Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Blair McCoy - Mama loo
39
hallgató

A nagy szerelmet keresik a vakok a Tinder, a Lovoo és Co oldalakon

- 2022. március 26. 11:02 - 396 megtekintés

A társkereső alkalmazásokon való flörtölésnél gyakran a külső számít. De a vakok és gyengénlátók is keresik a szerelmet a Tinder, a Lovoo és hasonló oldalakon. Milyen szempontok játszanak szerepet náluk – és hogyan reagál a másik fél? A Der Standard (Ausztria egyik piacvezető lapjának) 2022. március 26-ai cikke a témában. KERSTIN és MARKUS a Parshipen […]

A társkereső alkalmazásokon való flörtölésnél gyakran a külső számít. De a vakok és gyengénlátók is keresik a szerelmet a Tinder, a Lovoo és hasonló oldalakon. Milyen szempontok játszanak szerepet náluk – és hogyan reagál a másik fél?

A Der Standard (Ausztria egyik piacvezető lapjának) 2022. március 26-ai cikke a témában.

KERSTIN és MARKUS a Parshipen keresztül találtak egymásra. Kerstin csak néhány beszélgetés után mondta el Markusnak, hogy vak.

Kerstin jobbra suhint. Egy robotikus női hang szólal meg az iPhone-jából: “Új üzenete érkezett.” Egy fotó és néhány kattintás múlva csörög a mobilja – egy megdöbbent barátja: “Véletlenül továbbítottam neki egy meztelen képet. De honnan kellett volna tudnom?” – kuncog Kerstin félénken. Kerstin 14 éves kora óta vak egy genetikai betegség miatt. Elmosolyodik: – Azt akartam megtudni tőle, hogy néz ki a fickó. De szerettem volna megkímélni szegény lányt ettől a látványtól.”

Ausztriában körülbelül 300 000 látássérült vagy vak ember él. Ők is a világhálón keresik a flörtöket és a szerelmet. Ez egyesek számára meglepő lehet, elvégre a Tinder, a Lovoo és a hasonló társkereső alkalmazások erősen vizuális alapokon működnek: Ha a fotón szereplő személy vonzó – húzd jobbra, ha az illető nem olyan jóképű: Húzd balra és viszlát. De hogyan ítéli meg az a partnerét, aki nem látja?

Kerstin 35 éves, és úgy ragyog, mint a nap. A Vakok Szövetségi Intézetének Braille-írásos könyvtárában dolgozó könyvtárosnő a világhálón keresi a szerelmét: „ParshipApp, nem túl akadálymentes, elsősorban a fotók lapozgatásáról szól, de legalább vannak profilleírások, amelyeket felolvastathatok magamnak”.

Mint Kerstin okostelefonjának minden más tartalmához hasonlóan, ebben is “Anna” segít – az Apple hangvezérelt kezelősegédje, ami felolvassa a kijelző tartalmát. “Engem az érdekel, amikor azt írja valaki, hogy “vállalkozó szellemű” vagy “humoros”. Kerstinnek nincs vizuális alapon választási lehetősége: “Nem számít, hogy barna hajú vagy szőke. De ha magasabb nálam, akkor nem mondok nemet” – nevet. Néha látó barátaitól kérdezősködik a fotókról: “Nem akarok felületes lenni, de valahogy mégis szeretném tudni, hogy valaki hogy néz ki”.

Fájdalmas válaszok

Profilján Kerstin nyaralási fotókat mutat – és a következő leírást: “Nyitott ember vagyok, szeretek barátokkal találkozni és szeretem az életet”. Nem írja, hogy vak. Mert a kéretlen aktfotók fogadásánál is rosszabb volt a felismerés, hogy a sikeraránya nulla, ha már az elején közzéteszi a profiljában a vakságát. “Senki sem ír neked így. De túl későn sem szabad elmondani az embereknek, az elutasítás jobban fáj, miután egy ideig már írt.” Egyszer majdnem feladta az online társkeresést: “Amikor valaki azt mondta, hogy nincs kedve gondozni engem. Ez volt a legrosszabb. Gondozni! Mit gondolnak az emberek?”

