Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Műsorajánlat -
35
hallgató

A legmenőbb budapesti helyekre járnak az első autista és aspergeres futárok

- 2018. március 22. 10:44 - 854 megtekintés

A legmenőbb budapesti helyekre járnak az első autista és aspergeres futárok.

Egy kis plusz odafigyelés, a hirtelen változások érzékeny kommunikációja és egy kicsit több türelem kell csak ahhoz, hogy működni tudjon az ország első olyan futárszolgálata, ahol megváltozott munkaképességű futárok végzik a csomag- és szórólap-kiszállítást. A Nagy Lépés Futárszolgálat futárjai: az autista Csilla, az autista és Asperger szindrómás Károly és a tíz évvel ezelőtti stroke-jából felépülő Evelin imádják, hogy végre van egy felelősségteljes munkájuk. Szabályosan loholnunk kellett utánuk Budapest legmenőbb helyeire, olyan gyorsasággal és hatékonysággal szállították a célba a hátizsákjukban lapuló szóróanyagokat. Az Abcúg riportja.

Szerdán délelőtt fél tízkor három fiatal futár érkezik munkahelyére, a Budapest 7. kerületében működő Nagy Lépés Futárszolgálat irodájába, hogy aztán hamarosan szórólapokkal, programfüzetekkel megpakolva nyakukba vegyék a várost.

Előtte azonban még van egy kis időnk velük beszélgetni. Evelin, Csilla és Károly először kissé félszegen ülnek le velem szemben a kis irodában álló antik hatású kanapén, de néhány perc múlva már nem kell folyamatosan kérdésekkel bombázni őket, maguktól kezdenek el beszélni a munkájukról és az életükről.

Engem ez a munka mentett meg az unalomtól
mondja Károly.

Végre, felelősségteljes, felnőtt nőnek érzem magam fogalmazza meg Csilla, amikor arról kérdezzük őket, mit jelent az életükben, hogy most futárként dolgoznak.

Mentsvár – munkahely

Nem véletlen, hogy Evelin, Csilla és Károly úgy beszélnek a munkájukról, mint olyasvalamiről, ami megváltoztatta az életüket. Nekik ugyanis egyáltalán nem egyértelmű, hogy tanulmányaik befejezése után simán kilépnek a munkaerőpiacra.

Csilla autista, Károly autista és Asperger-szindrómával él, Evelin pedig egy tíz éve történt stroke miatt küzd egy speciális beszédzavarral: az afáziával és mozgásbeli nehézségekkel, de állapota fejleszthető.

Ha nincsenek olyan munkahelyek, amelyek kifejezetten speciális igényű embereket szeretnének foglalkoztatni, akkor könnyen lehet, hogy úgy telik el az életük, hogy a pénzkeresés vagy az elvégzett munkáért járó megbecsülés kimarad belőle.

Ezen próbál változtatni a Nagy Lépés Futárszolgálat, az egyetlen olyan futárcég Magyarországon, ahol megváltozott munkaképességű futárok dolgoznak.

Az orv-plakátolás koronázatlan királya

A vállalkozást egy fiatal gyógypedagógus, Scholtz Krisztina és a biciklis futárcégek világából érkező Erős Levente indították el fél éves tervezés után, 2017 októberében. Károly volt az első, akivel dolgoztak, mostanra összesen négy futárral működik a futárszolgálat.

Fél éve dolgozom itt, és én vagyok az orv-plakátolás koronázatlan királya mondja büszkén, a kezdeti feszengés után már teljesen lazán a 44 éves Károly, felidézve egy esetet, amikor a portást kicselezve, suttyomban sikerült egy színházi előadást reklámozó plakátot kiraknia egy egyetemi kollégiumban. Ott egyébként nem tilos a plakátolás, csak az épp ügyeletes portás valamiért nem engedte teszi hozzá.

Károlyt, ahogy kollégáit: Csillát és Evelint is, hivatalosan a Nem Adom Fel Alapítvány foglalkoztatja, mint akkreditált munkahely. Ez egyfajta szimbiózis a futárcég és az alapítvány között: Leventééknek több energiája marad a vállalkozás-fejlesztésre, az alapítvány pedig plusz bevételhez jut ebben a felállásban.

A legtöbbet azonban valószínűleg maguk a futárok nyerik, akik úgy érzik, végre valami igazán hasznosat csinálhatnak. Mindhárman láthatóan nagyon lelkesek és örömmel csinálják ezt a munkát, amivel némi pénzt is keresnek. Igaz, nem sokat, ugyanis nem teljes állásban, hanem 4 órás munkaidőben dolgoznak.

De mi benne a speciális?

A Nagy Lépés Futárszolgálat a legtöbb dologban pont úgy működik, mint bármely más futárszolgálat: vannak állandó megrendelők, akiknek a szórólapjait vagy egyéb reklámanyagait kell eljuttatnia az előre leegyeztetett helyekre a futároknak.

