Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Hírek -
21
hallgató

Észszerű határidőn belül nem érkezett válasz az igazságügyi tárcától az észszerű alkalmazkodás törvényi szabályozására

- 2022. február 27. 13:59 - 396 megtekintés

Mindezek miatt a tárca a mozgássérült közösség tagjaival szemben tanúsított magatartását a MEOSZ elfogadhatatlannak tartja, és azonnali válaszát várja.

Az egyenlő bánásmódról és esélyegyenlőségről szóló 2003. évi CXXV. törvénybe (Ebktv.) módosítására irányuló javaslataival a MEOSZ a „Velünk színesebb a világ!” – Észszerű alkalmazkodás a mozgáskorlátozott emberek mindennapjaiban című projektjének eredményeit ültették át a gyakorlatba.  A projekt azt kívánta feltárni, hogy az észszerű alkalmazkodás miként jelenik meg, illetve jelenhetne meg a hazai és a környező országok gyakorlatában. A szakértők ennek érdekében szociológiai és jogi kutatást végeztek, és ezzel párhuzamosan a projekt résztvevői tematikus, akadálymentességgel, oktatással, munkavállalással, egészségüggyel, önálló életvitellel foglalkozó szemináriumokon elemezték a helyzetet. A jogi módszertani kutatás egyik javaslata az volt, hogy az Ebktv-be és a fogyatékos emberek jogairól szóló 1998. évi XXVI. törvénybe is kerüljön be az észszerű alkalmazkodás fogalma és az is, hogy elmaradása hátrányos megkülönböztetést jelent.

A 2021-ben benyújtott javaslat szerint az Ebktv. rendelkezései közé a hátrányos megkülönböztetés egyik formájaként kerüljön be az észszerű alkalmazkodás elmulasztása, és az észszerű alkalmazkodás nemzetközi definíciója. Az Egyezmény 2. cikke szerint az észszerű alkalmazkodás „az elengedhetetlen és megfelelő módosításokat és változtatásokat jelenti, amelyek nem jelentenek aránytalan vagy indokolatlan terhet, és adott esetben szükségesek, hogy biztosítsák a fogyatékossággal élő személy alapvető emberi jogainak és szabadságainak a mindenkit megillető, egyenlő mértékű élvezetét és gyakorlását”. Szintén a 2. cikk hátrányos megkülönböztetést magyarázó része szerint az észszerű alkalmazkodás elmaradása hátrányos megkülönböztetést valósít meg.

A szabályozás újdonsága az, hogy szemben az Ebktv.-beli diszkriminációs tényállásokkal, az észszerű alkalmazkodás során nem kell más, hasonló helyzetben lévő csoporthoz hasonlítani a fogyatékossággal élő embert Csak azt kell vizsgálni, hogy milyen intézkedésekre, módosításokra lenne szükség ahhoz, hogy másokkal azonos módon gyakorolja az alapvető jogait

A gyakorlatban a módosítás azt jelentené, hogy minden hatóság, szolgáltató számára világossá válna, hogy további intézkedésre köteles az egyenlő bánásmód teljesítése érdekében, amennyiben a meglévő akadálymentesítés nem elegendő egyéni esetekben. Gondoskodniuk kell arról például, hogy munkáltatóként ne tegyék át a figyelemzavarral kezelt gyermek szülőjét olyan telephelyre, ahova csak annak árán érne be munkakezdésre, hogy a gyerek ellátás nélkül marad. De, egy kórház sem mondhatja például azt, hogy nem kap preventív kezelést egy daganatos mozgáskorlátozott beteg, csak azért, mert nem tudja miatta akadálymentesíteni a kezelőt. A kórháznak meg kell vizsgálnia más, észszerű intézkedéseket, hogy alkalmazkodni tudjon a beteg egyéni helyzetéhez. Egyértelműen köteles lesz megvizsgálni a szükséges intézkedések költségvonzatát, és a kezelést csak abban az esetben utasíthatja el, ha bizonyítja, hogy az számára indokolatlan vagy aránytalan terhet jelentene.