De aztán jött Markus. Egy like, egy match (Tinderen egyezés) és végül egy értelmes beszélgetés. “Érdeklődött irántam, sokat kérdezett. És magas volt!” – mondja – “Rögtön éreztem, hogy vele más a helyzet. De aztán eszembe jutott: “Kerstin, mit fogsz csinálni, ha eltűnik, amint megmondod, hogy vak vagy?” De Markus nem tűnt el. “Elhatároztam magam, és néhány nap beszélgetés után elmondtam neki. Szerinte nagyszerű volt, hogy ilyen őszinte voltam. Számára ez új volt. Soha nem volt még vak barátnője. Néhány nappal később találkoztunk, hogy megnézzük, működik-e.” Négy órán át sétáltak a Kurpark Oberlaa-ban, a végén csókolóztak, “tűzijáték volt”. Egy éve alkotnak egy párt, és sokat tanultak egymástól. “Még mindig gyakran mondja, hogy megmutattam neki az életet. Vicces, hogy a vakok mutatják meg a látóknak az életet.”

Nemcsak a Parshipen, hanem a Tinderen, a Lovoo-n, a Bumble-on vagy a Facebook Dating-en is szinglik milliói vannak világszerte. Chrisnek szinte mindegyik alkalmazással vannak tapasztalatai. Bőrdzsekiben és farmerben, magán parfümmel lép be a Café Westendbe. Chris 36 éves és egy genetikai betegség miatt vak. “Csak 26 éves koromban vakultam meg teljesen, ami nagyon nehéz volt. De csak két lehetőséged van: a fejedet a homokba dugod, vagy továbbcsinálod. Az előbbi szóba sem jöhetett számára; jó állása van “irodista fiúként”, ahogy ő mondja, nagy baráti köre van, amely szinte kizárólag látókból áll. És a futball iránti szenvedélye amelyet büszkén mutat egy nyakláncra fűzött labda formájában. Csak a szerelem még nem jött össze

Bécsi szórakozóhelyeken szokott nőkkel találkozni és nem találja nehéznek a nők megszólítását, de a járvány miatt a randizás az internetre tevődött át: “Facebook Dating, Lovoo, Parship, Tinder – eddig semmi sem győzött meg igazán. Az emberek túl felszínesek, a technológia túl nehéz. “A Lovoo-t nekünk, nem látó embereknek nehéz használni. A Tindernél már a regisztrációnál elbuktam. Az akadálymentesítés ott csak elmélet.”

Chrisnek határozott elképzelése a partneréről: “Bárkit, csak szőkét ne! A kinézet nem számít, de nem voltak jó tapasztalataim velük. Emellett a keresztnevének is tetszenie kell nekem – és bizonyos hobbikat ki nem állhatok: kérlek ne a túrázz! Chris a környezetére bízza annak megítélését, hogy valaki vonzó-e. Nemrégiben például akaratán kívül egy barátjának elküldte egy női hódolója meztelen fotóját: “Örülj, hogy vak vagy!” – mondta a barátja.

Ki a te szőke herceged?

“Plüssmaci handycapp-el keresi hercegnőjét” – áll Chris profiljában. Hogy milyen fogyatékosságról van szó, nem írja. “Csak sokára mondom el, hogy vak vagyok, akkor már túl késő; 95 százalékuk akkor búcsúzik el. “Chris megvonja a vállát. “Egyszerűen nagy az online a kínálat, nem hibáztatok senkit. Néha azon kapom magam, hogy a fogyatékosságomat hibáztatom. De ezen nem tudok változtatni. Nagyszerű életem van, nem hagyom, hogy ez elrontsa.” Lenéz a földre, és huncutul megkérdezi a cikk íróját: “Milyen legyen a szőke herceged?”.

Néhány metrómegállóval arrébb, a Meidlinger Markton ül Rebekka. Tudja, hogy jól, hogy bejön a férfiaknak. “Ritkán kapok elutasítást, sok online randim volt már. Nem árulom el, hányan voltak, de több mint tízen” – mosolyog a 18 éves nő. A diák magabiztosan ül a cappuccinoja előtt. Okostelefon az asztalon, Molly a vakvezető kutya a pad alatt hegyezi a fülét. Rebekka iPhone-ja úgy néz ki, mint egy tipikus tinédzseré: Instagram, Facebook, Whatsapp, Tiktok és Snapchat. Az összes alkalmazást hangvezérléssel, zoom funkcióval és Sirivel is használja.

