Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Ayu - Depend On You (Svenson & Gielen
56
hallgató

A mozgássérült Kata álma, hogy otthonba költözzön

- 2018. április 4. 13:38 - 1043 megtekintés

A mozgássérült Kata álma, hogy otthonba költözzön, milliók hiányoznak

Saját magának indított gyűjtést egy súlyosan mozgássérült lány, hogy bekerülhessen olyan otthonba, ahol gondoskodni tudnak róla. A hasonló otthonokat fenntartó szervezeteknek is állami segítség nélkül kell boldogulniuk.

Üveges Katalin születése óta mozgássérült, világrajövetele pillanatában történt vele visszafordíthatatlan tragédia. Édesanyja túlérzékeny volt a születés közben beadott injekcióra, sokkos állapotba került, ezért a baba nem kapott elég oxigént.

Ez helyrehozhatatlan károkat okozott a mozgásközpontjában. Azóta eltelt 35 év, Kata mozgáskorlátozott, gondja van a hangképzéssel, beszédét nehezen érteni. A lány mindezek ellenére egy különleges fejlesztési program segítségével a budapesti Pető Intézetben elvégezte az általános iskolát, majd otthon, Ajkán érettségizett. Ezután informatikus-közgazdász oklevelet szerzett a Gábor Dénes Főiskolán. Nem elégedett meg ennyivel, felsőfokú ifjúságsegítő képesítést is szerzett Pető András Főiskolán. Jelenleg távmunkában dolgozik otthonról és a középfokú angol nyelvvizsgájára készül.

Kata most az álmát és egyetlen esélyét próbálja megvalósítani.

Olyan otthont keres magának, ahol gondoskodni tudnak róla, sokat betegeskedő édesanyja ugyanis egyre nehezebben boldogul. A lányra a nap 24 órájában felügyelni kell, ezt anyja már alig tudja teljesíteni.

Nem adják fel

A Nem Adom Fel Alapítvány olyan különleges otthont épít a fővárosban, ahol a Katához hasonló emberekről tudnak gondoskodni. Ehhez azonban lánynak minimum 3,8 millió forintra van szüksége, ennyivel lehet bekerülni.

Kata ennek érdekében gyűjtést indított saját maga számára. Először a Facebookon, Édes otthonom címmel, majd ismerősén keresztül egy amerikai weboldalon, utóbbin azonban nem sok adomány jött össze.

Egy jóakarójuk javasolta, igényeljék azt a kompenzációt, amit az idei évtől azok a nyugdíjasok kaphatnak, akik ápolási díjon maradtak otthon aktív korukban, hogy a beteg gyermekük mellett lehessenek. De ez csak azoknak adható, akik legalább 20 éve ezt csinálják. Kata édesanyja azonban nyugdíjas koráig, 11 éven át vette igénybe a havi átlagosan 14 ezer forintos ápolási díjat, így a törvény szerint nem kaphat kompenzációt, kiesett a rendszerből. Nyugdíj óta természetesen ugyanúgy ápolja lányát, de ezért már nem jár a támogatás.

A nehéz körülmények ellenére közel a cél, tavaly óta eddig 3 millió forint jött össze, tehát már nem sok hiányzik a bekerüléshez. Ennél azonban jóval többre lenne szükség, hiszen a lakást be is kell rendezni, sok speciális bútorra van szüksége. Újra kell kezdenie az életét egy számára teljesen idegen környezetben. Az ellátás havidíja pedig 110-120 ezer forint. Ahhoz tehát, hogy Kata újrakezdje, még sok segítségre van szüksége.

Mint azt Dely Gézától, az alapítvány kuratóriumi elnökétől megtudták a ZOOM munkatársai, nem csak a Katalinnak, hanem a szervezetnek is.

Nincs támogatás

Az Európai Unió jelentős összeget adott Magyarországnak arra, hogy a nagy állami intézményeket széttagolják, illetve arra, hogy az eddig nagy létszámú intézményekben élő rászorulókat kisebb lakóotthonokba költöztessék. Ez pozitív, de azoknak is fontos lenne a mai kor normáinak megfelelő feltételeket teremteni, akik újonnan kerülnek be a rendszerbe. Erre az unió azonban nem ad lehetőséget– mondta a Zoom.hu-nak Dely Géza.

