Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Szécsi Pál - Kósza szél
33
hallgató

Milyen lesz az európai fogyatékosügy jövője?

- 2022. április 11. 10:55 - 512 megtekintés

Az európai fogyatékosügy jövőbeni irányáról, az elkövetkező tíz év terveiről szólt a március 31-én tartott Európa konferencia. Az ÉFOÉSZ által szervezett esemény résztvevői a várható fejlesztések mellett a szavazati jog visszaszerzéséről, az önálló életvitelre való felkészítésről és az önérvényesítő csoportok fontosságáról is hallhattak előadásokat.

Előző év márciusában az Európai Bizottság elfogadta a fogyatékossággal élő személyek jogainak 2021–2030 közötti stratégiáját. Ez az EU fő eszköze arra, hogy végrehajtsa az ENSZ-egyezményben foglalt követelményeket és biztosítsa, hogy a tagállamok mindig szem előtt tartják azt. A Budapesten tartott Európa konferencián az eddigi eredmények összegzéséről és a hazai fogyatékosügy elkövetkező tíz évének irányáról, célkitűzéseiről beszélgettek.

Az előadássorozatot Lengyel Zoltán Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkárság stratégiai és tervezési főosztályának főosztályvezetője nyitotta meg. Beszédében a 2021 és 2027 közötti fejlesztési időszak céljait vázolta fel, külön kiemelve a fogyatékosságügy területét érintő változásokat. „A szociális fejlesztések fókuszában a hátrányokkal küzdő emberek, a fogyatékossággal élő személyek, az idősek és a család nélkül nevelkedett gyermekek állnak” – mondta, majd később kiemelte annak fontosságát, hogy „fejlesszük a megváltozott munkaképességű és fogyatékos személyek munkaerőpiaci lehetőségeit integráló programokkal. Például foglalkozási rehabilitációs szolgáltatási hálózat kialakításával, ezzel is elősegítve az önrendelkező életvitel lehetőségét.”

Minderre az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz (EFOP Plusz) keretében kerülhet sor, melynek célja a szociális felzárkózás Magyarországon.

A fogyatékossággal élő emberek európai helyzetéről Kósa Ádám, az Európai Parlament Foglalkoztatási és Szociális Bizottságának tagja számolt be. Kósa Ádám az első magyar siket képviselő, aki a 2010-2020 közötti európai fogyatékosságügyi stratégiáról szóló jelentés előadójaként már több fontos problémára is felhívta az európai döntéshozók figyelmét. Beszédében bemutatta az Európai Bizottság által 2021-ben kiadott, a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló stratégiát.

Kósa Ádám előadása az Európa konferencián

Ez a terv azt foglalja össze, hogy az Európai Bizottság hogyan fogja megvédeni a fogyatékossággal élő személyek jogait a következő 10 évben. A stratégia többek közt az akadálymentesség, a szavazati jog, a munkához való hozzáférés vagy éppen a független élet területeire koncentrál. A teljes tervezet könnyen érthető verzióját ezen a linken keresztül lehet elérni. Kósa Ádám továbbá felhívta a figyelmet arra is, hogy „kellenek a testületek, ahol a vitás kérdéseket meg lehet beszélni. Ugyanakkor ez nem lehet célja, csak eszköze a döntési mechanizmusnak. Hiszen egy felmerülő kérdést csak cselekedettel lehet megoldani, ahhoz pedig az ember kell.”

Az Inclusion Europe tervei

Az Inclusion Europe elnöke, Milan Šveřepa is részt vett az eseményen. Előadásának egyik fő témája az európai érdekérvényesítés volt. A 39 tagországot magába foglaló nemzetközi szervezet az értelmi fogyatékossággal élő személyek és családjaik érdekeit képviseli. „Egy olyan platformot biztosítunk, ahol önérvényesítők, segítők és az érintett családok közvetlenül tudnak beszélni a problémáikról és javaslatokkal szolgálni. A legfontosabb, hogy a hangjukat felerősítsük és eljuttassuk a döntéshozókhoz” – foglalta össze a szervezet lényegét. Milan Šveřepa a jövőre vonatkozó tervek közt a választójog visszaszerzését hangsúlyozta ki, továbbá emlékeztetett arra, hogy az európai országok felében máig nincsen szavazati joga az értelmi sérült embereknek. „Gondoljunk bele, mi történne, ha minden embernek az értelmi fogyatékossággal élő személyekhez hasonlóan egy tesztet kéne elvégeznie, ahhoz, hogy szavazhasson?”– idézte Harry Roche önérvényesítőt, aki az Európai Parlamentben szegezte ezt a kérdést a résztvevőkhöz. A másik legfontosabb feladatként az értelmi fogyatékossággal élő embereket sújtó szegregáció felszámolását nevezte meg.