Rebekka egy genetikai retinabetegséggel jött a világra, amely kezdetben látáskárosodáshoz vezetett, ami egy bizonyos százalékig korlátozza a látásélességet és a látómezőt. 14 éves korától a látása egyre romlott. Ma ez az arány két százalék körül van. A szemészek szakmai szövetségének besorolása szerint vaknak számít. Rebekkának nagy baráti köre van, és gyakran jár szórakozni. Az online társkeresés azonban csak egy lehetőség: “Ez egy módja annak, hogy valaki megismerjen anélkül, hogy tudna a fogyatékosságomról.” A Lovoo-profiljában nem említi, hogy vak, és csevegés közben sem említi. “De hát nem nyilvánvaló azonnal, hogy vak vagy?” Rebekka megrázza a fejét, ő már elővigyázatos: “Sétálni hívom a páromat, és olyan útvonalat választok, amit jól ismerek. A legtöbb ember észre sem veszi, hogy vak vagyok.”

-És amikor elmondja nekik?

-A legtöbb ember valójában elég nyugodtan áll hozzá. Néhányan elbizonytalanodtak, és megkérdezték, hogy ez azt jelenti-e, hogy sok mindenben segítségre van szükségem.

Vaksága eddig nem jelentett hátrányt a randizásban: “Több kosarat adok, mint amennyit kapok.” Például olyan embereknek, akik nem nagyon tudnak helyesen írni. “Ha valaki nem tud egy teljes mondatokat alkotni, akkor elküldöm.” Az unokatestvérére számíthat a külsőséget illetően: “Kiválogatja őket nekem. Nem vagyok oda a rosszfiúkért, akik a tükör előtt készítenek félmeztelen fotókat. De valójában a külső nem olyan fontos, ha vak vagy. A barátom, Sebastian például eléggé kigyúrt” – nevet. A Lovoo-n ismerkedett meg vele másfél évvel ezelőtt, a szülei választották őt: “Anyával akartam egy anya-lánya napot csinálni, és együtt nézegettünk profilokat, apám véletlenül éppen mellettem ült, és úgy gondolta, Sebastian úgy néz ki, mint egy kockafejű. Anyukám szerint aranyos volt.”

Nem a technika az akadály

Rebekka az első randin is a szokásos köröket járta Sebastiannal, anélkül, hogy elmondta volna, hogy vak. Amikor a nő megkérdezte tőle, hogy még mindig el akar-e jönni hozzá, a férfi röviden elgondolkodott, hogy vajon sorozatgyilkos-e, nevet. Sebastian viszont rendkívül nyugodtan reagált arra, hogy bevallotta neki, hogy vak: “Azt mondta: igen, oké.” Ez szinte sokkolta őt, mondja Rebekka. “Miért nem kérdezett semmit? Úgy éreztem, hogy meg kell magyaráznom a betegségemet. De ő egyszerűen nem látott benne problémát.”

Oliver nem volt ilyen szerencsés. “A találkozás elmarad” – áll a kijelzőn hatalmas, nagyított betűkkel. “Ebben az évben csak egy lánnyal találkoztam. A találkozón nem árulta el, aztán másnap egyszerűen lemondta a találkozónkat, és soha többé nem jelentkezett.” Oliver jóképű pasi: magas, széles vállú, határozott kézfogású. A 23 éves férfi születése óta vak a jobb szemére. Egy 2018-as munkahelyi baleset után a látása a bal szemére is romlik. “Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy látássérült vagyok. Ezért van beírva a profilomba. Ha valakit tényleg érdekel, az nem riasztja el.” Egyszer megkérdezték tőle, hogy fertőző-e. “Igen, gyere ide, és utána így fogsz kinézni – válaszolta. Oliver szórakozottan rázza a fejét.

“Nem tudok jól kapcsolatba lépni a nőkkel. És ha nem látsz jól, nem igazán veszed észre a flörtöt egy bárban. Oliver ezért virtuálisan keres magának partnert. Kedvence a Bumble nevű alkalmazás: “Tetszik, hogy a Spotify-t is össze lehet ott kapcsolni. Szeretem a 90-es évekbeli rockzenét, mint a Linkin Park vagy a Nickelback. Fontos számomra, hogy valakinek hasonló zenei ízlése legyen. A természetesség is fontos számomra egy nőben. Engem azok az emberek taszítanak el, akiknek fél tonna sminkre van szükségük ahhoz, hogy szépnek érezzék magukat.” Szeretne egy magabiztos nőt maga mellett; ha választhatna, inkább egy látót, mint egy vakot.

Ahhoz, hogy találjon valakit, aki tetszik neki, Oliver az Envision AI nevű képleíró alkalmazást is használja, egy olyan szoftvert, amely a telefon kamerájával beolvasott szövegeket, környezetet, tárgyakat, embereket vagy termékeket olvas fel és ír le. Ezek a leírások nem mindig jók. Minél tovább hallgatjuk Oliver történetét, annál inkább az a benyomásunk támad, hogy az akadályt amúgy sem a technológia jelenti, hanem az emberek hozzáállása: “Az emberek csak felületesek, és nem tudják, hogyan kell velem viselkedni”.

