Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Teremtés koronái - Csak arról ami a férfiakat érdekli
33
hallgató

A MEOSZ és a SINOSZ a kormány elé terjesztette a gyógyászati segédeszközök áfájának egységesen 5%-ra csökkentését célzó javaslatát

- 2018. június 28. 4:42 - 616 megtekintés

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) közösen a kormány elé terjesztette a támogatott gyógyászati segédeszközök áfájának csökkentésére vonatkozó javaslatát. A MEOSZ és partnerszervezetei a jelenleg már zajló 2019. évi költségvetési tárgyalásokra tekintettel azt kérik: a kormány támogassa, hogy 2019-től valamennyi támogatott gyógyászati segédeszköz áfája 5 %-ra csökkenjen. Javasolják továbbá, hogy az áfacsökkentéssel fennmaradt összeget továbbra is a segédeszköz támogatásban használják fel; a pénzt az állam fordítsa olyan korszerű, támogatott segédeszközökre, amelyek jelentősen megkönnyítenék a fogyatékos emberek önálló életvitelét.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével elkészítette a támogatott gyógyászati segédeszközök áfájának 5 %-ra történő csökkentését célzó javaslatát, melyet támogatóként az Orvostechnikai Szövetség, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség, a Nemzeti Betegfórum valamint a Hallókészülék Gyártói Képviseletek és Forgalmazók Országos Szövetsége is jegyzett. A MEOSZ a javaslatot egyebek mellett megküldte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Kásler Miklós emberi erőforrás miniszternek, Varga Mihály pénzügyminiszternek, Korózs Lajosnak, az Országgyűlés népjóléti bizottsága elnökének, Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkárnak.

Magyarországon több mint egymillió ember szorul – időszakosan vagy állandóan – gyógyászati segédeszközre a mindennapi élete során, nagyrészük egyszerre többfélét is kénytelen használni. Az érintettek többsége alacsony jövedelmű nyugdíjas vagy valamilyen fogyatékossággal élő személy, így a segédeszközöket terhelő 27 százalékos áfa is jelentős kiadást jelent számukra. A MEOSZ és a partnerszervezetek azt szeretnék elérni, hogy a gyógyszerekhez hasonlóan a támogatott gyógyászati segédeszközök áfája is 5 % legyen.

A MEOSZ és a SINOSZ korábban már kezdeményezte a támogatott gyógyászati segédeszközök áfájának egységesen 5 %-ra történő csökkentését. Ezt követően 2018. január 25-én a MEOSZ központjában egyeztető megbeszélést tartottak, melyen a Miniszterelnöki Kabinetiroda, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, az orvos szakma és a fogyatékossággal élők érdekképviseleti szervezeteinek képviselői mellett a meghatározó gyógyászati segédeszköz érdekképviseletek tisztségviselői is részt vettek. Az egyeztetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a támogatott gyógyászati segédeszközök áfájának egységesen 5%-ra csökkentése hasznos és támogatandó javaslat. A Kormányzat képviselőinek kérésére a Forgalmazók az Egészségért Szövetség és az Orvostechnikai Szövetség kidolgozta szakmai anyagát a támogatott gyógyászati segédeszközök áfacsökkentéséről és annak gazdasági hatásairól, melyet megküldtek a korábbi kormányzati ciklus szakmapolitikai képviselői részére, utóbb pedig Kásler Miklós új emberi erőforrás miniszter részére, valamint az egészségpolitika illetékes vezetői részére is, kérve a javaslat támogatását és a Pénzügyminisztériummal a tárgyban szükséges tárgyalások lefolytatását.

