Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Demjén Ferenc - Hiányzol
57
hallgató

A mozgássérült Kata álma, hogy otthonba költözzön

- 2018. április 4. 13:38 - 1157 megtekintés

A mozgássérült Kata álma, hogy otthonba költözzön, milliók hiányoznak

Saját magának indított gyűjtést egy súlyosan mozgássérült lány, hogy bekerülhessen olyan otthonba, ahol gondoskodni tudnak róla. A hasonló otthonokat fenntartó szervezeteknek is állami segítség nélkül kell boldogulniuk.

Üveges Katalin születése óta mozgássérült, világrajövetele pillanatában történt vele visszafordíthatatlan tragédia. Édesanyja túlérzékeny volt a születés közben beadott injekcióra, sokkos állapotba került, ezért a baba nem kapott elég oxigént.

Ez helyrehozhatatlan károkat okozott a mozgásközpontjában. Azóta eltelt 35 év, Kata mozgáskorlátozott, gondja van a hangképzéssel, beszédét nehezen érteni. A lány mindezek ellenére egy különleges fejlesztési program segítségével a budapesti Pető Intézetben elvégezte az általános iskolát, majd otthon, Ajkán érettségizett. Ezután informatikus-közgazdász oklevelet szerzett a Gábor Dénes Főiskolán. Nem elégedett meg ennyivel, felsőfokú ifjúságsegítő képesítést is szerzett Pető András Főiskolán. Jelenleg távmunkában dolgozik otthonról és a középfokú angol nyelvvizsgájára készül.

Kata most az álmát és egyetlen esélyét próbálja megvalósítani.

Olyan otthont keres magának, ahol gondoskodni tudnak róla, sokat betegeskedő édesanyja ugyanis egyre nehezebben boldogul. A lányra a nap 24 órájában felügyelni kell, ezt anyja már alig tudja teljesíteni.

Nem adják fel

A Nem Adom Fel Alapítvány olyan különleges otthont épít a fővárosban, ahol a Katához hasonló emberekről tudnak gondoskodni. Ehhez azonban lánynak minimum 3,8 millió forintra van szüksége, ennyivel lehet bekerülni.

Kata ennek érdekében gyűjtést indított saját maga számára. Először a Facebookon, Édes otthonom címmel, majd ismerősén keresztül egy amerikai weboldalon, utóbbin azonban nem sok adomány jött össze.

Egy jóakarójuk javasolta, igényeljék azt a kompenzációt, amit az idei évtől azok a nyugdíjasok kaphatnak, akik ápolási díjon maradtak otthon aktív korukban, hogy a beteg gyermekük mellett lehessenek. De ez csak azoknak adható, akik legalább 20 éve ezt csinálják. Kata édesanyja azonban nyugdíjas koráig, 11 éven át vette igénybe a havi átlagosan 14 ezer forintos ápolási díjat, így a törvény szerint nem kaphat kompenzációt, kiesett a rendszerből. Nyugdíj óta természetesen ugyanúgy ápolja lányát, de ezért már nem jár a támogatás.

A nehéz körülmények ellenére közel a cél, tavaly óta eddig 3 millió forint jött össze, tehát már nem sok hiányzik a bekerüléshez. Ennél azonban jóval többre lenne szükség, hiszen a lakást be is kell rendezni, sok speciális bútorra van szüksége. Újra kell kezdenie az életét egy számára teljesen idegen környezetben. Az ellátás havidíja pedig 110-120 ezer forint. Ahhoz tehát, hogy Kata újrakezdje, még sok segítségre van szüksége.

Mint azt Dely Gézától, az alapítvány kuratóriumi elnökétől megtudták a ZOOM munkatársai, nem csak a Katalinnak, hanem a szervezetnek is.

Nincs támogatás

Az Európai Unió jelentős összeget adott Magyarországnak arra, hogy a nagy állami intézményeket széttagolják, illetve arra, hogy az eddig nagy létszámú intézményekben élő rászorulókat kisebb lakóotthonokba költöztessék. Ez pozitív, de azoknak is fontos lenne a mai kor normáinak megfelelő feltételeket teremteni, akik újonnan kerülnek be a rendszerbe. Erre az unió azonban nem ad lehetőséget– mondta a Zoom.hu-nak Dely Géza.