2022-ben a társadalom még nem áll készen az elfogadó társkeresésre? A fogyatékkal élők számára biztonságos teret ígérő speciális kapcsolatfelvételi platformok közé tartoznak a handicap-love.de és a behinderte-dating.com német weboldalak.

De szükség van-e erre egyáltalán, vagy egyáltalán akarjuk-e? Erről a közösségen belül eltérőek a vélemények. “A vakoknak szóló randiappok mindenekelőtt ismét csak azt a kasztgondolkodást segítik elő, hogy a fogyatékkal élőknek csak fogyatékkal élőkkel szabad együtt lenniük” – mondja Oliver. Ehelyett az embereknek nyitottabbnak kellene lenniük. “Az embereknek nem törékeny lényekként kellene tekinteniük a vakokra. „Ez megkönnyítené számomra a randizást.”

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


- kettő = 2

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Europe in my Backyard - Európai Uniós projektek (a Civil Rádió magazinműsora)
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keeressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. november 29. kedd, Taksony napja van.
Az év 48. hete és 333. napja.
Holnap András, Andor napja lesz.

1801. Bene Ferenc, a pesti egyetem orvos tanárának kezdeményezésére a fővárosban megkezdték a himlő elleni védőoltás alkalmazását.


1868. Pesten és Budán megtiltják a szemét utcára dobálását, s megkezdik az első pesti vízmű építését.


Horgas Béla / 1937. nov.29. - /

Tél

Pitt-patt,
csitt-csend, a fákon,
az ágon,
az egész világon,
csitt-csend, most hajlik,
pitt-patt, most mozdul,
ütődik,
hívja csengetőit,
csenget és kovácsol,
ág-bog hull a fáról:
kis üvegcsonkok,
tűhegyes fogak,
a ritkás levegőben
fölvillámlanak;
szél zúg, zeng, most,
szél fönn, lenn, most;
síneken utazik,
fejszefogba ütközik,
forgács lesz belőle:
ej-ha!

BKK Információk

19:46November 28. HÉTFŐszerkeszti: Varga Bálint
RENDKÍVÜLI HÍREK     
 
FRISS HÍREK  Mától sávlezárásra számítsanak az V., Apáczai Csere János utcában a Wekerle Sándor utca előtt távhővezeték-építés miatt.   Útszűkületre számítsanak a VIII., Csobánc utcában a Diószegi Sámuel utcánál mert beszakadt az útpálya.   Mától megnyitották XVI., Vezér utcát a Füredi utca és a Fogarasi út között a Rákospatak utca felé, de tart a felújítás; szakaszonként mindkét irányban útszűkületre készüljenek, illetve a Bazsarózsa utca és a Fogarasi út között szintén útszűkületen kell áthajtani.   Karbantartás miatt ma 23:40-től holnap 4 óráig a 6-os villamos helyett a teljes vonalon pótlóbusz közlekedik, ami a Széll Kálmán tér felé a Margitszigetnél nem áll meg. A Pest felé közlekedő 931-es autóbusz a Margit híd, budai hídfőnék a 6-os pótlóbusz megállójában áll meg.   Máról holnapra virradó éjjel 00:45-től 02:45-ig a BudapestGO alkalmazásban nem lehet jegy- és bérletterméket vásárolni karbantartás miatt.   Adventi villamossal utazhatnak hétköznapokon 14 és 17 óra között a 2-es villamos vonalán.   Lezárták az V., Irányi utcát a Belgrád rakpartnál vízvezeték-építés miatt. A Március 15. téren a Szabad sajtó út felé egy rövidebb szakaszon csak egy sávban tudnak áthaladni.   Útszűkületre számítsanak a X., Maglódi úton az Algyógyi utcánál, illetve a XX., Akácfa utcában az Ady Endre utcánál, mert a javítják a vízvezetéket.   A XIII., Hollán Ernő utcában a Budai Nagy Antal utcánál útszűkületre készüljenek, mert új gyalogos-átkelőhelyet létesítenek.   Sávlezárásra számítsanak az Alkotás utcában kifelé a Csörsz utca után csatornajavítás miatt.   Lezárták a fél útpályát a XVII., Cinkotai úton a Gyöngytyúk utca és a Forrásmajori utca között egy rövidebb szakaszon vízvezeték javítása miatt. A váltakozó irányú áthaladást jelzőlámpa szabályozza.   A 60-as (fogaskerekű) villamos nem közlekedik karbantartás miatt. A Svábhegy és a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút között a 60-as pótlóbusszal lehet utazni, amely a Művész út megállót csak a Széchenyi-hegy felé érinti. A pótlóbusz hétköznapokon üzemkezdettől 5:30-ig és 22 órától üzemzárásig, hétvégén üzemkezdettől 7:30-ig és 22 órától üzemzárásig igényvezérelten közlekedik. A Svábhegy és a Széll Kálmán tér között a 21-es, a 21A és a 221-es autóbusszal utazhatnak, a Svábhegy és a Királyhágó tér között pedig a 212-es és a 212A autóbusz igénybevételét ajánljuk.   
 
