziója miatt kórházi kezelésre szorult. Amikor stagnált az állapota, visszavettük. És nem azért, mert nálunk mindenki dolgozhat, hanem, mert ha valaki egyszer a csapat része lesz, felelősséggel tartozunk iránta.

A cikk a BBC goodfoodban megjelent riport rövidített változata.

Forrás:nepszava.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


+ 4 = tizenkettő

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 29. szerda, Péter, Pál napja van.
Az év 26. hete és 180. napja.
Holnap Pál napja lesz.

1873. Deák Ferenc utolsó parlamenti beszéde az egyház és az állam közti jogviszonyról. Szívbaja mindinkább súlyosbodván, nem volt többé képes a törvényhozás termében felszólalni, később már az üléseket sem látogatta. Halála e beszéd után 2 év 7 hónap múlva következett be.


1964. Megindul a menetrendszerű autóbusz-forgalom Magyarország és Csehszlovákia között.


Arany János: A fülemile

"...Péter és Pál /tudjuk/ nyárban
Összeférnek a naptárban,
Könnyű nekik ott szerényen
megárulni egy gyékényen;
Hanem a mi Péter-Pálunk
Háza körül mást találunk:
Zenebonát, örök patvart,
Majd felfordítják az udvart;
Rossz szomszédság: török átok,
S ők nemigen jó barátok..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét szorozva kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com