Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Hírek -
24
hallgató

Nem csak a bulizásban segítik a kerekesszékeseket

- 2017. október 13. 11:45 - 838 megtekintés

Mozgássérültként közlekedni még kísérővel is alapos tervezést igényel. A zoom.hu kipróbálta, a sors közbeszólt.

Egészséges emberként nehéz belegondolni abba, hogy vannak, akiknek a küszöb átlépése is megoldhatatlan feladat, pedig szívesen járnának-kelnének a lakóhelyükön.

Ennek fényében különösen elkeserítő, hogy az ország közel 800 ezer lakótelepi lakásának töredéke akadálymentesített. Korcz Józsefné Marika Budapesten, a XI. kerületben él, egy kilencedik emeleti lakásban, rámpa persze sehol. Két éve stroke-ot kapott, nehezen mozdítja a lábát és a kezét. Egyedül él, még a házat sem kéne elhagynia a bevásárlásokhoz, a földszinten van egy kisbolt, de itt jön a képbe a küszöb: nem mer elindulni, attól fél, hogy elesik benne. Egyébként kerekesszékkel közlekedik, de néhány métert a saját lábán is meg tud tenni, a szék épp befér a liftbe, a ház bejáratánál lévő lépcsőkön le tud menni, ha van segítsége. De általában nincsen.

A Mozduljunk ki! Egyesület többek között azzal a céllal jött létre, hogy segítse azokat a fiatal mozgássérülteket, akiknek régi vágya, hogy önállóan, szülői támogatás nélkül vegyenek részt koncerteken és fesztiválozhassanak – ahogy általában minden fiatal -, de állapotuk miatt ez szakmai segítség nélkül nem megoldható.

A projekt ötletgazdái és szakmai vezetői, Zsolnay Dóra és Teofilaktu Alexandra 2006-ban konduktorként végeztek a világhírű Pető Intézetben. Évekig érlelődött bennük a kérdés, hogy miként tudnák segíteni mozgássérült kortárasaikat a kikapcsolódásban.

​A duó 2016-ban Csángó Dániellel egészült ki. A fiatalember 20 évesen kerekesszékbe került egy autóbaleset miatt. Hosszas küzdelem után sikerült elfogadnia az állapotát és újra teljes életet élnie. A saját tapasztalataiból merítve képviseli a fogyatékos emberek ügyét és segíti sorstársait. Az egyesület tavaly hivatalos formában is bemutatkozott a Sziget Fesztiválon. Néhány napja pedig ott voltak a Rehab Critical Masson, ahová már nem csak fiatalokat kísértek el, hanem többek közt Marikát is.

A dolog egyszerű: aki szeretne kerekesszékkel kimozdulni, az keresse fel az egyesület honlapját és jelentkezzen! A szervezet konduktorokból és konduktor hallgatókból álló csapata mindenben segít, legyen az evés-ivás, mosdóhasználat, kerekesszékkel történő helyváltoztatás, a székből ki- és beszállás, pénzhasználat, kommunikációs nehézségek leküzdése, tájékozódás a helyszínen.

Így találtam magam a XI. kerületi panelház előtt, ahol Pesthy Rebecca konduktor hallgatóval együtt csóváltuk a fejünket: nem hogy rámpa nincsen, de a lépcsőfokok is magasak. Rebecca egyébként pont egy szórakozóhelyen találkozott Csángó Dánielékkel, s lett később önkéntes. Azt mondja, nagyon fontos lenne az emberek érzékenyítése, hogy tegyünk valamit a közöny ellen.

Szóba jön egy kerekesszékes férfi, akivel a múltkor találkoztam, épp a közelben: ő arról panaszkodott, az akadálymentesítésnek hála nem tud ott felszállni a villamosra, ahol lakik, ezért néhány megállót odébb kell mennie, mert ott ismer egy helyet, ahol úgy adja ki a szegély, hogy fel tud szállni segítség nélkül is. Mert egyébiránt ha segítséget kér, általában elfordulnak tőle az emberek, mert azt hiszik, kéreget.

Mozgássérültként közlekedni még kísérővel is alapos tervezést igényel, pláne, ha pontosan, időre szeretnénk valahová eljutni, mert többek közt tudni kell, hogy mikor és hol érkezik alacsony padlójú jármű. Nekünk most szerencsénk van, úgy 400 méter séta, várakozás egy akadálymentesített járműre, átszállásnál megint rostokolás, végül minimális séta vár ránk.