Ezen kívül van a csomagküldés szolgáltatás, amikor a futárszolgálatok egy bizonyos határidőn belül vállalják, hogy egy kisebb méretű csomagot feladótól címzettnek, A-ból B-be eljuttatnak. A Nagy Lépés például Budapesten belül és vidékre is vállal kézbesítést 12-24 órán belül. A futárok gyalog vagy tömegközlekedéssel jutnak el a kijelölt helyekre.

Amit aspergeresekkel vagy autistákkal másképp kell csinálni, az főleg a tervezhetőséghez kapcsolódik.

A legtöbbjüknek nagyon fontos, hogy legyen valamiféle állandóság abban, amit csinálnak, így a legjobb, ha nem nagyon változnak a helyek, ahová el kell juttatniuk dolgokat. Vagy ha mégis, akkor az első alkalommal a legjobb, ha én is velük megyek magyarázza Krisztina, aki Károly, Csilla és Evelin mellett is ott volt, amikor először mentek a már bejáratott helyszínekre.

A gyógypedagógus azokra a kommunikációs helyzetekre is előre felkészítette a futárokat, amik adódhatnak például egy-egy szórólap-kihelyezés esetén.

/Ide magamtól nem nagyon jönnék/

Elismétlem még egyszer, hogy szórólapot hoztam, vagy ha kell, meg is mutatom őket és azt is mondom, hogy kinek dolgozom magyarázza Csilla, akit az interjúk után el is kísértünk az aznapra megadott helyekre. Egy kilencedik kerületi étteremben épp egy olyan pincérnő dolgozott, aki még nem ismerte Csillát, és elsőre nem értette meg a lány beszédét.

Csilla azonban a legkisebb feszengés nélkül hajtotta végre pontosan azt a feladatsort, amiről beszélt, lepakolta, és – hogy bizonyítsa: itt járt -, lefotózta a színházi programfüzet-stócot. Ezt mindannyian csinálják, így garantálható a megrendelőnek, hogy a reklámanyagok tényleg kikerültek.

Ezen az egy helyen kívül mindenhol már ismerős arcként fogadták Csillát, bár volt hely, ami zárva volt épp, ezért csak az ajtó elé kerültek a füzetek. Volt olyan is, hogy senki nem szólította meg a fiatal lányt, míg kihelyezte az anyagot.

Ide a nyolcadik kerületbe magamtól nem nagyon jönnék, nézz körül, mennyi itt a romos épület meg a szemét magyarázza nekem Csilla, miközben az Auróra utcán haladunk az egyik hely felé, ami a budapesti belvárosi fiatalok egyik legkedveltebb kulturális-közösségi tere és kocsmája is egyben.

A Nagy Lépés futárainak listáján ezen a szerdai napon több olyan szórakozóhely, kocsma vagy kulturális intézmény neve és címe szerepelt, ami az Abcúg fővárosi olvasóinak kapásból ismerős lehet, a Nagy Lépés futárainak fejében viszont egészen másként élnek.

A teljes cikk az alábbi linken érhető el. https://index.hu/belfold/2018/03/19/abcug_autista_futar/

Forrás:Index/Abcúg

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


4 + hét =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 9:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - Gery
  Pletykák a nagyvilágból, érdekességek, remek zenékkel tűzdelve. A műsor élőben zajlik, így a hallgatók hozzászólását is várják a műsor készítői!
 • 15:00: Délután - benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 17:00: Nekem 80 - zenék a 80-as évekből
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Mentők, tűzoltók - a T-Rádió műsora
 • 21:00: Ráhel Klub - Madarasi Mónika műsora
 • 22:00: - Molnár Szabolcs magyar zenei műsora vendégekkel
  Kizárólag magyar zenéről és magyar előadókról szóló két órás műsor. Egy műsoron belül a friss hazai újdonságok, és megszólalnak az előadók is. A Halgass Hazait című műsor hétről hétre ismert és kevésbé ismert magyar előadókat mutat be jó hangvételű, kötetlen beszélgetések formájában.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 7. csütörtök, Apollónia napja van.
Az év 27. hete és 188. napja.
Holnap Ellák napja lesz.

1357. Ragusa aláveti magát a magyar koronának. Ragusa városa követei szerződésre lépnek N. Lajossal, mely szerint a város a magyar korona oltalma alatt áll, s ezért évenként 500 aranyat fizet; de a király magyar helyőrséget és ispánt nem fog adni a városnak.


1607. A király (a bécsi béke sérelmével, mert annak rendelkezése szerint nádort kellene választani) kinevezi Forgách Ferenc esztergomi érseket magyarországi királyi helytartóvá. (1608-ig viseli tisztségét.)


Radnóti Miklós: Július

Düh csikarja fenn a felhőt,
fintorog.
Nedves hajjal futkároznak
mezétlábas záporok.
Elfáradnak, földbe búnak,
este lett.
Tisztatestű hőség ül a
fényesarcú fák felett.

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc plusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com