AZ M3-AS METRÓ FELÚJÍTÁSA  KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS   Az M3-as metró munkanapokon a Göncz Árpád városközpont és a Kálvin tér között nem közlekedik, a kimaradt szakaszon pótlóbusszal utazhatnak. Munkanapokon a Göncz Árpád városközpont és a Nyugati pályaudvar között az M3A pótlóbusszal is utazhatnak. A metró a Nagyvárad téren nem áll meg, oda a Népligettől induló M30-as állomáspótló autóbusszal lehet eljutni. A Nagyvárad tér megközelíthető a belváros, illetve a Keleti pályaudvar felől a 2M és a 24-es villamossal, a Semmelweis Klinikák felől gyalog, vagy MOL Bubival. M3A pótlóbusz jár a Nyugati pályaudvar és a Göncz Árpád városközpont közötti szakaszon. Hétköznap esténként 21 órától, illetve hétvégén a metró csak Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között jár. Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között az M3-as metrópótló autóbusszal utazhatnak.   Az M3-as metró a Göncz Árpád városközpontban naponta 13 óráig a Kőbánya-Kispest irányú peronhoz érkezik, és onnan indul vissza Újpest felé. 13 órától üzemzárásig a szerelvények az Újpest-központ irányú peronhoz érkeznek, és onnan indulnak vissza Újpest felé.   A 34-es és a 106-os autóbusz Óbuda felé a Róbert Károly körúton a Váci út után nem áll meg a Göncz Árpád városközpont megállóban. A 115-ös autóbusz a Göncz Árpád városközpont felé a Váci úton a Róbert Károly körút előtti Göncz Árpád városközpont megállóban nem áll meg. A 254E autóbusz a Népligetig, a 254M autóbusz a Boráros térig közlekedik. Pestszentimre térségéből a Boráros tér az 54-es és az 55-ös autóbusszal továbbra is elérhető. A 84M, a 94M és a 294M autóbusz a továbbiakban nem érinti a Nagyvárad teret, ezért a kora reggeli járatok is 84E, 94E és 294E jelzéssel a Határ útig közlekednek. A 98E autóbusz mindkét irányban megáll a Csévéző utcában a Frangepán utca megállóban.   A Deák Ferenc téri aluljáróban már korábban lezárták a Károly körúti metrókijáratot, illetve a Bárczy István utcánál az aluljáró lépcsőjét. Az M1-es és az M2-es metró csak a Sütő utca és az Erzsébet tér felől közelíthető meg. A Nyugati téri aluljáróban továbbra sem használható a buszvégállomás Teréz körúti lépcsője.   KÖZÚTI KÖZLEKEDÉS   A Szentkirályi utcát kétirányúsították a Baross utca és az Üllői út között, de az Üllői út irányába csak a BKK járatai hajthatnak be. Ezen a szakaszon mindkét oldalon tilos megállni. Újpesten az Árpád úton a Lebstück Mária utca és Kassai utca között is tilos parkolni. A szabálytalanul várakozó járműveket azonnal elszállítják.   Buszsávot jelöltek ki a Váci úton a Göncz Árpád városközpont és a Lehel tér között is. A Váci úton kifelé a Róbert Károly körút után, a felüljáró mellett csak egy sáv járható, ezért az Árpád híd felől a Váci út kifelé vezető oldalára kanyarodóknak csúcsidőben torlódásra kell számítani. Érdemes az Árpád hídról korábban, a Népfürdő utcánál lehajtani, és onnan a Dagály utca vagy a Vizafogó utca érintésével haladni Észak-Pest felé. A Váci út befelé vezető oldaláról a Róbert Károly körútnál nem lehet balra kanyarodni a felüljáró alatt, a Petneházy utcánál mindkét irányban jelzőlámpa szabályozza a haladást. A Váci úton a Dózsa György útnál mindkét irányban csak két sávban lehet közlekedni, de a külső sávokban jellemzően a metrópótló autóbuszok járnak, részükre elsőbbséget kell adni. Torlódásokra, hosszabb menetidőre kell készülni. Az erre autózóknak csúcsidőben érdemes más útvonalat választaniuk.   