Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Hírek -
25
hallgató

A tapintásról

- 2020. február 9. 9:59 - 526 megtekintés

Jó Egészség – 1921. “Ha tapintásról van szó, mindenki rendesen az ujjaira gondol, mert azokkal szokás tapintani, ha az ember meg’ akarja valaminek a tapintását érezni. De az ujjainkon kivül más testrészeinkkel is tudunk tapintani. Az egész bőrünknek, azonkívül a szájunk üregének, a nyelvünknek és egy kicsit az orrunk belsejének is van tapintóérzéke. A tapintóérzékünknek […]

Jó Egészség – 1921.

“Ha tapintásról van szó, mindenki rendesen az ujjaira gondol, mert azokkal szokás tapintani, ha az ember meg’ akarja valaminek a tapintását érezni. De az ujjainkon kivül más testrészeinkkel is tudunk tapintani. Az egész bőrünknek, azonkívül a szájunk üregének, a nyelvünknek és egy kicsit az orrunk belsejének is van tapintóérzéke.
A tapintóérzékünknek nincs külön szerszáma, mint amilyen a látásnak a Szem, a hallásnak a fül, a szaglásnak az orr, az Ízlelésnek a nyelv. Tapintóérzékünk van az egész testünkön mindenhol. Valamennyi más érzékünkkel csak egyféle dolgot veszünk észre: a szemünkkel csak világosságot, a fülünkkel csak hallunk, a nyelvünkön levő kis izlelő- szemölcsökkel csak Ízlelünk és az orrunk belsejének azzal a részével, amelyik a szaglásra való, csak szagolunk. A tapintóérzékünkkel azonban nemcsak érintést érzünk — mert főképpen az érintés megérzése a tapintás, — hanem hideget, meleget és fájdalmat is. Az érintést is elég sokféleképpen tudjuk megérezni; érezzük, hogy kemény vagy puha, vagy folyékony-e, amihez hozzányúlunk, hogy tompa-e vagy hegyes, kerek szögletes, sima, durva, csúszós, ragadós vagy másmilyen. Ezen a módon aztán tapogatással igen A tapintásrólsok mindenfélét olyan biztosan megismerünk, mintha megnéznénk. Hasznát is vesz- szük ennek a tulajdonságunknak igen sokszor a sötétben, aki pedig sokat van sötétben és rászorul sokszor a tapintásra, az gyakorolhatja a tapintását és ezzel finomabbá teheti.

Vak emberek, kivált pedig azok, akik régen vakultak már meg, mindig a tapintásukkal tájékozódnak és a tapintásu a sok gyakorlattól olyan finom lesz, amilyen a jószemü emberé sohase. A vakok számára könyveket is nyomtatnak, amelyekben nem fekete, nyomtatott betűk vannak, hanem csak finom pontok vannak a papirosba préselve. Minden betű helyett egy vagy több pont áll különféle formára elrendezve. A vakok igen jól megérzik, milyen rendben állnak a pontok és igy az ujjuk hegyével olvasni tudják az ilyen írást, mégpedig elég gyorsan. A gyakorlatlan tapintású ember percekig is eltapogat egy-egy ilyen préselt betűt, mig megismeri, hogy hogyan állnak a pontok és még igy is legtöbbször eltéveszti.

De nemcsak a vakoknak van finomabb tapintásuk más embereknél, hanem az egészséges emberek tapintása se egyforma. Van, akinek a természeténél fogva finomabb a tapintása, van, akié durvább, és ezenkívül még a mestersége szerint is kifinomodhatik vagy eldurvulhat az ember tapintása.
Aki nehéz testi munkát végez, annak nem szokott finom tapintása lenni, akinek pedig mestersége közben apró dolgokat kell fogdosni, annak a tapintása finomabb lesz. Például aki mindig cérnafajtákat vagy szöveteket tapogat, az az ujja hegyével sok száz különféle selymet tud megkülönböztetni, de ha kapás embernek vagy kazánkovácsnak a kezébe adjuk azokat a selymeket, hát az mind egyformának érzi.
Ez jól is van igy, mert akinek igen finom a tapintása, az nem tud kapálni vagy kovácsolni, mert megfájdul a keze és föltörik a tenyere a nehéz szerszámtól. Akinek nehéz szerszámmal van mindig dolga, annak a tengere már kérges, vagyis a bőrének a legkülső része megvastagodik és megkeményedik. A kérgesség arra való, hogy megy fedje a bőr kényesebb részeit a nyomástól; tulajdonképpen olyanféle, mint egy vastag keztyü, ami magától nő a nehézmunkáju ember kezén.”

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


egy + 5 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 9:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Zamat - finom falatok a konyhában (két órán keresztül)
 • 16:00: Retikül - női magazin sok csajos hírrel és kevés focival
 • 17:00: Nagy generáció - Mindenki, aki a 70-es és 80-as években formálta a zenei világot (retró műsor a legnagyobbakkal)
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: Fülpiszka - Lőrincz Attila zenei műsora - kizárólag értékes magyar előadókkal, hiszen a tisztánhallás mindenkinek jár!
 • 21:00: - film és zene (filmajánló műsor)
  Hallottál egy filmről, de nem tudod eldönteni, hogy megéri-e megnézni? Tetszik egy film betétdala, de a filmet nem ismered? Akkor jó helyen jársz! Egy órában bemutatunk egy filmet és az abban hallható zenéket. Movie and Music - szombaton 17 órától a Hobby Rádióban.
 • 22:00: Coctail - Érdekes témák, érdekes emberek - magazin műsor - két órán keresztül

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. július 6. szerda, Csaba napja van.
Az év 27. hete és 187. napja.
Holnap Apollónia napja lesz.

1437. Veszélyes lázadás támadt a parasztok közt Erdélyben, mely a Királyhágón innen is elterjedt néhány megyében. Főbb okai ezek voltak: hittérítés, az egyházi dézsmának készpénzben és pedig jobb értékűben szedése, és az így fizetni vonakodóknak 3 gíra birsággal és egyházi átkokkal fenyítése, a jobbágyok költözésének akadályozása.


1706. Rákóczi felesége, közvetítési kísérletének kudarca után, elhagyja Érsekújvárt. (A csehországi Karlsbadba utazik.)


1906. június 24- július 6. Négyezer bányász sztrájkol Salgótarjánban (Nógrád vármegye) munkaviszonyaik megjavításáért.


Erdélyi József: Nyári dal

"Csakhogy itt van, itt a nyár;
csakhogy engem itt talál:
csakhogy a tél s a tavasz,-
nem vitt el az a ravasz.
Itt a nyár, itt a nyár;
egy üveg sör s egy pohár,
itt van az asztalomon,
s iszok mint bölcs Salamon..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


hét szorozva négy = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 312
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com