Az „újaknak” – például Katának – kevés lehetőségük van bármilyen támogatásra. Mint megtudtuk, ez fokozottan igaz a fővárosi emberekre. A budapesti önkormányzat ugyanis fenntart bentlakásos intézményeket, de a városhoz legközelebbi 40 kilométerre, Tordason található. A többi még ennél is messzebb van, 150-250 kilométerre Budapesttől. Mint az elnök elmondta, a szocialista időben toloncolták ki ezeket az embereket, akik azóta sem kerültek vissza. A rendszerváltás után 30 évvel azonban nehezen indokolható, hogy a fogyatékos embereknek miért nincsen életterük a fővárosban.

Az alapítványnál azon dolgoznak, hogy változzon ez a helyzet. Az ingatlanárakat látva persze nehéz, de nem lenne reménytelen, ha a kerületi önkormányzatok telket adnának, az állam pedig valamennyi építési támogatást.

Ötven-száz főnek legalább üzenetértékűen biztosíthatnának lehetőséget. Folyamatosan lobbizunk ezért a döntéshozóknál, de egyelőre csak a szakmai egyetértésüket fejezték ki, forrást nem biztosítanak. Ők úgy érzik, az uniós támogatásokkal rengeteget tesznek az ügyért. Ez persze igaz is, ám ez csak egy részét oldja meg a problémának – mondta Dely Géza.

Pénzhiány

Az elnök mindenesetre annak nagyon örül, hogy a 11. kerületi önkormányzat jó példával járt elöl, és nemrég adott nekik egy telket. Ez szerinte hatalmas dolog. Most pedig Nem Adom Fel Alapítvány is pénzt gyűjt arra, hogy fel tudják építeni az otthont, amibe majd Kata is költözhetne.

A költségeket különböző helyekről, cégektől, szponzoroktól igyekeznek összegyűjteni, továbbá a leendő lakók befizetéseiből, akik valószínűleg itt öregszenek meg.

Ha ők mégis máshová mennének, úgy az összeg egy részét az alapítvány időarányosan visszafizeti. Különlegesség az épületben, hogy mindenki annyi segítséget kapna, amennyire az állapota alapján szüksége van. A beköltözőknek külön apartmanjuk lenne, ahova akár párjával is lakhatna.

A helyek körülbelül a felére már aláírták a szerződéseket, de sokan járnak hasonló cipőben, mint Kata: még nem gyűlt össze a belépéshez szükséges összeg. Az építkezés optimális estben 2019 januárban indulna, és év végére fejeződne be. A végén minden bizonnyal hitelt kell felvenniük. Ahhoz, hogy az otthon megépüljön, körülbelül 70-80 millió forint hiányzik.

Katát és az alapítványt is egyre jobban szorítja az idő. Ha a lány nélkül jön össze a 10-12 fizetőképes lakó, az esély, hogy emberi körülmények között éljen, egyre kisebb lesz.

Aki Katát támogatná, így teheti meg:

Itthonról:11600006-00000000-79244204
Külföldről:
IBAN: HU20 1160 0006 0000 0000 7924 4204
A számla tulajdonosa: Üveges Katalin, Ajka

Forrás:ZOOM.HUhttps://zoom.hu/h…ianyoznak/

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


+ kettő = 7

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: - Turcsányi Sipos Éva műsora
  Beszélgetés betegségekről és azok alternatív úton történő egyszerű meggyógyításáról, megelőzéséről ismert emberekkel.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2024. június 24. hétfő, Iván napja van.
Az év 26. hete és 176. napja.
Holnap Vilmos napja lesz.

1487. Mátyás király sohasem rovott ki a jobbágyokra önkényesen adót. Ha szorultsága nagy volt és az idő rövidsége miatt országgyűlést nem tarthatott, akkor oly eljárást követett, hogy az egyházi és világi országnagyok által szavaztatta meg a kapunként egy arany forintot kitevő adót.


1833. Gróf Széchenyi István a vaskapui sziklarepesztéshez szánt kormánybiztos. Végre erre is szántak Bécsben némi költséget. Az irányításra Széchényi Istvánt választották. Naplója szerint július 8-án indult rendeltetési helyére az I. Ferenc nevű gőzhajó, s október 8.-án érkezett Pestre.


"Tüzit megrakatta világos Szent János.
Fehirhaju Magyar Ilona
haján fölyü gyöngykoszorú, gyöngy.

Jelenti magát Jézus
három esztendőben.
Jézus magát úgy jelentgeti már...."

népköltés

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hat plusz hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 324

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com