Továbbra is tilos jobbra kanyarodni a Váci úton befelé a Victor Hugo utcánál, valamint a Nyugati téri felüljáróról érkezőknek az Alkotmány utcánál. A Bajcsy-Zsilinszky úton az Alkotmány utcától befelé csak a belső sávban lehet egyenesen haladni, mellette buszsáv segíti a pótlóbuszok gyorsabb haladását, a külső sávot csak a jobbra forduláshoz szabad használni. A Kálvin téren már korábban áthangolták a jelzőlámpákat, illetve minden irányban csak egy sáv járható, ezért napközben torlódásra kell számítani. Az Üllői útról csak jobbra, a Múzeum körútra lehet kanyarodni. A Vámház körúton a Lónyay utcától a Kálvin tér felé ugyancsak egy sávon lehet haladni. A pótlóbuszok közlekedését segítő sárga csíkozott területen még forgalmi okból is tilos megállni! Tilos parkolni a Váci úton befelé a Lehel tértől; a tilosban parkoló járműveket elszállítják. A mozgáskorlátozott-parkolóhelyeket áthelyezték a környező utcákba.   Már korábban buszsávot jelöltek ki a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Kiskörúton az Andrássy út és a Kálvin tér között, az Andrássy úton befelé a Jókai tértől, a Váci úton a Lőportár utca és a Csanády utca között, illetve a Csanády utcától befelé a Nyugati térig. A buszsávokban tilos kerékpározni, és az itt megálló járműveket azonnal elszállítják!   A Bajcsy-Zsilinszky útra a Nagykörút felől továbbra is csak a BKK-járatok hajthatnak be. A Stollár Béla utca forgalmi iránya korábban megfordult, így a Bihari János utcától a Bajcsy-Zsilinszky út felé egyirányú. A Szent István körútról érkezők a Bajcsy-Zsilinszky utat csak a Teréz körút–Podmaniczky utca útvonalon érhetik el. Az Andrássy útról egy-egy sávból lehet balra a Deák Ferenc tér felé, és jobbra, a Bajcsy-Zsilinszky útra kanyarodni, valamint egyenesen továbbhaladni a József Attila utca felé. A Károly körúton az Astoria irányában a belső sáv a buszsáv, a külső sáv a forgalmi sáv. Az Astoriánál továbbra is a belső sávból lehet egyenesen haladni, és a külső sávból jobbra kanyarodni. A kerékpárral közlekedőket külön jelzőlámpa segíti. A Múzeum körúton a külső sáv a buszsáv. A Bank utcában a Bajcsy-Zsilinszky útnál útszűkületre készüljenek.   A Váci úton a Dózsa György útnál irányonként két sáv járható, befelé nem lehet balra kanyarodni, a kifelé vezető oldalon csak egyenesen lehet továbbhaladni. A Dózsa György úton a Váci útnál irányonként egy sávon közlekedhetnek. Az Ipoly utcában a Váci út előtt sávlezárásra kell készülni, a parkolási lehetőség is megszűnt ezen a szakaszon.   Megváltozott a forgalmi rend a XIII., Kádár utcában; a Váci úttól a Visegrádi utca felé lett egyirányú a Kresz Géza utcáig. A Váci útra a Radnóti Miklós utcán át lehet kihajtani.   A Vágóhíd utcából nem lehet balra, az Albert Flórián útra kanyarodni. Kerülni az Üllői út–Könyves Kálmán körút–Albert Flórián út útvonalon lehet. A Baross utcában a Szabó Ervin térnél útszűkület és sávelhúzás nehezíti a közlekedést.   KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉS A Kálvin téren és az Astoriánál a sűrűn járó pótlóbuszok miatt fokozott figyelmet igényel az áthaladás, ezért a belváros átszelésére a Kiskörút helyett a Nagykörutat, illetve a Kecskeméti utca–Ferenciek tere–Petőfi Sándor utca útvonalat ajánljuk a kerékpárral közlekedőknek.  
 

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


kilenc plusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 315
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com