„Rengeteg jó példa és gyakorlat van már most is arra, hogyan lehet segíteni és a közöség részévé tenni nagy létszámú intézményekből kiköltöző személyeket. A tapasztalat tehát megvan, a folyamat előremozdításához már csak a helyes politikai döntésre van szükség.”

Gyene Piroska a helyes támogatásra hívta fel a figyelmet. „Fontos, hogy segítsük, támogassuk az értelmi fogyatékossággal élőket és mindeközben hagyjuk őket önállóan, legjobb belátásuk szerint dönteni.” Beszédében elhangzott az is, hogy a 2018-ban elindított Önálló Életviteli Centrumok (ÖÉC-k) a fenti logikát követve olyan hasznos tudást biztosítanak a szolgáltatásokat igénybe vevő személyeknek, mely elengedhetetlen az önálló életvitelhez. A tanácsadás, a szakmai programok, a könnyen érthető applikációval és az eszközhasználattal kapcsolatos képzések éppen a támogatott döntéshozatali mechanizmusokat, az információhoz való hozzáférést erősítik. Hosszútávon pedig mindez az értelmi fogyatékossággal élő emberek hangját erősíti fel a társadalomban. Ennek kapcsán az önérvényesítés fontosságára is felhívta a figyelmet és szorgalmazta további önérvényesítő csoportok létrejöttét.

Európa konferencia

Európa konferencia

Bercse László, az ÉFOÉSZ társelnöke az önérvényesítésről megkezdett gondolatmenetet folytatta. Előadásában rámutatott arra, hogy az önérvényesítésnek számos módja létezik. Mint említette mindenki maga dönti el, hogy mit akar elérni és mit akar tenni ezért. Az értelmi sérült emberek csatlakozhatnak már meglévő önérvényesítő csoporthoz vagy alakíthatnak saját csoportot. Dolgozhatnak érdekvédő szervezetekben vagy tarthatnak képzéseket egymásnak és másoknak. Mindez azonban nem elég. A döntéshozóknak ugyanis kulcsszerepe van abban, hogy segítsék az önérvényesítést. „Azt akarjuk, hogy a politikusok vonjanak be minket a minket érintő témákban – hangsúlyozta beszédében –, hiszen pont erről szól a »Semmit rólunk, nélkülünk!« elv is. Hogy ne hozzanak döntéseket rólunk, a mi véleményünk és beleegyezésünk nélkül.”

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


kettő + 5 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. április 2. vasárnap, Áron napja van.
Az év 13. hete és 92. napja.
Holnap Buda, Richárd napja lesz.

1819. Gróf Festetich György halála Keszthelyen. Kazinczynak reá vonatkozó szavai a valót fejezik ki: "Azért örült a nagybirtok nagy hasznának, hogy sokból sokat adhasson a hazának."


1945. Megválasztják az Ideiglenes Nemzetgyűlés budapesti tagjait.


Csukás István / 1936. ápr. 2. -

Gyerekarcom visszanéz rám

Gyerekarcom visszanéz rám a tükörből,
nem tudok mit kezdeni vele, de azért
próbálkozom: rávigyorgok, kacsintok, semmi,
mintha jég mögül nézne rám, elég hűvösen,
ahogy grimaszolok és idétlenkedek egyre
fáradtabban, elszálló hittel, öregedő bohóc,
hogy kicsaljak legalább egy irgalmas mosolyt,
egy rezzenést, egy rebbenést, valami kis fényt,
onnan, honnan, kitől, kinek, lehunyom
a szemem, lassan felnyitom: eltűnt, s eltüntem
én is, csak a tükör, csak a tükör.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc mínusz hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com