Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva m*sora
50
hallgató

A MEOSZ megküldi a fogyatékos emberek törvény előtti egyenlőségére vonatkozó javaslatait Magyarország Kormányának

- 2020. december 7. 20:09 - 894 megtekintés

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elkötelezett a fogyatékos emberek egyenlő esélyű hozzáférésének megteremtéséért.

Következetesen fellépnek a gondnokság intézményének felülvizsgálatáért, továbbá azért, hogy az aláírásra testi és érzékszervi fogyatékosságuk miatt nem képes emberek esetében ne lehessen a cselekvőképesség és joggyakorlás korlátozásának indoka, hogy az érintett személy fizikailag nem képes az akaratát kifejező aláírásra. Minden lehetséges fórumon szót emelnek az önrendelkező élet és a törvény előtti egyenlőség, illetve az annak előfeltételét képező teljes körű akadálymentesség érdekében.

A szövetség nemzetközi partnerségben valósítja meg a „Hálózat a fogyatékos emberek törvény előtti egyenlőségéért Albániában, Csehországban, Magyarországon és Lengyelországban” című projektjét, melynek keretében 2020. október 27-én online szakmai műhelyt szervezett „Kié a döntés?” – A fogyatékos emberek törvény előtti egyenlőségéért címmel. A projekt keretében végzett jogi kutatás ismertetését követően a szekcióbeszélgetéseken – melyeken a magyar érdekvédelmi szervezetek képviselői mellett a Társaság a Szabadságjogokért, a  Kézenfogva Alapítvány emberjogi szakértői, a fogyatékossággal élő személyek szervezetei, a Szociális és Gyermekvédelmi Hivatal, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, az Egyenlő Bánásmód Hatóság munkatársai, kúriai bírák, az ELTE és a Semmelweis Egyetem szakemberei, illetve a fogyatékos emberek rehabilitációjával foglalkozó szakemberek vettek részt – a támogatott döntéshozatalról, a cselekvőképesség visszaállításáról szóló bírói gyakorlatról és az aláírásra képtelen emberek jognyilatkozatának kérdéseiről esett szó. A projekt eddigi eredményei és a  workshopon elhangzottak alapján Nyilatkozatot fogalmaztunk meg a döntéshozók felé.  A Nyilatkozatban foglaltakkal a szekcióbeszélgetések  mintegy 30 szakértő résztvevőjének többsége egyetértett.A nyilatkozat alapján a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége a törvény előtti egyenlőség, az egyenlő bánásmód és az önálló életvitel hazai előmozdítása és az ENSZ Fogyatékossággal élő emberek jogairól szóló Egyezményében (CRPD) foglaltaknak való megfelelés érdekében azt javasolja Magyarország Kormányának, hogy a fogyatékossággal élő személyek cselekvőképességének korlátozása helyébe a lehető legrövidebb időn belül a támogatott döntéshozatal lépjen. Mindez széles körű – a, szakemberek és az érintett szülők – konszenzuson alapuljon, hogy a támogatott döntéshozatal rendszere át tudja venni az érintettek érdekeinek képviseletét. A támogatott döntéshozatal gyakorlati alkalmazása és módszerei kevésbé ismerek Magyarországon, ezért annak alaposabb megismerése érdekében akkreditált szakképzésekre van szükség a döntéshozók, a jogalkalmazó hatósági alkalmazottak, az igazságszolgáltatás, az egészségügyi és szociális intézmények munkatársai, de különösen a gondnokok és a támogatók számára.  Tekintve, hogy a  különböző fogyatékosságok és egészségi állapotok ismerete nem csak orvosi szakkérdés, ezért a döntéshozóknak is komplex fogyatékosságügyi ismeretekkel kell rendelkezniük. Másrészt erősíteni kell a fogyatékossággal élő emberek jogtudatosságát és érdekérvényesítési képességét, különösen a támogatott döntéshozatal tekintetében.

Javasolták, hogy a választójog  a beszámítási képesség vizsgálata nélkül mindenkit illessen meg. Felül kell vizsgálni az  önálló életvitelt támogató szolgáltatásokat azok  jelentős kiterjesztése  és kapacitásbővítése mellett. Az oktatás, egészségügy, szociális ellátások, közigazgatás, kultúra, közlekedés akadálymentesítéséhez jelentős támogatásra van szükség, az Európai Uniós és hazai forrásokból megvalósuló fejlesztések akadálymentességének szigorú ellenőrzése pedig már a tervezéstől kezdődjön el.  Módosítani kell az aláírásra képtelen személyek vonatkozásában a magánjogi és a közjegyzői szabályozást, ki kell dolgozni a támogatott döntéshozatal gyakorlati alkalmazását. Az egyéni helyzetekben biztosítani kell az észszerű alkalmazkodást  a hátrányos megkülönböztetés elkerülése érdekében.

A Nyilatkozatot bárki aláírhatja 2020. december 31-ig, aki az abban foglaltakkal egyetért.

A dokumentum a MEOSZ honlapján a bal oldali főmenüben a „Visegrádi Alap“ menüpont „Nyilatkozat“ almenüjének megnyitásával az alábbi linken http://www.meosz.hu/visegradi/nyilatkozat érhető el. A nyilatkozat digitális aláírásához egy létező e-mail cím megadására van szükség, amit a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően bizalmasan kezelnek.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. június 17. hétfő, Laura, Alida napja van.
Az év 25. hete és 169. napja.
Holnap Arnold, Levente napja lesz.

1647. A törvények sanctiója. Az országgyűlés 1646. augusztus 24-től kezdve 155 törvénycikket alkotott, melyeket a király június 17-én erősített meg. Ezek közé fölvétetett az 1645. linczi békekötés egész terjedelmében és ahhoz képest a protestánsok szabad vallásgyakorlatának biztosítására sok intézkedés történt.


1962. Az Elnöki Tanács 1962:13. számú törvényerejű rendelete a tankötelezettségről.


Szemere Miklós
/ 1802. jún.17. - 1881. aug.20./

Én nem lesem...

Én nem lesem a csillagok forgását,
Én nem fürkészem a világ folyását,
Avagy titkát az öreg föld gyomrának,
Mi gondja rá az élet víg fiának!

Egy örömöm van: a rózsa levele,
A tült pohár, a lány fejlő kebele;
Egy bánatom: a rózsa lehullása,
Üres pohár s a lányka hervadása.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kettő plusz kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com