Az „újaknak” – például Katának – kevés lehetőségük van bármilyen támogatásra. Mint megtudtuk, ez fokozottan igaz a fővárosi emberekre. A budapesti önkormányzat ugyanis fenntart bentlakásos intézményeket, de a városhoz legközelebbi 40 kilométerre, Tordason található. A többi még ennél is messzebb van, 150-250 kilométerre Budapesttől. Mint az elnök elmondta, a szocialista időben toloncolták ki ezeket az embereket, akik azóta sem kerültek vissza. A rendszerváltás után 30 évvel azonban nehezen indokolható, hogy a fogyatékos embereknek miért nincsen életterük a fővárosban.

Az alapítványnál azon dolgoznak, hogy változzon ez a helyzet. Az ingatlanárakat látva persze nehéz, de nem lenne reménytelen, ha a kerületi önkormányzatok telket adnának, az állam pedig valamennyi építési támogatást.

Ötven-száz főnek legalább üzenetértékűen biztosíthatnának lehetőséget. Folyamatosan lobbizunk ezért a döntéshozóknál, de egyelőre csak a szakmai egyetértésüket fejezték ki, forrást nem biztosítanak. Ők úgy érzik, az uniós támogatásokkal rengeteget tesznek az ügyért. Ez persze igaz is, ám ez csak egy részét oldja meg a problémának – mondta Dely Géza.

Pénzhiány

Az elnök mindenesetre annak nagyon örül, hogy a 11. kerületi önkormányzat jó példával járt elöl, és nemrég adott nekik egy telket. Ez szerinte hatalmas dolog. Most pedig Nem Adom Fel Alapítvány is pénzt gyűjt arra, hogy fel tudják építeni az otthont, amibe majd Kata is költözhetne.

A költségeket különböző helyekről, cégektől, szponzoroktól igyekeznek összegyűjteni, továbbá a leendő lakók befizetéseiből, akik valószínűleg itt öregszenek meg.

Ha ők mégis máshová mennének, úgy az összeg egy részét az alapítvány időarányosan visszafizeti. Különlegesség az épületben, hogy mindenki annyi segítséget kapna, amennyire az állapota alapján szüksége van. A beköltözőknek külön apartmanjuk lenne, ahova akár párjával is lakhatna.

A helyek körülbelül a felére már aláírták a szerződéseket, de sokan járnak hasonló cipőben, mint Kata: még nem gyűlt össze a belépéshez szükséges összeg. Az építkezés optimális estben 2019 januárban indulna, és év végére fejeződne be. A végén minden bizonnyal hitelt kell felvenniük. Ahhoz, hogy az otthon megépüljön, körülbelül 70-80 millió forint hiányzik.

Katát és az alapítványt is egyre jobban szorítja az idő. Ha a lány nélkül jön össze a 10-12 fizetőképes lakó, az esély, hogy emberi körülmények között éljen, egyre kisebb lesz.

Aki Katát támogatná, így teheti meg:

Itthonról:11600006-00000000-79244204
Külföldről:
IBAN: HU20 1160 0006 0000 0000 7924 4204
A számla tulajdonosa: Üveges Katalin, Ajka

Forrás:ZOOM.HUhttps://zoom.hu/h…ianyoznak/

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


három + = 7

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keressen minket bizalommal!
 • 10:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Europe in my Backyard - Európai Uniós projektek (a Civil Rádió magazinműsora)
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. november 28. kedd, Stefánia napja van.
Az év 48. hete és 332. napja.
Holnap Taksony napja lesz.

1887. Megindul az első villamos próbajárata a Teréz körúton, a Nyugati pályaudvar és a Király utca között.


1946. Közzéteszik a miniszterelnök rendeletét, mely 1946 december 1.-től állami kezelésbe veszi a legnagyobb nehézipari üzemeket. Ezek: Ganz-Rt., Ganz - MÁVAG Mozdony-, Vagon - és gépgyár, Weiss Manfréd Acél- és fémművek, Győri Vagon és Gépgyár.


Somlyó György / 1920. nov. 28. - /

A macska...Mint tudós

ahogy egész nap
sértetlenül
és semmit se sértve
surran a törékeny
és nyaktörő
tárgyak között
ahogy mindig megtalálja
az egyetlen megoldást
ahogy mindig meglátja
az egyetlen kiutat
a dolgok beláthatatlan labirintusából

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


három plusz kilenc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 321

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com