A BKK ugyan a honlapján és a megállókban is kiírja, hogy mely buszok alacsony padlósak, de ez csak hozzávetőleges. Nem árt telefonálni, bár ez sem mindig megoldás: a központ munkatársai nem mindig értenek egyet a menetrendet illetően. Az idő könnyen megszalad, bárhová indul is a mozgássérült ember, nagyon sokat rá kell számolni, hogy ne csússzon ki belőle. És ne feledjük el, ez a jóllakott Budapest, vidéken simán előfordul, hogy nemcsak alacsony padlós, de semmilyen busz nincsen.

Marika a barátnőjével, Andreával vár bennünket. A Facebookon ismerkedtek meg, egy stroke-os csoportban. Először találkozunk személyesen, öröm látni, hogy az első pillanattól baráti és bizalmas a viszony Marika és Rebecca között, bár másként ez nem is menne.

A kerekesszék a lakással szemközti tárolóban van, ami egyrészt szerencse, mert nem foglal helyet a kevés négyzetméterből, de gond is egyben, mivel csak egy segítő tudja elővarázsolni a száradó ruhák és gördeszkák közül.

Mindenki elmegy a mosdóba, mert ezt is bele kell tervezni a programba: a kerekesszékes nem tud csak úgy elszaladni a vécére, ha szükségét érzi. Ezért sokan inkább nem isznak, nem esznek napközben.

Ha nem működik a lift, aki a kilencedik emeleten lakik és mozgássérült, nem megy sehová. Most működik, a szűk folyosón azonban alig fér el a szék és a segítő manőverezés közben. A lépcsők előtt ki kell szállni a székből. Van korlát, van segítő, a boltba érkezők kicsit türelmetlenül toporognak, de nem mernek szólni.

Miközben jövünk le a kilencedikről, kiderül, hogy van jogosítványom, Marikának meg autója. Meg is szavazzuk, hogy azzal megyünk, így rengeteg időt és nehézséget spórolunk meg. Nagyon pontosan kell a járdához manőverezni, hogy a székből viszonylag egyszerű legyen az ülésbe huppanni, a széket sokadik nekifutásra sikerül a csomagtartóba szuszakolni, de megvagyunk. A kocsi egyébként kihasználatlanság és banki tartozás miatt eladó.

Megint szerencsénk van, sikerül a Rehab Critical Mass gyülekezőjéhez közel parkolóhelyet találni. Még másfél órát kell várni a kezdésig. Beszélgetünk. Arról, milyen érzés, hogy az egyik pillanatban az ember még jól keres, pörög az élete ezerrel, intézi a dolgait, a másik percben meg nem tud fölállni, hogy kinyissa az ajtót, mert éppen stroke-ot kapott. Azóta meg a teljes kiszolgáltatottság és a segély. Marikának van egy gyönyörű lánya, mutat róla fényképet, nemrég ment férjhez, ha tud, jön, de neki is kevés az ideje.

Mind többen vagyunk a téren, megoldandó dolog, ok a szomorúságra ezer van (csak néhány példa: akadálymentesítés, integráció, rehabilitáció, munkalehetőségek, ápolási díj), mégis önfeledten vidám a hangulat.

Közel egy óra alatt átvonul a menet a Clark Ádám térről a Szent István térre, a színpadon műsor, egy kis csevej az időközben összegyűlt barátokkal, egy lángos, aztán meg is vagyunk. Már csak vissza kell menni, ugyanúgy.

Forrás: zoom.hu

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


egy * 3 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 27. hétfő, László napja van.
Ma van a(z) Cukorbetegek világnapja, Szt. László napja, Határörség napja.
Az év 26. hete és 178. napja.
Holnap Levente, Irén napja lesz.

1638. Désen I. Rákóczi György elnökletével több napos vallási vita kezdődik. Az 1579-es hitvallás szerint határozza meg az unitárius hittételeket.


1697. A sátoraljaújhelyi (Zemplén megye) vásáron kuruc szegénylegények megtámadják a sokadalmat vámoló császári katonaságot.


Petőfi Sándor: Arany Lacinak

Laci te,
hallod-e?
Jer ide,
jer, ha mondom,
rontom-bontom,
ülj meg itten az ölemben,
de ne moccanj, mert különben
meg talállak csípni,
így ni!
Ugye fáj?
Hát ne kiabálj.
Szájadat betedd,
s nyisd ki füledet,
nyisd ki ezt a kis kaput;
majd meglátod, hogy mi fut
rajta át fejedbe...
Egy kis tarka lepke.
Tarka lepke, kis mese,
szállj be Laci fejibe..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három mínusz egy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com