Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Vendéghang - a HELMA beszélget*s m*sora. Szerz*k és könyveik.
33
hallgató

A súlyosan mozgássérült emberek este 8 után sem maradhatnak ellátatlanul – a MEOSZ az Operatív Törzshöz fordult

- 2020. november 13. 9:48 - 596 megtekintés

A kormány minden eddiginél szigorúbb korlátozásokat vezetett be a koronavírus okozta járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

Az orrot és a szájat elfedő maszkot kell viselni

A kormány további védelmi intézkedésként rendelte el többek között a 6 éven felüliek folyamatos maszk viselését bevásárlóközpontokban, ügyfélszolgálatokon és a postán, illetve tömegközlekedési eszközökön és azokra várakozva is. A tízezer főnél nagyobb lakosú városokban az önkormányzat által meghatározott közterületeken a szabadban is kötelező lesz az orrot és a szájat is elfedő maszkot hordani, ezért javasoljuk, hogy az önkormányzatok honlapján is tájékozódjanak a helyben bevezetett zónákról.

A szociális intézményben dolgozóknak is maszkot kell viselniük, ha közvetlenül érintkeznek vagy ha tartósan 1,5 méteren belüli távolságban tartózkodnak az ellátott emberekkel. A szociális intézményben ellátott embereknek lehetőség szerint a közösségi programok során és a közösségi terekben kell a maszkot hordaniuk.

Maszkot kell viselni az egészségügyi intézményekben is, azonban azt a bent ápolt beteg, az elhelyezésére szolgáló kórteremben nem köteles felvenni.

Kijárási tilalmak és mentesülési lehetőségek

A kijárási tilalom értelmében este 8 óra és reggel 5 óra között az alábbi okokból lehet a lakást elhagyni, illetve közterületen tartózkodni:

  • egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén,
  • életvédelmi céllal,
  • munkavégzés és az ahhoz szükséges utazás céljából,
  • versenysportoló edzése vagy sportrendezvényen való részvétele céljából,
  • kutyasétáltatás céljából a lakóhely 500 méteres körzetén belül.

A munkavégzés és a versenysportolói tevékenység esetén a fenti időhatárok alóli mentességhez igazolás szükséges. Az igazolást a munkáltató, illetve a sportegyesület állítja ki, de fontos tudni, hogy kizárólag az alábbi oldalakról  https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/munkaltatoi_igazolas_0.pdf vagy

https://kormany.hu/dokumentumtar/munkaltatoi-igazolas-word-formatum?fbclid=IwAR15b7ZkmpWb-u6f8moSrV1MUyzmLYBeJXKytVCkdW83dn5Kz569AyWuShw letöltött mintának megfelelő igazolást fogadják el.

Számos önellátásra képtelen vagy magas támogatási igényű mozgássérült embernek este 8 óra után is szüksége van segítőre. Sokukat az esti, éjszakai, hajnali órákban nem az állami ellátás keretei között vagy munkaviszonyban dolgozó gondozó, hanem családtag, barát vagy más ismerős lát el szívességből, ezért a segítő részére munkáltatói igazolás nem adható. Bár a jogszabály kifejezett rendelkezésével nem említi kivételként az önellátásra képtelen emberek ellátását, azonban kétségtelen, hogy az ellátás hiánya egészségkárosodással járna.

Egészségkárosodással fenyegető helyzetben elhagyható a lakás, és figyelemmel arra, hogy a jogszabály nem csak a súlyos egészségkárosodás vagy annak közvetlen veszélye esetén teszi lehetővé a közterületre lépést, ezért a MEOSZ álláspontja szerint a magas támogatási igényű, önellátásra képtelen mozgássérült emberek ellátása céljából a lakóhely este 8 óra és reggel 5 óra közt – az egészségkárosodással fenyegető helyzetre hivatkozva – elhagyható.

Ha egészségkárosodással, életveszéllyel, súlyos kárral fenyegető helyzet vagy életvédelmi ok miatt kell elhagyni otthonát, akkor az ezt előidéző helyzet bizonyítására a rendelet nem ír elő okirati igazolást. Egészségügyi végzettség nélkül azonban nem várható el a korlátozást ellenőrző rendvédelmi szerv hasonló értelmezése, továbbá az ügyek egyedi körülményei és azok elbírálása is eltérhet, ezért figyelemmel arra, hogy a kijárási korlátozás megszegése súlyos bírságolással járhat, javasoljuk az ellátási szükségletet a mozgássérült ember nyilatkozatával bizonyítani.

Tehát aki egészségkárosodás veszélye miatt kénytelen elmenni otthonról, annak ezt nem kell papírral igazolni, azonban az eltérő jogértelmezésből eredő esetleges vita megelőzése érdekében az egészségkárosodással fenyegető helyzet igazolásához iratmintát készítettünk, ami a MEOSZ honlapján az alábbi linken http://www.meosz.hu/nyilatkozat-a-kijarasi-tilalom-idejere-szivessegi-segito-reszere/ letölthető.

A rendvédelmi szerveket azonban nem köti ez a jogértelmezés, ezért az éjszakai órákban is biztosítandó folyamatos segítő ellátás megteremtése érdekében a MEOSZ az Operatív Törzshöz fordult (a MEOSZ elnökének az Operatív Törzshöz intézett levele itt olvasható) az önellátásra képtelen emberek egészségét és emberi méltóságát a kijárási tilalom idején is biztosító, egyértelmű szabályozás érdekében.

Kérjük a korlátozások következetes betartását és azt is, hogy mindannyiunk érdekében csak a halaszthatatlan, más módon nem megoldható és valóban szükséges esetben éljenek a kivételi lehetőségekkel.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. március 31. péntek, Árpád napja van.
Az év 13. hete és 90. napja.
Holnap Hugó napja lesz.

1625. Bethlen Gábor követeket küld Berlinbe, hogy megkérjék a brandenburgi választófejedelem húgának, Katalinnak kezét.


1849. A magyar hadsereg felállítása.


Szabó Lőrinc
/ 1900. márc. 31. - 1957. okt.3. /

Szél hozott, szél visz el

Köd előttem, köd mögöttem,
isten tudja, honnan jöttem,
szél hozott, szél visz el,
minek kérdjem: mért visz el?

Sose néztem, merre jártam,
a felhőkből kiabáltam,
erdő jött: jaj, be szép!
-megcibáltam üstökét.

Jött az erdő: nekivágtam,
a bozótban őzet láttam,
kergettem, ott maradt,
cirógattam, elszaladt.

Ha elszaladt, hadd szaladjon,
csak szeretőm megmaradjon,
szeretőm a titok,
ő se tudja, ki vagyok.

Isten tudja, honnan jöttem,
köd előttem, köd mögöttem,
szél hozott, szél visz el,
bolond kérdi, mért visz el?

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


négy szorozva kettő = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com