A módosítással a MEOSZ csak azt kéri, amit a magyar állam 2007-ben vállalt, az Egyezmény aláírásakor. Az elmúlt 15 évben ezt többször kérték kormányzati és civil szervezetek is. Az alapvető jogok biztosa jelentéseiben az észszerű alkalmazkodás, mint alkalmazandó norma évek óta megjelenik. A volt Egyenlő Bánásmód Hatóság több egyéni panaszeljárása során is megállapította az észszerű alkalmazkodás elmaradását, ahogy azt a fenti két ügyben is vázolta a szervezet.  Az Egyezmény végrehajtásáért felelős ENSZ Bizottság is többször jelezte az Ebktv. módosítás szükségességét.  Az Egyezmény végrehajtásáról a kormányzati szervezetek az ENSZ Bizottság előtt  2022 márciusában személyesen is beszámolnak.

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


2 * nyolc =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 9:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 11:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: - a Hobby Rádió informatikai magazinja (a pénteki műsor ismétlése)

  Érdeklik önt az informatikai újdonságok? Szeretne naprakész információkat kapni a szoftverek akadálymentességéről? Szeretne képben lenni az IT világ fontosabb történéseivel? Ha ezekből legalább egyre igen a válasz, hallgassa a műsort minden pénteken 8-tól (ismétlésként este 20-tól) a Hobby rádióban!

  Rövid bemutatók, interjúk, érdekes beszélgetések. Az önfelett szórakoztatást a három házmester biztosítja: Bojtor Zoltán, Rauch Róbert és Szakács Máté.

  Gépház - Kopogjon be hozzzánk!

 • 16:00: US fever show - listavezető dalok Amerikából két órán keresztül
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - a HELMA beszélgetős irodalmi műsora. Szerzők és könyveik bemutatása. - Műsorvezetők: Pregh Balázs és Dvariecki Bálint
  A HELMA kiadónál megjelenő szerzők és azok köteteinek bemutatása.

  Izgalmas és érdekes szerzőkkel és kötetekkel ismerkedhet meg a hallgatóság.

  Ha szereted a könyveket, szeretnél a szerzők életébe bekapcsolódni, akkor itt a helyed nálunk!

  Az adások 40-60 perces időtartamban mutatják be az aktuális vendégünket, írói munkásságát.

  A két műsorvezető Pregh Balázs és Dvariecki Bálint vár mindenkit szeretettel!

  Keresd hangoskönyveinket a www.helma.hu web-oldalon.
  A HELMA Facebook oldala
 • 21:00: - Zsuffa Péter műsora két órán keresztül
  Zsuffa Péter 1998-ban kezdett rádiózni Egerben a Rádió7 101.9-en. Akkor egy 3 fős stábbal indult a Starsky és Hutch Jazz Klub.

  Az idők folyamán sokminden változott, így a csapat is a műsor is más lett, de egy dologban 1998-óta nincs változás.
  Ebben a 2 órás Zsuffa Péter Jazz Klubban mindig a lehető legjobb zenék szólnak a világ legjobb jazz-muzsikusaitól.
  Zsuffa Péter a jazz műfaj egyik leglelkesebb hazai szakértője és kutatója. Műsora alap a jazz műsorok palettáján, ha kikapcsolódni szeretnél és elfelejteni a mindennapok rohanását; ez az amit keresel.
 • 23:00: Szevasztok - Szicsó (Gárdonyi Szilárd) fiatalos "bolondos" műsora, ahol a jókedv-kacagás a lényeg. Az önfeledt poénkodás a hallgatók szórakoztatását hivatott elősegíteni.

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. április 2. vasárnap, Áron napja van.
Az év 13. hete és 92. napja.
Holnap Buda, Richárd napja lesz.

1819. Gróf Festetich György halála Keszthelyen. Kazinczynak reá vonatkozó szavai a valót fejezik ki: "Azért örült a nagybirtok nagy hasznának, hogy sokból sokat adhasson a hazának."


1945. Megválasztják az Ideiglenes Nemzetgyűlés budapesti tagjait.


Csukás István / 1936. ápr. 2. -

Gyerekarcom visszanéz rám

Gyerekarcom visszanéz rám a tükörből,
nem tudok mit kezdeni vele, de azért
próbálkozom: rávigyorgok, kacsintok, semmi,
mintha jég mögül nézne rám, elég hűvösen,
ahogy grimaszolok és idétlenkedek egyre
fáradtabban, elszálló hittel, öregedő bohóc,
hogy kicsaljak legalább egy irgalmas mosolyt,
egy rezzenést, egy rebbenést, valami kis fényt,
onnan, honnan, kitől, kinek, lehunyom
a szemem, lassan felnyitom: eltűnt, s eltüntem
én is, csak a tükör, csak a tükör.

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


egy szorozva hat = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 316
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com