A MEOSZ és a SINOSZ most benyújtott javaslatában úgy véli: a Kormánynak az elmúlt években a gazdasági növekedés érdekében megtett lépései mára lehetővé teszik a jól teljesítő magyar gazdaságban a támogatott gyógyászati segédeszközök áfájának általunk javasolt csökkentését, hozzájárulva ezzel a betegek és fogyatékossággal élő személyek terheinek enyhítéséhez, jobb életminőségük eléréséhez. A hazai gyógyászati segédeszköz támogatási rendszer korrekciójára a javaslat szerint több tekintetben is szükség van. Sajnálatos módon az elmúlt évtizedben nem sikerült megteremteni a gyógyászati segédeszköz rendszerben a tényleges, egyéni szükségleteknek megfelelő támogatást összehangolva a költségvetés tervezésével. Ennek következményeként a gyógyászati segédeszköz területre a tényleges ráfordítás és a költségvetési előirányzat különbözete évről évre kiegészítésre szorult. Ugyanakkor – az elmúlt évtized tapasztalatait tekintve – tényként kezelendő, hogy a gyógyászati segédeszköz rendszer átalakításának egyes elemei többletforrásokat igényelnek.

Az „Egészséges Magyarország 2014-2020” Egészségügyi Ágazati Stratégia célként fogalmazza meg az egészségben eltöltött évek növelését, a lakosság várható élettartamának emelését, az egészségtudatos magatartás javítását, a területi esélyegyenlőtlenségek csökkentését, a megváltozott munkaképeségűek munkapiaci integrációját, melyhez a gyógyászati segédeszköz támogatási rend korrekciója elengedhetetlen. A MEOSZ és a SINOSZ úgy véli, hogy javaslatuk hozzájárul ezen stratégiai célok megvalósításához.

A MEOSZ és a SINOSZ által javasolt intézkedés várhatóan 2 milliárd forinttal csökkentené az idősek, a betegek és a fogyatékossággal élő személyek munkapiaci kiadásait, mivel ennyivel kevesebb általános forgalmi adót fizetnének a támogatott gyógyászati segédeszközre szorulók. Ez a 2 milliárd forint ugyan csökkentené a költségvetés bevételeit, ugyanakkor csökkenne 10 milliárd forinttal a költségvetés által fizetendő gyógyászati segédeszköz támogatás összege. Rendkívül fontos az is, hogy az áfa-csökkentéssel fennmaradt összeget továbbra is a segédeszköz támogatásban használják fel; azt a gyógyászati segédeszköz ellátás korszerűsítésére, fejlesztésére fordítsák, mint például új eszközök támogatási rendszerébe történő felvételére, szolgáltatások és termékminőség javítására.

A MEOSZ és partnerszervezetei arra kérik az ügyben érintetteket, hogy a javaslatukban kifejtettek alapján támogassák, hogy a 2019. évi költségvetésben megvalósuljon a támogatott gyógyászati segédeszközök áfájának egységesen 5%-ra történő csökkentése. Mivel a kormány részéről korábban már volt példa arra, hogy egyes gyógyászati segédeszközök áfáját 5 százalékra csökkentette, így a MEOSZ és a partnerszervezetek bíznak egy hasonló pozitív hozzáállásban a 2019. évi költségvetés tervezése során.

Forrás: MEOSZ

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


négy + 5 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 1. péntek, Tihamér, Annamária napja van.
Ma van a(z) A Magyar egészségügy napja, építészek napja.
Az év 26. hete és 182. napja.
Holnap Ottó napja lesz.

1697. Zemplén megyei zendülés. A sárospataki kapitány, ki az újhelyi vásárra menő néptől vámot zsarolt, július 1-én 17 közlegénnyel együtt agyonveretett. A következő éjjel a nép Tokaj és Patak várakat elfoglalta.


1836. A "Törvényhatósági Tudósítások" keletkezése. Kossuth Lajos megindította írott és írva sokszorosított tudósításait a megyei közgyűlések tárgyalásairól.


1969. Budapesten megkezdődik a villamosok és az autóbuszok kalauz nélküli járatása.


Gulyás Pál: A méhekhez

Süt a szép Nap, szép virágot
nyit a boldog július,
most születnek a villámok,
ott, ahol az ég borús.
Kicsi méhek, ti a füvek
halkan zörgő fiai,
legyetek a nyárhoz hűek,
ajtajához hajlani!..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt mínusz négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com